**واکنش اولیانوف به سخنان مشاور امنیت ملی کاخ سفید درباره ایران
رئیس هیات روسیه در مذاکرات رفع تحریمها سخنان مشاور امنیت ملی کاخ سفید درباره ایران و توافق سال ۹۴ را گیجکننده توصیف اما تصریح کرد که اظهارات وی ناظر بر این است که گزینه دیپلماتیک همچنان روی میز باقی است.
میخائیل اولیانوف سفیر و نماینده دائم روسیه نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین روز شنبه در توئیتی نوشت: «جیک سالیوان» یک سخنرانی کلیدی در مورد خاورمیانه ایراد کرد. بخش مربوط به ایران گیج کننده است و معلوم نیست چه نوع پیامی می خواهد بفرستد.
وی افزود: با این حال، جنبه مثبت آن، این است که گزینه دیپلماتیک - با قضاوت بر اساس سخنان او - همچنان روی میز باقی مانده است.
سالیوان چندی پیش طی سخنانی در «موسسه واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک» گفت که آمریکا همچنان به دنبال راهحل دیپلماتیک درباره برنامه هستهای ایران است.
این درحالی است که مذاکرات رفع تحریمها بعد از ماهها گفت وگوهای فشرده دیپلماتیک به دلیل عواملی همچون تناقض در رفتار، تعلل در تصمیمگیری، زیادهخواهی و طرح درخواستهای جدید از سوی آمریکا معطل مانده است.
تجربه نشان داده است که کاخ سفید به رغم ادعای دیپلماسی اراده لازم را برای تصمیمگیری در زمینه بازگشت به برجام و جبران سیاست شکست خورده دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا علیه ایران ندارد.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید با بیان اینکه برنامه هستهای ایران به صورت چشمگیری توسعه یافته است مدعی شد: ما برای ایران روشن کردهایم که این کشور هرگز اجازه تولید بمب هستهای را نخواهد داشت.
وی در همین پیوند ادعا کرد که آمریکا آزادی عمل رژیم صهیونیستی را برای مقابله با آنچه تهدید ناشی از برنامه هستهای ایران نامید، بهرسمیت خواهد شناخت.
این اظهارات بیپایه در حالی مطرح شد که ایران همواره تاکید کرده است که در پی دستیابی به سلاح هستهای نیست. علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در همین پیوند تصریح کرد: جیک سالیوان گفته، در صورت اقدام ایران برای ساخت بمب هستهای، آمریکا آزادی عمل اسرائیل برای مقابله با آن را به رسمیت خواهد شناخت. این اعتراف یعنی مسؤول همه اقدامات تروریستی رژیم صهیونیستی علیه افراد و تاسیسات اتمی ایران تاکنون آمریکا بوده و خواهد بود و قطعا باید تبعاتش را بپذیرد.
https://irna.ir/xjMnXr
**روایت دیپلمات ایرلندی از ملاقاتها و رایزنیها در ایران
معاون دبیرکل وزارت امور خارجه ایرلند با انتشار پیامی در حساب کاربری توئیتری خود، از ملاقاتها و رایزنیهای دیپلماتیک در جریان سفرش به تهران خبر داد.
خانم «سونیا هایلند» معاون دبیرکل و مدیرکل سیاسی وزارت خارجه ایرلند روز شنبه در توئیتی نوشت؛ با علی باقری کنی معاون وزیر امور خارجه و اعضای وزارت امور خارجه ایران طی هفته گذشته در تهران دیدار کردم.
وی محور مذاکرات را بررسی مسائل دوجانبه و کنسولی، مسائل منطقهای و جهانی، حقوق بشر و منع گسترش سلاح های هسته ای عنوان کرد.
این دیپلمات ایرلندی و هیأت همراه به منظور شرکت در سومین دور مشورتهای سیاسی در سطح مدیران کل وزارتخانههای امور خارجه دو کشور به تهران سفر کردند.
خانم هایلند در پایان این مشورتها با «علی باقری کنی» معاون سیاسی وزارت امور خارجه دیدار و گفتوگو کرد.
در جریان این ملاقات طرفین درباره موضوعات مورد علاقه دوجانبه و راههای رفع موانع و گسترش مناسبات، همچنین مهمترین تحولات منطقهای و بینالمللی بحث و تبادل نظر کردند.
ایرلند در مقطعی که مسئولیت تسهیلگری قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را برعهده داشت، تلاش کرد تا بهرغم خروج آمریکا از برجام، نقش موثری را در این زمینه ایفا کند.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان بهمن سال گذشته طی گفتوگوی تلفنی با مایکل مارتین همتای ایرلندی خود، انتصاب وی را به این سمت تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد که با حضور وی در این جایگاه، شاهد رشد و گسترش هرچه بیشتر مناسبات دو کشور باشیم. رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان همچنین از طرف ایرلندی برای سفر به تهران دعوت به عمل آورد.
وزیر امور خارجه ایرلند نیز در این تماس تلفنی ضمن سپاس از پیام تبریک وزیر امور خارجه کشورمان، ایران را کشوری با تاریخ و تمدن کهن دانست و اظهار داشت همواره برای ایران به عنوان کشوری با تاریخ و فرهنگ درخشان احترام قائل بوده ام.
مایکل مارتین همچنین آخرین وضعیت و مهمترین موضوعات کنسولی میان دو کشور را مورد بررسی و گفت وگو قرار داد.
https://irna.ir/xjMnWV
**حمله جنگندههای ترکیه به دهوک عراق
منابع خبری از حملات جنگندههای ترکیه به مواضعی در استان دهوک در شمال عراق خبر دادند.
جنگندههای ترکیه با انجام حملاتی، چند روستا در شهرستان «العمادیه» در استان دهوک را هدف قرار دادند.
یک منبع امنیتی در این باره گفت که این حملات در نزدیکی روستاهای «کوهرزی» و «بلافه» از توابع العمادیه متمرکز بود.
این منبع افزود که شدت این حمله به اندازه ای بود که منجر به ترس و رعب ساکنان این روستاها شد.
هنوز گزارشی درباره تلفات احتمالی ناشی از وقوع این حملات هوایی مخابره نشده است.
ترکیه مدتهاست به بهانه مقابله با گروهک تروریستی موسوم به حزب کارگران کردستان (پ. ک.ک) که در فهرست تروریستی کشورهای ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا قرار دارد، تمامیت ارضی عراق را نقض میکند.
آنکارا این گروه را مسئول مرگ بیش از ۴۰ هزار شهروند ترکیه میداند.
بسیاری از مناطق شمال سوریه و عراق به دنبال حملات پیاپی ارتش آنکارا خالی از سکنه شده است.
https://irna.ir/xjMnTJ
**پاکستان از بازداشت ۱۱ تروریست داعش و القاعده خبر داد
دایره مبارزه با تروریسم در ایالت پنجاب پاکستان از بازداشت ۱۱ نفر از عناصر گروههای تروریستی داعش و القاعده خبر داد.
سایت خبری شبکه «سما» پاکستان اعلام کرد که تروریستهای بازداشت شده در تکاپوی اجرای چند فقره عملیات انتحاری و بمبگذاری در شهرهای مختلف و تاسیسات حساس نیروهای امنیتی بودند.
ماموران دایره مبارزه با تروریسم در ایالت پنجاب به عنوان بزرگترین استان پاکستان در عملیات امروز موفق به شناسایی مخفیگاه عناصر تروریستی شدند که برخی از آنان با گروه تروریستی تحریک طالبان پاکستان نیز همکاری میکردند.
نیروهای امنیتی پاکستان درحالی عملیات بازداشت ۱۱ نفر از عناصر القاعده و داعش را انجام میدهند که هفته گذشته تحت تعقیبترین تروریست و مجری حملات القاعده و گروه تکفیری لشکر جهنگوی در شمال غرب این کشور کشته شد.
پاکستان از اوایل سال جاری میلادی و همچنین در سال گذشته (۲۰۲۲) شاهد افزایش فوق العاده در حوادث تروریستی در داخل در مقایسه با سالهای قبل تر بود، درحالی که گروههای تروریستی داعش و تحریک طالبان به عنوان عوامل اصلی خشونتهای ۲۰۲۲ در پاکستان شناخته شدهاند.
مقامات دولتی و امنیتی پاکستان همواره وجود داعش و حتی ردپای همدستان آنان در این کشور را رد کردهاند، در حالی که این گروه تروریستی مسوولیت بسیار از حملات و بمبگذاریهای مرگبار در پاکستان را طب ماههای اخیر برعهده گرفته و از طرفی دیگر نهادهای امنیتی پاکستان نیز بارها از بازداشت عناصر داعش در این کشور خبر دادهاند.
https://irna.ir/xjMnSV
**ابراز تمایل روسیه برای آغاز پرواز مستقیم به اصفهان و شیراز
سفیر ایران در روسیه به مذاکرات مقام های تهران و مسکو برای توسعه خطوط پروازی مستقیم بین شهرهای مختلف دو کشور اشاره کرد و گفت: روسها تمایل دارند مسیرهای پروازی مستقیم بین این کشور با شهرهای گردشگری ایران همچون اصفهان، شیراز و برخی جزایر جنوبی کشورمان برقرار شود.
کاظم جلالی شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: هم اینک تنها پرواز مستقیم بین پایتخت های دو کشور برقرار است که به وسیله شرکتهای هواپیمایی ماهان ایران، ایرفلوت و نورد ویند روسیه انجام می شود.
وی گفت: به نظر می رسد که پروازها را باید به شهرهای دیگر غیر از پایتخت های دو کشور نیز گسترش دهیم.
سفیر ایران در روسیه گفت: به عنوان نمونه، استان گیلان با استان آستراخان در روسیه ارتباطات دیرینه ای دارد که این ارتباطات بیشتر دریایی بوده است و به صورت هوایی هم می تواند بین رشت – آستراخان برقرار شود و یا در کازان (قازان) که ایران در این شهر هم همچون آستراخان دارای کنسولگری است.
جلالی خاطرنشان کرد: تلاش می کنیم که این مسیرهای پروازی را ایجاد کنیم و در این راستا، رفت و آمدهایی توسط مسئولان هوانوردی دو کشور به صورت مستمر در حال انجام است و همکاریها در این عرصه در حال گسترش است.
وی از سن پترزبورگ روسیه به عنوان دیگر گزینه احتمالی برقراری پروازهای مستقیم جدید بین دو کشور نام برد و ادامه داد: ایران و روسیه نیازهای متقابلی در حوزه حمل و نقل هوایی دارند که در حال رفع آنها با استفاده از ظرفیت های یکدیگر هستیم.
روندها برای جذب گردشگران روس شتاب گیرد
سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو گفت: با توجه به شرایط بین المللی، باید از فرصت کنونی برای جذب گردشگران کشور روسیه در ایران استفاده مطلوبی داشته باشیم و روندها در این زمینه شتاب گیرد.
جلالی افزود: چندین میلون گردشگر روس سالانه به کشورهای مختلف می رفتند که پس از جنگ اوکراین، امکان رفتن به آن کشورها را ندارند، از این رو، ایران می تواند مقصد خوبی برای آنها باشد؛ البته نیازمند تأمین امکانات و زیرساخت های مناسب در کشورمان نیز هستیم.
لغو روادید گروهی؛ طرف روس در انتظار پاسخ ایران
سفیر ایران در روسیه در ادامه با اشاره به لغو روادید گردشگری گروهی دو کشور از ابتدای سال ۲۰۲۳ میلادی (دی ماه ۱۴۰۱) گفت: جذب حداکثری گردشگران روس می تواند ممکن باشد، به ویژه در مقطع کنونی که لغو روادید گردشگری گروهی را از اول سال ۲۰۲۳ شروع کرده ایم.
وی ادامه داد: یک گام در اجرای این توافق دو کشور باقی مانده است؛ طرف روس، شرکت های معتبر خود را به ایران معرفی کرده و منتظر است که اقدام متقابلی برای معرفی شرکت های معتبر ایرانی به روسیه انجام شود.
جلالی خاطرنشان کرد: امیدواریم وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سریعتر لیست شرکتهای مورد نظر را ارائه کند تا با نهایی شدن توافق دوجانبه، گردشگران گروهی بدون روادید بتوانند وارد دو کشور شوند.
https://irna.ir/xjMnWm
**تنش بین اردوغان و قلیچدار اوغلو بالا گرفت/ جنجال بر سر فایلهای صوتی
پایگاه خبری «عربی ۲۱» نوشت: درحالی که حزب عدالت و توسعه به ریاست «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور و نامزد انتخابات ریاست جمهوری ترکیه از قصد خود برای انتشار "فایلهای صوتی" درباره «کمال قلیچدار اوغلو» نامزد «ائتلاف ملت» در این انتخابات خبر داده است؛ قلیچدار اوغلو این فایل ها را جعلی دانسته است.
پایگاه خبری «عربی ۲۱» در گزارش خود آورده است: به تازگی ادعاهایی مبنی بر وجود فایلی هایی از «قلیچدار اوغلو» در جریان سفر چندماه قبل او به آمریکا منتشر شده است و رسانههای نزدیک پیش از این به ناپدید شدن هشتساعته رهبر حزب جمهوری خواه خلق اشاره و به طور تلویحی از نشست او با عناصر سازمان «گولن» همراه با سرو "همبرگر " خبر داده بودند.
در مقابل، «قلیچدار اوغلو» در یک مصاحبه تلویزیونی درباره سفرش به آمریکا به طور تلویجی رقیب انتخاباتی خود (حزب عدالت و توسعه) را به تقلب متهم کرده و گفته است: من در سفری هشتساعته به واشنگتن رفتم و اطلاعاتی به من رسید که آنها سعی دارند از این طریق چیزی را به شکل فایل صوتی یا کلیپ ویدئویی استخراج و با دستکاری آن علیه من تولید محتوا کنند.
قلیچدار اوغلو در پاسخ به سوال مجری تلویزیون در مورد این صحبتهایش که طبق اطلاعاتی که دریافت کرده این فایل ها ظرف ۱۰ روز پخش خواهد شد و اینکه آیا طرح (انتشار این فایل ها) همچنان در جریان است، گفت: ما اطلاعات بیشتری دریافت نکردهایم اما من این را اعلام کردهام.
رقیب اردوغان در انتخابات پیش روی ریاست جمهوری ترکیه افزود که اطلاعات درز کرده که ممکن است علیه او مطرح شود، مربوط به سفر خارجی اخیرش (به آمریکا) باشد.
به نوشته پایگاه عربی ۲۱، یک منبع در حزب جمهوری خواه خلق که ریاست آن را قلیچدار اوغلو برعهده دارد، در مصاحبه ای گفت که بر اساس اطلاعات آنها در ۱۰ روز قبل از زمان انتخابات، کمپینی علیه قلیچدار اوغلو با استفاده از فایلهای صوتی و کلیپهایی که این منبع آنها را جعلی خوانده است، راه اندازی خواهد شد.
اردوغان: قلیچدار اوغلو چرا در مورد ۸ ساعت صحبت نمیکند؟
در مقابل این اظهارات قلیچدار اوغلو، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در حساب شخصی خود در توئیتی به جلسه قلیچدار اوغلو رقیب خود در ایالت پنسیلوانیا آمریکا که در آن همبرگر خورده است، اشاره کرد و گفت: "به تدریج فاش میشود که آقای کمال با چه کسانی سر و کار دارد و وعدههایی که به قاتلان کودکان داده و آنچه که به سفرای غربی تعهد داده چیست."
وی افزود: او (قلیچدار اوغلو) هر روز صحبت و با سرعت درباره همه چیز اظهار نظر میکند اما در مورد وعدههایی که به بازماندگان سیاسی سازمان تجزیهطلب داده سخن نمیگوید و دلیل حمایت از اربابان تروریسم در منطقه قندیل را توضیح نمیدهد و در مورد اینکه هشت ساعت در همبرگر فروشی در پنسیلوانیا (محل زندگی فتح الله گولن) با چه کسانی چانه زده است، صحبت نمیکند.
اردوغان ادامه داد: او دلیل نارضایتی خود از طرحهای محلی و ملی و کارها و خدمات ما را که آینده ملت را تضمین میکند، نمیگوید و نمیتواند توضیح دهد که چرا از کارخانه خودروسازی داخلی «توگ» بازدید نمیکند.
او با حمله به رئیس حزب جمهوری خواه خلق گفت: قلیچدار اوغلو به دلیل حمایتش از همجنس گرایی اشاره نمیکند و برای چه معاونان او به نوبت درب «سیلو» را می زنند (اشاره به صلاح الدین دمیرتاش) و چرا دلیل دلخوری خود از اظهارات ما در مورد تروریستهای پنهان شده در کوهها را توضیح نمیدهد و طوری به موضوع نگاه می کند که انگار مقصود او هست؟ ، بگذارید آقای کمال ساکت باشد و حقیقت را نگوید.
وی افزود: خورشید حقیقت با گل و لای پوشانده نمیشود و ما با هم در ۱۴ مه به نمایش آنها پایان خواهیم داد.
به نوشته عربی ۲۱، چند روز قبل نیز قلیچدار اوغلو، «فخرالدین آلتون» رئیس بخش ارتباطات ریاست جمهوری ترکیه و تیم کاری وی را به "بستن قراردادهایی با شبکههای اینترنتیِ گمراه کننده که در دست اطلاعات خارجی هستند"، متهم کرد.
در مقابل، «فخرالدین التون» رئیس اداره ارتباطات ریاست جمهوری ترکیه به اتهامات قلیچداراوغلو پاسخ داد و گفت که او (قلیچدار اوغلو) سعی میکند اداره ارتباطات را که شبانه روز کار میکند و به موفقیتهای بزرگی به ویژه در مبارزه با رویکرد گمراه کننده علیه ترکیه دست یافته است، بیاعتبار کند.
آلتون در توییتی افزود: برای سیاستمداری که دموکراسی را درک کرده است شرمآور است که به شایعات و تهمتها متوسل شود و با ذکر نام، مقامات دولتی را هدف قرار دهد.
وی با بیان اینکه برای "حفاظت از دموکراسی و منافع عمومی و توسعه فرهنگ گفتگو، ما به از بین بردن شبکههای سرقت اطلاعات (فیشینگ) و دستانداز به رسانههای اجتماعی ادامه میدهیم"، افزود که "اداره تحت مدیریت او در حال مبارزه با اطلاعات گمراه کننده که بزرگترین دشمن دموکراسی ترکیه است، "میباشد.
به نوشته پایگاه عربی ۲۱، «سلیمان سویلو» وزیر کشور ترکیه از حزب عدالت و توسعه نیز در گفت و گو با شبکه «خبر ترک» گفت که دیداری میان ائتلاف شش جانبه مخالفان که قلیچدار اوغلو را به عنوان نامزد خود برای انتخابات ریاست جمهوری ترکیه معرفی کرده است و سفیر یک کشور اروپایی برای ارائه پیشنویس توافق انجام شده است.
وی افزود: صورت جلسه شش جانبه از طریق نمایندگان رسمی اپوزیسیون برای سفیر یکی از کشورهای اتحادیه اروپا در ترکیه ارسال شده است که ما یک فایل صوتی از آن در اختیار داریم.
وزیر کشور ترکیه افزود: چهار ماه پیش وزیر کشور این کشور اروپایی به ترکیه آمد و من او را از کارهایی که سفیر کشورش در ترکیه انجام میدهد و از دخالت وی در انتخابات آگاه کردم.
با نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری ترکیه و شدت گرفتن رقابت ها، هریک از نامزدهای ریاست جمهوری در تلاش برای برجسته کردن نقاط قوت و کمرنگ جلوه دادن نقاط ضعف خود و زیر سوال بردن رقبای انتخاباتی برای جلب نظر رای دهندگان است.
در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ترکیه که همزمان با انتخابات پارلمانی این کشور برگزار می شود، چهار نامزد نهایی از جمله رجب طیب اردوغان از سوی ائتلاف جمهور، کمال قلیچدار اوغلو از سوی ائتلاف ملت، محرم اینجه از سوی حزب مملکت و سینان اوغان از سوی ائتلاف آتا در حال رقابت هستند.
انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه در داخل این کشور ۱۴ ماه می ۲۰۲۳(۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) برگزار میشود و در صورت کشیده شدن انتخابات ریاست جمهوری به دور دوم، دور دوم این رقابت سیاسی در روز یکشنبه ۲۸ ماه مِی ۲۰۲۳(۷ خردادماه ۱۴۰۲) برگزار خواهد شد.
۶۴ میلیون و ۱۱۳ هزار و ۹۴۱ نفر برای حضور در انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه واجد شرایط رای دادن هستند که سه میلیون و ۴۱۶ هزار و ۹۸ نفر از آنها در خارج از کشور ترکیه به سر می برند.
بر اساس اصلاحیه قانون اساسی که در سال ۲۰۱۷ به تصویب رسید، رئیس جمهور بالاترین مقام اجرایی و رئیس دولت بوده و در انتخاب وزرا و همراهان دولت اختیار کامل دارد.
برای حضور در رقابت بیست و هشتمین دوره انتخابات پارلمانی ترکیه نیز که همزمان با انتخابات ریاست جمهوری این کشور در حال برگزاری است، نامزدهای ۲۴ حزب به همراه ۱۵۱ نامزد مستقل برای کسب ۶۰۰ کرسی مجلس در ۸۷ حوزه انتخابیه به رقابت میپردازند.
انتخابات حساس پیش رو، سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ ترکیه و دومین دور انتخابات ریاست جمهوری این کشور پس از تغییر نظام سیاسی از پارلمانی به ریاستی و بیست و هشتمین دوره انتخابات مجلس این کشور محسوب میشود.
دوره ریاست جمهوری ترکیه پنج ساله است و منتخبان مردم در مجلس ترکیه نیز که ۶۰۰ عضو دارد، در مدت پنج سال بر کرسی مینشینند.
https://irna.ir/xjMnHD
**سازمان همکاری اسلامی: هیأتهای سودانی در جده برای تثبیت آتشبس تلاش کنند
سازمان همکاری اسلامی طرح آغاز مذاکرات و گفتوگوهای اولیه میان نمایندگان ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع سودان در شهر جده عربستان را ستود و خواهان تلاش نمایندگان دو طرف در راستای تثبیت آتشبس و پایان درگیریهای خشونتآمیز شد.
«حسین ابراهیم طه» دبیرکل سازمان همکاری اسلامی در بیانیهای در این باره تأیید کرد: این طرح مشترک مطابق با مفاد بیانیه کمیته اجرایی سازمان همکاری اسلامی درخصوص لزوم توقف فوری تنش نظامی در سودان است.
وی همچنین خواستار در پیش گرفتن زبان گفتوگو توسط طرفهای درگیر در سودان و بازگشت آنها به میز مذاکره شد.
حسین طه در ادامه از هیأتهای مذاکره کننده از هر دو طرف خواست تا برای تثبیت آتش بس انسانی و اطمینان از ورود کمکهای بشردوستانه و بهداشتی به افراد آسیب دیده تلاش کنند.
در همین راستا، «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان سعودی نیز گفت: امروز ما از حضور نمایندگان ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع در شهر جده برای گفتوگو درباره شرایط کشور آنها استقبال میکنیم.
وزیر امور خارجه سعودی افزود: ما امیدواریم که گفتوگوی ارتش و پشتیبانی سریع منجر به پایان دادن به درگیری و آغاز روند سیاسی در سودان شود.
منابع خبری امروز از سفر هیات هایی از ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع به جده به منظور انجام مذاکرات خبر دادند.
به گفته این منابع، مذاکرات میان نمایندگان ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع امروز در جده آغاز خواهد شد.
بر اساس این گزارش، هیات ارتش سودان از سه افسر و یک سفیر تشکیل و هیات نیروهای پشتیبانی سریع سه افسر را شامل می شود.
خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (واس) نیز در این باره اعلام کرد که «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان سعودی تلفنی با «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا درباره موضوع سودان گفت وگو کرد.
درگیریهای مسلحانه در سودان از صبح روز شنبه ۱۵ آوریل (۲۶ فروردین) میان نیروهای ارتش به فرماندهی عبدالفتاح البرهان و نیروهای پشتیبانی سریع به فرماندهی محمد حمدان دقلو ملقب به حمیدتی بر سرقدرت آغاز شده و میانجیگریهای بینالمللی برای پایان دادن به آن و نشستن طرفهای درگیر بر سر میز گفت وگوها تاکنون ثمری نداشته است.
با وجود برقراری چند دور آتش بس در سودان و اعلام پایبندی به آن از سوی طرفین، درگیری ها به طور پراکنده همچنان ادامه دارد.
https://irna.ir/xjMnVZ
**کارشناس ایتالیایی:اقتصاد ایران با سرعت درحال توسعه است/تحریمها به اقتصاد غرب آسیب زده است
یک کارشناس برجسته ایتالیایی در حوزه اقتصاد با اشاره به پویایی و رشد اقتصادی ایران طی سالهای اخیر تصریح کرد که تحریمهای یکجانبه غرب علیه ایران به اقتصاد این بلوک آسیب زده و موجب شده است تا شرکتهای غربی از بازار بزرگ ایران محروم شود. وضعیتی که به گفته او شرکتهای غربی را شاکی کرده است.
«جیانکارلو الیا والوری» طی یادداشتی تحلیلی که در سه خبرگزاری ایتالیا منتشر شد نوشت: در حالی که اینجا در ایتالیا برای پیروی از دستورات ایالات متحده آمریکا مغزمان را کار میگیریم، فرقی هم نمی کند که رؤسای جمهورش خوب، بد یا حتی خواب آلوده باشد، اقتصاد ایران به توسعه خود ادامه می دهد. در این میان برخی از کشورهای اروپایی (که در ادامه خواهیم دید) از پیروی از دستورالعمل هایی که از آنطرف اقیانوس اطلس بر آنها دیکته می شود خسته شدهاند.
دستورالعمل هایی که طی آن به بهانه های حقوق بشری تحریمهایی را وضع کردهاند، تحریم هایی که در درجه اول به اقتصاد کشورهای غرب آسیب می زند، کشورهایی که فعالان اقتصادی و کارآفرینانشان در رعایت آن با تحمل هزینههای سنگینتر مجبور هستند با غرب کار کنند. هزینههایی که بهای آن یا مستقیما توسط خود کارآفرینان و یا توسط دولتها از طریق تحمیل به شهروندان پرداخت میگردد، اما با این وجود بیایید به عملکرد اقتصاد کشور ایران که چگونه با سرعت در حال توسعه است نیز نگاهی بیندازیم.
وی در ادامه مینویسد: در سال ۲۰۲۱، تجارت در کشور جمهوری اسلامی ایران ۵۹.۱ درصد از تولیدات ناخالص داخلی اش را تشکیل داده و در این میان تجارت کالا ۸۸.۲ درصد از کل تجارت را به خود اختصاص داده است. از طرفی نیز از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱، صادرات کالاهای ایران به طور اسمی متوسط سالیانه %۳ و واردات کالا %۲.۷ رشد داشته است.
طی همین سال نرخ رشد صادرات و واردات کالاهای ایرانی در مقایسه به این نرخ در منطقه آسیا- اقیانوسیه هم در بخش صادرات (%۹.۶)، و هم در بخش واردات (%۱۰.۱) نیز کمتر بوده است.
