حمیدرضا خادم روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: مستندنگاری آثار تاریخی روستای لیوس دزفول توسط پایگاه پژوهشی مناظر روستایی ایران(ایران رورال) و با حمایت مالی و فرهنگی انجمن توسعه گردشگری دزفول، عمارت مجدی دزفول، خانه تراب، پایگاه پژوهشی سیمرغ نامه و نظارت فرمانداری و اداره میراث فرهنگی و گردشگری دزفول انجام شد.
وی ادامه داد: این طرح با عنوان "لیوس؛ روستای خفته در زیر سنگها" با هدف ثبت و مستندسازی آثار تاریخی فرهنگی و میراث کهن روستاهای لیوس و نورآباد دزفول به عنوان نمونهای منحصر به فرد از روستاهای سنگی باستانی زاگرس اجرا شد.
سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دزفول بیان کرد: یکی از اهداف اجرای این طرح، ایجاد زمینه معرفی این بخش از شهیون دزفول و ایجاد زیربنای لازم برای رواج گردشگری پایدار در شمال شهرستان دزفول است.
وی افزود: این طرح در قالب سفر علمی، پژوهشی با حضور کاوه منصوری سرپرست علمی برنامه، شادی گنجی باستان شناس و پژوهشگر، اساتید دانشگاه و ۶۰ نفر از نخبگان، محققان، پژوهشگران و دانشجویان برگزیده اجرا شد.
خادم گفت: اعضای گروههای علمی در هفت حوزه فتوگرامتری، مطالعات اجتماعی، بافت، منظر، معماری، سازه و معماری داخلی به ثبت میراث مادی و معنوی روستاهای لیوس و نورآباد بخش شهیون شهرستان دزفول پرداختند که حاصل این برنامه در قالب یک کتاب مصور در اختیار علاقهمندان قرار خواهد گرفت.
وی افزود: امیدواریم نتیجه نهایی این پویش داوطلبانه و عام المنفعه، ثبت ملی این روستاها و ایجاد رونق اقتصادی حاصل از رواج گردشگری بدون آسیب رسیدن به بافت سنتی و تاریخی منطقه باشد و بتوانیم این روستا را از محرومیت خارج کنیم.
سرپرست اداره میراث فرهنگی, گردشگری و صنایع دستی دزفول گفت: روستای لیوس با توجه به مصالح بوم آورد سنگی و نوع معماری و اقلیم خاص خود و چشم اندازی که در کوهپایه دارد مستعد توجه است و میتواند به روستای هدف گردشگری تبدیل شود.
وی با بیان اینکه روستای لیوس ظرفیت گردشگری روستاهایی مانند ماسوله و ابیانه را دارد، افزود: از اهالی بومی این روستا که قصد تبدیل منازل خود به اقامتگاه بومگردی دارند، استقبال میکنیم و برای مرمت نیز از آنها حمایت خواهیم کرد.
خادم اضافه کرد: متاسفانه برخی روستاها به علت مهاجرت جوانان رو به پیری میروند که انتظار میرود با توجه به گردشگری و اشتغال جوانان این مناطق از این طریق جمعیت روستاها جوان بماند در غیراینصورت شاهد نابودی روستاها خواهیم بود.
سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دزفول اظهارامیدواری کرد با ایجاد زیرساختهایی که دولت تامین میکند، روستاهای تاریخی را احیا کنیم.
وی افزود: برخی ساخت و سازهای غیرمجاز به علت ناآگاهی یا مغرضانه در روستای لیوس دزفول انجام شده و برخی مسیرها دستکاری شده بود که به منظور پایداری روستاها، با حمایت یگان حقوقی برخورد لازم انجام شد.
روستای لیوس در بخش شهیون در شمال دزفول با خانههای سنگی، سایتهای سنگنوردی و جاذبه های منحصر بفرد یکی از روستاهای نمونه گردشگری کشور بوده که در فصل بهار مقصد گردشگران از شهرهای مختلف است.
روستای لیوس در ۷۳ کیلومتری شمال دزفول در دامنه کوه لنگر همچنان بافت قدیمی و سنتی خود را حفظ کرده و نحوه معیشت، فرهنگ و سنن، گویش، آداب و رسوم و آیینهای مذهبی نیز به شکل سنتی در این روستا برگزار میشود.
این روستا از شمال غربی به کوه لنگر و از غرب به دره کول محدود میشود و دارای آب و هوای معتدل کوهستانی است.
قدمت تاریخی، بافت سنگی و معماری خانهها، نزدیکی به روستاهای گردشگری سزار و گوشه، طبیعت بکر، باغهای انار و نخلستانهای زیبا، دامنه زیبای لنگرکوه، قدمگاه مشهور به امام رضا(ع) و نیز جاده ماشین رو آسفالته از جمله ظرفیتهای ویژه گردشگری روستای لیوس میباشند.
نظر شما