افزون بر یک سال و یک ماه از جنگ اوکراین که در نتیجه بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی روسیه آغاز شد، میگذرد. انگلیس از ابتدای بروز جنگ، به بازیگر فعالی در عرصه این نبرد تبدیل شد و با اتخاذ مواضع ضد روسی، ارسال تسلیحات و تجهیزات نظامی و اعمال تحریم علیه روسیه به تنش و درگیریها دامن زده است. این کشور تاکنون بیش از یک هزار و ۱۰۰ شهروند روس و بیش از ۱۰۰ سازمان دولتی روسیه را تحریم و افزون بر ۲ میلیارد پوند تجهیزات جنگی به اوکراین ارسال کرده است.
در این میان گزارشهای منتشر شده حاکیست غول صنایع دفاعی انگلیس موسوم به بیامئی سیستمز در عرض یک سال گذشته سود کلانی را به واسطه سفارشهای تسلیحاتی دول غربی، در پی جنگ اوکراین به جیب زده است. طبق دادههای آماری این شرکت انگلیسی، ۳۷.۱ میلیارد پوند در یک سال گذشته سفارش دریافت کرده که با احتساب سفارشهای عقب مانده به ۵۸.۹ میلیارد پوند میرسد.
چارلز وودبرن، مدیر عامل این شرکت انگلیسی میگوید: «این تازه شروع کار است و من هنوز پتانسیل فوق العاده ای را در پیش رو می بینم.» او امیدوار است که امسال (۲۰۲۳) به واسطه دریافت سفارش های بیشتر از طرف کشورهای غربی، سود بالاتری را به جیب بزند.
بنابراین ناگفته پیداست که چرا دولت انگلیس بر تداوم جنگ اوکراین اصرار دارد و دربرابر هرگونه ایده صلح مقاومت میکند. اما ماجرا زمانی اهمیت پیدا میکند که رسانههای جریان اصلی در انگلیس، طی روزهای اخیر از تحرکات ادعایی کشتیهای جاسوسی روسیه در نزدیکی سواحل این کشور، برای آنچه خرابکاری در زیرساختهای حیاتی انگلیس، نقشهبرداری از مزارع بادی و کابلهای ارتباطی کلیدی نامیدند خبر دادند.
روزنامه دیلی تلگراف چاپ لندن روز پنجشنبه ادعا کرد: ناوگانی از کشتیهای روسی که اغلب به شکل شناورهای ماهیگیری یا تحقیقاتی، اما مسلح به نیروهای نگهبان فعالیت میکنند، توسط آژانسهای اطلاعاتی اروپایی شناسایی شدهاند. تحقیقات نشان میدهد که اهداف احتمالی آنها شامل کابلهای اینترنت، مزارع بادی فراساحلی و اتصالات حامل خطوط برق و گاز است.
بر اساس این گزارش ادعایی، آژانسهای اطلاعاتی اروپایی یک فروند کشتی روس را که در سواحل شرقی انگلیس سرگرم تحقیقات بود ردیابی کردند. «گمان میرود کشتی دیگری دهم نوامبر سال گذشته وارد منطقه موری فرث شده باشد.» این درحالیست که بر اساس ادعای دیلی تلگراف، روسیه در حال نقشهکشی برای مقابله با غرب در صورت بروز جنگ تمام عیار است.
درست سه روز بعد گوشی همراه میلیونها انگلیسی به بهانه آزمایش سامانه جدید آژیر خطر به صدا درآمد. پیامی که راس ساعت سه روی گوشی همراه مردم ظاهر شد و به مدت ده ثانیه آژیر کشید این بود: این سرویس جدید دولت بریتانیا و یک آزمایش برای هشدار اضطراری است که در صورت بروز وضعیت فوقالعاده به صدا در میآید. این پیام با اشاره به عدم نیاز به اقدام تصریح کرد: هنگام بروز شرایط اضطراری واقعی، دستورالعملهای پیام را دنبال کنید تا خود و دیگران را ایمن نگه دارید.