در سال ۲۰۲۱، صادرات کالای ایران ۵۲.۷ درصد و واردات ۲۶.۴ درصد رشد اسمی داشته است. بنا به همین روند، پیشبینی میشود که صادرات کالاهای ایران در سال ۲۰۲۲ به میزان ۱۰.۲ درصد و سپس در سال ۲۰۲۳ به میزان متوسط ۱.۹ درصد رشد داشته باشد.
در بخش واردات نیز انتظار میرود که واردات ایران در سال ۲۰۲۲ با ۱۲.۴ درصد و سپس در سال ۲۰۲۳ با ۱۰ درصد رشد همراه باشد. در مقایسه با منطقه آسیا - اقیانوسیه پیش بینی می گردد رشد متوسط واردات در این منطقه در سال ۲۰۲۲ با ۱۳ درصد و سپس در سال ۲۰۲۳ با ۲.۵ درصد رشد مثبت همراه باشد.
تجارت خدمات در کل تجارت ایران در سال ۲۰۲۱ برابر با ۱۱.۸ درصد بوده است و طی دوره پنج ساله ۲۰۱۷-۲۰۲۱، صادرات و واردات خدمات بازرگانی ایران سالانه به ترتیب: ۹ و ۶.۶ درصد به صورت اسمی کاهش یافته است که این آمار کمتر از میزان متوسط این رشد در منطقه آسیا و اقیانوسیه که به ترتیب ۳.۷ و ۱.۷ درصد بوده است، می باشد.
در سال ۲۰۲۱، صادرات خدمات بازرگانی ایران که در سال قبل از آن (۲۰۲۰) با ۵۶.۴ درصد کاهش روبرو بود، رشدی ۲۰.۹ درصدی از خود نشان داده است. در همین دوره، آمار صادرات خدمات در منطقه آسیا و اقیانوسیه نیز پس از کاهش ۲۱.۴ درصدی سال ۲۰۲۰ در سال ۲۰۲۱ با ۱۸.۸ درصد رشد مثبت همراه بوده است. در سال ۲۰۲۱ واردات خدمات بازرگانی ایران به میزان ۵۲.۳ درصد بهبود یافت، این در حالیست که این رشد در منطقه آسیا و اقیانوسیه طی همین سال ۱۵.۲ درصد به ثبت رسیده است.
بخش «خدمات مسافرتی» هم در سال ۲۰۲۱ میلادی، ۴۰.۳ درصد از کل تجارت خدمات بازرگانی ایران را به خود اختصاص داده است و پس از آن «خدمات حمل و نقل» با سهم ۳۴.۹ درصدی و «سایر خدمات تجاری به شرکت ها» با سهم ۷.۷ درصد قرار گرفته اند.
در جمهوری اسلامی ایران طی دوره پنج ساله ۲۰۱۷-۲۰۲۱، «خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات» (“servizi ICT”) بخش اصلی آمار رشد صادرات خدمات را به خود اختصاص داده است. ( ICT (مخفف فناوری اطلاعات و ارتباطات) و به معنای کلیه فرآیندها و اقدامات مربوط به انتقال، دریافت و پردازش داده ها و اطلاعات می باشد).
در بخش واردات خدمات بازرگانی، «خدمات حمل و نقل» بیشترین سهم را در رشد خدمات بازرگانی داشته است که در مدت مشابه (دوره پنج ساله ۲۰۱۷-۲۰۲۱)، به طور متوسط سالانه ۵.۶ درصد افزایش عملکرد داشته است. پیشبینی میشود که صادرات خدمات ایران در سال ۲۰۲۲ با ۱۵ درصد و سپس در سال ۲۰۲۳ با ۱۰ درصد رشد همراه باشد.
این کارشناس ایتالیایی عنوان کرد: با مقایسه آمار موجود، پیشبینی میگردد تا در سال ۲۰۲۲ صادرات (خدمات بازرگانی) در منطقه آسیا و اقیانوسیه به میزان ۸.۹ درصد و در سال ۲۰۲۳ به میزان ۸ درصدی رشد داشته باشد. بنا به همین پیشبینی واردات خدمات ایران در سال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ به ترتیب با ۲۰.۷ و ۱۰.۱ درصد رشد همراه باشد. در منطقه آسیا و اقیانوسیه آمار واردات خدمات به ترتیب برای سال های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ برابر با رشد ۱۰.۱ و ۴.۵ درصد پیش بینی می گردد.
وی ادامه داد: در سال ۲۰۲۱، بزرگترین شریک تجاری کالایی ایران، جمهوری خلق چین بوده است. این کشور مقصد ۴۴.۶ درصد از صادرات ایران و مبدا ۲۸.۹ درصد از کل واردات ایران بوده است. سپس از نظر ارزشی ۲.۵ درصد از صادرات ایران و ۲۳ درصد از واردات ایران با امارات متحده عربی مبادله شده است. امارات دومین شریک تجاری بزرگ ایران محسوب می گردد. دیگر شرکای تجاری اصلی ایران (طی سال ۲۰۲۱): ترکیه، برزیل، آلمان، هند، ایتالیا، اوکراین (قبل از جنگ)، عمان و پاکستان بودند. «پلیمرهای اتیلن به شکل خام» با سهم صادرات ۲۳.۷ درصد از کل صادرات، بیشترین کالای صادراتی ایران در سال ۲۰۲۱، بشمار می رود و پس از آن خشکبار «آجیل» (به استثنای نارگیل، گردوی برزیلی و بادام هندی) خشکبار تازه و خشک، پوست کنده یا با پوست بوده که ۶.۴ درصد از کل صادرات ایران را طی این سال به خود اختصاص داده است.
از نظر واردات، دستگاه تلفن، از جمله تلفن برای شبکه های تلفن همراه یا سایر شبکه های بی سیم؛ سایر تجهیزات برای انتقال یا دریافت صوت، تصویر یا سایر داده ها (شامل شبکه های ارتباطی سیمی/بی سیم)، ۱۳.۸ درصد از کل واردات جمهوری اسلامی ایران را در این بخش به خود اختصاص داده اند که به عنوان اولین دسته از محصولات وارداتی این بخش می باشد.
این در حالی است که ذرت (گندم ترک) با سهم ۵.۳ درصد دومین محصول وارداتی بزرگ ایران محسوب می گردد. شایان ذکر است که ایران در حال حاضر عضو سازمان تجارت جهانی نیست (بلکه ناظر است) و بنابراین اطلاعات دقیقی پیرامون تعرفه های گمرکی در این کشور در دسترس نمی باشد.
کشور ایران از نظر سرمایه گذاری در بخش IDE (محیط توسعه یکپارچه یا محیط رفع اشکال یکپارچه: نوعی نرم افزار کنترل کیفیت است که در مرحله برنامه نویسی به برنامه نویسان در توسعه و اشکال زدایی - تحقیق و تصحیح خطاهای عملیاتی یک سیستم یا کد گذاری های اصلی نرم افزار ها کمک می کند) طی سال های ۲۰۱۷ الی۲۰۲۱ بطور متوسط سالیانه %۱۱.۵ کاهش ورودی سرمایه گذاری داشته است. که این میزان کمتر از میانگین رشد ورودی سالانه IDE در کشورهای منطقه آسیا و اقیانوسیه (برابر با %۳.۸ ) می باشد.
ایران از نظر سرمایه گذاری های (ورودی) مستقیم خارجی (IDE یا FDI) در سال ۲۰۲۱ افزایش ۶.۲ درصدی را ثبت کرد. از نظر سرمایهگذاری مستقیم خارجی (خروجی)، ایران طی پنج سال گذشته بطور میانگین سالانه ۴.۳ درصد کاهش سرمایهگذاری مستقیم خارجی (خروجی) را داشته است. این رشد به نسبت میانگین رشد سالانه ۳.۲ درصدی خروجی سرمایهگذاری مستقیم خارجی طی پنج سال گذشته در منطقه آسیا-اقیانوسیه، کمتر بوده است.
سرمایهگذاری مستقیم خارجی (خروجی) ایران در سال ۲۰۲۱ به میزان ۴.۱ درصد کاهش داشته است. بعلاوه کشور ایران در تجارت با اقتصادهای بزرگ در حال توسعه از جمله جمهوری خلق چین، هندوستان، اندونزی و فدراسیون روسیه کمترین میزان هزینه را پرداخت کرده است.
هزینه های تجارت با اقتصادهای بزرگ در حال توسعه منطقه آسیا- اقیانوسیه، در سال ۲۰۱۸، در مقایسه با زمانی که کشورها این کالاها را تنها در داخل مرزهای خود معامله می کنند، به طور متوسط ۱۰۳.۴ درصد ارزش کالاهای معامله شده بوده است. در سال ۲۰۱۸، هزینه های تجاری با اقتصادهایی همچون جمهوری خلق چین، ژاپن و جمهوری کره بالاترین میزان بود. همچنین کشور ایران از نظر عملکرد خدمات لجستیکی در بین سایر کشورهای منطقه آسیا و اقیانوسیه در رتبه ۶۳ قرار دارد.
جمهوری اسلامی ایران تا سال ۲۰۲۱ هفت قرارداد تجاری منعقد کرده است، هیچ قرارداد امضا شده ای در انتظار تصویب نمی باشد و بعلاوه تا این تاریخ دو قرارداد تجاری نیز در دست مذاکره بوده اند. از کل صادرات کشور، ۴۳.۵ درصد به شرکای اصلی تجاری ایران صادر گردیده است، در حالی که ۵۲.۴ درصد از کل واردات آن بواسطه توافقات با سایر شرکای تجاری بوده است.
شرکتهای اروپایی قربانی تحریمهای آمریکا علیه ایران
والوری در گزارش خود نتیجهگیری کرده است: تحریمها و محدودیتهای یک جانبه برخی کشورهای غربی علیه ایران به اقتصاد غرب آسیب وارد کرده است، زیرا این تصمیم موجب گردیده تا شرکتهای غربی از بازار ایران دور شوند. این وضعیت بطور خاص بسیاری از کارآفرینان و شرکت های اسپانیایی را شاکی کرده است.
این درحالیست که جمهوری اسلامی ایران پس از اعمال تحریمها، جایگزینهایی برای شرکتهای غربی پیدا کرده و از کشورهای دیگر کالا میخرد، اما بحران اقتصادی در کشورهای اروپایی باعث شده است که شرکتهای اروپایی از تصمیمهای سیاسی برخی دولتهای اروپایی تحت هدایت دیگران (eterodiretti)، ناراضی باشند.
وی با بیان اینکه «اسپانیا خود را به نوعی قربانی تحریم های اعمال شده بر علیه ایران که توسط متحدان آتلانتیک خود اعمال شده است، می بیند» افزود: شرکت های اسپانیایی در تلاش هستند تا راهکاری برای توسعه روابط خود با ایران پیدا کنند. در واقع، اگر به ماهیت این تحریمها نگاه کنیم، متوجه میشویم که این تحریمها بیش از آنکه باعث از دست دادن بازار بزرگ ایران برای شرکت های اسپانیایی شده باشد، به کشورهای غربی آسیب وارد کرده است.
شرکت های اسپانیایی که در ایران تجارت می کنند بارها از دولت خود به دلیل اجرای تحریم ها انتقاد کرده اند. در حالیکه اینجا در ایتالیا، اگر شرکتی باشد که از چنین شرایطی شکایت کند، سکوت فرا می رسد و هیچکس در مورد آن صحبت نمی کند.
این کارشناس ایتالیایی افزود: کشورهای اروپایی، تا آنجا که بیان واژه "اروپا" به عنوان یک اراده واحد، به واژه ای مضحک تبدیل شده است، به دلیل کینه توزی دوجانبه (بین اروپا و آمریکا) که ریشه در تاریخ معاصر دارد، تمایل دارند تا از شرکت های خود در برابر تحریم های اعمال شده توسط واشنگتن، حفاظت کنند اما مشکل اصلی، تحریم های ثانویه و فراسرزمینی آمریکاست که بواسطه آن علاوه بر شرکتهای ایرانی، خود شرکتهای اروپایی که در حال تجارت با ایران هستند، نیز میتوانند مورد هدف فشار تحریمهای آمریکا قرار گیرند.
«والوری» خاطر نشان کرد: اروپا در صورتی می تواند از منافع خود دفاع کند که مطمئن شوند تحریمهای آمریکا علیه ایران بر شرکتهای اروپایی تأثیر منفی نخواهد گذاشت. در اینصورت اگر اروپاییها در این زمینه بتوانند از استقلال واقعی خود دفاع کنند، این خود مبدل به یک پیشینه خواهد شد که بر اساس آن از این پس زمانی در مورد تحریم کشوری تصمیم گیری می شود الزامی به رعایت سیاست های یک دولت خاص و یا قوانین کشورهای ثالث نخواهد بود.
وی با بیان اینکه «کشورهای اروپایی به وضوح تحت فشار اقتصادی هستند» افزود: این درحالیست که ایالات متحده نه تنها از امضاء توافقنامه های تجاری و سرمایه گذاری ترانس آتلانتیک (TTIP) خودداری می کند، بلکه قصد دارد حتی واردات فولاد و آلومینیوم از اتحادیه اروپا را نیز سهمیه بندی کند. علاوه بر این، اقدامات جبرانی که توسط دولت های اتحادیه اروپا برای شرکت هایی که ممکن است مشمول تحریم های ثانویه ایالات متحده شوند، نهتنها هزینههای تحمیل شده بر این شرکت ها را جبران نمیکند، بلکه بار این هزینه ها را بر دوش شهروندان اروپایی نیز سنگینی می کند.
https://irna.ir/xjMnKh
**دولت بایدن در برابر کنگره؛ تحقیقات از مذاکرات آبوهوایی مخفیانه جان کری با چین
رئیس جمهوریخواه کمیته نظارت و پاسخگویی مجلس نمایندگان آمریکا گفت: این کمیته با جدیت به دنبال تحقیقات درباره مذاکرات مبهم جان کری فرستاده ویژه دولت آمریکا با دیپلماتهای چینی در امور آب و هوایی است.
شبکه خبری فاکس نیوز در گزارشی اختصاصی نوشت: جیمز کومر رئیس جمهوریخواه کمیته نظارت و پاسخگویی مجلس نمایندگان آمریکا وعده داده بررسی های موشکافانه ای درباره تداوم مذاکرات جان کری با چین بر سر مسائل آب و هوایی انجام خواهد داد.
این گزارش افزود، کومر که کمیته متبوعش اختیارات گسترده ای در انجام تحقیقات دارد، نگران نقش مهم کری در تدوین سیاست آب و هوایی آمریکا و مشارکت او در مذاکرات بین المللی است که هرگز از سوی سنا تایید نشده است.
وزارت خارجه آمریکا روز جمعه تایید کرد که کری به تازگی بار دیگر مذاکرات آب و هوایی را با همتای چینی خود آغاز کرده و قصد دارد نشست های بیشتری با او داشته باشد.
کومر در بیانیه ای به فاکس نیوز گفت در دو سال گذشته دولت بایدن اطلاعات درباره نقش کری در دولت را به رغم درخواست متعدد کمیته نظارت و پاسخگویی مخفی کرده است. کری از سوی سنا تایید نشده و در برابر مردم پاسخگو نیست. او نظارت کنگره را دور زده و این موضوع قابل قبول نیست.
رئیس جمهوری خواه کمیته نظارت و پاسخگویی مجلس نمایندگان آمریکا در ادامه گفت: گزارش مذاکرات آتی کری با چینی ها در مورد مسائل آب و هوایی، به عنوان اقدامی که او در موارد متعدد انجام داده است، نامناسب است و بالقوه منافع آمریکا و امنیت انرژی در داخل را تضعیف می کند. ادامه تعامل کری در مذاکرات مبهم با تحقیقات جدی کمیته مواجه خواهد شد.
کومر در ماه فوریه (بهمن/ اسفند) اعلام کرد که کمیته نظارت، تحقیقاتی را درباره مذاکرات مخفیانه کری با دیپلمات های چینی در زمینه آب و هوا آغاز خواهد کرد.
این قانونگذار ارشد جمهوری خواه افزود که کمیته متبوعش هفته گذشته نامه ای را به آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه در رابطه با نقش کری به عنوان فرستاده ویژه در وزارت امور خارجه ارسال کرد. وی گفت که از وزارت خارجه آمریکا انتظار دارد در این زمینه همکاری کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در این زمینه به فاکس نیوزگفت، کری آخرین بار در ماه آوریل با همتای خود، شی ژنهوا (Xie Zhenhua) به عنوان بخشی از گفتگوهای مداوم آنها در مورد مسائل مهم مورد نیاز برای جلوگیری از بدترین پیامدهای بحران آب و هوا صحبت کرده است. وی توسط دیپلمات چینی دعوت شده است تا در آینده به چین سفر کند و این گفتگوها را شخصا ادامه دهد، اما هیچ برنامه رسمی برای این دیدار انجام نشده است.
جو بایدن و رئیس جمهور چین در یکی از اولین گفتگوهای خود توافق کردند که مساله تغییرات اقلیمی یک بحران جهانی است و جمهوری خلق چین و آمریکا باید برای رسیدگی به آن نقش آفرینی کنند. این موضوع جدا از بسیاری از مسائل دیگر بین دو کشور است.
به نوشته فاکس نیوز، از زمان انتصاب کری، دفتر او در مورد اقدامات وی محرمانه عمل کرده و از به اشتراک گذاشتن جزئیات در مورد فعالیت این دفتر خودداری می کند که این امر انتقاد کومر و سایر جمهوری خواهان را در پی داشته است. در همین حال، او در اجلاسهای آب و هوایی و تعاملات دیپلماتیک از طرف دولت در تلاش برای انتقال جهانی از سوختهای فسیلی به جایگزینهای انرژی سبز شرکت کرده است.
فاکس نیوز نوشت ایمیلهای داخلی وزارت امور خارجه که بدست این رسانه رسیده نشان میدهد که نظارت سازمانی اندکی بر اقدامات کری وجود دارد و او همسطح بلینکن در نظر گرفته میشود. این ایمیلها - که به تازگی با فاکس نیوز به اشتراک گذاشته شده - در پاسخ به تحقیقات کنگره در سال ۲۰۲۱ بوده است.
یکی از مقامات وزارت امور خارجه که نامش تغییر یافته است، در ایمیلی در ماه مه ۲۰۲۱ در پاسخ به این سؤال که آیا بلینکن دارای اختیاراتی در قبال کری است یا خیر، به کارکنان کمیته روابط خارجی سنا گفت: وزیر خارجه به طور منظم و نزدیک با فرستاده ویژه ریاست جمهوری در امور آب و هوا مشورت می کند تا از هماهنگی سیاست آب و هوایی اطمینان حاصل کند.
https://irna.ir/xjMnJC
**سیل و آتشسوزی در غرب کانادا/ هزاران نفر آواره شدند
هزاران نفر در غرب کانادا به دلیل موج گرمای «شدید و ناگهانی» که به طور همزمان به جاری شدن سیل در «بریتیش کلمیبا» و آتش سوزی جنگلی در «آلبرتا» منجر شده است، ناچار به ترک خانههای خود شدند.
در ماه دوم از فصل بهار، بیش از ۱۳ هزار ساکن آلبرتای کانادا به دلیل ثبت ۷۰ آتش سوزی جنگلی در این منطقه، خانههای خود را تخلیه کردند.
آخرین دادههای دولتی نشان میدهد مناطق غربی و مرکزی کانادا که بخش زیادی از زمینهای کشاورزی این کشور را در خود جای داده است، در برخی نقاط «خشکی غیر معمول و شدیدی» را تجربه میکنند.
بر این اساس، در سال جاری میلادی (از ۱۱ دیماه ۱۴۰۱ تاکنون) ۳۴۸ مورد آتش سوزی جنگلی در آلبرتا به ثبت رسیده که ۲۵ هزار هکتار از جنگل های منطقه را نابود کرده است.
کریستی تاکر یک مدیر اطلاعاتی در آتشسوزیهای جنگلی آلبرتا اذعان داشت: این آمار از آنچه در سالهای گذشته در این موقع از سال مشاهده میشد به طور قابل توجهی بیشتر است.
همزمان در بریتیش کلمبیا، در حالی که شعلههای آتش بر افروخته شدهاند در دوگانه بلاهای طبیعی، گرما به ذوب شدن سریع برفها و جاری شدن سیل در مناطق جنوبی منجر شده است.
کارشناسان با پیش بینی بارندگی شدید برای روزهای شنبه و یکشنبه در کانادا، نسبت به وخیمتر شدن شرایط هشداد دادهاند.
در بیانیهای که مقامهای محلی بریتیش کلمبیا منتشر کردهاند، آمده است: احتمال وقوع سیلابهای شدید در مناطق با بارندگی بیشتر، وجود دارد. آب رودخانهها از شنبه تا دوشنبه به بالاترین سطح خواهند رسید.
درحالی که غرب کانادا تا هفته گذشته یک بهار سرد را تجربه میکرد؛ افزایش سریع ۱۰ تا ۱۵ درجه ای دما، بالاتر از میانگین در این وقت از سال، به بروز همزمان آتش سوزی جنگلی و وقوع سیل منجر شده است.
بر اساس این گزارش، این نخستین باری نیست که گرمایش زمین در این منطقه ویرانی به بار میآورد؛ ۲ سال گذشته وقوع پدیده آب و هوایی «گنبد گرمایی» (Heat dome) در بریتیش کلمبیا، آتش سوزیهای گسترده و مرگ صدها تن را به دنبال داشت.
https://irna.ir/xjMnFB
**نامه انتقادی آسانژ به چارلز سوم در آستانه تاجگذاری
جولیان آسانژ بنیانگذار سایت افشاگر ویکی لیکس با ارسال نامهای به چارلز سوم در آستانه تاجگذاری وی، از وضعیت خود در زندان و همچنین همراهی انگلیس با آمریکا انتقاد کرده است.
آسانژ پیش از برگزاری رسمی مراسم تاجگذاری چارلز سوم یک نامه به وی ارسال کرده و پادشاه انگلیس را به بازدید از زندانی که افشاگر ویکی لیکس بیش از ۴ سال از طرف یک کشور خارجی یعنی آمریکا در آن محبوس بوده، دعوت کرده است.
این نامه نخستین سندی است که این روزنامه نگار استرالیایی از زمان حضور در زندان بلمارش در لندن نوشته و منتشر کرده است. وی در نامه انتقادی خود خطاب به چارلز سوم آورده است که در روز تاجگذاری، فکر کردم یک دعوت از صمیم قلب از شما به عمل آورم تا این رویداد تاریخی را با بازدید از زندان بلمارش گرامی بدارید.
بنیانگذار سایت افشاگر ویکی لیکس با لحنی طعنه آمیز در این نامه نوشت: به راستی میتوان معیار یک جامعه را از نحوه رفتار با زندانیانش شناخت، و پادشاهی شما مطمئنا در این زمینه برتری داشته است.
آسانژ در مورد زندان فوق امنیتی بلمارش اضافه کرد: در اینجا ۶۸۷ نفر از رعایای وفادار شما نگهداری میشوند و رکورد انگلیس را به عنوان کشوری با بیشترین جمعیت زندانی در اروپای غربی حفظ کرده اند.
وی به عنوان یک شهروند استرالیایی در زندان بلمارش با اقدامهای آمریکا برای استردادش به خاک این کشور مقابله میکند. این روزنامه نگار با اتهامهایی در ارتباط با انتشار صدها هزار سند محرمانه درباره جنگهای آمریکا در عراق و افغانستان مواجه است.
اافشاگر ویکی لیکس در ادامه با کنایه به وعده دولت انگلیس برای بزرگترین اقدام برای گسترش زندانها در بیش از یک قرن گذشته و غذا خوردن با بودجه دو پوندی در روز اشاره کرد.
آسانژ در این نامه ادامه داد: به عنوان یک زندانی سیاسی، که با رضایت اعلیحضرت به نمایندگی از یک کشور خارجی خجالت زده (آمریکا) نگهداری میشوم، مفتخرم که در داخل دیوارهای این نهاد درجه یک جهانی زندگی کنم.
«چارلز» پسر ارشد الیزابت امروز تاج پادشاهی انگلیس را طی مراسمی بر سر میگذارد. او از سپتامبر سال گذشته، در پی مرگ مادرش طی تشریفاتی به عنوان پادشاه معرفی شد اما برگزاری مراسم تاجگذاری طبق سنت دیرینه به چند ماه بعد موکول شد.
نامه انتقادی جولیان آسانژ به چارلز سوم در حالی است که عمده مردم انگلیس از نظام پادشاهی حتی به شکل آنچه نمادین عنوان میشود خسته شده اند و دیگر پادشاه نمیخواهند.
مردم انگلیس بارها در برخی از تجمعها و اعتراضها اعلام کرده اند که چارلز سوم پادشاه آنها نیست.
https://irna.ir/xjMnJb
**سفر مودی به پاریس؛ مرحله جدید مشارکت راهبردی هند و فرانسه
نخست وزیر هند با سفر به فرانسه، اهداف جدیدی میان دو کشور برای همکاری های راهبردی، فرهنگی، علمی، دانشگاهی و اقتصادی را پیش خواهد برد.
هند و فرانسه، در بیانیهای مشترک اعلام کردند، نخستوزیر هند، نارندرا مودی، به همراه امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه در رژه نظامی روز باستیل فرانسه در ۱۴ ژوئیه در پاریس حضور خواهد داشت.
مودی، مانند بسیاری از دیگر رهبران جهان که مکرون به دنبال همکاری با آنها بود، در حالی برای حضور در این مراسم دعوت شده است که فرانسه به دنبال تقویت متحدان خود در منطقه هند و اقیانوس آرام است.
دفتر کاخ الیزه گفت: حضور مودی و شرکت ارتش هند در رژه نشان دهنده مرحله جدیدی در مشارکت استراتژیک بین فرانسه و هند است.
این دو کشور اهداف جدیدی را برای همکاری های راهبردی، فرهنگی، علمی، دانشگاهی و اقتصادی از جمله در تعداد زیادی از بخش های صنعتی تعیین خواهند کرد.
فرانسه نیز مانند ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی، تحولات منطقه هند و اقیانوس آرام را برای توازن قدرت ژئوپلیتیکی آینده حیاتی می بیند و در حال افزایش تعامل در منطقه است اما این مسیر بدون لغزش نبوده است، همانطور که در ماه گذشته مکرون پس از سفر به چین انتقاداتی را علیه آمریکا مطرح کرد.
تلاشهای گستردهتر غرب برای جلب هند نیز با مشکل مواجه شده است و دولت مودی از فرصت تحریمها به دلیل جنگ اوکراین برای خرید نفت روسیه با قیمت پایین استفاده کرد.
کاخ الیزه اعلام کرد: با وجود اختلاف نظرها، فرانسه و هند دیدگاه مشترکی از صلح و امنیت، به ویژه در اروپا و منطقه هند و اقیانوس آرام دارند و از اهداف و اصول منشور ملل متحد دفاع می کنند.
هند همچنین در سال های اخیر مشتری تسلیحات فرانسوی از جمله جت های جنگنده رافال داسو بوده است.
https://irna.ir/xjMnKr
**جهاد اسلامی: پاسخ به جنایت طولکرم در راه است
سخنگوی جنبش جهاد با تاکید بر این که پاسخ مقاومت به جنایت طولکرم در راه است خاطرنشان کرد: راه مقاومت تا نابودی رژیم صهیونیستی متوقف نخواهد شد.
"طارق سلمی"، سخنگوی جنبش جهاد اسلامی فلسطین در اظهاراتی تاکید کرد که مسئولیت کامل جنایت طولکرم برعهده رژیم صهیونیستی است و پاسخ مقاومت و ملت فلسطین به این جنایت و جنایت های دیگر در راه است.
وی با درود به روح شهدای طولکرم خاطر نشان کرد: با خدا عهد می بندیم که خون آن ها هدر نخواهد رفت.
سخنگوی جنبش جهاد اسلامی فلسطین با تاکید بر گرفتن انتقام خون شهدای فلسطین گفت: بار دیگر قدرت و تداوم مقاومت را ثابت خواهیم و این مقاومت تنها با نابودی رژیم صهیونیستی متوقف خواهد شد.
«عبداللطیف القانوع»، سخنگوی جنبش حماس نیز در پیام مشابهی تاکید کرد که جنایت ترور قهرمانان مقاومت در طولکرم تنها منجر به افزایش قدرت ملت فلسطین در تداوم راه مقاومت می شود.
وی خاطرنشان کرد که مقاومت فلسطین در کرانه باختری و تشکیلات نظامی آن از حالت ناتوانی بیرون آمده و دشمن اشغالگر صهیونیستی بهای جنایت های خود علیه ملت فلسطین و قهرمانان مقاومت را خواهد داد.
منابع فلسطینی صبح امروز از درگیری مبارزان فلسطینی با نظامیان صهیونیست در اردوگاه نور شمس در شرق شهر طولکرم در کرانه باختری رود اردن خبر دادند که در جریان آن دو جوان ۲۲ ساله فلسطینی با آتش مستقیم نظامیان رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدند.
وزارت بهداشت تشکیلات خودگردان فلسطین اعلام کرد: «سامر صلاح الشافعی» با شلیک گلوله به ناحیه گردن، سینه و شکم و «حمزه جمیل خریوش» از ناحیه سینه، گردن و پای چپ، در شهر طولکرم هدف گلوله نظامیان اشغالگر قدس قرار گرفتند.
بر اساس این گزارش، دیگر گروه های مقاومت نیز تاکید کردند که جنایت اشغالگران صهیونیست در اردوگاه طولکرم بی پاسخ نخواهد ماند.
گردانهای کتائب «القسام» شاخه نظامی جنبش حماس نیز در بیانیه ای اعلام کرده که اشغالگران صهیونیست بهای سنگینی بابت جنایت امروز پرداخت خواهند کرد و پاسخی در خور ارزش این شهیدان و درد از دست دادنشان به اشغالگران وارد خواهد شد.
https://irna.ir/xjMnL۲
**دستگیری مخالفان سلطنت انگلیس در آستانه تاجگذاری چارلز
پلیس لندن صبح شنبه شماری از مخالفان نظام سلطنتی انگلیس را در آستانه برگزاری مراسم تاجگذاری چارلز سوم، پادشاه این کشور دستگیر کرد.
پلیس تا زمان انتشار این خبر بیانیهای را درباره جزئیات این اقدام صادر نکرده است، اما تصاویر منتشر شده در حساب توئیتری جنبش موسوم به «جمهوریخواهان اروپایی» نشان میدهد که ماموران شماری از اعضا، از جمله گراهام اسمیت، رهبر این جنبش را بازداشت و تعدادی از پلاکادرهای شعار «تو شاه من نیستی» را جمعآوری کرده است.
پلیس و مقامات دولت انگلیس پیشتر موافقت خود را با برگزاری تجمع معترضان در روز تاجگذاری چارلز اعلام کرده بودند. اما در یکی از ویدیوهای منتشر شده در حساب توئیتری جنبش «جمهوریخواهان اروپایی»، پلیس در پاسخ به پرسش یکی از حاضران مبنی بر اینکه چرا در یک کشور مدعی دمکراسی، اعتراض تحمل نمیشود گفت «آنها بازداشت شدهاند» و توضیح دیگری ارائه نکرد.
به گفته لوک وایتینگ، یکی از فعالان جنبش جمهوریخواه، شش عضو این گروه بازداشت شدهاند. او به خبرگزاری پرس اسوسییشن گفت که مشخص نیست پلیس از چه اختیاراتی برای بازداشت معترضان استفاده کرده است.
چارلز ساعاتی دیگر طی مراسم تشریفاتی با حضور شمار زیادی از سران کشورها و مقامات ارشد دولتی بهعنوان پادشاه جدید انگلیس تاجگذاری خواهد شد. او پس از مرگ مادرش الیزابت دوم، بر تخت پادشاهی انگلیس نشست و لقب چارلز سوم را برای خود برگزید.
گزارشها حاکیست که تامین امنیت این مراسم، یکی از بزرگترین عملیات تاریخ انگلیس بشمار میرود. معاون وزیر کشور انگلیس پیشتر به شبکه خبری اسکای گفته بود که پلیس، سرویسهای امنیتی و نهادهای ذیربط طی ماههای اخیر، سخت مشغول برنامهریزیهای امنیتی بودهاند.
او با حال حاضر به ارائه میزان خرجی که تامین امنیت این مراسم بر دوش مالیات دهندگان تحمیل میکند نشد. توگندهات به این گزاره بسنده کرد که تلاش زیادی برای تامین امنیت «یک رویداد بزرگ» جریان دارد.
پیشبینی میشود که مراسم تاجگذاری چارلز ۲۵۰ میلیون پوند خرج برای مالیات دهندگان بتراشد و این درحالیست که مردم انگلیس با تورم بیسابقه و افزایش افسارگسیخته قیمتها روزگار بشدت شواری را سپری میکنند.
نظرسنجیها نشان میدهد که ۵۱ درصد مردم معتقدند که هزینه آیین تاجگذاری نباید از جیب مالیات دهندگان پرداخت شود. گراهام اسمیت رهبر جنبش جمهوریخواهان انگلیس، آیین تاجگذاری چارلز را یک پانتومیم گرانقیمت و سیلی به صورت میلیون ها نفری خواند که با بحران هزینه زندگی دست و پنجه نرم می کنند.
https://irna.ir/xjMnMd
**رد ادعای آمریکا از سوی ارمنستان/ هنوز اختلاف زیادی با باکو داریم
با وجود ادعای آمریکا مبنی بر پیشرفت در مذاکرات صلح باکو و ایروان با ایفای نقش این کشور، نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان، گفت که همچنان "اختلاف زیادی" در تنظیم پیش نویس توافقنامه صلح ارمنستان و آذربایجان و مواضع طرفین وجود دارد.
تارنمای رادیو اروپای آزاد دیروز به نقل از مصاحبه اختصاصی پاشینیان با سرویس ارمنی این رسانه نوشت که تفاوت های اساسی با جمهوری آذربایجان نه تنها مربوط به قره باغ، بلکه شامل ضمانت های ارضی و امنیتی نیز می شود.
نخست وزیر ارمنستان گفت: هنوز نمیتوانیم در پیش نویس توافقنامه صلح بر سر عبارتی که به ما اطمینان دهد (جمهوری) آذربایجان ۲۹ هزار و ۸۰۰ کیلومتر مربع مساحت ارمنستان را به رسمیت میشناسد، به توافق برسیم.
پاشینیان که در جریان سفر رسمی ۲ روزه به جمهوری چک با این رادیو گفت و گو کرده است، همچنین بر لزوم ارائه تضمین تاکید کرد، چرا که به گفته وی "امکان تفسیر واضح ترین توافق ها نیز وجود دارد. "
برغم خوش بینی آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر اینکه "با حسن نیت، انعطاف و سازش بیشتر، توافق در دسترس است"، پاشینیان پیشرفت مذاکرات اخیر وزیران امور خارجه دو همسایه را حداقلی ارزیابی کرد.
او گفت: در حالی که قبلاً اختلاف طرفین یک هزار متر بود، الان ۹۹۰ متر است. پیشرفتی به دست آمده ولی هنوز تفاوت زیادی وجود دارد.
پاشینیان در این مصاحبه همچنین بر موضع ارمنستان مبنی بر تعیین موضوع حقوق و امنیت ارامنه قره باغ از طریق گفتگوی مستقیم میان باکو و خانکندی (استپاناکرت) به همراه مشارکت بین المللی، پافشاری کرد.
وی با بیان اینکه ایروان و باکو در مورد چگونگی رسیدگی به حقوق ارامنه قره باغ کوهستانی تفاسیر متفاوتی دارند، گفت: در غیر این صورت، این موضوع و دستور کار به سادگی می تواند توسط (جمهوری) آذربایجان به فراموشی سپرده شود.
نخست وزیر ارمنستان همچنین گفت که باید سازوکارهای بین المللی و محلی در مواردی مانند خروج نیروها و ایجاد منطقه غیرنظامی اعمال شود.
پاشینیان با رد وجود پیش نویس های "غربی" و "روسی" برای مذاکرات صلح، افزود که می توان رایزنی هایی که در واشنگتن آغاز شد را در مسکو ادامه داد.
https://irna.ir/xjMnLT
**۷۴ درصد صهیونیست ها از نتانیاهو ناراضی هستند/ تاثیر مقاومت فلسطین بر تشدید بحران داخلی
نظرسنجی منتشر شده توسط یک رسانه صهیونیست حاکی از نارضایتی ۷۴ درصد «اسرائیلی ها» از کابینه حاکم رژیم صهیونیستی است.
شبکه تلویزیونی کان رژیم صهیونیستی در گزارشی از افزایش نارضایتی اسرائیلی ها از کابینه این رژیم خبر داد و نوشت: حتی آنها که به این کابینه رای داده اند، هم ناراضی هستند.
براساس نظرسنجی کان، فقط ۲۰ درصد اسرائیلی ها معتقدند که کابینه کارش را درست انجام می دهد و ۷۴ درصد از اقدامات آن ناراضی هستند.
نظرسنجی این رسانه صهیونیست همچنین نشان داد که ۶۷ درصد اسرائیلی ها بر این باورند که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی عملکرد خوبی نداشته است. این در حالی است که نارضایتی از برخی وزیران کابینه به مراتب بیش از این است و ۷۲ درصد از پاسخ دهندگان هم درباره عملکرد «ایتامار بن گویر» وزیر امنیت داخلی ابراز نارضایتی کرده اند.
حتی افرادی که به احزاب حاضر در ائتلاف حاکم بر رژیم صهیونیستی رای داده اند نیز از عملکرد کابینه ناراضی هستند، به طوری که ۵۰ درصد از هواداران ائتلاف، از عملکرد کابینه ابراز نارضایتی و تنها ۴۶ درصد ابراز رضایت کرده اند.
وضعیت نتانیاهو حتی در میان هواداران حزبش هم مساعد نیست و ۴۴ درصد از آنها ابراز نارضایتی کرده اند.
حتی «یوآف گالانت» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی که در میان وزیران کابینه وضعیت بهتری نسبت به بقیه دارد، فقط مورد تایید ۵۰ درصد از اسرائیلی هایی است که در این نظرسنجی شرکت کرده اند.
۵۹ درصد اسرائیلی ها درباره عملکرد «یاریو لوین» وزیر دادگستری رژیم صهیونیستی که مسئول پیگیری لایحه جنجالی تغییرات قضائی است، ابراز نارضایتی کرده و فقط ۲۴ درصد عملکرد وی را تایید کرده اند. حتی ۳۹ درصد از هواداران حزب لیکود نیز نسبت به عملکرد وی نارضایتی دارند.
بر اساس این نظرسنجی، وضعیت وزیران تندروی کابینه نتانیاهو به مراتب بدتر از کلیت کابینه است و فقط ۲۱ درصد از پاسخ دهندگان به این نظرسنجی، از عملکرد «بزالل اسموتریچ» وزیر رضایت دارند و در مقابل ۶۷ درصد از آنها ناراضی بوده اند. حتی در میان هوادارانش در میان رای دهندگان به ائتلاف حاکم، فقط ۴۸ درصد وی را تایید و ۴۴ درصد عملکرد وی را بد ارزیابی کردهاند.
عملکرد «مئیر رگو» وزیر حمل و نقل رژیم صهیونیستی نیز فقط مورد تایید ۳۲ درصد صهیونیست هاست.
اسرائیلی ها از سیاست خارجی کابینه حاکم بر رژیم صهیونیستی نیز راضی نبوده اند و فقط ۳۳ درصد افرادی که در این نظرسنجی شرکت کردند، عملکرد الی کوهن وزیر خارجه را تایید کردند.
رضایت از عملکرد «یوآف کیش» وزیر آموزش ۲۶ درصد و «اسحاق گولدناپف» وزیر مسکن ۱۵ درصد بوده است.
نظرسنجی اخیر حاکی از کاهش رضایت اسرائیلی ها از کابینه حاکم نسبت به نظرسنجی قبلی است.
در نظرسنجی هفته گذشته شبکه کان، میزان نارضایتی ۷۱ درصد بود که اکنون به ۷۴ درصد رسیده است.
انتقادها از کابینه حاکم بر رژیم صهیونیستی به خاطر کاهش قدرت بازدارندگی این رژیم در مقابل مقاومت فلسطین رو به افزایش است و تنش داخلی و گسست سیاسی- اجتماعی در سرزمین های اشغالی را تشدید کرده است.
رسانههای رژیم صهیونیستی از بنیامین نتانیاهو به دلیل آن چه ناتوانی در مقابله با قدرت نظامی و حمله نیروهای مقاومت خواندند، انتقاد کردند.
«شیخ خضر عدنان» از رهبران اسیر جنبش جهاد اسلامی فلسطین در کرانه باختری سهشنبه گذشته پس از ۸۶ روز اعتصاب غذا در زندانهای رژیم صهیونیستی به شهادت رسید و در پی این جنایت، مبارزان فلسطینی حملات راکتی خود را عصر سهشنبه به شهرکهای صهیونیستنشین از جمله «سدیروت»، «نیر عام»، «ایرز»، «ایبیم» و «شعار هنیگیف» در سرزمینهای اشغالی آغاز کردند.
ارتش رژیم صهیونیستی نیز مناطق مختلف غزه را هدف حملات هوایی و توپخانهای خود قرار داد که بار دیگر با پاسخ موشکی رزمندگان مقاومت روبرو شد.
https://irna.ir/xjMnMs
**آغاز بکار اجلاس بین المللی آب در بغداد با حضور وزیر نیرو
سومین اجلاس بین المللی آب در بغداد امروز شنبه با حضور وزیر نیروی جمهوری اسلامی ایران آغاز بکار کرد.
این اجلاس دو روزه به سرپرستی «محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق آغاز شد و وزرای نیرو و منابع آبی کشورهای منطقه در آن حضور دارند.
علیاکبر محرابیان وزیر نیرو و رئیس شورای حکام مرکز منطقهای مدیریت آب شهری وابسته به یونسکو نیز که برای حضور در این اجلاس هم اکنون در بغداد به سرمی برد، شامگاه جمعه در دیدار با «عون ذیاب عبدالله» وزیر منابع آبی کشور عراق در بغداد گفت: یکی از اولویتهای دولت سیزدهم و شخص آیتالله رئیسی ارتقای سطح همکاری با کشورهای همسایه به ویژه کشور عراق است.
وی افزود: روابط دوجانبه میان ایران و عراق اکنون در شرایط قابل قبولی قرار دارد، اما باید تلاش کنیم که سطح روابط در آینده از آنچه که اکنون وجود دارد نیز بهتر شود.
وزیر نیرو با اشاره به اجلاس بینالمللی آب بغداد ادامه داد: شرایط کم آبی را همه کشورها و مردم منطقه به خوبی درک میکنند. اگر شرایط آب امروز را نسبت به گذشته مقایسه کنیم متوجه برخی تنگناها در حوزه منابع آب میشویم که بخشی از آن بابت شرایط اقلیمی و بخشی از آن نیز بهخاطر مدیریت نامطلوب منابع آبی رخ داده است.
رئیس شورای حکام مرکز منطقهای مدیریت آب شهری یونسکو خاطرنشان کرد: ما باید در چارچوب حسن همجواری و مدیریت مطلوب منابع آب به سمت کاهش تنگناهای آبی در هر دو کشور حرکت کنیم.
محرابیان ضمن تأکید بر آمادگی کامل ایران برای استمرار مذاکرات و همکاریها با کشور عراق در حوزه منابع آب افزود: ما تجربههای بسیار خوبی با کشورهای همسایه هم در حوزه مطالعه و هم در حوزه اجرای پروژههای آبی داشتهایم و این آمادگی را داریم که با کشور عراق نیز در آینده طرحهای مشترکی را در حوزه مطالعه و اجرا تعریف کنیم و پیش ببریم.
وی همچنین با تأکید بر اینکه اعتقاد داریم بحثهای فنی و حقوقی دو جانبه میتواند بسیاری از تنگناهای آبی بین دو کشور را برطرف کند، گفت: مذاکرات خوب ایران و عراق در حوزه منابع آبی نویدبخش آینده خوب برای هر دو کشور در این حوزه است.
https://irna.ir/xjMnN۸
**«فرصت عظیم» نیکاراگوئه برای تجارت معاف از تعرفه با چین
دولت نیکاراگوئه لازمالاجرا شدن توافقنامه صادرات و واردات محصولات با چین بدون تعرفه را «فرصتی عظیم» توصیف کرد.
به دنبال لازمالاجرا شدن (از یکم مه/ ۱۱ اردیبهشت) توافقنامهای که چین و نیکاراگوئه در ژوئیه ۲۰۲۲ (مرداد) امضا کردند، دولت نیکاراگوئه صادرات حداکثر ۶۶ محصول به چین بدون تعرفه را فرصتی عظیم دانست.
ایوان آکوستا (Iván Acosta) وزیر دارایی و اعتبار عمومی نیکاراگوئه اعلام کرد: اجرایی شدن این فرآیند، واقعا فرصت عظیمی را برای مردم نیکاراگوئه، تولیدکنندگان و نهادهای اقتصادی برای داشتن بازاری با بیش از یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون مصرفکننده فراهم میکند.
این مقام نیکاراگوئهای تاکید کرد: چین، بازاری با جمعیت بالای مصرفکننده به ویژه در بخش موادغذایی است؛ بازاری است که سریعترین رشد در ۴۰ سال گذشته را شاهد بوده است و نیکاراگوئه اکنون میتواند با محصولات خود به آن دست یابد.
این توافق موسوم به توافق برداشت زودهنگام (Acuerdo de Cosecha Temprana) مقدمه یک توافق تجارت آزاد است که از اول ماه مه (۱۱ اردیبهشت) لازمالجرا شده و بر اساس آن، ۶۶ محصول نیکاراگوئه میتواند بدون عوارض گمرکی وارد بازار چین شود؛ در همین حال، ۷۸ محصول چینی نیز با همین شرایط به نیکاراگوئه راه پیدا خواهد کرد.
محصولاتی که نیکاراگوئهایها میتوانند بدون تعرفه به چین صادر کنند به هفت بخش از جمله گوشت گاو (یکی از سه محصول اصلی صادراتی این کشور) و همچنین طلای خام و قهوه تقسیم میشوند.
آکوستا خاطرنشان کرد نیکاراگوئه سالانه معادل ۶۵۰ میلیون دلار گوشت گاو صادر میکند و با باز شدن بازار چین میتواند سریعتر پیشرفت کرده و در مدت زمان بسیار کوتاهی به یک میلیارد دلار نزدیک شود.
نیکاراگوئه در دسامبر ۲۰۲۱، بلافاصله پس از عقبنشینی از به رسمیت شناختن تایوان، که در آن زمان یکی از بهترین شرکای اقتصادی آن بود، روابط خود با چین را از سر گرفت.
از سرگیری روابط دیپلماتیک ماناگوآ- پکن موجب شد تا تجارت دوجانبه در سال ۲۰۲۲ در مجموع به ۷۵۹ میلیون دلار برسد. صادرات نیکاراگوئه به چین در سال گذشته میلادی شاهد رشد ۴۳.۷ درصدی بود.
https://irna.ir/xjMnM۵
**شنیده شدن صدای انفجارهای شدید در اطراف کاخ ریاست جمهوری سودان
منابع خبری از شنیده شدن صدای انفجارهای شدید در اطراف کاخ ریاست جمهوری سودان و پرواز جنگنده ها بر فراز آن منطقه خبر دادند.
شبکه الجزیره از پرواز جنگنده ها بر فراز کاخ ریاست جمهوری سودان و شنیدن صدای انفجار شدید در آن منطقه خبر دادند.
منابع خبری همچنین از شنیده شدن صدای شلیک سلاح سنگین در محوطه کاخ ریاست جمهوری در خارطوم خبر دادند.
در منطقه «وابورات» واقع در خرطوم بحری نیز صدای شدید انفجار شنیده شده است.
درگیریهای مسلحانه در سودان از صبح روز شنبه ۱۵ آوریل (۲۶ فروردین) میان نیروهای ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع بر سرقدرت آغاز شده و میانجیگریهای بینالمللی برای پایان دادن به آن و نشستن طرفهای درگیر بر سر میز گفت وگوها تاکنون ثمری نداشته است.
با وجود برقراری چند دور آتش بس در سودان با میانجیگیری آمریکا و اعلام پایبندی به آن از سوی طرفین، درگیری ها همچنان ادامه دارد.
منابع خبری امروز از سفر هیات هایی از ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع به جده به منظور انجام مذاکرات خبر دادند.
به گفته این منابع، مذاکرات میان نمایندگان ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع امروز در جده آغاز خواهد شد.
بر اساس این گزارش، هیات ارتش سودان از سه افسر و یک سفیر تشکیل و هیات نیروهای پشتیبانی سریع سه افسر را شامل می شود.
خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (واس) نیز در این باره اعلام کرد که «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان سعودی تلفنی با «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا درباره موضوع سودان گفت وگو کرد.
https://irna.ir/xjMnNm
**سقوط جنگنده اف-۱۶ آمریکایی در کره جنوبی
مقامات کره جنوبی اعلام کردند یک جنگنده اف-۱۶ آمریکایی روز شنبه در نزدیکی پایگاه هوایی اوسان سقوط کرد اما در این حادثه خلبان آسیبی ندید و تلفاتی گزارش نشده است.
براساس گزارش مقام های پلیس و آتش نشانی کره جنوبی حادثه سقوط جنگنده اف-۱۶ آمریکایی حدود ساعت ۹:۳۰ صبح امروز شنبه به وقت محلی در پیونگ تائک واقع در ۶۰ کیلومتری جنوب سئول اتفاق افتاد.
جنگنده آمریکایی پس از سقوط آتش گرفت که منجر به تخریب آن شد. باوجود این در این حادثه تلفاتی گزارش نشده و خلبان این جنگنده نیز نجات یافته و به بیمارستانی در نزدیک محل حادثه منتقل شده است.
خلبان این جنگنده در حال انجام تمرین روزمره بوده است و دلایل سقوط این جنگنده در حال بررسی است.
https://irna.ir/xjMnMX
**ساخت و ساز جدید در نزدیکی سایت پرتاب ماهواره کره شمالی
براساس گزارش های اخیر از یک اتاق فکر آمریکایی تصاویر جدید ماهواره ای از ساخت و ساز جدید در نزدیکی سایت پرتاب موشکی اصلی کره شمالی در اقدامی جهت بروز رسانی این بخش خبر می دهد.
براساس گزارش ۳۸ نورث و تصاویر ماهواره ای منتشر شده منطقه ساحلی که پیش تر جهت اهداف کشاورزی در نزدیکی ایستگاه پرتاب ماهواره سوهائی واقع در شمال غربی استان پیونگان استفاده می شد به محلی برای ساخت و ساز جدید تبدیل شده است.
بخش پرتاب موشکی در تونگجانگ_ری سایتی است که کره شمالی آزمایش های سیستم های اصلی سلاح ها از جمله موتورهای موشکی سوخت جامد خود را در ماه دسامبر سال گذشته میلادی در آنجا انجام داده بود.
در این گزارش آمده است ساختمان های کشاورزی در این سایت حدود ۲ یا ۳ هفته پیش تخریب شدند و براساس تصاویر ماهواره ای ساخت و سازی جدید از ۱۹ تا ۳۰ آوریل در این قسمت انجام شده است.
در این گزارش تاکید شده: «مشخص نیست ساخت و ساز جدید به چه منظور صورت گرفته است اما احتمالا به عنوان بخشی از تلاش های کلی برای بروزرسانی و تقویت بخش پرتاب ماهواره ای که از اهداف کیم جونگ اون از ماه مارس سال ۲۰۲۲ بوده شکل گرفته است. »
براساس داده های رسانه های دولتی کره شمالی رهبر این کشور دستور بازرسی این سایت را داده بوده و خواستار بروز رسانی آن شده است.
https://irna.ir/xjMnKG
**حضور قوی بخش خصوصی پاکستان در نمایشگاه اکسپو ایران۲۰۲۳
پس از امضای تفاهمنامه همکاری میان سازمانهای توسعه تجارت جمهوری اسلامی ایران و پاکستان، حضور قوی بخش خصوصی پاکستان در پنجمین نمایشگاه بین المللی توانمندیهای صادراتی ایران (اکسپو ۲۰۲۳) محقق شد.
تجار و فعالان بازرگانی همسایه شرقی پاکستان قرار است همگام با ۷۰ هیات تجاری از کشورهای مختلف جهان، در پنجمین نمایشگاه بین المللی توانمندیهای صادراتی کشورمان که قرار است از فردا (۱۷ اردیبهشت) در تهران برگزار شود، شرکت کنند.
برای اولین بار اعضای اتاقهای بازرگانی بانوان پاکستان از شهرهای «گلگیت» و «لاهور» نیز مشتمل بر هیات ۱۵ نفره، در این رویداد تاریخی نمایشگاهی ایران حضور خواهند یافت.
روز گذشته هیات ۸۰ نفره تجار و فعالان بازرگانی بلوچستان پاکستان نیز عازم تهران شد و اعضای این هیات قرار است علاوه بر حضور در نمایشگاه اکسپو ایران ۲۰۲۳، با برخی از مسوولان وزارت امور خارجه و وزارت صنعت، معدن و تجارت جمهوری اسلامی ایران دیدار نمایند.
دیدار با روسا و اعضای اتاقهای بازرگانی ایران، یزد، قزوین و همچنین سفر به مشهد و زاهدان نیز از دیگر برنامههای هیات تجاری بلوچستان پاکستان در طول سفر به ایران خواهد بود.
با پیگیریهای سفارت ایران در پاکستان، هیات ۱۰ نفر تجار از شهر اسلامآباد پایتخت این کشور و هیات ۳۰ نفره از فعالان بازرگانی کراچی و برخی از اعضای اتاق بازرگانی این شهر به عنوان قلب اقتصادی پاکستان نیز برای حضور در اکسپو ۲۰۲۳ عازم ایران شدند.
«زبیر موتی والا» رئیس سازمان توسعه تجارت پاکستان نیز برای شرکت در پنجمین نمایشگاه بین المللی توانمندیهای صادراتی ایران و دیدار با مسوولان اقتصادی و بازرگانی کشورمان فردا عازم تهران میشود.
حضوی قوی مسوولان تجاری پاکستان به ویژه فعالان بخش خصوصی این کشور همسایه بیانگر عزم قوی دو کشور برای افزایش مراودات اقتصادی و تجاری به ویژه بهرهبرداری از توانمندیها و ظرفیتهای متقابل برای افزایش حجم تجارت دوجانبه میباشد.
