به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، کسانی که در بوستان کتاب رفت و آمد دارند و اهل مطالعه هستند؛ به ویژه آن هایی که دغدغه کتاب های مذهبی برای کودکانشان را دارند، نام کلر ژوبرت برای آنان ناآشنا نیست؛ بانویی که اهل فرانسه و اهل قلم است. یکی از کتاب هایش که خیلی هم گل کرده، لینالوناست؛ کتابی برای دختران هشت سال به بالا که این بانوی مسلمان با تصویرگری های زیبای خود کودکان را با فلسفه حجاب آشنا می کند.
کلر ژوبرت در گفت وگو با خبرنگار معارف ایرنا درباره جدیدترین آثارش که قرار است در سی و چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب عرضه شود، گفت: سال گذشته متاسفانه، به دلیل مشغله زیاد، نتوانستم آنطور که دلم میخواست روی داستاننویسی تمرکز کنم. در نتیجه داستانهای اندکی نوشتم و اکثر داستانهایی که در سال ۱۴۰۱ چاپ شدهاند یا قرار است برای نمایشگاه منتشر شود، متعلق به سالهای گذشته است.
وی افزود: جدیدترین این کتابها، «صدای دل پیربابا» است که راجع به ورود امام رضا (ع) به نیشابور است و برگزیدن خانه پسنده برای سکونت ایشان در آنجا. این کتاب قرار است برای نمایشگاه توسط نشر رود آبی منتشر شود.
داستان از این قرار است که برخی افراد سرشناس نیشابور انتظار داشتند امام رضا(ع) پس از ورود به نیشابور در منزل آنان اقامت کند اما آن حضرت در منزل ساده و کوچک یک زن سالخورده شیعه و دوستدار اهل بیت اقامت کرد. این زن به بانو پسنده یا پسندیده مشهور است و در غرب شهر نیشابور، در نزدیکی آرامگاه بیبی شطیطه مدفون است.
ژوبرت از انتشار یک مجموعه ۴ جلدی به نام «داستانهای پاپاپا» هم خبر داد و گفت: این مجموعه از انتشارات بهنشر است که شخصیت اصلی آن یک بچه هزارپای رنگارنگ است. از این شخصیت در کتاب قدیمیتری از همین ناشر استفاده کرده بودم و چون متوجه شدم که بعضی بچهها آن را دوست دارند، تصمیم گرفتم در داستانهای دیگری هم از آن استفاده کنم.
این بانوی نویسنده افزود: کتاب دیگری هم از انتشارات بهنشر دارم به نام دوست عجیب که موضوع آن پرهیز از تمسخر است که تصویرگری آن را خانم گلنار ثروتیان انجام داده است.
سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ۲۰ تا ۳۰ اردیبهشتماه ۱۴۰۲ در مصلای امام خمینی(ره) و همزمان بهصورت مجازی در پایگاه اطلاع رسانی خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار خواهد شد.
خانم کلر ژوبرت کیست؟
کلر ژوبرت نویسنده فرانسوی در سال ۱۹۶۱ میلادی (۱۳۴۰ خورشیدی) در پاریس متولد شد. مادرش پزشک بود و پدرش نقاش و کندهکار. کلر دوران کودکی خود را در پاریس گذراند. در سن ۱٩ سالگی مسلمان شد. از سال ۱۳۶۲ با همسرش که ایرانی است، ساکن ایران شد. او لیسانس علوم تربیتی، فوقلیسانس ادبیات کودک (از راه دور از دانشگاه «لومان» فرانسه) و تحصیلات حوزوی (سطح دو) دارد.
او از کودکی به کتاب خواندن و نقاشی کردن علاقه داشت. به گفته خودش به داستانهای کوتاه و رمان علاقه دارد و همچنین علاقه فراوانی به مطالعه کتابهای روانشناسی کاربردی، نقد داستان، عرفان عملی، خاطرات و البته کتابهای تصویری کودکان دارد.
خانم ژوبرت از زمانی که مادر شد و میخواست کودکانش را به کتاب علاقهمند کند، به نوشتن ادبیات کودک علاقه مند شد. او میگوید «بچهها وقت و بیوقت از من قصه میخواستند و خیلی پیش میآمد که مجبور میشدم خودم قصه بسازم. این شد که کمکم شروع به نوشتن کردم» و از این زمان بود که کلر ژوبرت نوشتن و تصویرگری برای کودکان را شروع کرد.
خانم ژوبرت داستانهای خود را برای کودکان و نوجوانان مینویسد. یکی از ویژگیهای آثار او در این است که مخاطب هنگام خرید کتاب میداند که سن او برای نویسنده از قبل مشخصشده است. این کتابها در عین حال میتواند برای کودکان گروههای سنی دیگر هم دلنشین باشد. داستانهای او در ایران، لبنان و فرانسه منتشر میشود. البته وی علاوه بر نوشتن و تصویرگری، ترجمه هم انجام میدهد.
