حال خوش کشاورزان مازندران با تولید بیشتر و قیمت بالاتر گل گاوزبان

ساری- ایرنا- برداشت گل‌گاوزبان به عنوان یکی از گیاهان دارویی پرطرفدار در مازندران در حالی امسال آغاز شده است که کشاورزان شرق استان از وضعیت تولید بیشتر و قیمت بالاتر آن راضی به نظر می رسند.

به گزارش خبرنگار ایرنا ،تولید کنندگان گل گاوزبان در منطقه هزار جریب نکا ،بهشهر وگلوگاه در شرق استان مازندران نسبت به قیمت هر کیلو گرم گل گاوزبان خشک شده ۸۰۰ هزار تومانی راضی بوده و با علاقه و خوشحالی مشغول برداشت محصول شدند.

آنان وضعیت رویش و تولید گل گاوزبان را به دلیل بارندگی و شرایط آب و هوایی در فروردین ماه امسال را مناسب توصیف کردند و گفتند که یکی از دلایل خوشحالی کشاورزان صادرات علف های گل گا زبان است که سال گذشته عایدی خوبی برای تولید کنندگان نیز داشته است.

بر اساس آمار هواشناسی میانگین بارش باران در فروردین ماه امسال در مازندران ۵۱.۹ میلی متر بوده است که این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۲۰ میلی متر بوده حدود ۱۵۹ درصد افزایش داشته است.

بررسی سابقه بازار گل گاوزبان هم نشان می دهد که در چهار سال اخیر توجه شرکت های دارویی داخل کشور و حتی خارج از کشور به خرید گل گاوزبان چندین برابر شده است و اگر دولت فقط تعیین قیمت کارشناسی را بر اساس نرخ تورم و هزینه های تولید انجام دهد، بازار قیمت واقعی خود را نشان داده و همواره مشتری برای این گیاه دارویی وجود دارد.

کشت گل گاوزبان به عنوان یکی از شاخص ترین گیاهان دارویی پرورشی مازندران ظرفیتی بالقوه برای بهره برداری بهینه از اراضی مناطق بالا دست بویژه زمین های شیب دار استان است.در سال های اخیر سطح کشت این گیاه با حمایت همه جانبه دولت رو به افزایش گذاشته است

طبق آمار جهاد کشاورزی ،مازندران حدود ۷۵۰ هکتار زمین زیر کشت گل گاوزبان دارد . برداشت گل این گیاه دارویی هفته جاری در مناطق ییلاقی شهرستان نکاء که بیش از ۵۰ درصد سطح زیر کشت را در اختیار دارد شروع شده است.

سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی نکا با بیان یان که پیش بینی می شود امسال ۱۲۰ تن گل خشک شده در این شهرستان تولید شود،گفت: این شهرستان رتبه اول کشت گل گاوزبان در استان را در اختیار دارد.

سعید صمدی زرینی با اشاره به اینکه برداشت گیاه دارویی گل گاوزبان در منطقه هزار جریب شهرستان نکا آغاز شد، اظهار کرد: ۳۶۰ هکتار از زمین های کشاورزی این شهرستان به کشت گل گاوزبان اختصاص دارد.

وی با اشاره به اینکه برداشت گل گاوزبان در این شهرستان به صورت دستی به مدت دو ماه طول می‌کشد و دارای اشتغال زایی خوبی برای روستاییان است، گفت: آرام بخشی، درمان کم خونی، تهوع و سرماخوردگی از خواص گل گاوزبان است.

حال خوش کشاورزان مازندران با تولید بیشتر و قیمت بالاتر گل گاوزبان

صادرات ۲۰۰ تنی علف های گل گاوزبان مازندران به سه کشور چین، هند و پاکستان

معاون مدیریت باغبانی جهاد کشاورزی مازندران با بیان این که کشت گیاهان دارویی به خصوص گل گاوزبان درمنطقه شرق استان کاملا توجیه اقتصادی پیدا کرده است، گفت: کشاورزان نیز از قیمت مناسب امسال راضی هستند.

حسین مولایی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با ذکر این نکته که سال قبل برای اولین بار ۲۰۰ تن از علف های گل گاوزبان که کشاورزان آن را به دور می ریختند ،توسط نمایندگانی از کشورهای چین ، پاکستان و هند خریداری و صادر شده است، افزود: اگرچه این علف ها که خاصیت دارویی مناسبی دارد و با فرآوری می تواند درآمد بیشتری داشته باشد، اما کشاورزان با صادرات آن سود خوبی کردند.

معاون مدیریت باغبانی جهاد کشاورزی مازندران همچنین با بیان این که استقبال کشاورزان برای زراعت گل گاوزبان در استان رو به افزایش است، گفت: طی ۲ سال اخیر حدود ۲۰۰ هکتار سطح زیر کشت این گیاه دارویی بیشتر شده است و قطعات زیر کشت هم از متوسط یکهزار تا سه هزار متر مربع برای هر کشاورز ، اکنون به حدود هفت دهم هکتار تا یک هکتار رسیده است.

وی با بیان این که دولت برای توسعه کشت گیاهان دارویی گل گاوزبان در هر هکتار تا ۱۰۰ میلیون تومان تسهیلات ارزان قیمت پرداخت می کند، بیان داشت : اگر کشاورزی برای زراعت این محصول کشاورزی نیاز به زمین های شیب دار داشته باشد، با هماهنگی منابع طبیعی مازندران هماهنگی های لازم برای واگذاری طبق مقررات انجام می شود.