این اولین حضور پررنگ تجار و بازرگانان پاکستان در رویداد تاریخی نمایشگاهی ایران پس از امضای تفاهمنامه همکاری میان سازمانهای توسعه تجارت دو کشور محسوب میشود که اواخر دیماه سال گذشته در کراچی صورت گرفت.
بیست و ششم دیماه سال گذشته در جریان سفر رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران به کراچی پاکستان، سازمانهای توسعه تجارت دو کشور با هدف رفع موانع در مسیر تجارت متقابل، روان سازی تعاملات بازرگانی و افزایش حجم تجارت مشترک تفاهمنامه همکاری امضا کردند که با استقبال چشمگیر جامعه بازرگانی دو همسایه همراه شد.
رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران گفت: طبق پیشبینیهای مجریان نمایشگاه و وزارت امور خارجه، طی نشستهای تجاری و رویدادهای جانبی پنجمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران (ایران اکسپو ۲۰۲۳)، بیش از یک میلیارد دلار توافق نامه و قرارداد صادراتی منعقد میشود.
علیرضا پیمان پاک، با اشاره به برگزاری پنجمین نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۳ اظهار کرد: با تحقق برنامهریزیهای صورت گرفته، این نمایشگاه فرصت مناسبی برای شناسایی فرصتهای صادراتی کشور به تجار بین المللی در یک بازه زمانی و مکانی مشخص است.
وی افزود: ایننمایشگاه با حضور بیش از ۷۰۰ شرکت در فضایی بالغ بر ۵۰ هزار متر مربع در ۱۵ سالن نمایشگاهی، با میزبانی ۷۰ هیئت تجاری و دولتی مشتمل بر بیش از ۱۰۰۰ تاجر و مقام دولتی از سراسر دنیا با هدف ایجاد بازارهای صادراتی جهانی با تمرکز بر شرق آسیا، اوراسیا، آفریقا و آمریکای لاتین و تنوع بخشی به کالاهای صادراتی کشور (خاصه دانش بنیان و نیز دارای ارزش افزوده بیشتر) جهت افزایش ضریب تاب آوری اقتصادی کشور برگزار میشود.
https://irna.ir/xjMnNt
**نرخ بالای خودکشی در ارتش آمریکا و تکاپوی پنتاگون
وزارت دفاع آمریکا از اجرایی شدن قانونی خبر داد که در پی نرخ بالای خودکشی در ارتش آمریکا توسط جو بایدن در سال ۲۰۲۱ به امضا رسیده بود.
وزارت دفاع آمریکا روز گذشته از امضای سیاستی خبر داد که دسترسی اعضای این وزارتخانه به خدمات مراقبت های بهداشت روان را آسان می سازد.
این سیاست در واقع تضمین اجرای قانون براندون است که در سال ۲۰۲۱ توسط جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا امضا شد؛ قانونی که در نتیجه آمار بالای خودکشی در ارتش آمریکا دولت را وادار به اقدام کرده بود.
براساس آمار موجود، نرخ خودکشی در ارتش این کشور از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰، بیش از ۴۱.۴ درصد افزایش داشته است. هرچند گزارش ها در سال ۲۰۲۱ حاکی از کاهش میزان خودکشی در ارتش ایالات متحده است، اما در همین سال هم ۵۱۹ نیروی نظامی به زندگی خود پایان دادند.
براساس دادههای وزارت دفاع آمریکا، بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰، دستکم یک اختلال روانی در بیش از ۴۵۶ هزار نفر از نیروی در حال خدمت تشخیص داده شد.
گفته می شود عنوان قانون براندون به افتخار سربازی با همین نام انتخاب شده که در سال ۲۰۱۸ خودکشی کرده بود.
ام دیوید راد روانشناس، در خصوص نهایی شدن اجرای این قانون ضمن آنکه این اقدام را یک تغییر فرهنگی مهم ارزیابی نمود، تاکید کرد: از زمان امضای این قانون بدست بایدن تا اجرایی شدن آن نزدیک به یک سال و نیم می گذرد که خود حاکی از روند کند قانونگذاری است؛ روند آرامی که می تواند به قیمت پایان یافتن زندگی بسیاری از اعضای ارتش آمریکا تمام شود.
https://irna.ir/xjMnP۲
**واکنش اتحادیه اروپا به اعدام سرکرده گروهک تروریستی «حرکة النضال»
وزیر خارجه سوئد ضمن مداخله در امور داخلی ایران و حمایت از سرکرده یک گروهک تروریستی، به اجرای حکم اعدام طراح اصلی حمله تروریستی به رژه سال ۱۳۹۷ نیروهای مسلح در اهواز، واکنش نشان داد.
توبیاس بیلرستروم امروز در دفاع از سرکرده یک گروهک تروریستی، توییت کرد: مجازات اعدام، غیرانسانی و برگشت ناپذیر است و سوئد به همراه دیگر کشورهای عضو اتحادیه اجرای آن را در هر شرایطی محکوم می کند.
وی افزود که استکهلم از تهران خواسته بود که حکم حبیب اسیود اجرا نشود.
به گفته مرکز رسانه قوه قضاییه، حکم اعدام حبیب فرجالله چعب، ملقب به «حبیب اسیود» سرکرده گروهک تروریستی حرکة النضال و طراح اصلی حمله تروریستی به رژه نیروهای مسلح در سال ۱۳۹۷ در شهر اهواز که منجر به شهادت و زخمی شدن تعداد زیادی از شهروندان شد، صبح امروز به اجرا درآمد.
اسیود از سال ۱۳۸۴ (۲۰۰۵) سرکردگی گروهک تروریستی حرکةالنضال را تحت حمایت چندین سرویس جاسوسی از جمله موساد و ساپو (سرویس جاسوسی کشور سوئد) و بعضی کشورهای منطقه برعهده گرفت. در نتیجه اقدامات تروریستی و خونبار این گروهک به سرکردگی حبیب اسیود، بیش از ۴۵۰ نفر از شهروندان ایرانی شهید یا مجروح شدهاند.
حمله تروریستی به رژه نیروهای نظامی و انتظامی در ۳۱ شهریورماه سال ۱۳۹۷ در شهر اهواز و کشتار بی رحمانه شهروندان مظلوم و بیگناه خوزستانی، توسط عناصر همین گروهک تروریستی انجام شد که اعضای این گروهک تروریستی رسما مسئولیت آن را بر عهده گرفتند.
بیشترین تمرکز و فعالیتهای این گروهک تروریستی بر روی عملیات تخریبی، ترور و بمب گذاری در منطقه جنوب غرب ایران به خصوص استان خوزستان، تلاش برای ناامن سازی این استان و در نهایت، ترغیب برای جداسازی آن از ایران بوده است.
گروهک تروریستی حرکةالنضال به سرکردگی فرج الله چعب عملیات تروریستی مختلفی را برنامه ریزی و اجرا کرد که از جمله آنها میتوان به بمبگذاری در فرمانداری اهواز در سال ۸۴، بمبگذاری در سازمان مدیریت و برنامهریزی (سازمان برنامه و بودجه) خوزستان در سال ۸۴، عملیات بمبگذاری اداره مسکن و شهرسازی اهواز در سال ۸۴، بمبگذاری در اداره محیطزیست اهواز در سال ۸۴، بمبگذاری در خطوط انتقال نفت خوزستان، بمبگذاری در محور انتقال نفت اهواز-آبادان-ماهشهر، بمبگذاری در فرمانداری دزفول و آبادان در سال ۸۴، برنامهریزی برای بمبگذاری در دادگستری اهواز و حمله تروریستی به رژه نیروهای نظامی و انتظامی در ۳۱ شهریور ماه سال ۱۳۹۷ در اهواز اشاره کرد.
بمبگذاری در بانک سامان اهواز در سال ۸۴، حمله مسلحانه به تاسیسات پمپاژ آب در یکی از روستاهای شوشتر در سال ۸۸، ترور یکی از شهروندان در یکی از روستاهای شوشتر در سال ۸۸، به رگبار بستن وی و به آتش کشیدن خودروی شخصی او از جمله دیگر اقدامات تروریستی است که این گروهک تروریستی به سرکردگی چعب مرتکب شده است.
چعب آبان ۱۳۹۹ توسط سربازان گمنام امام زمان (عج) در کشور ترکیه دستگیر شد.
https://irna.ir/xjMnPt
**تشکیل دولت فراگیر، خواسته سازمان همکاری شانگهای از طالبان
وزاری خارچه هند، روسیه و پاکستان در نشست سازمان همکاری شانگهای بر ضرورت تشکیل دولت فراگیر با هدف حمایت از حقوق زنان در افغانستان تاکید کردند.
سوبرامانیام جایشانکار وزیر امور خارجه هند در نشست سازمان همکاری شانگهای در ایالت گوا هند افزود که اوضاع افغانستان هنوز هم در محور توجه ما است. تلاشهای ما باید برای رفاه پایدار مردم افغانستان باشد. اولویتهای فوری ما ارائه کمکهای بشردوستانه و ایجاد یک دولت واقعا فراگیر و نماینده، مبارزه با هراسافگنی، جلوگیری از قاچاق مواد مخدر و رعایت حقوق زنان و کودکان و اقلیتها است.»
جایشانکار تصریح کرد تلاشها برای رفاه پایدار شهروندان افغانستان ادامه دارد.
سرگی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز تصریح کرد: مسکو انتظار داشت که دولت فعلی افغانستان به وعده های خود برای رسیدن به یک دولت فراگیر عمل کند
لاوروف افزود ما منتظر هستیم افغانستان اقدامانی را در رابطه با حقوق بشر، ایجاد امنیت در قلمرو افغانستان، ریشه کن کردن تهدیدات تروریستی، و قاچاق مواد مخدر انجام دهد.
بلاول بوتو زرداری وزیر خارجه پاکستان نیز گفت تامین صلح در افغانستان، کلید صلح در منطقه و جهان است.
وزیر خارجه پاکستان در این نشست گفت: «افغانستان صلحآمیز و با ثبات نه تنها کلید یکپارچگی منطقهای و همکاری اقتصادی بل کلید صلح و ثبات جهانی است.»
چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، پاکستان و هند اعضای دائمی سازمان همکاری شانگهای به شمار می آیند، این در حالیست که افغانستان عضو ناظر این سازمان به شمار می آید .
https://irna.ir/xjMnPK
**ظرفیتهای اقتصادی ایران و سوریه باید بازسازی شود
کاردار سفارت ایران در سوریه گفت:نزدیکی کشورهای عربی به سوریه نیز باعث افزایش رقابتهای تجاری و اقتصادی در این کشور خواهد شد و بخشهای تجاری خصوصی و دولتی ایران باید با ظرفیتهای بالایی که دارند در این رقابت منافع کشورمان را تامین کنند.
علیرضا آیتی، کاردار سفارت جمهوری اسلامی ایران در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا درباره اهمیت و دستاورد سفر رییس جمهور به سوریه پس از ۱۳ سال گفت: روابط دو کشور ریشه در تاریخ انقلاب اسلامی ایران و حتی قبل از آن که مبارزات مردم ایران علیه رژیم شاه در جریان بود، دارد و مرحوم حافظ اسد رویکرد امنیت ملی سوریه را در قالب همکاری و شراکت راهبردی با جمهوری اسلامی ایران بواسطه ظرفیتهای بالای تمدنی و فرهنگی و تاثیرگذاری ایران در منطقه تعریف کرد.
وی افزود: این رویکرد هیچگاه تغییر نکرد. در هیچ یک از مراحل سیاست خارجی سوریه که همواره تحت فشار غرب و صهیونیستی بوده است، سوریها به فکر جدایی از این رویکرد و ایران نیفتاده و روی اصول استقلال و حس ناسیونالیستی و عروبت خود و عدم سازش با آمریکا و رژیم صهیونیستی ایستادند.
تفکر جدا کردن سوریه از ایران هیچگاه از ذهن آمریکاییها، اروپاییها و صهیونیستها خارج نشده است
وی بیان کرد: تفکر جدا کردن سوریه از ایران هیچگاه از ذهن آمریکاییها، اروپاییها و صهیونیستها خارج نشده است و متقابلا سوریها هم روی محور مقاومت و کار با ایران ایستادهاند و این موضع قابل تقدیر است. کشورشان در جنگ اخیر توسط داعش و آمریکاییها ویران شد و خسارات زیادی دیدند و بخاطر ایستادگی روی اصول خود ولی هرگز در مقابل جبهه آمریکایی صهیونیستی زانو نزدند.
آیتی عنوان کرد: حکومت، ارتش و مردم سوریه قابل تقدیر هستند و محور مقاومت بخاطر این ایستادگی سوریه موفق شدند، توطئهها را در سوریه خنثی کنند. قطعا جمهوری اسلامی ایران نیز بواسطه ظرفیتهای بالای سوریه در منطقه بویژه در رویارویی با رژیم صهیونیستی و نقش و تاثیرگذاری عروبت این کشور در جهان عرب و اسلام، انتخاب کاملا درستی داشته است.
وی ادامه داد: در نظام بینالملل چیزی بنام دوستی برادری و وفاداری نداریم ولی در روابط ایران با دوستانش ازجمله سوریه ما چنین مفاهیمی را در عمل و میدان میبینیم و نشان میدهد سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران که از قرآن و عترت الهام گرفته با چنین مفاهیم انسانی و اخلاقی و دینی ممزوج شده و حرکت میکند و بخوبی به اهدافش میرسد.
کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا اظهار کرد: نتایج این انتخاب درست را در حال حاضر میبینیم که سالها بعد از فراز و نشیبهای زیاد در منطقه و بحرانهای مختلف، دو کشور با طی مراحل دوستی، برادری و وفاداری در موضع و موقعیت خوبی در منطقه قرار گرفتهاند و محور مقاومت با اقتدار و قدرت سایه سنگینش بر رژیم صهیونیستی افتاده است. سفر رئیسی بعد از ۱۳ سال قطعا تحول بزرگی در ابعاد مختلف روابط خواهد داشت.
آیتی خاطرنشان کرد: امیدواریم دو کشور در ابعاد سیاسی و راهبردی روابط ممتازی داشته و در بخشهای فرهنگی و مردمی و اقتصادی نیز باید تحرک جدی در روابط ایجاد شود. اسناد زیادی بین دو کشور امضا شده و در مرحله اجرا باید با تنظیم برنامههای اجرایی محقق شود چراکه بشار اسد سفرهایی قبلا به ایران داشتهاند.
وی یادآور شد: در سطح وزرای خارجه و اقتصادی و بازرگانی هم تبادل وزیر و هیاتها داشتهایم. بخشهای فرهنگی دو کشور ارتباطات خوبی دارند و گردشگری بین دو کشور و اعزام زوار هیچگاه بصورت کامل متوقف نشده است حتی در زمان بحران نیز حرم حضرت زینب(س) و حرم حضرت رقیه(س) خالی از زوار ایرانی نبوده است. ولی کماکان این سطح از روابط فرهنگی میان دو کشور مطلوب و ایدهآل نیست.
امیدواریم سطح تبادل گردشگر میان ایران و سوریه را ارتقا دهیم
کاردار ایران در سوریه افزود: شان روابط ایران و سوریه بویژه منطقه شامات تبادل بالای گردشگر و زوار است. در مقطعی بین ایران و عراق سالیانه تبادل زوار به هفت میلیون رسید. البته همسایگی ایران و عراق چنین سطحی را میطلبد. سوریه فاصله جغرافیایی دارد و باید تلاش کنیم سطح تبادل گردشگر را تا جایی که ممکن است ارتقا دهیم.
آیتی بیان کرد: سوریها هنوز ایران را بخوبی ندیده و نمیشناسند و غالبا به اروپا و کشورهای عربی سفر میکنند. عراق هم سالها درگیر جنگ و بحران بوده الان معبر خوبی شده که سوریها هم به عراق سفر کنند و هم به سمت ایران بیایند و مسیرهای گردشگری در مرزهای شرقی سوریه باز شود.
وی ادامه داد: آمریکاییها عمدا در مرزهای شرقی سوریه بویژه شمال شرق سوریه و التنف (منطقهای که مدافع حرم حججی به شهادت رسید)، مقر زدهاند تا این مرزها به سمت عراق و سوریه باز نشود. ولی ما معتقدیم آمریکاییها در سوریه و مرزهای عراق و سوریه قادر نیستند زیاد بمانند و مقام معظم رهبری هم فرمودند آمریکا باید از این مناطق اخراج شود. انشاالله این سفر برای دو کشور دارای خیر و برکت باشد.
کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا در ارزیابی خود از تغییر جغرافیای سیاسی منطقه و در حال تغییر بودن شرایط منطقه به نفع کشورهای منطقه گفت: قطعا بعد از چهار دهه مقاومت، ایستادگی و در نهایت پیروزی توسط محور مقاومت به رهبری جمهوری اسلامی ایران و همکاری استراتژیک عراقیها، سورییها، لبنانیها و فلسطینیها و همچنین یمنیها و درایت روسیه و نگاه های مثبت چین، منطقه غرب آسیا مثل گذشته نمی تواند باشد و دچار تحولات عمیق خواهد شد.
آیتی اضافه کرد: دوستان آمریکا خاطرات خوبی از هم پیمانی و صداقت واشنگتن ندارند و غالب کسانی که به آمریکا تکیه کردند از شاه ایران گرفته تا مبارک و دیگران سقوط کردند و مردم منطقه و دنیا دیدند که کسانی که به ایران و محور مقاومت ایمان دارند در موضع عزت و اقتدار قرار میگیرند.
وی تصریح کرد: درست است هزینههای مادی و حتی انسانی بر محور مقاومت تحمیل شد ولی در نهایت میبینیم آمریکا با خفت از منطقه خارج شد و رژیم صهیونیستی بشدت احساس خفگی میکند و کشورهای اسلامی و عربی منطقه با رویکردی واقعبینانه و درست دوستان واقعی خود را دارند انتخاب میکنند.
ایران رویکرد برادرانه به همسایگان دارد
کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره رویکرد برادرانه و مثبتی به همسایگان خود داشته و اگر نبود مداخلات مخرب آمریکا و رژیم صهیونیستی، در سایه این نگاه ایرانی، منطقه در آرامش و ثبات و همگرایی اقتصادی خوبی قرار داشت. هم اینک بدلیل ضعف آمریکا ورژیم صهیونیستی فرصت خوبی فراهم شده که کشورهای بزرگ و تاثیرگذار منطقه با تاکید بر نقاط مشترک و وحدت بخش و منافع منطقهای و بومی، بسمت همگرایی منطقهای پیش رفته و آینده خوبی را در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، امنیتی، اجتماعی ترسیم کنند.
آیتی افزود: ملتهای منطقه از دیرباز بایکدیگر روابط خوب تجاری اجتماعی و اقتصادی داشته و کلیه مرزهای کشورها چه زمینی و دریایی و چه هوایی رونق خوبی برای تجار و مسافرین و گردشگران داشت و اگرچه طی دهههای گذشته بواسطه جنگها و تحریمها و داعشیها منطقه دچار ناامنی و بیرونقی اقتصادی شد این بار و در سایه نگاههای مثبت کشورها به امنیت و ثبات منطقه، اوضاع فرق خواهد داشت و متضرر اصلی تحولات، رژیم صهیونیستی و حامیانش خواهند بود.
وی در پاسخ سوالی مبنی بر اینکه آیا سازندگیِ کشورهای جنگزده، بهترین زمان برای تثبیت منافع اقتصادی و تجاری و تقویت همگراییهای سیاسی برای ایران هم هست، گفت: متاسفانه آمریکایی ها یک مدل قدیمی در منطقه پیاده کرده و تاکنون هم ادامه میدهند. کشورهایی که با آمریکا کنار نمی آیند و دشمن جبهه آمریکایی و صهیونیستی میباشند در لیست سیاه آمریکا قرار میگیرند.
کاردار ایران در سوریه افزود: در داخل آمریکا نیز مکاتب و اندیشکدههای صهیونیستی علیه این کشورها، تئوری سازی و گفتمانسازی میکنند. این کشورها بعنوان شر به دنیا معرفی شده و افکار عمومی را آماده میکنند برای تخریب این کشورها. متعاقبا سیاست تخریب سازنده که در اصل تخریب مخرب است اجرایی میشود.
جمهوری اسلامی ایران از ابتدای بحران در کنار سوریه قرار گرفت
آیتی خاطرنشان کرد: همه این برنامهها در خدمت صهیونیستها قرار دارد و در خدمت ارتقای امنیت و زندگی شهرک نشینهای غاصب در اراضی فلسطین اشغالی است. این اتفاق در کشورهای مختلف منطقه رخ داد از جمله سوریه را درگیر بحران کردند. داعش را ایجاد و به بهانه این پدیده شوم سوریه را تخریب کردند. جمهوری اسلامی ایران از ابتدای بحران در کنار سوریه قرار گرفت. در کنار کشوری قرار گرفت که همواره از جمهوری اسلامی ایران از ابتدای انقلاب تاکنون حمایت کرده است. در جنگ تحمیلی حمایت های سوریه را نمیتوان فراموش کرد.
وی ادامه داد: دوستی و برادری دو کشور تاریخی چهل و چند ساله دارد و به قول بشار اسد در حال حاضر در مرحله وفاداری قرار گرفتهایم و لذا ایشان هم تاکید کرد در سازندگی سوریه دوستان سوریه اولویت را دارند. ظرفیتهای نظامی و امنیتی ایران در جنگ در خدمت سوریه قرار گرفت در همان مقطع سوریه دچار مشکلات تجاری و اقتصادی هم شد که خدمات فنی و مهندسی ایران در خدمت مردم سوریه قرار گرفت. این روند در دوره پساداعش و پساجنگ تقویت خواهد شد و ظرفیتهای اقتصادی و فن آوری و تجاری ایران در روند بازسازی سوریه وارد خواهد شد که قطعا سود دوطرفه و منافع خوبی برای طرفهای ایرانی و سوری دارد.
کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا اظهار کرد: نزدیکی کشورهای عربی به سوریه نیز باعث افزایش رقابتهای تجاری و اقتصادی در این کشور خواهد شد و بخشهای تجاری خصوصی و دولتی ایران باید با ظرفیتهای بالایی که دارند در این رقابت منافع کشورمان را تامین کنند. نگاه حکومت سوریه و بخشهای خصوصی تجاری و اقتصادی این کشور به جمهوری اسلامی ایران مثبت است. سوری ها همواره نام حاج قاسم سلیمانی و حمایت کشورمان بر زبان و قلبهایشان جاریست و از ایران به نیکی یاد می کنند لذا این نگاه در روابط دو کشور در ابعاد مختلف تاثیرات خوبی دارد.
آیتی در پاسخ به این سوال که آیا برگزاری نمایشگاه اقدامات تجاری و اقتصادی و فرصتهای سرمایهگذاری در سوریه کمکی به بخش خصوصی میکند، گفت: قطعا برگزاری نمایشگاهها در کشورهای مختلف و سوریه در معرفی کالاها و ظرفیتهای تجاری و اقتصادی و تکنولوژیکی و خدمات فنی و مهندسی کشورمان تاثیرگذار است.
وی افزود: تلاش این است که این برنامهها در آینده نیز تداوم داشته باشد. تجار دو کشور باید مرتب با یکدیگر در تماس و مراوده و مذاکره باشند. بخشهای حکومتی نیز کمک میکند. کالاهای ایرانی و سوریه باید در معرض دید مردم دو کشور و فعالین اقتصادی قرار گیرد. حجم روابط اقتصادی دو کشور بالا نیست. دو کشور تحریم هستند و باید بر اساس ظرفیت های داخلی و ملی روابط اقتصادی دو کشور بازتعریف شود.
کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا ادامه داد: بخشهای کشاورزی و معدنی و دسترسی سوریه به مدیترانه و همسایگی با عراق برای جمهوری اسلامی ایران مهم است ضمن اینکه ظرفیتهای بالای ایران در زمینههای تکنولوژیک و اقتصاد و ... نیز برای سوریه اهمیت دارد. انشاالله با سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به سوریه این وضعیت تقویت خواهد شد. بخشهای مختلف دو کشور سالهاست منتظر چنین رویدادی هستند چون قطع به یقین سفر در این سطح تحولی در بخشهای مختلف روابط ایجاد میکند.
توافق ایران و عربستان آمریکا و رژیم صهیونیستی را دچار مشکلات ریشهای کرده است
آیتی درخصوص تاثیر توافق ایران و عربستان بر کشورهای منطقه بهخصوص سوریه گفت: هر اتفاقی در منطقه روی میدهد قدرتهای بزرگ منطقهای و مداخلات بیگانه ایفای نقش دارند. قطعا بیگانگان بدنبال طرحهای خود هستند و قدرتهای منطقهای نیز روی طرحهای آنان تاثیرگذار هستند. برخی ممکن است با طرحهای آنان همراهی کنند برخی نیز این طرحها را خنثی میکنند و اجازه مداخله بیگانگان را نمیدهند. در مقطعی بیگانگان تلاش کردهاند قدرتهای منطقهای را از یکدیگر جدا کنند و با یارگیری و قطببندیهای منطقهای منافع خود و رژیم صهیونیستی را تامین کنند.
وی خاطرنشان کرد: قطعا کشورهای منطقه اختلافات راهبردی و تاکتیکی دارند و این طبیعی است چون هر کشوری منافع خود را دارد آنچه مهم است اصل همسایگی و منافع ملت های درون منطقه است که باید مدنظر قرار گیرد و اجازه بهرهبرداری جبهه آمریکایی صهیونیستی را نداد. ما همواره گفتهایم ظرفیتهای کشورهای عربی و اسلامی باید در خدمت منافع جهان اسلام و عرب قرار گیرد. این به مذاق آمریکا و رژیم صهیونیستی خوش نمیآید و فتنهگریها همواره بوده است.
کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا اضافه کرد: خوشبختانه ایران و عربستان و عراق و سوریه و ترکیه و همچنین دولت های حوزه خلیج فارس در شرایط فعلی که آمریکا و رژیم صهیونیستی دچار مشکلات ریشهای شدهاند در حال بازتعریف منافع خود هستند. استفاده از ظرفیتهای مثبت و سازنده فرامنطقهای مثل روسیه و چین و سازمانها و نهادهای مهم منطقهای نیز کمک کننده است و حتما در دستور کار قرار دارد.
آیتی بیان کرد: سوریه یک نقطه بسیار استراتژیک در منطقه شامات و شرق مدیترانه است و ایران و سعودی نمی توانند این نقطه مهم را در ارتقای منافع خود و منافع جهان اسلام و عرب نادیده بگیرند. حمایت از وضعیت سوریه و سنگر سوریه در مقابل تجاوزات رژیم صهیونیستی و بازدارندگی این رژیم در مقابل ضایع کردن حقوق فلسطینیها یک اصل اساسی در جهان عرب و اسلام بویژه سازمان همکاری اسلامی است که در شرایط جدید مدنظر خواهد بود.
