به گزارش خبرنگار ایرنا، پس از سیلاب سهمگین فروردین سال ۹۸ لرستان که حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان خسارت برجای گذاشت، موضوع اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری و اجرای طرح های سدسازی برای مهار رواناب های ناشی از سیل در استان بیشتر نمود پیدا کرد.
همین امر مسوولان استان را بر آن داشت تا پس از سیل ۹۸ تمرکز خود را بر روی اجرای این طرح ها در لرستان جدی تر نمایند، بگونه ای که در سالهای اخیر در شهرهای مختلف استان شاهد اجرای طرح های موثر آبخیزداری و آبخوانداری بودیم و حاصل آن را در مدیریت سیلاب ناشی از موج های بارندگی اخیر در لرستان شاهد بودیم بگونه ای که باعث شد رواناب های سهمگین، این بار نتوانند به زیرساخت ها و ابنیه استان خسارت وارد کند.
هرچند در سالهای اخیر اقدامات ارزشمندی در این زمینه صورت گرفته اما به نظر می رسد کافی نبوده و لازم است که مسوولان استان با ورود جدی به این مقوله و اختصاص اعتبارات مناسب، لرستان سیل خیز را در مدیریت این بلایای طبیعی یاری دهند.
"مجید سپهوند" معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی لرستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار کرد: استان لرستان با مساحت ۲ هزار و ۸۳۰ هزار هکتار در بخش میانی زاگرس قرار گرفته و از کل مساحت استان لرستان یکهزار و ۲۰۰ هزار هکتار در حوضه آبریز سد دز و کارون بزرگ و بیش از یکهزار و ۶۰۰ هزار هکتار نیز در حوضه آبریز سد کرخه واقع شده و کمتر از ۴۰ هزار هکتار نیز در حوضه آبریز گلپایگان واقع است.
سپهوند بیان کرد: بر اساس مطالعات انجام گرفته در حوضه آبخیز مختص به سد دز در مساحت بیش از ۷۵۰ هزار هکتار موضوع فرسایش خاک و سیل خیزی به شکل بحرانی وجود دارد و بیش از ۵۴۷ نقطه سیل خیز در سطح استان داریم که بخش پاپی شهرستان خرم آباد، بخش های زز و ماهروی الیگودرز، مناطق جنوبی شهرستان دورود در مناطق دارای شدت فرسایش زیاد و بحرانی قرار می گیرند.
به گفته وی در محدوده آبریز سد کرخه نیز مناطق جنوبی شهرستان های سلسله و دلفان، مناطق غربی شهرستان چگنی، مناطق شرقی شهرستان خرم آباد و مناطق غربی و جنوب شرقی شهرستان کوهدشت جمعاً به مساحت بیش از یکهزار و ۱۰۰ هکتار در محدوده مناطق دارای شدت سیل خیزی و فرسایش متوسط تا زیاد قرار می گیرند.
اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوان داری در سطح ۶۲۰ هزار هکتار از اراضی لرستان
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی لرستان با اشاره به اینکه فرسایش و جریانات کلی در این مناطق به علت تغییر کاربری اراضی و بالا بودن اجرای پروژه های عمرانی از رده متوسط به زیاد و از زیاد به خیلی زیاد در حال تغییر است، تصریح کرد: از مجموع مساحت استان لرستان اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری و پخش سیلاب در سطح ۶۲۰ هزار هکتار انجام گرفته است که حجم عملیات کنترل فرسایش سیل و رسوب در سطح فوق معادل ۲۰۰ میلیون متر مکعب است.
سپهوند با بیان اینکه طبق مطالعات به عمل آمده در رابطه با مدلهای بارشی هر استان، مناسب ترین زمان اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوانداری در استان لرستان اوایل خردادماه تا اواسط مهرماه و قبل از شروع فصل آبی و بارش های جدید است، افزود: در حوضه آبخیز سد کارون بعد از مهر ماه با توجه به یخبندان و برودت هوا اجرای عملیات آبخیزداری تقریباً امکانپذیر نیست و در حوضه کرخه هم با توجه به شرایط توپوگرافی زمین شناسی ایجاب می کند اجرای پروژه های آبخیزداری و آبخوانداری در زمان مناسب اجرا شود.
وی همچنین گفت: اجرای به موقع این قبیل پروژه ها می تواند از وقوع سیلاب های احتمالی جلوگیری و در کاهش شدت فرسایش تاثیر گذار باشد.
به گفته سپهوند اجرای به موقع این قبیل پروژه ها تأثیر بسزایی در تغذیه سفره آب های زیرزمینی و قنوات دارد.
۱۱ پروژ آبخیزداری لرستان در انتظار دریافت مجوز
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی لرستان همچنین افزود: در سال ۱۴۰۰ مبلغ ۵۴۰ میلیارد ریال اعتبار در قالب ۱۹ پروژه عملیات آبخیزداری و آبخوانداری در سطح ۲۵ هزار هکتار از اراضی استان اجرا شده و به طور متوسط ۲۰ میلیون مترمکعب کنترل سیلاب و رسوب و استحصال آب باران داشته است.
سپهوند بیان کرد: در سال ۱۴۰۱ نیز تعداد ۲۲ پروژه با اعتبار بالغ بر یکهزار و ۱۸۰ میلیارد ریال در حال اجرا و در مرحله عقد قرارداد بوده که تاکنون هفت پروژه اجرا و اتمام پذیرفته است و ۱۲ پروژه نیز باقی مانده که در حال اجرا هستند.
وی افزود: در حال حاضر اکثر پروژه های آبخیزداری در سطح استان در حال اجرا هستند و در سال ۱۴۰۲ نیز ۲ پروژه انتخاب پیمانکار انجام گرفته و ۱۱ پروژه دیگر نیز درحال دریافت مجوز از کمیسیون معاملات اداره کل جهت برگزاری منافصات می باشند.
نظر شما