اولیور داودن معاون نخست وزیر در این باره تصدیق کرد که صدای آژیر مزاحم بود اما در شرایط اضطراری میتواند جان انسانها را نجات دهد. او در یک گفتوگوی تلویزیونی به علت راهاندازی این سامانه اشاره نکرد اما تصریح کرد: در آینده مردم می توانند برای اجرای این طرح سپاسگزار باشند زیرا در شرایط اضطراری واقعی، این صدا می تواند زندگی شما را نجات دهد.
گفته میشود که آژیر خطر فقط روی گوشیهایی که به خطوط نسل چهارم و پنجم اینترنت وصل بودند به صدا درآمد و به همین خاطر دولت در تلاش است که این سامانه را به صورت فراگیر و روی تمام گوشیهای همراه اجرایی کند.
از سویی گزارشها از مانور حوادث اضطراری در مدارس انگلیس حکایت دارد. طی روزهای اخیر هزاران دانشآموزان انگلیسی در مورد نحوه پناهگیری و تخلیه امن در شرایط اضطراری آموزش دیدند.
این تحولات در حالی صورت میگیرد که شتابآهنگ تقابل لفظی روسیه و انگلیس بر سر ارسال مهمات آلوده به اورانیوم ضعیف شده به جبهه اوکراین بالا گرفته است. جیمز هیپی معاون وزیر دفاع انگلیس دیروز (سهشنبه) تصدیق کرد که مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده برای استفاده در تانک های چلنجر ۲ که تا پیش از این دراختیار کی یف قرار گرفته بود به میدان جنگ در اوکراین رسیده است.
اظهاراتی که با واکنش شدید روسیه مواجه شد و سفارت این کشور در لندن با صدور بیانیهای، این اقدام را «خشونت تمام عیار» توصیف کرد. در بیانیه سفارت روسیه آمده است: اظهارات جیمز هیپی شاهد تلخی بر بیرحمی سیاست آنگلوساکسونها برای تشدید همه جانبه «جنگ نیابتی» است که خود آنها در اوکراین به راه انداختند. وی (مقام انگلیسی) اظهار داشت که لندن بر استقرار این سلاحها نظارت نمیکند و هیچ تعهدی برای از جلوگیری از تبعات استفاده از آنها پس از پایان جنگ ندارد.
در بخشی از این بیانیه عنوان شده است که دولت انگلیس مسئول تاثیرات «مهمات سمی» خواهد بود و نمی تواند با واگذاری آنها به نیروهای اوکراینی از پاسخگویی فرار کند.
آندری کلین سفیر روسیه در انگلیس، هفته گذشته در مصاحبه ای با راشاتودی هشدار داد که مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده مساله خطرناکی برای کشاورزی و مردم اوکراین خواهد بود و پسماندهای رادیواکتیو می تواند آب و خاک این کشور را تا دستکم ۶ نسل آلوده کند.
هیپی با اشاره به یک تحقیق دولتی در سال ۲۰۰۷ مدعی شده خطرات بهداشتی و زیست محیطی اورانیوم ضعیف شده «اندک» است و وزارت دفاع هیچ تلاشی برای ردیابی محل استفاده نیروهای اوکراینی از این مهمات ارسالی انجام نخواهد داد و «هیچ تعهدی» برای کمک به تلاشها برای پاکسازی منطقه پس از درگیری ندارد.
با این حال به گفته داگ وِیر(Doug Weir) کارشناس درگیری ها و مسائل زیست محیطی، مهمات حاوی اورانیوم بعد از اصابت به اهداف سخت «ذرات شیمیایی سمی و رادیواکتیو» تولید می کند و گرد و غبار حاصل از آن «خطر استنشاقی برای مردم» به همراه دارد. سایر تحقیقات اخیر همچنین نشان داده اند که این مهمات، سلامتی را به خطر می اندازد.
از نظر کارشناسان دخالت بیش از اندازه و عمیق انگلیس در جنگ اوکراین اوضاع را پیچیده و خطرناک کرده است. سفیر روسیه چندی پیش هشدار داد که اوضاع جنگ به واسطه دخالتهای انگلیس، در حال تبدیل شدن به یک وضع خیلی خطرناک است.
نظر شما