وی افزود: لذا پیشبینی میشود موضع سوریه در آینده بواسطه توافقات بین دولتهای منطقه از جمله ایران و عربستان، سوریه و ترکیه، عراق و ترکیه، تحولات لبنان و روابط حزبالله با سعودی و همچنین بهبود اوضاع یمن، موضع برتر در مقابل رژیم صهیونیستی خواهد بود.
https://irna.ir/xjMnH۹
**چین: جامعه جهانی از تلاش طالبان برای توسعه و بازسازی افغانستان حمایت کند
همزمان با سفر وزیر امور خارجه چین به پاکستان برای انجام ملاقات سه جانبه با وزیر خارجه پاکستان و سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان، وزارت امور خارجه چین با صدور بیانیه ای خواستار حمایت جهانی از تلاش طالبان برای بازسازی و توسعه افغانستان شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین در پکن درباره سفر چین گانگ وزیر امور خارجه چین به اسلام آباد گفت: اگر چه مردم افغانستان سخت ترین زمان را پشت سر گذاشته اند، اما در حال حاضر با چالش های شدیدی روبرو هستند و نیاز مبرمی به حمایت و کمک بیشتر کشورهای جهان دارند.
این بیانیه می افزاید: جامعه بینالمللی باید ارتباط و گفتوگو با دولت موقت افغانستان را افزایش دهد، از تلاشهای طالبان برای بازسازی و توسعه حمایت و رفتار این کشور را برای ایجاد یک دولت فراگیر، توسعه روابط دوستانه با همسایگان خود و مبارزه قاطع با تروریسم تشویق کند.
طبق این بیانیه، نشست وزرای امور خارجه میان کشورهای همسایه افغانستان و گفتگوی وزیران خارجه چین، افغانستان و پاکستان، هر دو بستر مهمی برای تبادل نظر و همکاری در مورد مسائل مربوط به افغانستان است و موجب اجماع بیشتر کشورهای منطقه در مورد مسئله افغانستان می شود.
در این بیانیه آمده است: چین امیدوار است در گفتگو با افغانستان و پاکستان در مورد وضعیت افغانستان و همکاری های سه جانبه تبادل نظر کند تا به اتفاق نظر، تحکیم اعتماد متقابل و کمک مشترک به صلح، ثبات، توسعه و رفاه در منطقه کمک کند.
«چین گانگ»، وزیر امور خارجه چین، روز گذشته در دیدار با عارف علوی، رییس جمهور پاکستان، در اسلامآباد خواستار افزایش هماهنگی برای بازسازی افغانستان در همکاری با پاکستان شده است.
براساس بیانیه وزارت امور خارجه چین، کین گانگ در دیدار با عارف علوی گفته است: چین آماده است تا ارتباطات و هماهنگی با پاکستان را در مورد افغانستان تقویت کند و بهطور مشترک در روند بازسازی صلحآمیز افغانستان مشارکت کند.
وزیر امور خارجه چین افزوده: پکن میخواهد از طریق تلاشهای مشترک، صلح و ثبات را در منطقه تضمین کند.
به گزارش ایرنا، امروز شنبه قرار است نشست سه جانبه وزیران خارجه چین، پاکستان و حکومت طالبان افغانستان به میزبانی اسلام آباد برگزار شود.
پاکستان بهخاطر انجام این دیدار موافقت شورای امنیت سازمان ملل متحد با لغو موقت تحریم سفرهای امیرخان متقی را گرفت و براساس گزارشها، این کشور هزینه سفر سرپرست وزارت امور خارجه طالبان به اسلامآباد را نیز پرداخته است.
https://irna.ir/xjMnP۴
**هشدار سازمان ملل در مورد تبعیضنژادی در آمریکا به عنوان میراث دوران بردهداری
کارشناسان سازمان ملل در پایان بازدید بیسابقه خود از آمریکا با هدف بررسی تبعیض نژادی در این کشور بهعنوان میراث دوران بردهداری، عنوان کردند این کشور باید شعارسازی و برخوردهای مقطعی را کنار گذشته و با معضل جاری خشونت پلیس علیه سیاهپوستان و نابرابری نژادی، مقابله کند.
نخستین بازدید رسمی کارشناسان سازمان ملل از آمریکا در چارچوب بررسی تبعیض نژادی و نقض حقوق سیاهپوستان آمریکایی که پس از قتل جورج فلوید در مِه ۲۰۲۰ (خرداد ۱۳۹۹) مورد توجه شورای امنیت سازمان قرار گرفته بود، پس از دو هفته روز جمعه به وقت محلی به پایان رسید.
نمایندگان سازمان ملل پس از این بازدید، تعهد ملی به منظور مقابله با تبعیضهایی را خواستار شدند که سیاهپوستان آمریکا در برخوردهای روزمره خود با قانون تجربه میکنند.
بر اساس این گزارش، در آوریل ۲۰۲۱ (اردیبهشت ۱۴۰۰)، شورای حقوق بشر سازمان ملل سازوکاری با عنوان «مکانیسم تخصصی برای بهبود عدالت نژادی و برابری در برابر قانون» (EMLER) راه اندازی کرد. این سازوکار قسمتی از شبکه کارشناسان و ناظران مستقل سازمان ملل است که برای تشویق دولتها به اقدامات بیشتر برای بهبود وضعیت حقوق بشر در کشورهایشان مورد استفاده قرار میگیرد.
به گفته تریسی کیسی (Tracie Keesee) یکی از دو کارشناس مستقل سازمان ملل در جریان این بازدید، نابرابری نژادی در آمریکا به زمان تشکیل این کشور باز میگردد و هیچ راه حل فوری ندارد.
وی ادامه داد: تا به امروز تبعیضهای نژادی در تمام مراحل برخورد با پلیس و مجریان قانون دیده میشود؛ از لحظه برخورد و دستگیری تا محکومیتها و سلب حق رای.
کیسی تاکید کرد: نیاز به یک اهتمام کلی در دولت وجود دارد که عاری از شعار و خواهان اصلاحات باشد.
او به همراه خوان مندز از آرژانتین در طول ماموریت ۱۵ روزه خود در آمریکا، از ۶ شهر واشنگتن، آتلانتا، لس آنجلس، شیکاگو، مینیاپولیس و نیویورک بازدید کردند.
به گزارش گاردین، ماموریت کارشناسان سازمان ملل تحقیق در مورد استفاده بیش از حد از زور، اتهامات نژادپرستانه و سایر موارد نقض حقوق بشر توسط مجریان قانون و سازمانهای کیفری آمریکا علیه سیاهپوستان در این کشور بود.
کیسی همچنین با اشاره به تبعیض نژادی در آمریکا به عنوان میراث عمیق و ذاتی برده داری و تبعیضهای قانونی در این کشور، تصریح کرد که این رویه جامعه سیاه پوست آمریکا را به سر حد تحملشان رسانده است.
مندز گزارشگر سابق سازمان ملل در رابطه شکنجه با ابراز امیدواری برای محکوم شدن افسران پلیس درگیر در قتلهای پیشتر مطرح شده از جمله فلوید و برونا تیلور، خاطر نشان کرد با این حال، بسیاری از پروندههای دیگر همچنان حلنشده باقی ماندهاند که این امر تا حدی نشاندهنده معافیت برخی از مجازات در این زمینه است.
وی اضافه کرد آنها از وزارت دادگستری آمریکا میخواهند تا «جدیتر و فعالتر» از اختیارات خود برای برخورد با ادارات پلیس محلی در این مورد استفاده کند. مندز بر ضرورت اقدام منسجمتر دولت در این زمینه نیز تاکید کرد.
براساس این گزارش، کارشناسان سازمان ملل گزارش نهایی خود را در سپتامبر یا اکتبر سال جاری (مهر و آبان ۱۴۰۲) به شورای حقوق بشر این سازمان در ژنو ارائه خواهند کرد.
این گزارش از فهرست بلند بالای خواستههای این دو کارشناس سازمان ملل برای مبارزه با تبعیض نژادی در آمریکا به مواردی از جمله لزوم پایان یافتن پروندهسازی نژادی در اداره پلیس، تصویب قانون «عدالت جورج فلوید در رفتار پلیس» توسط کنگره، خاتمه دادن به برچسبزنیهای نژادی علیه زنان و دختران سیاهپوست و ریشه کن کردن حضور تفکر نژاد پرستانه در میان افسران پلیس اشاره کرد.
از تابستان ۲۰۲۰، پس از اعتراضها به قتل جورج فلوید و شکل گیری جنبش «بلک لایوز متر» (جان سیاهپوستان با ارزش است)، روند تیراندازیهای مرگبار پلیس و نابرابری نژادی در برابر قانون در آمریکا که همه نژادها و قومیتها را در این کشور تحت تأثیر قرار میدهد، همچنان ادامه دارد.
در آخرین مورد از سریال تبعیضهای نژادی علیه سیاه پوستان آمریکایی، میتوان به قتل جردن نیلی سیاه پوست ۳۰ ساله آمریکایی که در متروی شهر نیویورک و بر اثر اقدام یک تفنگدار سابق نیروی دریایی آمریکا کشته شد، اشاره کرد.
مرگ نیلی موج جدیدی از اعتراضها را به تبعیض نژادی در ایالات متحده به دنبال داشته است. معترضان طرح اتهامات جنایی را علیه دنیل پنی که به خفه کردن نیلی اقدام کرده بود، خواستار هستند.
https://irna.ir/xjMnLz
**نگرانی از آینده هوش مصنوعی؛ امکان استفاده نظامی از رباتهای قاتل
روزنامه نیویورک تایمز استفاده نامطلوب از هوش مصنوعی در آینده را نگران کننده توصیف کرد و درباره تحقق کابوس بهره برداری از نمونه رباتهای قاتل در فیلم های هالیوودی به عنوان ابزار نظامی در آینده هشدار داد.
نیویورک تایمز نوشت: مقام های امنیت ملی آمریکا درباره استفاده احتمالی از فناوری های جدید در درگیری های سایبری و در موارد شدید، استفاده از سلاح های هسته ای در آینده هشدار داده اند.
این گزارش افزود: هنگامی که جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا اکتبر گذشته محدودیت هایی را در فروش تراشه های پیشرفته رایانه ای به چین وضع کرد آن را به عنوان بخشی از تلاش خود برای فرصت دادن به صنایع آمریکایی به منظور احیای رقابت پذیری خود عرضه کرد.
اما وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) و شورای امنیت ملی دستورکار دومی را دنبال می کردند: کنترل تسلیحات.
براساس این گزارش، مقام های دفاعی آمریکا مدعی اند اگر ارتش چین نتواند به تراشه ها دست یابد ممکن است تلاش هایش را برای توسعه سلاح های ساخته شده بر اساس هوش مصنوعی کاهش دهد. این امر به کاخ سفید و جهان فرصت کافی خواهد داد تا مقرراتی را برای استفاده از هوش مصنوعی در حسگرها، موشک ها و سلاح های سایبری وضع کند تا در نهایت مانع از تحقق برخی کابوس های هالیوودی شود که یک ربات قاتل و رایانه ها خالقان انسانی خود را محبوس می کنند.
اکنون نگرانی از چت بات ها یا «چت جی پی تی» (ChatGPT) و دیگر نرم افزارهای هوش مصنوعی، محدود کردن فروش تراشه ها به پکن را صرفا به اقدامی موقتی تبدیل کرده است.
چت بات یک نرمافزار هوش مصنوعی است که میتواند از طریق برنامههای پیامرسان، وبسایتها، اپلیکیشنهای موبایلی و یا تلفن، مکالمه (چت) با یک کاربر را به زبان طبیعی شبیهسازی کند. چت باتها اغلب به عنوان یکی از پیشرفتهترین و کارآمدترین ابزار، جهت تعامل بین انسان و ماشین محسوب میشوند. ChatGPT یک چت ربات هوش مصنوعی است
بایدن به تازگی در نشستی با مدیران فناوری آمریکا دیدار کرد. بایدن در این دیدار از آنها که تلاش می کنند خطرات استفاده از فناوری هوش مصنوعی را کاهش دهند سوال کرد که درباره این خطر جدی و مهم چه برنامه ای دارند.
دستیاران امنیت ملی بایدن می گویند این سوال وی در واکنش به جلسات توجیهی محرمانه ای بوده که در آنها درباره پتانسیل فناوری جدید برای خنثی کردن جنگ ها، درگیری های سایبری و تصمیم گیری درباره استفاده از سلاح های هسته ای هشدار داده شده است.
نیویورک تایمز نوشت تاکنون توافق یا معاهده ای بین المللی درباره استفاده از سلاح های خودکار وجود ندارد. در عصری که توافقات کنترل تسلیحاتی کنار گذاشته می شوند چشم انداز روشنی نیز برای چنین معاهداتی وجود ندارد. اما چالش های ناشی از چت بات هوش مصنوعی متفاوت و در مواردی پیچیده است.
در ارتش، سامانه های مجهز به هوش مصنوعی میتوانند سرعت تصمیمگیریهای در میدان جنگ را تا حدی افزایش دهند که این امر به خودی خود خطرات کاملاً جدیدی در حملات تصادفی یا تصمیمگیریدر مورد هشدارهای گمراهکننده یا عمداً نادرست در برابر حملات دریافتی ایجاد می کنند.
بر اساس این گزارش خطرات بزرگتر ممکن است از سوی بازیگران انفرادی، تروریستها، گروههای باجافزار یا کشورهای کوچکتر با مهارتهای سایبری پیشرفته باشد که یاد میگیرند چگونه یک نسخه کوچکتر و کمتر محدود نرم افزارهای هوش مصنوعی را شبیهسازی کنند. آنها ممکن است به این نکته دست یابند که نرم افزار هوش مصنوعی برای سرعت بخشیدن به حملات سایبری و هدف قرار دادن اطلاعات نادرست ابزاری بسیار مناسب است.
برخی کارشناسان می گویند از آنجایی که توقف گسترش چت بات هوش مصنوعی و نرم افزارهای مشابه غیرممکن است، بهترین امید محدود کردن تراشه های تخصصی و سایر ابزارهای محاسباتی مورد نیاز برای پیشرفت فناوری است. این امر بدون شک یکی از مجموعه طرحهای کنترل تسلیحات مختلف خواهد بود که در چند سال آینده ارائه میشود، به ویژه در دورانی که قدرتهای هستهای بزرگ، دستکم دیگر علاقهای به مذاکره بر سر سلاحهای قدیمی و حتی بیشتر از سلاحهای جدید ندارند.
https://irna.ir/xjMnMk
**«گوایدو» پس از انحلال دولت موقت ونزوئلا از انتخابات مقدماتی هم خط خورد
به دنبال خروج شبههانگیز «خوان گوایدو» رهبر سابق مخالفان دولت ونزوئلا از این کشور و سفر به آمریکا، حزب اپوزیسیون با حذف او، نامزد جدیدی را برای رقابت در انتخابات مقدماتی پیش از انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ معرفی کرد.
حزب مخالفان دولت کاراکاس موسوم به اراده مردمی (Voluntad Popular) با صدور بیانیهای اعلام کرد: حزب اراده مردمی به اتفاق آرا تصمیم گرفته است تا با نامزد خود در انتخابات مقدماتی شرکت کند؛ پرچمدار ما برای این انتخابات مقدماتی، برادر ما فِردی سوپرلانو (Freddy Superlano) است.
این نهاد سیاسی در ماه مارس (اسفند)، خوان گوایدو را به عنوان نماینده خود در انتخابات مقدماتی اپوزیسیون در ۲۲ اکتبر (۳۰ مهر)، معرفی کرد.
گوایدو در حالی از نمایندگی مخالفان کنار رفت که به تازگی اطمینان داده بود به دنبال پناهندگی سیاسی در ایالات متحده نیست و همچنین احتمال نامزدی برای انتخابات مقدماتی ریاست جمهوری آینده را رد نکرده بود.
خوان گوایدو که با حمایت حدود ۵۰ کشور از جمله آمریکا، زمانی به یکی از شناختهشدهترین چهرههای مخالف دولت ونزوئلا تبدیل شد، نه تنها نتوانست به شعارهای خود برای برکناری دولت مادورو دست یابد که با کاهش محبوبیت مواجه شد، تا جایی که همپیمانان او در داخل اپوزیسیون نیز او را کنار زدند.
گوایدو ۲۴ آوریل (چهارم اردیبهشت) وارد کلمبیا شد تا با هیاتهای خارجی که به منظور شرکت در اجلاس بینالمللی سازماندهیشده توسط دولت بوگوتا با هدف ترویج گفتوگو بین دولت نیکلاس مادورو رئیسجمهوری ونزوئلا و مخالفان سیاسی گرد هم آمده بودند، دیدار کند؛ وزارت امور خارجه کلمبیا سپس تصریح کرد که گوایدو برای شرکت در این اجلاس دعوت نشده است. شخص گوایدو سپس از سفر به ایالات متحده به دلیل «تهدید مستقیم» از سوی دولت مادورو خبر داد.
دیوسدادو کابِیو (Diosdado Cabello) مرد شماره دو حزب سوسیالیست متحد ونزوئلا (PSUV) در واکنش به این خبر، خروج گوایدو از این کشور را اقدامی بزدلانه توصیف و اعلام کرد: واقعیت این است که این اتفاق در شرایطی رخ داده که او از هیچ حمایتی برخوردار نیست و باید راهی برای فرار پیدا کند.
مخالفان دولت ونزوئلا پیشتر انحلال دولت موقت خودخواندهای را که گوایدو از سال ۲۰۱۹ رهبری میکرد، تصویب کردند. حزب اپوزیسیون اراده مردمی (Voluntad Popular) سپس گوایدو را به عنوان نامزد خود برای انتخابات مقدماتی که توسط مخالفان در ۲۲ اکتبر (۳۰ مهر) و پیش از انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ برگزار میشود، معرفی کرد.
پروژه گوایدو در حالی از سوی مخالفان دولت کاراکاس با شکست مواجه شده است که در اواخر دوران دونالد ترامپ رئیسجمهوری پیشین آمریکا نیز میان بیشتر مقامهای آمریکایی نسبت به عملکرد گوایدو ناامیدیهای زیادی ایجاد شد به طوریکه بسیاری از کارشناسان بر این باور بودند که آمریکا همچون گذشته قصدی برای حمایت از گوایدو و اقداماتش ندارد و عملا طرح دولت ترامپ برای حمایت از گوایدو در راستای براندازی دولت نیکلاس مادورو رئیس جمهوری قانونی ونزوئلا شکست خورده است.
دولت جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا نیز اگر چه از زمان روی کارآمدن بر تداوم به رسمیت شناختن گوایدو همواره تاکید کرده است اما به نظر میرسد که این حمایت بیشتر ادعایی لفظی بوده و گوایدو عملا به مهره سوخته آمریکا در این کشور تبدیل شده است.
https://irna.ir/xjMnP۵
**چاووش اوغلو: نشست چهارجانبه وزرای خارجه درباره سوریه چهارشنبه در مسکو برگزار میشود
مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه اعلام کرد که نخستین نشست چهارجانبه وزرای امور خارجه ترکیه، ایران، روسیه و روسیه در تاریخ چهارشنبه ۱۰ ماه مِی(۲۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) برنامه ریزی شده است.
چاووش اوغلو در مصاحبه زنده تلویزیونی گفت که هنوز معلوم نیست چه کسانی از ایران در این نشست حضور خواهند داشت و اگر حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران به همراه آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران به سفر آفریقایی برود، مقام دیگری به مسکو اعزام خواهد شد.
وی بیان کرد: شاید بتوانیم یک کنفرانس مطبوعاتی در نشست وزیران خارجه برگزار کرده و بیانیه مشترکی صادر کنیم ولی از قبل نمی توان به وضوح در خصوص نتایج این نشست و توافق احتمالی آن اعلام نظر کرد.
وزیر امور خارجه ترکیه در ادامه با اشاره به اظهارات نامزدهای انتخابات ترکیه در خصوص موضوع سوریه افزود: کمال قلیچداراوغلو با دادن وعده خارج کردن نیروهای نظامی ترکیه از خاک سوریه، اعلام کرده است که گروه (ی.پ.گ) یک تشکیلات تروریستی نیست؛ در حالی که نتیجه اقدام تروریستی آنها آوارگان زیادی وارد ترکیه شدهاند.
وی با ادعای ناتوانی دولت مرکزی سوریه در مدیریت مناطق شمالی و شرقی سوریه اظهار کرد: "حتی اگر ترکیه از مناطق شمالی سوریه عقب نشینی کند، دولت مرکزی سوریه باید با مخالفان (به گفته چاوشش اوغلو) میانه رو، نیروهای مسلح شبه نظامی و گروههای متعدد مخالف خود که همه از سوی ایالات متحده آمریکا حمایت می شوند، درگیر شود تا بتواند وارد این مناطق شود."
چاووش اوغلو بار دیگر مدعی شد: اگر نیروهای نظامی ترکیه از منطقه خارج شوند، گروههای تروریستی این خلاء را پر خواهند کرد و آنها مخالفان خود را تبعید خواهند کرد و این امر به معنای موج جدید مهاجرت به سوی ترکیه خواهد بود.
وی ورود موج دیگر از آوارگان سوری به ترکیه را تهدیدی بسیار جدی برای امنیت ملی کشور خود عنوان کرد و گفت: چرا ترکیه باید بهای آن را بپردازد؟
وزیر امور خارجه ترکیه خواستار تعامل جهان عرب با دولت سوریه برای بازگشت آوارگان جنگ به کشور خود شد.
چاووش اوغلو همچنین گفت: ما وارد تعامل با دولت مرکزی سوریه شده ایم و فعلا روند مذاکره ادامه دارد.
چاووش اوغلو پیش از این با اشاره به برگزاری جلسات مقدماتی نشست وزیران خارجه در چارچوب یک نقشه راه با حضور وزرای اطلاعات و دفاع چهار کشور ایران، سوریه، روسیه و ترکیه گفته بود: در جلسات فنی در زمینه افزایش امنیت در حوزه های مختلف و مبارزه با تروریسم بحث شده است.
https://irna.ir/xjMnPX
**کویت یک مرحله برای پیوستن به سازمان همکاری شانگهای نزدیک شد
کویت به عنوان شریک گفت وگو به سازمان همکاری شانگهای پیوست که راه را برای عضویت کامل در آینده هموار می کند.
پیوستن این کشور به سازمان همکاری شانگهای در جریان امضای یادداشت تفاهم نامه برای پیوستن به این سازمان که امروز (شنبه) در حاشیه نشست شورای وزیران امور خارجه سازمان همکاری شانگهای در شهر «پانجی» در ایالت «گوا» در غرب هند امضا شد، صورت گرفت.
«جاسم الناجم» سفیر کویت در هند گفت که پیوستن کویت و برخی از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به عنوان شرکای گفت وگو به سازمان همکاری شانگهای بر اهمیت روزافزون این سازمان تاکید میکند، امری که منجر به ایفای نقش بیشتر این سازمان در توسعه همکاری بین کشورهای آسیایی خواهد شد.
وی افزود: هدف کویت در تقویت امنیت داخلی و خارجی در راستای اهداف سازمان همکاری شانگهای است.
سفیر کویت در هند با بیان اینکه کشورش به دنبال بهره مندی از تجربه اعضای سازمان شانگهای برای حل و فصل مسائل امنیتی داخلی و خارجی، افزود: کویت علاقهمند به مشارکت در استراتژیهای ضدتروریسم است.
سازمان همکاری شانگهای یک سازمان بین المللی است که در سال ۲۰۰۱ تاسیس شد و شامل هند، قزاقستان، چین، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان، پاکستان، جمهوری اسلامی ایران و ازبکستان است.
این سازمان همچنین شامل افغانستان، بلاروس و مغولستان به عنوان کشورهای ناظر و جمهوری آذربایجان، ارمنستان، کامبوج، نپال، ترکیه و سریلانکا به عنوان کشورهای شریک در گفت وگو است.
هدف این سازمان ترویج سیاستهای اعتماد متقابل و حسن همجواری بین اعضای خود و همکاری در زمینههای سیاسی، تجاری، اقتصادی، علم و فناوری، فرهنگ، انرژی، حمل و نقل، گردشگری و حفاظت از محیط زیست است.
همچنین هدف آن تلاش برای تامین صلح، امنیت و ثبات در منطقه و رسیدن به یک نظم سیاسی و اقتصادی دموکراتیک جهانی است.
از جمله اهداف اصلی این سازمان، مبارزه با جرم و جنایت و قاچاق مواد مخدر و مقابله با جنبشهای جداییطلب، افراطگرایی مذهبی یا قومیتی و تروریسم است.
https://irna.ir/xjMnRc
**میراث فرهنگی سوریه در طول جنگ هدف تروریست ها قرار گرفت
نماینده سوریه در نشست وزرای فرهنگ گروه ۷۷ و کشور چین با بیان اینکه سوریه شکسته نخواهد شد و خانه قدیمی ترین تمدن های جهان است گفت : میراث فرهنگی سوریه در طول سال های جنگ هدف تروریست ها قرار گرفت.
غسان عبید سفیر جمهوری عربی سوریه در کوبا به نمایندگی از کشورش در نشست وزرای فرهنگ گروه ۷۷ و کشور چین که در هاوانا پایتخت کوبا با عنوان (میراث فرهنگی و توسعه پایدار) با مشارکت گسترده وزرای فرهنگ کشورهای گروه و با حضور میگل دیاز کانل برمودز رئیس جمهور کوبا و اینس ماریا چاپمن معاون نخست وزیر کوبا برگزار شد ، شرکت کرد.
عبید در این نشست بر لزوم تقویت همکاریهای کشورهای جنوب برای مقابله با چالشهای بزرگ و دشوار و حفظ فرهنگ هر کشور تاکید کرد.
وی همچنین در مورد خطراتی که میراث فرهنگی سوریه را در طول سال های جنگ تروریست ها علیه سوریه هدف قرار داده است، موضوعاتی را عنوان کرد..
عبید تاکید کرد : سوریه شکسته نخواهد شد و خانه قدیمی ترین تمدن های جهان است.
سفیر فرهنگی سوریه همچنین در حاشیه این نشست با شماری از وزرای فرهنگ کشورهای گروه دیدارکرد و بر لزوم حمایت از فرهنگ همواره به طرق مختلف و ارتقای نقش مؤثر در این روند توسعه پایدار کشورهای عضو ، اهمیت تبادل تجربیات و دانش بین کشورها، انجام گفتوگوهای فرهنگی و علمی و همچمیم رد سیاستهای محاصره ، تاکید کرد.
https://irna.ir/xjMnRv
**وزیرخارجه چین: مسببان مشکلات مردم افغانستان، دست از تحریمها بردارند
وزیر امور خارجه چین خطاب به کشورهای تحریم کننده افغانستان و مسدودیت داراییهای این کشور گفت که مسببان مشکلات مردم افغانستان دست از تحریم برداشته و به مسوولیت خود برای رسیدگی به بحران افغانستان پایبند باشند.
«چین گانگ» امروز (شنبه) پس از برگزاری چهارمین دور مذاکرات راهبردی با وزیر امور خارجه پاکستان طی کنفرانس مطبوعاتی مشترک با «بلاول بوتو زرداری» اعلام کرد: پکن آماده همکاری با کابل و اسلامآباد در حوزههای امنیتی و مبارزه با تروریسم است.
وی افزود که چین از تعامل میان پاکستان و افغانستان برای رسیدگی به اختلافات فی مابین و پیشبرد مسیر تعامل و همکاری حمایت میکند و یکی از اهداف اصلی این سفر نیز حمایت از اهداف نشست مشترک وزرای خارجه سه کشور است.
وزیر امور خارجه چین خطاب به تحریم کنندگان افغانستان و کشورهایی که داراییهای کابل را مسدود کردهاند، گفت که مسببان مشکلات مردم افغانستان دست از تحریمهای یکجانبه و اعمال محدودیت مالی برداشته و به مسوولیت اصلی خود یعنی پرداختن به بحران افغانستان عمل کنند.
