مصطفی انتظاری کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص اهمیت و اهداف سفر رئیس جمهور کشورمان به سوریه پس از ۱۳سال که از بحران در سوریه می گذرد، اظهار کرد: مهمترین نکته این سفر این است که نشان میدهد، سوریه به ثبات رسیده است و همانطور که میدانید این کشور سال ها تحت تاثیر جنگ داخلی، تحرکات نیروهای تروریستی به خصوص داعش، دخالتهای آمریکا و متحدانش در مرزهای این کشور قرار داشته.
وی با اشاره به اینکه حضور رئیس جمهور کشورمان در سوریه بیانگر به ثبات رسیدن آن کشور است، گفت: هرچند ایران در گذشته مراودات دیپلماتیک با سوریه داشته و آقای اسد به تهران سفر کرده بود، اما سفر رئیس جمهور یک نور رسمیت بخشیدن به این ثبات داخلی است.
این کارشناس مسائل بینالملل ادامه داد: نکته دومی که این اهمیت را بیشتر میکند، توافقات اخیری است که بین سوریه و کشورهای عربی رخ داده، به ویژه سفر وزیر امور خارجه عربستان به دمشق، نشان دهنده سطح تازهای از مناسبات کشورهای عربی نسبت به سوریه است.
انتظاری مطرحکرد: به هر حال سوریه کشور مهمی در دنیای عرب است و طبیعتاً کشورهای دیگر نمیتوانند سوریه را رها کنند به همین خاطر سفر آقای رئیسی مُهر تایید ایران بر این مناسبات است و میتواند نشان دهنده نقش کلیدی ایران در بهبود مناسبات باشد.
وی سومین نکته را «نقش ایران برای سازندگی سوریه» در آینده عنوان کرد و گفت: سوریه سال های سختی را پشت سر گذاشته است، مقاومت سختی در برابر نیروهای تروریستی به ویژه داعش را از خود نشان داده است، مردم سوریه در کمبودهای بسیار شدیدی به سر می برند و طبیعتاً ایران میتواند در سازندگی سوریه نقش کلیدی در کنار سایر کشورها داشته باشد.
این کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: لذا این سفر میتواند گام بزرگی برای «تسریع تبادلات تجاری»، کمک به سازندگی، همچنین افزایش سطح مبادلات باشد و نشان دهد که ایران نه فقط در دوره جنگ بلکه در دوره صلح و ثبات هم میتواند نقش کلیدی در توسعه و آینده سوریه داشته باشد.
انتظاری بیانکرد: مهمترین پیامی که سفر آقای رئیسی در این راستا به مردم سوریه دارد این است که ایران کشوری است که میخواهد به توسعه، رشد و آبادانی سوریه کمک کند، حضوری که ایران در کشورهای مختلف دارد با دخالتهایی که کشورهای غربی دارند، در اینجا مشخص است.
وی ادامه داد: این نکته را هم مد نظر داشته باشیم که «کشورهای غربی عمدتا با هدف جنگ افروزی»، ایجاد پایگاههای نظامی، مداخلاتی که جنبه امنیتی و نظامی دارند در کشورهای مختلف حضور دارند اما وقتی ایران با کشوری ارتباط برقرار میکند، میخواهد به توسعه آن کمک کند.
این کارشناس مسائل بینالملل افزود: بنابراین پیام این سفر این است که ما در سوریه حضور داریم برای اینکه کشوری توسعه یافته و آباد ایجاد کنیم، به مردم این کشور کمک کنیم و نگذاریم «دخالت بیگانگان» در این کشور اتفاق بیفتد و مردم میتوانند به پشتوانه این حضور برای آینده خود برنامه ریزی کنند.
انتظاری بیان کرد: از این نظر من فکر میکنم که این سفر پیام مهمی برای مردم دارد و حتماً مردم سوریه قدردان کمکهای ایران در دورهای که درگیر «پدیده تروریسم» بودند هستند.
وی مطرح کرد: تبادلات تجاری آینده و کمکی که ایران به توسعه سوریه از طریق صادرات کالا، نیروی انسانی، خدمات فنی و مهندسی، گسترش تکنولوژیهایی که ایران دارد و استفاده از کالاهای ایرانی که میتواند در خیلی از کشورها حرفی برای گفتن داشته باشد، میتواند به «سطح رفاه مردم سوریه» کمک کند.
این کارشناس مسائل بینالملل اظهارکرد: این نقش، بخش جدیدی است که ایران در این کشور و کل منطقه میخواهد ایفا کند و من فکر میکنم که این سفر به سفرهای مشابه میتواند کمک کند برای اینکه تجار و فعالان اقتصادی ما خیلی راحتتر بتوانند در سطح بازارهای منطقهای فعال شوند.
انتظاری گفت: پیش از این هم ایران کمکهای زیادی به سوریه کرده و به عنوان یکی از بازیگران اصلی محور مقاومت تلاش کرده است که سوریه را حفظ کند و مانع از این شود که کشورهای بیگانه به اهداف خود در این کشور دست پیدا کنند.
وی افزود: اما تفاوتی که «دولت سیزدهم» با دولت های قبل در این رابطه دارد این است که دولت آقای رئیسی از ابتدا با راهبرد همسایگی و بهبود مناسبات با کشورهای همسایه تلاش کرده است و به همه کشورها در سطح منطقه این پیام را دهد که آماده است برای اینکه همکاریهای دو جانبه و چند جانبه را تسریع کند.
این کارشناس مسائل بینالملل ادامه داد: ایران آماده است برای اینکه کمک کند، اقتصاد همه کشورهای منطقه شکوفا شود، یک اتحادی در سطح منطقه شکل بگیرد که مهمترین بروز و ظهور این موضوع را در ماههای پایانی سال گذشته دیدیم که با توافق تهران ریاض اتفاق افتاد و نشان داد این سیاست نتیجه رسیده است.
انتظاری بیان کرد: من فکر می کنم دولت سیزدهم در این راستا به طور کلی در سطح منطقه موفق شده پیامی که مدنظر خود بوده را منتقل کند.
وی گفت: به طور ویژه در سوریه این سیاست را میبینیم که بسیار فعالانه دنبال شده است، ما شاهد دوره افزایش سطح مبادلات تجاری و سطح مناسبات دیپلماتیک چه بین ایران و سوریه و چه بین سوریه و سایر کشورهای منطقه هستیم که این نشان میدهد به این دولت کمک بسیار بزرگی شده برای اینکه سوریه از آن انزوایی که مد نظر دشمنانش بود، خارج شود.
این کارشناس مسائل بینالملل تاکید کرد: فراموش نکنیم که کشورهای غربی و حتی برخی از کشورهای منطقه کوشش میکردند سوریه را منزوی نشان دهند، دولتی که ورشکسته است و از لحاظ اقتصادی، کسی با آن مراوداتی ندارد، اما میبینیم که به لطف راهبردی که در منطقه پی گرفته شد و ایران آن سیاست را پیریزی کرده، امروز سوریه نه تنها منزوی نیست بلکه «یکی از کانونهای رفت و آمدهای دیپلماتیک» است.
انتظاری در پایان خاطر نشان کرد: سفر آقای رئیسی به این کشور نشان میدهد، چقدر سطح دیپلماتیک سوریه افزایش پیدا کرده که رئیس جمهور ایران به این کشور سفر میکند و این میتواند فتح بابی باشد که سران و رهبران سایر کشورهای جهان اسلام هم به این کشور سفر کنند.
نظر شما