کلرژوبرت در مصاحبهای درباره زندگیاش در ایران گفت: وقتی مسلمان شدم فکر نمیکردم روزی سر از ایران در بیاورم، ولی کمی بعد با یک دانشجوی ایرانی ازدواج کردم و پس از مدتی به ایران آمدیم و ساکن اینجا شدیم. مردم ایران را دوست دارم و از اینکه همزمان با دو فرهنگ و دو زبان متفاوت در کنار هم زندگی میکنیم، واقعا خوشحالم. زبان فارسی را خیلی دوست دارم و برای یادگیری آن انگیزه قوی داشتم.
او معتقد است که ادبیات، بستر مناسبی برای آموزش و انتقال مفاهیم دینی و اسلامی به کودکان است. او سعی می کند در داستان های خود به زبان ساده جواب سوالهای کودکان را درباره مفاهیمی همچون خدا و نیکوکاری و مانند آن بدهد. نگاهی به آثار او نشان می دهد که ژوبرت توانایی ویژهای در آموزش حقایق زندگی به زبان کودکانه دارد. او اتفاقات تلخ و شیرین دنیایی که در آن زندگی میکنیم را در دنیای قصهها ترسیم میکند.
وی کار نویسندگی و تصویرگری را همزمان از سال ١٣٧٥ آغاز کرد. علاوه بر کتاب، با نشریات کودکانه از جمله سروش کودکان و خردسال، نبات کوچولو، پوپک، دوست و سه چرخه فعالیت میکند. او از اعضای گروه کارشناسی داستان رشد نوآموز و کارگروه بررسی کتاب خردسال نهاد کتابخانههای عمومی کشور است.
دغدغه ژوبرت در آثار داستانی کودکانهاش، پاسخ به سوالات کودکان درباره خدا و دین است. او تلاش میکند تا از طریق داستانهای ساده و جذاب با دادن سرنخهایی به کودکان به سوالاتشان جواب دهد. در جستجوی خدا، خداحافظ راکون پیر، کلوچههای خدا، قصه مارمولک سبز کوچولو و دعای موش کوچولو از آثار موفق ژوبرت هستند. روانی متن، سادگی و لحن دلنشین او باعث شده تا مفاهیم اسلامی مثل حضور خدا در جهان هستی، مرگ، معاد، آموزههای دینی مثل احترام به بزرگتر، حجاب، نماز و جنبههای دیگر اسلام را به زبان کودکانه برایشان شرح دهد.
کلر ژوبرت با هدف آشنایی کودکان با موضوعاتی چون همچون امانتداری، هدف آفرینش، راستگویی، توبه، خوب حرف زدن با دیگران، انفاق و بدگویی نکردن از دیگران از قرآن به عنوان یک منبع برای کتابهایش استفاده کرده و داستانهایی قرآنی مینویسد. تازه چه خبر، ماجرای سیب قرمز، کیک امانتی، مسابقه کوفتهپزی، شلوپی، راز پاپاپا و آش آشتی کنان از جمله داستانهای قرآنی ژوبرت هستند.
کودکان با خواندن آثار کلر ژوبرت با نکات آموزشی و دینی داستانها آشنا میشوند و در عین لذت بردن از متن زیبا و تصویرهای جذاب و چشمنواز آنها بهخوبی با مفاهیم قرآنی آشنا میشود. کودکان از طریق ارتباط با شخصیتهای داستانی این کتابها که زبان و ظاهری ساده دارند، بهتر با مفاهیم اخلاقی داستانها آشنا میشوند. آثار ژوبرت علاوهبر درونمایه مذهبی، با جذابیتهای نگارشی و تصویری، نکات اخلاقی و مهارتهای اجتماعی را نیز به کودکان میآموزند. مجموعه داستانهای صمیمی از جمله این آثار است که خردسالان را با مهارتهایی مثل نه گفتن، خوشرویی، همدلی، رعایت نوبت و نظم دعوت میکند.
درخت سوخته، گربه کوچه ما، نقاش چهرهها، ملچ مولوچ، فقط یک بوس کوچولو و آرزوی زازا از آثار دیگر این نویسنده فرانسوی برای کودکان است که توسط انتشارات امیرکبیر و علمیفرهنگی منتشر شدهاند.
وی برای کتاب در جستجوی خدا دو جایزه جشنواره کتاب سلام و جشنواره کتابهای کمک آموزشی رشد را گرفت. کتاب خداحافظ راکون پیر از او هم سه جایزه جشنوارهی کتاب سلام، پروین اعتصامی و کتاب سال شهید غنی پور را برای این نویسنده به ارمغان آورد.
نظر شما