طالبان، نگرانیهای امنیتی همسایگان را رفع کند
چین گانگ با اعلام آمادگی کشورش برای توسعه طرحهای زیرساختی در افغانستان و کمک به بازسازی این کشور افزود که چین آماده گسترش پروژه راهروی مشترک اقتصادی پاکستان و چین (سیپک) به افغانستان است.
وی خطاب به طالبان گفت که این مهم است که گامهای عملی برای اعمال نظام معتدل و تشکیل دولت فراگیر در افغانستان برداشته شود و ما از حکومت طالبان میخواهیم که به نگرانیهای امنیتی همسایگان خود رسیدگی کند.
وزیر امور خارجه پاکستان نیز با تاکید بر اهمیت دستاوردهای همکاری دوجانبه با چین به ویژه برگزاری مذاکرات راهبردی و همسویی دو کشور برای کمک به مسائل افغانستان، گفت: اسلامآباد معتقد به همکاری برای تامین منافع مشترک در منطقه و پایداری صلح و ثبات برای همه کشورهای منطقه است.
بلاول زرداری با اشاره به اهمیت نشست مشترک با وزیر امور خارجه چین و سرپرست وزارت خارجه طالبان، گفت: ما مصمم به همکاری با افغانستان و کمک به کاهش مشکلات این همسایه هستیم اما پیام ما با طالبان این است که "کمک کنید تا کمک کنیم".
وی تاکید کرد که طالبان باید به تعهدات خود عمل کند که شامل تامین حقوق زنان و دختران در افغانستان، تحصیل آزادانه بانوان، مبارزه بی امان علیه تروریسم و تشکیل دولت فراگیر در افغانستان میشود.
پاکستان به عنوان کشور همسایه افغانستان و میزبان بیش از سه میلیون پناهجوی افغان، یکی از تاثیرپذیرترین کشورها از تحولات داخلی افغانستان است. اوضاع امنیتی افغانستان به شدت بر شرایط امنیتی پاکستان تاثیر مستقیم دارد و برخی ادعاها و مبنی بر وجود برخی کانال های همکاری میان طالبان افغانستان و گروه تروریستی تحریک طالبان پاکستان، دولت اسلام آباد را بر آن داشته است تا از هر طریق ممکن، مانع از تشدید فعالیت های این گروه تروریستی در پاکستان شود. از زمان تشکیل حکومت طالبان در افغانستان، فعالیت های تروریستی گروه تحریک طالبان پاکستان افزایش یافته و نگرانی های جدی برای دولت و ارتش این کشور ایجاد کرده است.
ششمین نشست سه جانبه پکن، اسلامآباد و کابل امروز با حضور وزرای خارجه سه کشور به میزبانی «بلاول بوتو زرداری» وزیر امور خارجه پاکستان برگزار میشود.
«امیر خان متقی» قائم مقام وزارت خارجه طالبان نیز در راس یک هیات بلندپایه سیاسی - اقتصادی روز گذشته وارد اسلامآباد شد.
https://irna.ir/xjMnPy
**ایران همواره در کنار سوریه است/ احیای روابط تهران - ریاض معادلات منطقه را تغییر می دهد
رئیس جمهور ایران تأکید کرد: ایران همواره در کنار ملت و دولت سوریه بوده و از این پس نیز کنار آنها می ماند و از محور مقاومت حمایت می کند.
رئیس جمهور در گفت وگو با خبرگزاری سوریه «سانا» و شبکه تلویزیونی السوریه تاکید کرد که موضع سوریه درست است و این کشور علیرغم تهدیدها و تحریم ها، با نیروهای شر جهانی برای تحقق عدالت و صلح مقابله می کند.
وی خاطرنشان کرد: آمریکایی ها برای دستیابی به اهداف خود، مناطقی را در سوریه اشغال کردند تا ثروت آن را غارت کنند؛ اقدامی که با تروریسم نتوانستند به آن دست یابند، اما مقاومت ملت سوریه نقشه های آنها را شکست خواهد داد و پیروزی در نهایت از آن سوریه است.
آیتالله رئیسی با بیان اینکه راه حل دغدغه های کشورهای همسایه سوریه، بازگرداندن تمام اراضی این کشور به حاکمیت دولتی است، تاکید کرد که هیچ نیروی خارجی نباید در هیچ بخشی از خاک سوریه حضور داشته باشد.
متن کامل این مصاحبه را در زیر میخوانید:
خبرنگار: روابط متمایز، مستحکم و راسخ بین سوریه و ایران در چهار و نیم دهه از عمر آن را چگونه ارزیابی می کنید و چشم انداز آینده آن را چگونه می بینید؟
آیت الله رئیسی : پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، روابط سوریه و ایران شکل و شمایل جدیدی را شاهد بود، مواضع رئیس جمهور فقید حافظ اسد پس از پیروزی انقلاب، مواضع متمایز در قبال آرمان فلسطین، آزادی قدس شریف و جبهه مقاومت بود، سوریه با این موضع گیری ها از دیگر کشورها متمایز شد و جایگاه ویژه ای پیدا کرد، حافظ اسد بارها حمایت خود را از محور مقاومت اعلام کرده است، مواضع وی عادلانه و محکم در قبال رژیم صهیونیستی است و این مواضع در دوران ریاست جمهوری بشار اسد نیز ادامه داشت و سوریه خود را در خط مقدم کشورهای مقاومت و در صفوف اول قرار داد.
سوریه به وضوح و با قدرت در مقابل مطامع، جاه طلبی ها و تجاوزات صهیونیست ها ایستاد و با همکاری با همه کسانی که در برابر رژیم صهیونیستی می ایستند، جایگاه برجسته ای در این اتحاد به دست گرفت، و رئیس جمهور اسد همیشه این مواضع را تاکید کرده است، ما متوجه شدیم که ایستادگی در برابر رژیم صهیونیستی در کنار مردم فلسطین موضوع اول سیاست خارجی ایران شده است، آنجا که حضرت امام خمینی(ره) اعلام کرد که مسئله فلسطین اولین مسئله جهان اسلام است و موضوع آزادی قدس شریف همیشه اولویت دارد، حضرت امام خمینی در راستای تحقق وحدت اسلامی آخرین جمعه ماه مبارک رمضان را روز جهانی قدس اعلام کرد تا همه مسلمانان به این روز و اهمیت آزادسازی قدس توجه کنند.
روابط دو کشور ما تقویت شده و افزایش یافته است، جایی که محور شرارت به سرکردگی رژیم صهیونیستی و آمریکا توطئه های مختلفی را علیه سوریه بافتند، آنها می خواستند امنیت از طریق حمایت از گروه های تروریستی و تکفیری بی ثبات شود، آنها به دنبال تجزیه سوریه و کشتار در آن بودند، بنابراین مراکز جمعیتی را هدف قرار دادند و جنایات هولناکی مرتکب شدند، یک سوال وجود دارد: این گروه ها چگونه تأسیس شدند، چگونه از آنها حمایت شد و چه کسانی دسترسی آنها را به سوریه تسهیل کردند؟ یکی از نامزدهای انتخابات آمریکا گفت: ما کسانی هستیم که داعش را ایجاد کردیم و این به عنوان اعتراف واضح آمریکا و یک تصدیق روشن در مقابل تمام جهان تلقی می شود.
چگونه می توانند ادعا کنند که می خواهند با داعش بجنگند؟ تضاد آنها مشخص است، آنها داعش و گروه های تکفیری را ایجاد کردند و شعار می دهند که می خواهند با آنها بجنگند، با وجود تهدیدها و تحریمها علیه سوریه از سوی آمریکاییها و غرب، ما معتقدیم موضع سوریه درست و صحیح است، سوریه برای برقراری عدالت و دستیابی به صلح در برابر نیروهای شر جهانی می ایستد، ما در ایران به رهبری امام خامنه ای مصمم هستیم در کنار مردم سوریه باشیم و همواره از محور مقاومت حمایت کنیم.
خبرنگار: سوریه در سال های جنگ از پیامدهای تروریسم که زیرساخت های آن را نابود کرد رنج برده و می برد، نیروهای اشغالگر آمریکا و شبه نظامیان وابسته به آنان میدان های نفتی سوریه را اشغال می کنند که بر اقتصاد و زندگی مردم سوریه تاثیر گذاشت، تهران در این زمینه به سوریه کمک کرد، شما چگونه روابط اقتصادی سوریه و ایران را ارزیابی می کنید؟
آیت الله رئیسی: سوریه کشوری فقیر نیست، بلکه از لحاظ مردم و کشاورزی و منابع زمینی ثروتمند هست و می تواند شاهد رشد اقتصادی بزرگ باشد، اما آمریکایی ها برخی از مناطق سوریه را اشغال و منابع آن را غارت کردند، می خواهم بگویم که آمریکا و برخی از کشورهای غربی با رژیم صهیونیستی متحد هستند اما نمی توانند سوریه را از لحاظ نظامی تضعیف کنند و به همین دلیل به سراغ تضعیف سوریه از طریق اقتصاد و محاصره اقتصادی رفتند و بدون شک در این زمینه به برکت مقاومت مردم سوریه آنها شکست خواهند خورد و پیروزی پایان از مردم سوریه خواهد بود، نشانه های روشنی در نظم جهانی به نفع جبهه مقاومت به چشم می خورد، این نشان ها تاکید می کنند که جهان امروز به سمت یک جهان جدید بر عکس اهداف صهیونیست ها و آمریکایی ها حرکت می کند و نیروهای جدیدی علیه یک جانبه گرایی آمریکا پیدا می شود.
خبرنگار: آقای رئیس جمهور، شما در مورد این نظم نوین جهانی صحبت می کنید، حقیقت این است که شاید این نظم هم اکنون در این دوره زمانی آشکارتر شده باشد، چه از نظر پیروزی های جبهه مقاومت که شما در پاسخ خود بسیار از آن صحبت کردید و چه از نظر برخی کشورهایی که اکنون به هر دو جناح مقاومت روی آوردند، منظورم ایران و سوریه است، سوال این است که آینده این نظم نوین جهانی را چگونه می بینید؟
آیت الله رئیسی: در ایران تجربه تحریم ها و تهدیدها را شاهد بودیم، اما این ما را تضعیف نکرد و موفق هم نشد ما را تضعیف کند، این نه تنها از دیدگاه ما، بلکه از دیدگاه کاخ سفید است که اعلام کرد این سیاست در ایران شکست خورده است، ما این تهدیدها، تحریم ها و محاصره را برای خود به فرصت تبدیل کرده ایم، فلسطینی ها با وجود محاصره و تهدید همین کار را کردند، لازم است که غرب بداند این سلاح ها هیچ فایده ای ندارد، آمریکا مواضع خود را تغییر نمی دهد.
خبرنگار: آقای رئیس جمهور، در مورد نشانه هایی صحبت می کنم که از طریق آنها می توانیم بدانیم که برای نیروهای مقاومت پیروزی و موفقیت و نظم نوین جهانی رقم می خورد، چگونه می توان نشانه هایی را که از طریق آنها درک می شود این مساله شدنی است را بخوانیم؟
آیت الله رئیسی: شرایط کنونی منطقه کاملا متفاوت است، روابط جدیدی در دنیا در حال شکل گیری است، مثلاً سازمان همکاری شانگهای که ما عضو آن هستیم، سازمان بریکس نیز (چین، روسیه، هند، برزیل و جنوب آفریقا) امکانات واقعی مورد استفاده این کشورها و این سازمان ها همه نشانه ظهور یک نظم جهانی جدید و متفاوت است، از سوی دیگر توانایی های آمریکا و غرب مدام در حال کاهش است، نقش آنها در کل جهان کمرنگ و تضعیف شده و در حال عقب نشینی هستند. حتی دوستانشان هم به آنها اعتماد ندارند، آمریکا با قدرت نظامی خود همه را به وحشت می انداخت، اما حضورش در عراق، افغانستان نشان از سستی و ضعف آن داشت، خون ریخت و خانه ها و شهرها را ویران کرد و این تاریخ آن است.
حضور۲۰ ساله در افغانستان و جاهای دیگر، ۳۵۰۰۰ کودک معلول در افغانستان برجای گذاشت و در عراق هم همین مورد اتفاق افتاد، بعد متوجه شدند که حضور آنها در عراق فایده ای ندارد، مثلاً امروز شاهدیم که شرایط تغییر کرده و توازن قوا از نظر نظامی و اقتصادی به نفع آنها نیست، دلار امروز با ارزهای دیگر جایگزین و مبادلات مالی به ارزهای ملی و محلی آغاز شده ، بنابراین آمریکا و غرب در حال از دست دادن جایگاه سیاسی خود هستند و کشورهای دیگر جای آن را می گیرند.
خبرنگار: جناب آقای رئیس جمهور، به نظر شما حملات مکرر اسرائیل تا چه اندازه تلاش برای مبارزه با تروریسم و عزم سوریه و ایران را برای خلاصی از آخرین حضور تروریست ها در خاک سوریه به تاخیر می اندازد؟
آیت الله رئیسی: قبل از اینکه پاسخ دهم، می خواهم به این نکته اشاره کنم که سوریه در قلب ما و در بین همه مردم شریف جایگاه ویژه ای دارد، سوریه ۱۲ سال در برابر فتنه و جنگی که آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه آن به راه انداختند، مقاومت کرد، امروز شرایط در بسیاری از کشورها کاملاً متفاوت شده، تا دیروز این کشورها برای سوریه محدودیت ایجاد می کردند اما الان مواضع خود را تغییر داده اند.
مقاومت پیروز شد، تلاش ها به ثمر نشست و اوضاع منطقه و جهان را تغییر داد،اکنون آشکارا شاهد تغییر مواضع آنها هستیم، در مورد سوال شما، رژیم صهیونیستی امروز در شرایطی متفاوت از گذشته به سر می برد. همانطور که نتوانست با گروه های مقاومت در فلسطین مقابله کند، چون زمین سرزمین آنها نیست، بلکه اشغال شده است، آنها نتوانستند با مقاومت در غزه مقابله کنند، حتی در کرانه باختری که فلسطینی ها ثابت کردند که ابتکار عمل در دست آنهاست نه در دست صهیونیست ها.
صهیونیست ها کمپ دیوید، شرم الشیخ و غیره را تحمیل کردند، امروز از مذاکره حرفی نمی زنند، چون می دانند که هیچکسی به آنها اعتماد ندارد، می خواهم از جنگ های اخیر اسرائیل در جولای ۲۰۰۶ و غیره مثال بزنم. سلسله ای از شکست ها به رژیم صهیونیستی وارد و گنبد آهنین آن ناتوان شد، اسراییل سست و ضعیف است، آنچه در داخل سرزمین های اشغالی می گذرد، به شهادت رهبران آنها، حکایت از سقوط و پایان قریب الوقوع این رژیم دارد، حتی کمتر از زمانی که رهبر انقلاب اسلامی تعیین کرده اند، آنها نمی توانند کاری انجام دهند و هیچکس نمی تواند برای آنها کاری بکند، پس این ساختار ضعیف چگونه می تواند در مقابل سوریه و ایران بایستد؟
خبرنگار: آقای رئیس جمهور، آیا این اعتقاد شما که صحبت می کنید همان چیزی است که به برخی از کشورهای منطقه رسید و منجر به انجام یکسری مصالحه شد؟ شما از آشتی ایران و عربستان صحبت می کنید که در منطقه و سوریه مورد استقبال قرار گرفت، این آشتی به کجا رسید؟ برخی تحلیلگران می گویند که بازگشایی سفارتخانه ها در دو پایتخت نزدیک است و چنین آشتی چه تاثیری بر موازنه قوا در منطقه خواهد داشت؟ شما در مورد سستی رژیم «اسرائیل» صحبت کردید، این اعتقاد ممکن است به تعدادی از حاکمان کشورهای منطقه رسیده باشد،
آیت الله رئیسی: ایران و عربستان سعودی دو کشور بزرگ هستند و احیای روابط بین آنها معادلات منطقه را تغییر می دهد و آن را سامان می بخشد، ملت های مسلمان منطقه به سمت حمایت از مقاومت و عدالت حرکت می کنند. نکته مهم این است که رهبر معظم انقلاب در اوج اختلاف ما و عربستان همواره تأکید داشتند که نباید فراموش کرد که دشمن اصلی آمریکا و «اسرائیل» است.
ما نمیپذیریم که عربستان دشمن ما محسوب میشود، یا ما دشمن آن باشیم. امروز واقعیتها برای بسیاری از کشورهای منطقه روشن شده است. ایران هراسی که توسط آمریکا و اسرائیل تبلیغ می شد، فقط برای ایجاد رعب و وحشت در منطقه بود، این ماشین پلید رسانهای دشمن است و معتقدیم همانطور که سوریه توانست با گروههای تکفیری که رسانههای غربی از آن به عنوان منادیان آزادی یاد میکردند مقابله کند، ما هم توانستیم دروغ رسانه ای آنها را در مورد ایران افشا کنیم، در فرهنگ های لغت غرب چیزی از حق، آزادی، عزت و انسانیت وجود ندارد، برخی از کشورها با این گروه ها و “داعش” همکاری و معامله و از آنها حمایت می کردند، به آنها تسلیحات می دهند، اما آنها اکنون می فهمند که کاملا اشتباه کردند، موضع ما درست است و همه دیر یا زود خواهند فهمید که مواضع سوریه و ایران مبتنی بر حقیقت، عدالت، عقلانیت و مقاومت است.
خبرنگار: طرف ایرانی در جلساتی که به میزبانی مسکو در خصوص مسیر احیای روابط سوریه و ترکیه برگزار می شود، حضور دارد و در حال حاضر رابطه جمهوری اسلامی با دو کشور قوی است و در سال های گذشته همواره این گونه بوده است. نقشی که تهران در توسعه این مسیر ایفا می کند، چیست؟
آیت الله رئیسی: توجه داشته باشید که در نشست آستانه که در تهران با حضور روسای جمهور روسیه و ترکیه برگزار شد، تاکید کردیم که تمام اراضی سوریه باید به این کشور بازگردد و تمامیت ارضی آن حفظ شود، دوستان ما در ترکیه گفتند، ما در برخی نقاط مرز ترکیه و سوریه احساس ناامنی می کنیم، بنابراین پیشنهاد دادیم که تنها راه حل این است که دولت سوریه حاکمیت خود را بر تمام سرزمین های خود اعمال کند و پس از آن امنیت برقرار می شود و دیگر شاهد ناامنی آنجا نخواهیم بود.
تنها راه جلوگیری از ناامنی این نیست که ترک ها برخی از سرزمین های سوریه را کنترل کنند، بلکه کاملا برعکس است و می بینید که چگونه امنیت به این مناطق باز می گردد، لذا نباید در هر نقطه از خاک سوریه نیروهای دیگر حضور داشته باشند. ما نگرانی ها و دغدغه های برخی از کشورهای همسایه سوریه را درک می کنیم، اما راه حل این نگرانی و این دغدغه ها، بازگرداندن این سرزمین ها به حاکمیت سوریه است، آنچه ما بر آن تاکید کردیم ، این است که سلامت و وحدت سرزمین های سوریه باید حفظ شود و حاکمیت سوریه بر خاک خود به رسمیت شناخته شود و تمامی نیروهای آمریکایی باید خاک این کشور را ترک کنند.
خبرنگار: به هر حال سوال این بود که رئیس جمهور کشورمان، در مورد میانجیگری برای احیای روابط سوریه و ترکیه صحبت می کند و چون شما به آستانه اشاره کردید، ۱۹ دور مذاکرات آستانه برگزار شد و ایران همواره یکی از کشورهای مهم و ضامن روند آستانه بوده است، آیا انتظار برگزاری دور بیستم را دارید و مثمر ثمر واقع می شود و نقش ایران در این امر چیست؟
آیت الله رئیسی: ما نقش میانجی بین سوریه و ترکیه را ایفا می کنیم که نقش مهمی است،ایران بازیگر مهم در منطقه و جهان است و آماده ایم که این نقش را بین این دو کشور مسلمان ایفا و دیدگاه های دو طرف را به هم نزدیک کنیم تا مشکلات فیمابین از طریق گفت و گو و مذاکره حل شوند، در نشست آستانه این موضوع را بررسی کردیم و در دیدارهای وزرای خارجه نیز به این موضوع پرداختیم.
خبرنگار: در اولین سفر یک رئیس جمهور ایرانی به سوریه پس از بیش از ۱۲ سال جنگ تروریستی علیه این کشور، سوریه را چگونه دیدید؟
آیت الله رئیسی: از این سفر بسیار خوشحالم، سوریه اراده قوی در برابر دشمن دارد، این روحیه و این گرایش در همه مردم سوریه که سختی ها و تحریم های زیادی را متحمل شده اند، وجود دارد، ما شاهد کمبود شدید اجناس بودیم، با علم به اینکه سوریه کشوری ثروتمند است، اما دشمن تلاش می کند تا ثروت هایش را غارت کند و صاحبانش روی آن سرمایه گذاری نکنند، این مردم ودولت که در ۱۲ سال گذشته تمام مشکلات را تحمل کرده اند، باید مورد تقدیر و تجلیل قرار بگیرند.
فکر می کنم که مسیر در آینده متفاوت خواهد بود و ما شاهد اوضاع اقتصادی خوبی در سوریه خواهیم بود، زیرا مردم سوریه و دولت آن مصمم هستند که این وضعیت را تغییر دهند، روابط خوب بین سوریه و سایر کشورها، اوضاع را قطعاً به نحو احسن تغییر خواهد داد.
خبرنگار: از این گفت وگوی بسیار سپاسگزاریم و امیدواریم سفر شما به سوریه منجر به همکاری و تعامل بیشتر دو کشور و رفاه بیشتر دو ملت دوست سوریه و ایران شود.
آیت الله رئیسی: از استقبال گرم ملت و دولت این کشور و جناب رئیس جمهور بشار اسد تشکر می کنم، امیدواریم مردم سوریه در همه زمینه ها به پیروزی برسند، همانگونه که در گذشته در کنار شما بودیم، در آینده نیز قطعاً در کنار شما خواهیم بود.
https://irna.ir/xjMnPr
**محرابیان و نخست وزیر عراق راههای مقابله با چالش بخش آب و انرژی در منطقه را بررسی کردند
«علی اکبر محرابیان» وزیر نیرو جمهوری اسلامی ایران در دیدار با نخست وزیر عراق راههای تقویت همکاریها برای مقابله با چالش های فرا روی دو کشور و منطقه در بخشهای آب و انرژی را بررسی کردند.
"علی اکبر محرابیان" وزیر نیرو جمهوری اسلامی امروز (شنبه) با «محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق دیدار و دو طرف در مورد مسائل مربوط به چالشهای کمبود برق و آب گفت و گو کردند.
دفتر رسانهای نخستوزیر عراق در بیانیهای اعلام کرد که دو طرف در این نشست در زمینههای همکاری مشترک و راههای تقویت تبادل و هماهنگی در خصوص چالشهای پیش روی بخش انرژی در منطقه و سطح بین الملل بحث و تبادل نظر کردند.
بر اساس این گزارش، همچنین در این نشست درباره پرونده برق و برقرسانی به شبکه سراسری عراق از جمهوری اسلامی ایران و همچنین بحث کمبود منابع آبی و اثرات فصول خشکسالی بر منطقه و سهم آبه رودخانههای مشترک بین دو کشور بحث و تبادل نظر شد.
نخست وزیر عراق در این دیدار بر اهمیت تداوم گفت وگوها و هماهنگی و سرمایهگذاری در فضای آرام سیاسی برای تحقق منافع و آرزوهای ملتهای برادر و دوست منطقه تاکید کرد.
علیاکبر محرابیان وزیر نیرو و رئیس شورای حکام مرکز منطقهای مدیریت آب شهری وابسته به یونسکو به منظور شرکت در سومین اجلاس بین المللی آب به بغداد سفر کرده است.
https://irna.ir/xjMnRL
**روسیه سامانههای موشکی آمریکایی در اوکراین را دچار اختلال کرد
گزارشها حاکی است روسیه با ارسال پارازیتهای الکترونیکی به سوی موشکهای آمریکایی ارسالی به اوکراین با ایجاد اختلال در عملکرد این سلاح، موقعیت این کشور را در جبهه جنگ پیچیدهتر کرده است.
ارسال پارازیت از سوی روسیه به سامانه های موشکی آمریکایی ارسالی به اوکراین برای این کشور مشکل ساز شده است.
گزارش ها حاکی است: روسیه در ماه های اخیر بیشتر پرتاب ها از سامانه های موشکی سیار ساخت آمریکا را در اوکراین خنثی کرده و از پارازیت های الکترونیکی علیه راکت ها استفاده کرده تا موشک ها نتوانند به درستی هدفگیری کنند.
یکی از این موشک های هدف پارازیت های الکترونیکی، هیمارس آمریکایی است که قدرت مرگبار آن نقش بسزایی در ضدحملات کییف داشته است و گفته می شود مقامات نظامی اوکراین با همراهی آمریکا توانسته اند راه حل های گوناگونی برای این منظور ارائه دهند.
براساس گزارش ها، مقامات آمریکایی و اوکراینی مجبور به یافتن راههایی برای تغییر نرمافزار هیمارس با هدف مقابله با با پارازیت های روسیه شده اند.
یکی از مقامات وزارت دفاع آمریکا در این خصوص گفت: راه حل های ما و تکامل پارازیت های روسیه مانند بازی موش و گربه است و مشخص نیست که این وضعیت تا چه مدت ادامه پیدا می کند.
اما کارشناسان معتقدند این وضعیت به ویژه با وجود ضدحملات قریب الوقوع اوکراین و اتکای این کشور به هیمارس اهمیت بسزایی دارد.
ژنرال استیون اندرسون از مقامات ارشد بازنشسته ارتش آمریکا در این خصوص گفت: هیمارس چیزی است که با آن می توان جلوی پیشروی روس ها را گرفت. هرچند بیرون راندن آنها مساله دیگری است. به همین دلیل اوکراین به هیمارس نیاز دارد.
اوکراین تا به امروز ۱۸ موشک هیمارس آمریکایی دریافت کرده و واشنگتن تعهد داده است که ۲۰ فروند دیگر نیز به کییف تحویل دهد.
بنابر اسناد محرمانه پنتاگون، آمریکا به اوکراین کمک کرده است تا محل پارازیت اندازهای الکترونیکی روسیه را شناسایی کرده و آنها را تخریب کنند.
گفته می شود این پارازیت ها قادر هستند بر دیگر مهمات هوشمند آمریکا مانند گلولههای توپخانهای هدایت شوند که از هویتزر شلیک میشوند و بر بمبهای پرتاب شده هوایی به نام JDAM تاثیر بگذارد.
https://irna.ir/xjMnRT
**چین: آمریکا در حال تبدیل تایوان به بشکه باروت است
مائو نینگ سخنگوی وزارت خارجه چین در اظهاراتی مخالفت خود را با تشدید روابط نظامی آمریکا و مقامات تایوان ابراز کرد و هشدار داد ایالات متحده در حال تبدیل تایوان به بشکه باروت است.
مائو این اظهارات را عصر جمعه در یک نشست مطبوعاتی در پکن، هنگامی که از وی خواسته شد درباره هیاتی متشکل از ۲۵ فروشنده اسلحه آمریکایی که به تایوان رفتهاند و همایشی دفاعی با مقامات حزب دموکراتیک مترقی تایوان (DPP) برگزار کردهاند، بیان کرد.