وی با تاکید بر این که کشاورزان محصول خود را با خشک کردن دقیق و نگهداری در انبار های فنی حداکثر تا سه ماه پس از برداشت عرضه نکنند، گفت: از آن جایی که پس از خشک شدن این گیاه دارویی حجم بسیار کمی پیدا می کند، می توان با رعایت انبار داری فنی محصول را با کیفیت بالا نگهداری کرد.

مولایی افزود: با توجه به سابقه کشت زراعی گل گاوزبان که به بیش از ۱۴ سال رسیده است، انجام عملیات دقیق خشک کردن و انبار داری فنی یک امر ضروری است.

وی به مشکلات روش سنتی تولید و خشک کردن و فرآوری گل گاوزبان نیز اشاره کرد و گفت : البته با فراگیری آموزش هایی که توسط کارشناسان خدمات کشاورزی انجام شده است، کشاورزان علاوه بر داشتن تجربه مقولات فنی خشک کردن را به کار می گیرند.

این کارشناس امور باغبانی توضیح داد : مهم ترین موضوع در حفظ و نگهداری گل گاو زبان توجه به دمای چهار تا پنج درجه ای انبار فنی است و به طور یقین اگر این موارد مورد توجه قرار بگیرد ، کشاورزان می توانند محصولشان را تا ۲ برابر سه تا چهار ماه پس از برداشت به فروش برسانند.

بازاریابی، دغدغه مهم در تولید و توسعه کشت گیاهان دارویی

رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: باید از ظرفیت‌های بخش خصوصی در راستای دانش فنی روز و تکنولوژی جدید کشت گیاهان دارویی استفاده کنیم.

حسن عنایتی با بیان این که مازندران دارای شرایط خوب آب و هوایی است و به همین دلیل کشت انواع گونه‌های گیاهان دارویی را در استان فراهم می‌کند، ادامه داد: باید به سمت توسعه و ساماندهی کشت گیاهان دارویی برویم و صنایع تبدیلی تکمیلی از جمله مواردی است که نیاز جدی استان در این مسیر است.

عنایتی افزود: کشت گیاهان دارویی پوشش خوبی برای خاک‌های مازندران است و باید نسبت به توسعه آن اقدام کنیم و در این راستا باید از ظرفیت‌های بخش خصوصی در راستای دانش فنی روز و تکنولوژی جدید استفاده کنیم.

رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران اظهار کرد: از معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی و ستاد اجرایی فرمان امام (ره) می‌خواهیم برای توسعه و ترویج کشت گیاهان دارویی کمک فراوانی به جهاد کشاورزی داشته باشند.

وی اظهار کرد: مرکز تحقیقات باید در گسترش کشت انواع گونه‌های گیاهان دارویی حضور فعال داشته باشد و ارقام و گونه‌های جدیدی و یا اصلاح ارقام را معرفی کند.

وی یکی از دغدغه‌های جدی در حوزه کشت گیاهان دارویی را بازاریابی این محصولات عنوان کرد و گفت: توسعه توسعه کشت گیاهان دارویی مازندران چند سالی است در استان به طور جدی دنبال می شود.

وی افزود: شناسایی ارقام مختلف که در استان قابلیت کشت و کار دارند و ترویج آن برای کشت از مواردی است که بسیار مهم و قابل توجه است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران اظهار کرد: طی دو سال گذشته کشت گیاهان دارویی در مازندران قطب‌بندی شده و سطوح کشت افزایش قابل توجهی پیدا کرده است.

وی گفت: در حال حاضر در تولید سایر گونه‌های گیاهان دارویی بجز گل محمدی و گل گاوزبان ظرفیت‌هایی ایجاد شد که نیاز است توجه جدی به آن شود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران تاکید کرد: از ظرفیت ستاد اجرایی فرمان امام (ره) استفاده می‌کنیم و به همین منظور در طرح جهش تولید منابعی برای توسعه کشت گیاهان دارویی اختصاص داده شد.

گیاه گل گاوزبان ، گیاه دارویی آرامبخش و مناسب برای درمان تنگی نفس ،تقویت حواس پنجگانه، درمان علائم سرماخوردگی است و خواص آنتی اکسیدانی دارد. از این گیاه به عنوان مکمل غذایی استفاده شده و جویدن برگ تازه آن برای درمان جوش های چرکی دهان مناسب است.

بر اساس اعلام معاونت باغبانی جهاد کشاورزی مازندران ، در حال حاضر حدود ۶ هزار کشاورز به کشت گیاهان دارویی در سطح یک هزارو ۳۰۰ هکتار مشغول هستند و هر یک از آنها در قطعه اراضی ملکی با مساحت یکهزار تا سه هزار متر مربع کشت و کار گیاهان دارویی را انجام می دهند.
اگر از مازندران به عنوان گلخانه گیاهان دارویی ایران یاد کنیم بیراه نرفته ایم . طبق گزارش های رسمی هشت هزار گونه‌ گیاهی در ایران وجود دارد که ۲ هزار و ۳۰۰ گونه آن دارویی هستند. مازندران به تنهایی ۲ هزار گونه از این گیاهان کشور را در اختیار دارد که بسیاری از آنها گونه‌های مفید و بعضی هم از گونه های نادر هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha