به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، نشست وزیران دفاع کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، در دهلی نو، هفته گذشته برگزار شد، هند برای نخستین بار از سال ۲۰۱۷ که به عضویت دائمی این نهاد دیپلماتیک درآمده است، میزبان نشست وزیران دفاع بود، بر مقابله موثر و ریشه کن کردن تروریسم در منطقه تاکید جدی داشت و این موضوع مورد استقبال دیگر کشورها از جمله روسیه، چین و ایران بود.
وزیر دفاع هند، «راجنات سینگ»، با درخواست از کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای برای ریشهکنی دسته جمعی تروریسم و پیگرد حامیان آن در آسیا، تاکید کرد: هر نوع اقدام تروریستی یا حمایت از آن جنایت بزرگ علیه بشریت است.
وی افزود: صلح و رفاه نمی توانند با تهدید تروریستی همراه باشند، اگر ملتی به تروریستها پناه دهد، نه تنها برای دیگران، بلکه برای خودش نیز تهدید است.
سینگ ادامه داد: رادیکال شدن جوانان نه تنها از منظر امنیتی، بلکه مانع بزرگی در مسیر پیشرفت اجتماعی-اقتصادی جامعه است. اگر میخواهیم سازمان همکاری شانگهای به یک سازمان بینالمللی قویتر و معتبرتر تبدیل کنیم، مهمترین اولویت ما باید مقابله مؤثر با تروریسم باشد.
وزیر دفاع هند تاکید کرد: هند به حفظ صلح و امنیت بر اساس مفاد منشور سازمان ملل متحد معتقد است و در عین حال اظهار داشت که هند به ظرفیت سازی دفاعی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای برای منافع مشترک امنیتی متعهد است. یک منطقه امن، باثبات و مرفه، کیفیت زندگی مردم هر ملت را بهبود خواهد بخشید.
سینگ گفت: هند چارچوبی قوی از همکاری منطقه ای را متصور است که متقابلاً به حاکمیت و تمامیت ارضی همه کشورهای عضو با محافظت از منافع مشروع آنها احترام می گذارد.
وی همچنین بر تعهد هند به ارتقای ظرفیت دفاعی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای از طریق آموزش و ساخت مشترک و توسعه مشترک محصولات امنیتی، تاکید کرد.
سینگ با اشاره به اینکه امروز بخش بزرگی از جهان در حال عبور از بحران غذایی است، از کشورهای عضو خواست تا امنیت غذایی را تحت یک برنامه یکپارچه تضمین کنند.
سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه نیز در سخنرانی در این اجلاس تلاش های غربی را برای منزوی ساختن مسکو از بابت جنگ در اوکراین محکوم کرد.
وی بیان کرد: تلاش برای اعمال نفوذ بر شرکای روسیه با هدف منزوی کردن آن ادامه دارد. یک کمپین اطلاعاتی در مقیاس بزرگ برای آسیب زدن به رهبری روسیه و سیاستهای آن آغاز شده است. با این حال همه این تلاشها در حال شکست خوردن هستند. اقدامات متقابل غرب برای توسعه چند جانبه گرایی در منطقه آسیا و اقیانوسیه را میتوان به صورت واضح مشاهده کرد. آمریکا در آنجا راه فروپاشی سیستم منطقه ای موجود را هموار کرده است... ناتو مایل است تسلط خود را در منطقه آسیا و اقیانوسیه برقرار کند و در همین راستا بلوکهای کوآد و آکوس در ناتو ادغام می شوند.
شویگو همچنین بر برگزاری رزمایش های مشترک و دیگر مانورهای رزمی میان اعضای سازمان همکاری شانگهای تاکید کرده و خواستار همکاری نظامی عمیقتر در چارچوب این سازمان شد.
شویگو با اشاره به سیاست های مستقل سازمان همکاری شانگهای در مورد چالش های امنیتی منطقه ای و جهانی، گفت: می توان این پیمان را به عنوان نمونه ای برای جامعه جهانی مطرح کرد. ما معتقدیم که تقویت نقش سازمان همکاری شانگهای به عنوان یکی از ارکان نظام بین المللی چند قطبی جدید به عنوان الگویی از روابط مبتنی بر برابری و احترام متقابل و رعایت حقوق بین الملل بین کشورها دارای اهمیت است.
به گفته وزیر دفاع روسیه، افغانستان باید در دستور کار سازمان همکاری شانگهای اولویت داشته باشد و فقط کمکهای جامعه بین المللی و منطقه ای می توانند تدابیر لازم برای غلبه بر چالش های پیش روی افغانستان را تسهیل کنند.
امیر سرتیپ آشتیانی، وزیر دفاع ایران نیز به عنوان عضو ناظر در سازمان همکاری شانگهای، در این نشست حضور داشت، با اشاره به روند توسعه و نقش آفرینی های مثبت سازمان همکاری شانگهای در عرصه تحولات منطقه ای و بین المللی، گفت: این واقعیت موجب شده تا در دکترین سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، عضویت در سازمان ها و نهادهای مبتنی بر چندجانبه گرایی مانند سازمان همکاری شانگهای به دلیل آنکه می توانند نقطه تلاقی منافع و امنیت مشترک جهانی باشند، مورد توجه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه نخستین موضوع؛ پدیده تروریسم در اشکال مختلف آن است که در شکل گیری و گسترش آن عوامل مختلفی مانند افراط گرایی، تبعیض و بی عدالتی، جهل و عقب ماندگی، منافع و دخالت برخی قدرت ها و برخی دیگر از عوامل نقش دارند، اظهار داشت: بزرگ ترین مشکل جامعه جهانی و مناطق جغرافیایی برای غلبه بر این پدیده، به کارگیری استانداردهای دوگانه است. جمهوری اسلامی ایران هم قربانی تروریسم و هم پیشرو در مبارزه با تروریسم است.
وی در تشریح افراط گرایی به عنوان موضوع دوم گفت: این پدیده هم در اشکال مختلفی ظهور و بروز دارد. امروزه افراط گرایی در چارچوبی فراتر از مرزهای ملی و به شکل پیچیده و در هم تنیده با تولید خشونت و ترور جوامع انسانی را آزار می دهد.
امیر سرتیپ آشتیانی با اشاره به پدیده قاچاق مواد مخدر به عنوان یک معضل فراگیر جهانی و تهدید کننده حیات بشری، دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران را برشمرد و افزود: ایران با توجه به برخورداری از موقعیت ترانزیتی از جایگاه منحصر به فردی در زمینه مبارزه با این پدیده برخوردار بوده است.
وی ضمن اعلام آمادگی برای انتقال تجریبات به اعضای سازمان همکاری شانگهای، گفت: انتظار داریم همسویی و تعاملات جدی تری در درون سازمان همکاری شانگهای برای مواجهه با این مساله ایجاد شود.
در این دیدار وزرای دفاع چین، روسیه، ایران، بلاروس، قزاقستان، ازبکستان، قرقیزستان و تاجیکستان حضور داشتند. از پاکستان، مشاور ویژه نخست وزیر در امور دفاع، ملک احمد خان، از طریق ویدئو کنفرانس به آن پیوست. در بیانیه وزارت دفاع هند آمده است که وزراء در مورد موضوعات متفاوت با تاکید بر مسائل امنیت منطقه ای و بین المللی تحت منشور سازمان همکاری شانگهای گفتگو کردند. در پایان این مذاکرات، همه کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای پروتکلی را امضا کردند که در آن «اراده جمعی خود را برای ایجاد امنیت، صلح و شکوفایی منطقه» را نشان دادند.
نظر شما