مائو تاکید کرد که فروش تسلیحات آمریکا به حکومت تایوان به طور جدی اصل چین واحد را نقض و و روابط چین وآمریکا را دچار مخاطره میکند.
وی با اشاره به اینکه به تازگی ایالات متحده و مقامات تایوان روابط نظامی خود را افزایش دادهاند، گفت: بازدید دلالان اسلحه و به اصطلاح انجمن دفاعی آمریکا گواه دیگری است بر اینکه ایالات متحده در حال تبدیل تایوان به بشکه باروت است که این موضوع برای هموطنان تایوانی ما دردسر ایجاد میکند.
سخنگوی وزارت خارجه چین افزود: مقامات DPP باید صدای مردم معترض تایوان را بشنوند و فوراً داد و ستد منافع اساسی هموطنان تایوانی ما را برای منافع خودخواهانه متوقف کنند.
مائو در ادامه گفت: ما بار دیگر از آمریکا میخواهیم به اصل چین واحد و سه بیانیه مشترک چین و آمریکا پایبند باشد، فروش تسلیحات و تماس نظامی با تایوان را متوقف و از عواملی که میتواند باعث ایجاد تنش در تنگه تایوان شود، دوری کنند.
وی با تاکید براینکه طرف چینی برای دفاع قاطعانه از حاکمیت و منافع امنیتی خود آماده اقدامات قوی و قاطعانه است، افزود: هر نیروی خارجی که در امور داخلی چین مداخله و صلح و ثبات در تنگه تایوان را تضعیف کند، عواقب آن را متحمل خواهد شد و تاوان اعمال اشتباه خود را خواهد پرداخت.
https://irna.ir/xjMnCV
**بیانیه مشترک عربستان سعودی و آمریکا درباره سودان
عربستان سعودی و آمریکا بامداد شنبه در بیانیهای مشترک از طرفین درگیر در سودان خواستند تا به جنگ در این کشور پایان دهند.
عربستان سعودی و آمریکا در بیانیه مشترکی از مذاکرات بین نمایندگان ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع در جده استقبال کردند.
در بیانیه مشترک عربستان سعودی و آمریکا آمده است: ما از طرفها میخواهیم که فعالانه در مذاکرات برای آتشبس و پایان دادن به درگیری شرکت کنند.
عربستان سعودی و آمریکا همچنین خواستار ادامه هماهنگی حمایتهای بین المللی برای گسترش روند مذاکرات در سودان شدهاند.
در بیانیه آمریکا و عربستان سعودی همچنین تأکیده شده است که روند مذاکرات گسترده باید شامل مشارکت همه احزاب سیاسی سودانی باشد.
پیش تر یک منبع نظامی در ارتش سودان به الجزیره گفته بود که هیأتی از سوی ارتش سودان برای انجام مذاکرات در زمینه نظامی و بشر دوستانه به جده اعزام شده است.
در همین رابطه جمعه شب وزیران خارجه عربستان سعودی و آمریکا تلفنی درباره تحولات سودان گفت وگو کردند.
دو طرف ابتکار سعودی - آمریکایی برای میزبانی از نمایندگان دو طرف درگیر در سودان در شهر جده را بررسی کردند که هدف آن فراهم کردن زمینه لازم برای گفت وگو به منظور کاهش تنشها در این کشور به نحوی است که امنیت و ثبات سودان و مردم آن را تضمین کند.
درگیریهای مسلحانه در سودان از صبح شنبه ۱۵ آوریل (۲۶ فروردین) میان نیروهای ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع بر سر قدرت آغاز شده و میانجیگریهای بینالمللی برای پایان دادن به آن و نشستن طرفهای درگیر بر سر میز گفت وگوها تاکنون ثمری نداشته است.
با وجود برقراری چند دور آتش بس در سودان و اعلام پایبندی به آن از سوی طرفین، درگیریها همچنان ادامه دارد.
https://irna.ir/xjMnDk
**تاجی به بهای قرنها استعمار
مراسمی گران و پرخرج که هزینه برگزاری آن به گفته تاریخشناسان در سه قرن گذشته سابقه نداشته، بهای تشریفات تاجگذاری سلطنتی است که قرنها استعمار، استثمار و بردهداری را با خود یدک میکشد.
«چارلز» پسر ارشد الیزابت از دودمان ویندزور تا ساعاتی دیگر تاج پادشاهی انگلیس را بر سر میگذارد. او از سپتامبر سال گذشته، در پی مرگ مادرش طی تشریفاتی به عنوان پادشاه معرفی شد اما برگزاری مراسم تاجگذاری را طی یک سنت دیرینه به چند ماه بعد موکول کرد.
نامبرده لقب چارلز سوم را برای خود برگزیده است. شاید اگر دست تقدیر نبود، او هرگز خواب رسیدن به تاجوتخت را هم نمیدید. در واقع او به واسطه بخت مادرش مسیر پادشاهی را میانبر زد و به سلطنت رسید؛ در غیراینصورت آنچنان که ماجرای خیانت به همسر اولش دیانا اسپنسر گواهی میکند همچون دیگر شاهزادههای کاخنشین، سرگرم شهوترانی و عیشونوشهای سلطنتی بود.
ماجرای سلطنت مادرش نیز از نوادر تاریخ انگلیس است. او در زمان پادشاهی پدربزرگش، پس از ادوارد عمویش و جورج پدرش، سومین نفر در خط جانشینی تاج و تخت پادشاهی انگلیس بود. با وجود اینکه تولد الیزابت توجه جامعه را برانگیخت، کسی انتظار نداشت او ملکه شود، زیرا ادوارد هنوز جوان بود و در آینده میتوانست ازدواج کند و صاحب فرزند شود و در نتیجه جایگاه الیزابت در خط جانشینی تنزل یابد.
زمانی که پدربزرگش در ۱۹۳۶ درگذشت و عمویش با نام ادوارد هشتم پادشاه شد، الیزابت به دومین نفر در خط جانشینی پس از پدرش تبدیل شد. اما همان سال، ادوارد تصمیم گرفت با والیس سیمپسون که یک زن مطلقه بود ازدواج کند؛ این موضوع منجر به بحران قانونی و استعفای وی از سلطنت شد. در نتیجه، پدر الیزابت به پادشاهی رسید و سرانجام با مرگش در فوریهٔ ۱۹۵۲ تاجوتخت را به دخترش واگذار کرد.
ظواهر امر نشان میدهد که مراسم تاجگذاری چارلز مختصرتر از مادرش است. شمار مدعوین از ۸ هزار به ۲ هزار نفر و تشریفات تاجگذاری هم از سه به یک ساعت کاهش یافته است. الیزابت در سال ۱۹۵۳ پس از تشریفات تاجگذاری در کلیسای وستمینستر ابی مسافتی را به طول ۸ کیلومتر برای بازگشت به کاخ سلطنتی پیمود اما چارلز حدود یک پنجم این مسافت را انتخاب کرده تا کمتر در معرض عموم دیده شود.
بررسیها نشان میدهد که این مساله در ریزش شدید محبوبیت سلطنت انگلیس ریشه دارد. چارلز طی چندین سفری که به تازگی به شهرهای مختلف انگلیس داشته با اعتراضات گسترده عمومی در قالب برگزاری تجمع، پرتاب تخممرغ و اشیاء مختلف مواجه شد. پلیس انگلیس در هر مقطع با معترضان برخورد و افرادی را بازداشت کرد اما تداوم این رفتارها نشانگر عمق نارضایتیهای عمومی از تشکیلات و تشریفات زائدی است که نه تنها با معیارهای دمکراسی ادعایی غرب همخوانی ندارد که بلحاظ فساد مالی و اخلاقی و اختلافات درون خانوادگی اعتباری نزد افکار عمومی ندارد.
نتایج نظرسنجیهای صورت گرفته در انگلیس نشان میدهد که ۵۸ درصد مردم براین باورند که حاکم کشور باید به صورت انتخابی تعیین شود. ۵۱ درصد هم معتقدند که هزینه آئین تاجگذاری نباید از جیب مالیات دهندگان پرداخت شود. گراهام اسمیت رهبر جنبش جمهوریخواهان انگلیس، آئین تاجگذاری را یک پانتومیم گرانقیمت و سیلی به صورت میلیونها نفری خواند که با بحران هزینه زندگی دست و پنجه نرم میکنند. او و اعضای گروهش امروز در امتداد مسیر حرکت کاروان چارلز به نشان اعتراض علیه تاریخ سیاه نظام سلطنتی این کشور تجمع و پلاکاردهایی را حمل کردهاند که روی آن شعار «تو شاه من نیستی» نوشته شده است.
چندی پیش روزنامه گاردین با انتشار سلسله گزارشهایی از نقش سلطنت انگلیس در تجارت برده، پرده برداشت. بر اساس سندی که دکتر بروک نیومن تاریخشناس انگلیسی در اختیار گاردین قرار داده است، در سال ۱۶۸۹ میلادی مبلغ یک هزار پوند از سهام یک شرکت آفریقایی فعال در زمینه تجارت برده، به ویلیام سوم پادشاه وقت انگلیس منتقل شده است. در این سند نام ادوارد کولستون دیده میشود؛ تاجری که آن زمان، از تجارت بردههای آفریقایی به غرب پول خوبی به جیب زد و به همین خاطر مجسمه او در جریان اعتراضات ضد نژادپرستانه سه سال پیش، در شهر بریستول به زیر کشیده شد.
گاردین به طور مفصل ارتباط خاندان سلطنتی انگلیس با بردهداری را مورد بررسی قرار داده و نوشته است که بخش بزرگی از ثروت این خاندان و کشور از طریق تجارت برده تأمین شده است. چارلز حمایت خود را از تحقیق درباره پیوندهای تاریخی خاندان سلطنتی با بردهداری اعلام و از جنایات صورت گرفته در این زمینه ابراز "تأسف" کرده است؛ اما او نقش مرکزی سلطنت را در این زمینه نپذیرفته است. این درحالیست که به گفته مورخان، در طول ۲۷۰ سال از تاریخ انگلیس، ۱۲ حاکم این کشور از برده داری حمایت کرده و یا از آن سود بردهاند.
گاردین در گزارش دیگری از روش پنهانکاری داراییهای سلطنت انگلیس پرده برداشت. بر اساس این گزارش خاندان سلطنتی انگلیس از یک شرکت صوری به نام Bank of England Nominees برای مخفی کردن ثروت خود استفاده کردهاند. بر اساس این گزارش الیزابت، ملکه سابق انگلیس با همکاری دولت وقت این کشور در دهه ۷۰ میلادی، قوانین را به نحوی تغییر داد که به سلطنت اجازه دهد اندازه و ارزش اموال خود را بواسطه این شرکت صوری پنهان کنند. یافتههای گاردین نشان میدهد که او تنها عضو خانواده سلطنتی نبود که از این تسهیلات استفاده کرده و خواهرش مارگارت، همسرش فیلیپ و فرزندانش چارلز و اندرو نیز در Bank of England Nominees سهام داشتند.
اما افشای این اطلاعات توسط گاردین در شرایطی صورت گرفت که نرخ تورم در انگلیس به بالاترین حد طی ۴ دهه گذشته رسیده، قیمت مواد غذایی، انرژی، اجاره، همه و همه رکورد شکسته و کشور به گفته بانک مرکزی وارد یک دوره رکود اقتصادی شده است.
بسیاری از مشاغل عمومی طی ماههای گذشته در اعتراض به وضع موجود دست از کار کشیده و در خیابانها تظاهرات کردهاند. بعد از اعتصاب پرستاران، پزشکان و خدمه آمبولانسها، ماموران امنیتی فرودگاه هیترو لندن تازهترین گروه از معترضانی هستند که از روز پنجشنبه دست از کار کشیده و کابوس سفرهای هوایی را بار دیگر در این کشور زنده کردهاند.
به هر روی اگر چارلز بتواند مانند مادرش، زندگی در دهه نود عمرش را تجربه کند و سلطنت را از گردنه سخت بی اعتمادی افکار عمومی به سلامت عبور دهد، به طور قطع پسرش «ویلیام» جوان، کار سختی را برای حفظ تاجوتخت پیشرو خواهد داشت.
https://irna.ir/xjMnwx
**استاد دانشگاه آمریکا: سفر رئیس جمهور ایران به سوریه، نشانه پیروزی محور مقاومت است
دیوید یعقوبیان استاد تاریخ دانشگاه ایالتی کالیفرنیا درباره سفر آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران به سوریه گفت که این سفر نشان دهنده پیروزی محور مقاومت در جنگ کثیف سوریه تحت حمایت آمریکا است که واشنگتن نتوانست به تغییر رژیم مدنظر و تجزیه سوریه دست یابد.
دکتر «دیوید یعقوبیان» (David N. Yaghoubian) استاد تاریخ دانشگاه ایالتی کالیفرنیا تحلیلگر ارشد مسائل بین المللی در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا در نیویورک، افزود: سفر رئیس جمهور ایران به سوریه دامنه و پارامترهای یک اتحاد تاریخی را بیشتر گسترش داد که برای هر دو کشور در مواقع بحران شدید و تهدید حاکمیت ملی ضروری بوده است.
وی تصریح کرد: از همه مهمتر، سفر رئیس جمهور ایران با هدف ایجاد فرصتهای مناسب کسبوکارها و کارآفرینان سوری و ایرانی و پیشرفت در زمینههای مختلف صنعتی، فناوری و اقتصادی با وجود تحریمها انجام شد.
آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور اسلامی ایران ۱۳ اردیبهشت ماه (سوم می) به دعوت رسمی «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه در صدر هیاتی بلندپایه از مقامات سیاسی و اقتصادی به این کشور سفر کرد. این سفر، نخستین دیدار یک رئیسجمهور اسلامی ایران از سوریه از سال ۲۰۱۱ و زمان آغاز بحران در این کشور است.
رئیسان جمهور ایران و سوریه در مراسمی در قصر الشعب سوریه برنامه جامع همکاریهای راهبردی و بلندمدت ایران و سوریه در حوزههای مختلف را امضا کردند. همچنین مقامات ارشد ایران و سوریه در حضور رئیسی و بشار اسد، ۱۴ سند همکاری بین دو کشور در حوزههای همکاریهای تجاری، نفت و انرژی، فنی - مهندسی، مسکن، حمل و نقل ریلی و هوایی، مناطق آزاد و بخش خصوصی، ارتباطات و فناوری و زلزله و امدادرسانی و تسهیل امور زیارتی را به امضا رساندند.
مشروح مصاحبه ایرنا با دکتر "دیوید یعقوبیان" استاد تاریخ دانشگاه ایالتی کالیفرنیای آمریکا درباره تحولات جدید منطقهای به شرح زیر است:
ایرنا: سفر رئیس جمهور اسلامی ایران به سوریه را پس از ۱۳ سال از آغاز بحران در این کشور (سوریه) چگونه ارزیابی میکنید؟
استاد دانشگاه ایالتی کالیفرنیا: سفر (آیت الله) ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران به سوریه که با امضای توافقنامه همکاری راهبردی جامع با بشار اسد رئیس جمهور سوریه به اوج خود رسید، برای آنچه نشان داد و دستاورد های آن مهم بود. این سفر نشان دهنده پیروزی محور مقاومت در جنگ کثیف سوریه تحت حمایت آمریکا بود. این جنگ نتوانست به تغییر رژیم مورد نظر و تجزیه سوریه دست یابد.
سفر رئیس جمهور ایران به سوریه دامنه و پارامترهای یک اتحاد تاریخی را بیشتر گسترش داد که برای هر دو کشور در مواقع بحران شدید و تهدید حاکمیت ملی ضروری بوده است. از همه مهمتر، سفر رئیس جمهور ایران با هدف ایجاد فرصتهای مناسب کسبوکارها و کارآفرینان سوری و ایرانی و پیشرفت در زمینههای مختلف صنعتی، فناوری و اقتصادی با وجود تحریمها، انجام شد.
آمریکا بازیگر مخرب در سوریه است
ایرنا: به نظر شما چرا آمریکا از عادی سازی روابط سوریه با دیگر کشورها حمایت نمیکند و به همراه رژیم اسرائیل از سفر رئیس جمهور ایران به سوریه عصبانی هستند، در حالیکه آمریکا به بهانه مبارزه با گروههای تروریستی همچنان در سوریه حضور غیرقانونی دارد و به گفته مقامات دمشق در حال غارت منابع نفت و انرژی سوریه است؟
استاد دانشگاه کالیفرنیا: آمریکا از عادی سازی روابط سوریه با سایر کشورها حمایت نمیکند زیرا این عادی سازی نشان دهنده شکست نهایی جنگ کثیف آمریکا در سوریه است که در آن میلیاردها دلار برای حمایت از گروههای تروریستی تکفیری به منظور سرنگونی دولت سوریه، تجزیه این کشور و معرفی یک رژیم دست نشانده در دمشق که دوستدار آپارتاید اسرائیل و موافق الحاق بلندیهای جولان است، هزینه کرد.
ادامه اشغال نظامی غیرقانونی خاک سوریه و سرقت منابع طبیعی آن به بهانه مبارزه با گروههای تروریستی، همراه با حفظ مجموعهای از تحریمهای ثانویه غیرقانونی، تنها ابزاری است که امپراتوری آمریکا میتواند با استفاده از آن خود را مرتبط حفظ کند. البته آمریکا بازیگر مخرب در سوریه است و این سیاستها نمونه دیگری از استیصال امپراتوری آمریکا است.
عزم تهران، عملگرایی ریاض و دیدگاه چین عوامل اولیه توافق ایران و عربستان
ایرنا: یکی از مهمترین رویدادهای اخیر عرصه سیاست خارجی در منطقه، توافق میان ایران و عربستان سعودی است. به نظر شما چه عواملی باعث شکل گیری این توافق شد؟
استاد دانشگاه ایالتی کالیفرنیا: عوامل اولیهای را که منجر به امضای توافق میان ایران و عربستان شد، میتوان در عزم تهران، عملگرایی ریاض و دیدگاه چین خلاصه کرد. پیشرفت مستمر دیپلماتیک، فناوری، علمی و صنعتی ایران در مواجهه با تحریمهای به اصطلاح «فشار حداکثری»، در نهایت رهبران عربستان را بر آن داشت تا دو گزینه متقابل را مقایسه کنند: تحمل هزینههای چندگانه درگیریهای جاری و تخریب که یک جنگ بالقوه گستردهتر در منطقه میتواند به بار آورد در مقابل بهرهمندی از مزایای مشخص پیروی از برنامه توسعه چشمانداز ۲۰۳۰ در کشوری دست نخورده و منطقهای در حال شکوفایی اقتصادی.
دیدگاه چین برای اقتصادی پایدار و یکپارچه در اوراسیا که در چارچوب روابط بین المللی چند قطبی عمل میکند به همراه روابط دیپلماتیک و اقتصادی مثبت این کشور با ایران و عربستان سعودی و شهرت جایگاه جهانی آن، پکن را به یک میانجیگر طبیعی تبدیل کرد.
ایرنا: به نظر شما چه عواملی موجب شد عربستان پس از هفت سال قطع رابطه، روابط دیپلماتیک خود را با ایران و دیگر کشورهای منطقه مانند سوریه از سر بگیرد؟
استاد دانشگاه ایالتی کالیفرنیا: پیروزی محور مقاومت در سوریه، ناکامی عربستان و متحدانش در شکست انصارالله در یمن، پیشروی چند بعدی ایران علیرغم تحریمها و افول تدریجی قدرت سخت و نرم آمریکا، عربستان سعودی را برانگیخت تا در نهایت از یک رویکرد عملگرایانه در مقابل امنیت منطقهای و روابط کشوری استقبال کند. میانجیگری مسئولانه چین گفت وگوها را تسریع کرد و در نتیجه، این توافق غافلگیرکننده را امکان پذیر کرد اما من معتقدم احیای روابط ایران و عربستان و حرکت به سمت چارچوب اقتصادی و امنیتی پایدار در خلیج فارس مانند تلاش صلح هرمز در نتیجه این تحولات اجتناب ناپذیر بود. تغییر تدریجی جهانی به سمت چندقطبی شدن، چشم انداز چین و سابقه تاریخی ثبات و قابلیت اطمینان آن در تسریع دستیابی به این نتیجه مثبت برای هر سه کشور و منطقه وسیعتر خلیج فارس مؤثر بود.
چین به دنبال تعامل اقتصادی جهانی بر اساس برد - برد و آمریکا دلبسته رویکرد تفرقه بینداز و حکومت کن است
ایرنا: چرا چین بعنوان میانجیگر برای شکل گیری توافق میان ایران و عربستان ایفای نقش کرد و در سایر موضوعات نیز به دنبال ایفای نقش مشابه است؟ اهداف چین از منظر شما چیست؟
استاد دانشگاه ایالتی کالیفرنیا: چین به دنبال ترویج مبادلات و تعامل اقتصادی جهانی بر اساس فرمول برد - برد است که به طور همزمان عملی، دوستانه و مطابق با قوانین بین المللی باشد. بنابراین، جنگها، تحریمها، تهاجمها، اشغالها و انقلابها، کودتاهای رنگی برخلاف رویکرد و منافع چین هستند که به طور منطقی در راستای ارتقای گفت وگو و ثبات برای پیشبرد تبادلات اقتصادی هستند.
آمریکا همچنان به رویکرد "تفرقه بینداز و حکومت کن" در سیاست خارجی که از طریق راهکار ایجاد تنش و «بی ثباتی موثر» دنبال میشود، دلبسته است. این کشور به شکل بیهوده برای معکوس کردن هژمونی یکجانبه در حال محو شدن خود تلاش میکند. همانطور که بمباران خط لوله نورد استریم ۲ توسط آمریکا نشان میدهد، حتی به اصطلاح "متحدان" واشنگتن مانند آلمان نیز میتوانند به صورت پنهانی از سوی امپراتوری مورد حمله قرار گیرند، زیرا امپراتوری در تلاش برای نجات خود از باتلاق ژئواستراتژیک ساخته خود است.
اهداف سیاست خارجی چین با ایجاد زیرساختهای فیزیکی و دیپلماتیک برای تسهیل مبادلات و توسعه محقق میشود. چین، تا جایی که بتواند نقش میانجی مشابهی در سایر موضوعات ایفا کند، میتواند به پیشبرد بیشتر یکپارچگی اقتصادی اوراسیا و چندقطبی بودن کمک کند که برای این کشور و کشورهایی که از لحاظ دیپلماتیک و اقتصادی با آنها تعامل دارد، امری خوب است.
ایرنا: به نظر شما جمهوری اسلامی ایران برای بهره مندی اقتصادی از تحولات مهم و مثبت منطقهای، همپای تحولات سیاسی و دیپلماتیک چه اقداماتی را باید انجام دهد؟
استاد دانشگاه ایالتی کالیفرنیا: از نظر منطقهای، اجرای طرح صلح هرمز یا چارچوب مشابه میتواند زمینه بحث و همکاری گسترده در بسیاری از موضوعات مشترک و سودمند را فراهم کند. عضویت ایران در بریکس با کشورهای همسایه مانند عربستان سعودی و امارات و توسعه زیرساختهای حمل و نقل مانند کریدور حمل و نقل شمال و جنوب مزایای اقتصادی قابل توجهی برای ایران به همراه خواهد داشت. همزمان، ضرورت ادامه روند دلارزدایی منطقهای و ایجاد مکانیسمهایی برای مبادلات بانکی و مالی که مکانیسمهای تحت کنترل آمریکا مانند سوئیفت را دور میزند، از اهمیت برخوردار است.
توافق ایران و عربستان حاکی از کاهش شدید و سریع نفوذ آمریکاست
ایرنا: آیا این توافق و سایر تحولات منطقهای، نشان دهنده کاهش نفوذ آمریکا در منطقه و جهان نیست؟ آیا وقت آن نرسیده است که دولت آمریکا در سیاستهای خود که عمدتا بر پایه فشار و زورگویی و جنگ بنا شده است، بازنگری کند؟
استاد دانشگاه ایالتی کالیفرنیا: در حالی که این توافق و سایر تحولات منطقهای و بین المللی حکایت از کاهش شدید و سریع نفوذ آمریکا دارد و علیرغم شکست مفتضحانه و اعمال فشار، اجبار و جنگ، نخبگان سیاسی آمریکا در دو قطب دزدسالار جمهوری خواه - دمکرات نه در سیاستها و نه در تغییر مسیر تجدید نظر نخواهند کرد.
آنها در عوض به شدت به دنبال ایجاد سردرگمی، نفاق، هرج و مرج و ترس در داخل و خارج از کشور خواهند بود و با هجوم به مجتمعهای صنعتی نظامی و صنایع زندانها، سعی میکنند ثروت میلیاردی خود را برای نسلها حفظ کنند و در عین حال از رسانههای اصلی خود برای انحراف آمریکاییها جهت سرزنش یکدیگر یا دولتهای خارجی به خاطر شکستهای آشکار سیاسی، استفاده کنند.
شهروندان آمریکایی که بیش از حد مشغول تمرکز بر جنگهای فرهنگی مبتنی بر رسانههای مصنوعی و «نفرت گذرا» برای دولتهای خارجی مستقل هستند، یا در فضای شلوغ رسانههای اجتماعی غرق شدهاند، تأثیری بر این روند نخواهند داشت. بنابراین کاهش نفوذ آمریکا در منطقه و جهان تضمین شده است، همانطور که حداقل چندین سال دیگر سطوح غیرمنطقی هزینههای «دفاعی»، سیرک سیاسی بیرحمانه و موضعگیریهای جنگ طلبانه جهانی آمریکا ادامه خواهد داشت.
تهدید مستقیم و جند جانبه تلاشهای آمریکا از طریق صلح، ثبات، تجارت درون منطقهای و یکپارچگی اقتصادی اوراسیا
ایرنا: به نظر میرسد برغم ادعای مقامات آمریکایی مبنی بر مطلع بودن از مذاکرات میان ایران و عربستان، آنها پس از اعلام توافق با میانجیگری چین و نیز سایر تحولات از جمله عادی سازی روابط سوریه با کشورهای عربی غافلگیر و شوکه شدهاند، بطوریکه دولتمردان آمریکایی به کشورهای مختلف منطقه در حال سفر هستند.
استاد دانشگاه ایالتی کالیفرنیا: صلح، ثبات، تجارت درون منطقهای و یکپارچگی اقتصادی اوراسیا که از طریق دلارزدایی مستمر پیشرفت و محافظت میشود، تهدیدهای مستقیم و چند جانبه برای صنایع نظامی آمریکا و تلاشهای آمریکا برای ایجاد و حفظ هژمونی جهانی و دفاع از آپارتاید صهیونیستی است. صلح و ثبات، قراردادهای تسلیحاتی صدها میلیارد دلاری را برای سازندگان تسلیحات آمریکایی، ایجاد پایگاه حقوقی آمریکا یا «سلطه کامل» از طریق ساختار فرماندهی نظامی جهانی به دنبال ندارد.
تجارت درون منطقهای و ادغام اقتصادی و حمل و نقل اوراسیا نیازی به "حفاظت" در قالب پایگاههای نظامی آمریکا یا "کمک" بانکها و خدمات مالی واشنگتن ندارد. تئوری هارتلند ۱۹۰۴ هالفورد جان مک کیندر و تور زبیگنیو برژینسکی در سال ۱۹۹۷ در «صفحه بزرگ شطرنج» تحلیل میکند که کلید امپریالیسم آمریکا در قرن بیست و یکم، جلوگیری از «ادغام اوراسیا» و کنترل آرای اروپای شرقی و بنابراین کنترل منابع «جزیره جهانی» (آفریقایی-اوراسیا) است. درک این موضوع که «قرن آمریکایی» به پایان خود نزدیک میشود و تلاش برای تضمین تسلط جهانی، در عوض به عادی سازی و عدم پیروی منجر شده است که برای کارگزاران امپریالیستی مانند (ویلیام ) برنز نگران کننده و برای اکثریت عظیم بشریت دلگرم کننده خواهد بود.
https://irna.ir/xjMnD۵
**افسر سابق اطلاعاتی آمریکا: روسیه تا پایان تابستان اوکراین را شکست میدهد
«اسکات ریتر» افسر سابق اطلاعاتی آمریکا در اظهاراتی گفت که روسیه تا پایان تابستان سال جاری اوکراین را شکست خواهد داد.
ریتر در جریان رونمایی از کتاب خود به نام «مسابقه خلع سلاح» گفت: شخصاً معتقدم که روسیه تواناییهای نظامی خود را برای شکست نظامی اوکراین تا پایان تابستان سال جاری - ابتدای پائیز انباشته کرده است.
به گفته این افسر سابق اطلاعاتی آمریکا، هیچ دلیلی برای شکست روسیه از نظر نظامی از اوکراین وجود ندارد.
وی همچنین گفت که آمریکا موقعیت خود را به عنوان یک قدرت مسلط جهانی در جریان درگیری اوکراین از دست میدهد.
ریتر پیش تر نیز گفته بود که تردید دارد که نیروهای اوکراینی بتوانند یک ضد حمله موفق علیه روسیه را سازماندهی کنند.
رئیس جمهور روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
پوتین سه روز پس از آن، پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیاتی نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کییف به رویارویی نظامی تبدیل شد.
آمریکا و کشورهای غربی در پاسخ به این اقدام روسیه، تاکنون تحریمهای گستردهای را علیه مسکو اعمال و میلیاردها دلار تسلیحات و تجهیزات نظامی به کییف ارسال کردهاند.
https://irna.ir/xjMnDm
**بورل: اکنون زمان مناسبی برای گفتگوهای صلح در اوکراین نیست
جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به وضعیت نامساعد کنونی در داخل کشور جنگ زده اوکراین اشاره کرد و گفت: متأسفانه اکنون زمان مناسب برای گفت وگوهای دیپلماتیک برای صلح نیست بلکه زمان حمایت نظامی از جنگ است.
بورل عصر جمعه در مراسم «وضعیت اتحادیه» که توسط موسسه دانشگاه اروپایی (EUI) در فلورانس برگزار شد، در گفت وگو با خبرنگار یورونیوز با بیان اینکه اگر صلح میخواهید، روسیه را وادار به عقبنشینی کرده و بر مسکو فشار بیاورید تا جنگ را متوقف کند، افزود: اکنون به من نگوئید حمایت از اوکراین را متوقف کنم زیرا با توقف حمایت از کییف، مطمئنا جنگ به زودی به سود روسیه پایان مییابد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خاطرنشان کرد: همچنین پس از توقف حمایت از اوکراین، کییف نمیتواند از خود دفاع کند و باید تسلیم شود و نیروهای روسی در مرز لهستان خواهند بود و اوکراین به بلاروس دوم تبدیل خواهد شد، حال آیا شما میخواهید پایان جنگ اینگونه رقم بخورد؟ مسلما که نه!
بورل در ادامه پیشنهاد ۱۰ مادهای ارائه شده از سوی ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین را «تنها چیزی که میتوان طرح صلح نامید» توصیف کرد و سند ۱۲ مادهای چین را به عنوان یک «آرزو اندیشی» رد کرد.
وی افزود: حتی اگر آنها (مقامات پکن) در کنار روسیه باشند، من فکر میکنم چین نقش مهمی را ایفا میکند، زیرا عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل است و بزرگترین نفوذ را در روسیه دارد.
بورل تصریح کرد: حال بیائید با واقعیت روبرو شویم؛ چه بخواهیم و چه نخواهیم، واقعیت این است که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه راه خود را ادامه میدهد. پوتین اهدافی نظامی دارد و تا زمانی که به این اهداف خود نرسد، به جنگ ادامه خواهد داد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد: بنابراین طرحهای صلح خوب هستند اما برای تحقق طرحهای صلح، شما به شخصی نیاز دارید که بخواهد در مورد صلح صحبت کند و در حال حاضر پوتین آن شخص نیست.
بورل همچنین در ادامه به تغییرات ناشی از تهاجم روسیه به اوکراین که باعث شد اتحادیه اروپا شکل و شمایل جدیدی به خود بگیرد، اشاره و تاکید کرد: این جنگ، بر قوانین بینالمللی، زنجیرههای تامین مواد غذایی و قیمت جهانی انرژی تاثیر گذاشت.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اذعان به این نکته که از لحاظ فنی، وی دیپلمات ارشد این اتحادیه است اما اعتراف کرد که امروزه به دلیل تمرکز فزاینده بر تامین مهمات برای اوکراین، بیشتر احساس میکند که یک «وزیر دفاع» است.
وی افزود: اتحادیه اروپا در اجرای وعده خود برای تحویل یک میلیون گلوله توپ طی ۱۲ ماه آینده عجله دارد؛ گلولههایی که کییف به آن نیاز فوری دارد تا ضدحمله پیشبینی شده خود را انجام دهد.
بورل گفت: من بخش مهمی از وقت خود را صرف صحبت در مورد اسلحه و مهمات میکنم و هرگز فکر نمیکردم که باید این همه زمان را صرف فکر کردن در مورد تعداد شلیک توپخانه کنیم.
وی یادآور شد: ما این جنگ را نمیخواستیم و به دنبال آن نبودیم اما این جنگ یک واقعیت است و شما باید با آن روبرو شوید. همه خواهان صلح هستند اما متأسفانه در حال حاضر پوتین به جنگ ادامه میدهد و اوکراین باید از خود دفاع کند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه و در پاسخ به این پرسش که چرا باید منابع مالی اتحادیه اروپا به جای هزینه شدن در زمینه موارد رفاهی و عمرانی این قاره، صرف هزینه جنگ در اوکراین شود، بار دیگر تاکید کرد: اگر از کییف حمایت نکنیم، اوکراین ظرف چند روز سقوط خواهد کرد بنابراین من در حالی که از صمیم قلب ترجیح میدهم منابع مالی اتحادیه اروپا را برای افزایش رفاه مردم، بیمارستانها، مدارس و شهرهای کشورهای این اتحادیه هزینه کنم اما ما این کار را نمیکنیم زیرا حق انتخاب نداریم.
بورل با تاکید براینکه جنگ ما را متحد کرده است، افزود: هیچ چیز نمیتواند شما را بیشتر از یک دشمن، یک خطر و احساس رویارویی با یک تهدید متحد کند. یک تهدید واقعی که موجودیتمان را در خطر قرار میدهد، ما را بیش از هر سخنرانی و هر رویکرد نظری در مورد نیاز به یکپارچگی، متحد کرده است.
وی گفت: یکی از اشتباهات پوتین این بود که فکر میکرد اروپاییها مثلا به دلیل وابستگی به انرژی متحد نمیشوند و افکار عمومی در اروپا از حمایت از اوکراین خسته میشوند و آمریکا و اروپا در مورد اینکه چه کسی این کار (حمایت از اوکراین) را انجام میدهد دعوا میکنند، اما اینطور نیست.
بورل سپس از اثربخشی ۱۰ دور تحریم اتحادیه اروپا علیه روسیه و منتقدانی که معتقدند این تحریمها نتوانست ماشین جنگی کرملین را از کار بیندازد، دفاع کرد و با کنایه گفت: مطمئنا این تحریمها اثر دارد اما اثر آنها آنی و در لحظه نیست بلکه مانند یک رژیم غذایی عمل میکند، اگر رژیم بگیرید، در یک هفته ۳۰ کیلو وزن کم نخواهید کرد.
https://irna.ir/xjMnDr
**گردان جنین: رژیم صهیونیستی را پشیمان خواهیم کرد
گردان جنین وابسته به سرایا القدس شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی فلسطین با اشاره به تداوم جهاد و مبارزه تاکید کرد که اشغالگران صهیونیست روی آرامش به خود نخواهند دید و آنها را از کرده خود پشیمان خواهیم کرد.
گردان جنین در مراسم گرامیداشت سه مبارز شهید فلسطینی و شهید شیخ خضر عدنان از رهبران جنبش جهاد اسلامی فلسطین که در زندان رژیم صهیونیستی پس از اعتصاب غذا به شهادت رسید، تاکید کرد: در قبال حق خود برای پاسخ دادن به جنایت ترور شیخ خضر عدنان سکوت نخواهیم کرد و تا زمانی که حسرت را به دل دشمن نگذاریم و او را از کرده خود پشیمان نکنیم و شادمانی را به دل ملت فلسطین نیاوریم، آرام نخواهیم گرفت.
این گردان تاکید کرد: اشغالگران روی امنیت و آرامش در سرزمین ما نخواهد دید و گردان جنین و گروههای زیر مجموعه سرایا القدس در امتداد کرانه باختری در کمین اشغالگران باقی خواهند ماند.
گردان جنین همچنین تاکید کرد: مبارزان ما در میسر شیخ خضر عدنان گام برخواهند داشت و سلاح ما مشروع است و جهاد ما در همه عرصه ها ادامه دارد.
https://irna.ir/xjMnDT
**درگیری شدید مبارزان فلسطینی با نظامیان صهیونیست در طولکرم
منابع فلسطینی صبح امروز شنبه از درگیری مبارزان فلسطینی با نظامیان صهیونیست در اردوگاه نور شمس در شرق شهر طولکرم در کرانه باختری رود اردن خبر دادند.
نیروهای رژیم صهیونیستی با خودروهای نظامی خود به اردوگاه نور شمس در شرق طولکرم یورش بردند که با مقاومت و درگیری شدید مبارزان فلسطینی روبرو و مجبور شدند که نیروهای تقویتی به این اردوگاه اعزام کنند.
برخی منابع فلسطینی نیز گفتند که تک تیراندازان رژیم صهیونیستی بر فراز برخی از خانه ها در این اردوگاه مستقر شده اند.
منابع محلی فلسطینی همچنین از زخمی شدن شهروندان فلسطینی خبر دادند و گفتند که نیروهای اشغالگر صهیونیست جلوی امدادرسانان برای تخلیه زخمی ها را گرفته اند.
درگیری مبارزان فلسطینی با نظامیان صهیونیست همچنان ادامه دارد.
https://irna.ir/xjMnFn
**سفر هیات هایی از طرف های درگیر سودان به عربستان/ آغاز مذاکرات از امروز در جده
منابع خبری از سفر هیات هایی از ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع به جده به منظور انجام مذاکرات خبر دادند.
شبکه سعودی العربیه به نقل از منابع مطلع اعلام کرد که هیات هایی از ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع عازم جده عربستان شدند.
این شبکه اعلام کرد که مذاکرات میان نمایندگان ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع امروز در جده آغاز خواهد شد.
بر اساس این گزارش، هیات ارتش سودان از سه افسر و یک سفیر تشکیل می شود و هیات نیروهای پشتیبانی سریع سه افسر را شامل می شود.
خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (واس) نیز در این باره اعلام کرد که «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان سعودی تلفنی با «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا درباره موضوع سودان گفت وگو کرد.
بر اساس این گزارش، در این گفت وگوی تلفنی دو طرف درباره تحولات سودان گفت وگو و بر اهمیت توقف درگیری نظامی بین طرفهای درگیر و پایان دادن به خشونت تاکید کردند.
دو طرف ابتکار ریاض برای میزبانی از نمایندگان دو طرف درگیر در سودان در شهر جده را بررسی کردند که هدف آن فراهم کردن زمینه لازم برای گفت وگو به منظور کاهش تنشها در این کشور به نحوی است که امنیت و ثبات سودان و مردم آن را تضمین کند.
بن فرحان و بلینکن همچنین در خصوص روابط دوجانبه بین دو کشور، چشم انداز همکاری در زمینههای مختلف و موضوعات مورد علاقه مشترک گفت وگو کردند.
درگیریهای مسلحانه در سودان از صبح روز شنبه ۱۵ آوریل (۲۶ فروردین) میان ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع سودان بر سر قدرت آغاز شده و میانجیگریهای بینالمللی برای پایان دادن به آن و نشستن طرفهای درگیر بر سر میز گفت وگوها تاکنون ثمری نداشته است.
با وجود برقراری چند دور آتش بس در سودان و اعلام پایبندی به آن از سوی طرفین، درگیریها همچنان ادامه دارد.
https://irna.ir/xjMnFq
**گامهای چین و پاکستان در مسیر تعامل با طالبان
بیش از یک سال و نیم از استقرار حکومت طالبان در افغانستان می گذرد اما با وجود تعامل برخی کشورها با این حکومت به دلیل ضرورت توجه به مردم افغانستان، اما هنوز هیچ یک از کشورهای جهان حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است.
در میان کشورهایی که به دلیل ضرورت توجه به مردم افغانستان ، برخی کانال های ارتباطی و تعامل با حکومت طالبان را بدون به رسمیت شناختن این حکومت در پیش گرفته اند، کشورهای همسایه افغانستان از جمله جمهوری اسلامی ایران، پاکستان و چین هستند.
حکومت طالبان افغانستان بارها مدعی شده است که شرایط لازم برای به رسمیت شناخته شدن در عرصه بین المللی را دارد و بارها خواستار تعامل با کشورهای جهان و شروع رسمی فعالیت سفارتخانه های کشورها در کابل شده است اما برخی ملاحظات از جمله مسائل امنیتی و مسئله حقوق زنان و دختران در افغانستان و وجود موانعی بر سر راه تحصیل آنان در افغانستان، باعث شده تا روند به رسمیت شناخته شدن حکومت طالبان با کندی مواجه شود.
در این میان ، به نظر می رسد پاکستان و چین به دلیل نیاز آنها به یک افغانستان امن و باثبات، چندان هم نسبت به رسمیت شناخته شدن حکومت افغانستان بی میل نباشند و شاید به همین دلیل است که آقای چین گانگ وزیر امور خارجه چین و امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه حکومت طالبان روز گذشته وارد پاکستان شده اند و قرار است نشست سه جانبه ای در سطح وزیران امور خارجه به میزبانی اسلام آباد برگزار شود. چین در تلاش است تا حکومت طالبان را نسبت به اتخاذ سیاست هایی که بتواند مسیر این حکومت برای به رسمیت شناخته شدن را هموار کند، متقاقد سازد.
پاکستان به عنوان کشور همسایه افغانستان و میزبان بیش از سه میلیون پناهجوی افغان، یکی از تاثیرپذیرترین کشورها از تحولات داخلی افغانستان است. اوضاع امنیتی افغانستان به شدت بر شرایط امنیتی پاکستان تاثیر مستقیم دارد و برخی ادعاها و مبنی بر وجود برخی کانال های همکاری میان طالبان افغانستان و گروه تروریستی تحریک طالبان پاکستان، دولت اسلام آباد را بر آن داشته است تا از هر طریق ممکن، مانع از تشدید فعالیت های این گروه تروریستی در پاکستان شود . از زمان تشکیل حکومت طالبان در افغانستان، فعالیت های تروریستی گروه تحریک طالبان پاکستان افزایش یافته و نگرانی های جدی برای دولت و ارتش این کشور ایجاد کرده است.
چینی ها نیز اولویت نخست شان اهداف تجاری و اقتصادی است و بدون تردید هر چه ثبات و امنیت در منطقه تقویت شود، فرصت مناسب تری برای تقویت فعالیت های و همکاری های تجاری و اقتصادی فراهم خواهد شد.
چینی ها که روند تقویت صلح و ثبات و کاهش تنش ها و اختلافات در منطقه خاورمیانه و غرب آسیا را در پیش گرفته اند و موفقیت های قابل توجهی را نیز در این خصوص بدست آورده اند، سعی دارند روند مشابهی را اسیای مرکزی دنبال کنند و با توجه به ظرفیت های قابل توجه افغانستان در حوزه منابع طبیعی و نیز کشوری که می تواند در مسیر پروژه عظیم کمربند-راه ایفای نقش کند، حالا بدنبال آن هستند تا به استقرار ثبات و آرامش در افغانستان کمک کنند و بعید نیست حتی اگر لازم باشد، برای تحقق این هدف، پیش از دیگر کشورها به سمت به رسمیت شناختن طالبان گام بردارند.
به هر روی، امروز نشست سه جانبه چین-پاکستان-طالبان افغانستان به میزبانی اسلام آباد در کانون توجه جهانی قرار خواهد داشت و هرگونه توافق احتمالی در این نشست سه جانبه می تواند بر تحولات منطقه ای اثر گذار باشد.
https://irna.ir/xjMnFw
**اردوغان: همه منتظر نتایج انتخابات هستند/اجازه نفس کشیدن به تروریست ها را نخواهیم داد
رییس جمهور ترکیه گفت که همه منتظر نتایج انتخابات ۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ ترکیه هستند زیرا این رویداد سیاسی یک نقطه عطف تاریخی برای ترکیه و جهان خواهد بود.
«رجب طیب اردوغان» در مصاحبه با شبکه تلویزیونی تی.وی نت افزود که انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه برای کل جهان اهمیت ویژه ای دارد و گروههای تروریستی پ.ک.ک و «فتح الله گولن» با امید بستن به رقیب من، به میدان آمده اند ولی ملت ترکیه پاسخ همه آنها را خواهد داد.
وی بیان کرد: این روزها رسانههای غربی مسائل کشور خود را رها کرده و انتخابات ترکیه را در دستور کار اصلی خود قرار دادهاند و به صورت مستمر نسبت به آقای کمال(کمال قلیچداراوغلو اصلی ترین رقیب اردوغان) چاپلوسی می کنند چون او قول داده که سرنوشت ترکیه را به غرب بسپارد.
رییس جمهور ترکیه که در قالب برنامه تبلیغات انتخاباتی سخن می گفت، با انتقاد از سخنان «کمال قلیچداراوغلو» جدیترین رقیب خود مبنی بر «روابط با غرب را در اولویت قرار خواهیم داد»، اظهار کرد: این سخن پیام بسیار روشنی دارد و به این معناست که آنها به جای منافع ترکیه، منافع غرب را در اولویت قرار خواهند داد.
وی تاکید کرد: ما تاکنون برای رهایی ترکیه از وابستگیهای سیاسی و اقتصادی تلاش کرده و به نتایجی هم رسیده ایم ولی حالا «آقای کمال» می گوید که ما ترکیه را دوباره به شما وابسته می کنیم.
اردوغان افزود: گروههای تروریستی، وام دهندگان و امپریالیستها می گویند که اردوغان باید برود، ولی مردم ترکیه در روز انتخابات جواب آنها را خواهند داد و سرنوشت کشور خود را به دوستان و یاران تروریست ها نخواهند سپرد.
رییس جمهور ترکیه با اشاره به مبارزه جدی ترکیه با مظاهر تروریسم در داخل کشور و حاکم شدن آرامش در همه مناطق ترکیه طی چند سال اخیر ادامه داد: امروز تروریست های شکست خورده در پشت رقیب جمع شده اند ولی آنها بدانند که با تروریسم و کودتا نمی توانند به اهداف خود برسند.
وی با بیان این که عملیات نظامی برون مرزی کشورش تمام نشده و وی فقط منتظر زمان مناسب است، اظهار کرد: گروه های تروریستی راهبرد خود را تغییر داده اند و در تلاش برای ایجاد کریدور ترور در مرزهای شمالی سوریه هستند.
اردوغان با انتقاد از سخنان کمال قلیچداراغلو مبنی بر فراهم کردن زمینه بازگشت آزادانه همه اتباع ترکیه ساکن خارج از کشور اضافه کرد: کسانی که می خواهند از طریق سازمان های تروریستی نقشه های خود را در مورد ترکیه اجرا کنند، نمی توانند این قطار را به دست بگیرند.
اردوغان، کمال قلیچدار اوغلو رقیب انتخاباتی خود و شرکای او را فریب خورده گروههای تروریستی و دسیسه دشمنان ترکیه خواند و گفت: آنها موفق نخواهند شد، ملت ترکیه اجازه آزادی به تروریست ها را نمیدهد و نیروهای امنیتی ترکیه هم به گروههای تروریستی اجازه نفس کشیدن را نخواهند داد.
وی رقیب انتخاباتی و رهبران سیاسی مخالف خود را هواداران سازمان تروریستی پ.ک.ک خواند و بیان کرد: ائتلاف میز ششگانه، ائتلاف انتخاباتی نیست، بلکه انگار یک پویش برای آزادی تروریست هاست.
رییس جمهور ترکیه با بیان این که «رقیب انتخاباتی من هیچ وعده ای در خصوص حمایت از نوآوری، سرمایه گذاری و برنامه توسعه کشور ارائه نداده است»، اظهار کرد: آنها فقط وعده وام گرفتن از غرب و رها کردن تروریست ها از زندان را داده اند و هیچ برنامه دیگری ندارند و مطمئن هستم که ملت ترکیه هم از ماهیت آنها خبر دارند.
اردوغان اضافه کرد: در ایام نزدیک به انتخابات، رنگ همه ریخته، ماهیت همه آشکار شده، ملت آگاه ترکیه پای صندوق رای به آنها درس خوانهد داد و من حتی در مورد آن نگران نیستم.
وی خود و احزاب حامی خود را هم در انتخابات ریاست جمهوری و هم در انتخابات مجلس «بدون هیچ تردیدی» پیشتاز خواند و افزود: ملت ترکیه ۲۱ سال داور خدمت و سیاست بوده و بسیار خوب عمل کرده و باز هم مثل گذشته عمل خواهد کرد چرا که آنها خادمان و مخربان را به خوبی می بینند و می شناسند.
رئیس جمهوری ترکیه اضافه کرد: قلیچدار اوغلو و پیروانش بار دیگر خواهند فهمید که انتخابات با نظرسنجی ساختگی و پویش در شبکههای اجتماعی پیروز نمی شود و در روز انتخابات معلوم خواهد شد که نظرسنجیهای اعلام شده توسط اپوزیسیون پر از دروغ بوده زیرا اینها در ۲۱ سال گذشته، همواره قبل از هر انتخابات، خود را پیروز میدان خوانده اند.
وی گفت: وقتی آنها(رقبا) متوجه شدند که در پای صندوقهای رای شکست خواهند خورد، در مورد اعتبار و عملکرد شورای عالی انتخابات ترکیه سخن گفتند و سازمانی ایجاد کردند تا امنیت صندوق رای را تضعیف کنند.
اردوغان با پیش بینی مشارکت بالای مردم در انتخابات ترکیه گفت: جاه طلبی، ائتلاف رقبا را به بازیچه دیگران تبدیل کرده است.
در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ترکیه که همزمان با انتخابات پارلمانی این کشور برگزار می شود، چهار نامزد نهایی از جمله رجب طیب اردوغان از سوی ائتلاف جمهور، کمال قلیچدار اوغلو از سوی ائتلاف ملت، محرم اینجه از سوی حزب مملکت و سینان اوغان از سوی ائتلاف آتا در حال رقابت هستند.
انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه در داخل این کشور ۱۴ ماه می ۲۰۲۳(۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) برگزار میشود و در صورت کشیده شدن انتخابات ریاست جمهوری به دور دوم، دور دوم این رقابت سیاسی در روز یکشنبه ۲۸ ماه مِی ۲۰۲۳(۷ خردادماه ۱۴۰۲) برگزار خواهد شد.
۶۴ میلیون و ۱۱۳ هزار و ۹۴۱ نفر برای حضور در انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه واجد شرایط رای دادن هستند که سه میلیون و ۴۱۶ هزار و ۹۸ نفر از آنها در خارج از کشور ترکیه به سر می برند.
بر اساس اصلاحیه قانون اساسی که در سال ۲۰۱۷ به تصویب رسید، رئیس جمهور بالاترین مقام اجرایی و رئیس دولت بوده و در انتخاب وزرا و همراهان دولت اختیار کامل دارد.
برای حضور در رقابت بیست و هشتمین دوره انتخابات پارلمانی ترکیه نیز که همزمان با انتخابات ریاست جمهوری این کشور در حال برگزاری است، نامزدهای ۲۴ حزب به همراه ۱۵۱ نامزد مستقل برای کسب ۶۰۰ کرسی مجلس در ۸۷ حوزه انتخابیه به رقابت میپردازند.
انتخابات حساس پیش رو، سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ ترکیه و دومین دور انتخابات ریاست جمهوری این کشور پس از تغییر نظام سیاسی از پارلمانی به ریاستی و بیست و هشتمین دوره انتخابات مجلس این کشور محسوب میشود.
دوره ریاست جمهوری ترکیه پنج ساله است و منتخبان مردم در مجلس ترکیه نیز که ۶۰۰ عضو دارد، در مدت پنج سال بر کرسی مینشینند.
https://irna.ir/xjMnG۸
**اتحادیههای پلیس فرانسه: قانون مقابله با «آشوبگران» تدوین شود
چندین اتحادیه پلیس فرانسه در نامهای به رئیس جمهوری این کشور با اشاره «خشونت باورنکردنی» که نیروها در جریان اعتراضات اخیر با آن مواجه شدهاند، تدوین فوری قانون برخورد با «آشوبگران» را خواستار شدند.
در نامه اتحادیههای پلیس خطاب به امانوئل مکرون ضمن تاکید پلیس بر خواسته وزیر کشور مبنی بر اجرای فوری این قانون آمده است که پلیس در مواجهه با «خشونتها» در جریان اعتراضات اخیر در «شرایط آخرالزمانی» قرار گرفته است.
گروه متشکل از اتحادیههای متقاضی اجرای این قانون به خبرگزاری فرانسه گفتند پس از ارسال این نامه در روز پنجشنبه، ظهر جمعه وقت ملاقاتی در کاخ الیزه دریافت کردهاند. پاتریک استرزودا (Patrick Strzoda) رئیس دفتر و فردریک رز (Frédéric Rose) مشاور امنیتی رئیس جمهوری در این قرار با نمایندگان این اتحادیهها دیدار کردند.
با این حال اریک آنری (Eric Henry) سخنگوی این اتحاد سندیکایی این دیدار را نخستین گام خواند و گفت: هدف ما دیدار با رئیس جمهوری است.
در نامه اتحادیههای پلیس خطاب به مکرون آمده است: حمایت وزیر مربوط به این بخش نیازی به اثبات ندارد اما این حمایت باید از سوی همه مسئولان سیاسی و در راس آنها شما آقای رئیس جمهوری، تقویت شود.
پیشتر ژرال دارمنن (Gérald Darmanin) وزیر کشور فرانسه که نیروهای پلیس تحت اختیار اوست، تدوین با فوریت قانون مقابله با آشوبگران را خواستار شده بود. اما الیویه وران (Olivier Véran) سخنگوی دولت در این باره محتاط بود و استدلال کرد که « در این مرحله هیچ پاسخی» در مورد نیاز به قانون جدید وجود ندارد. با این وجود، اریک دوپون مورتی (Eric Dupond-Moretti) وزیر دادگستری و دارمنن باید این مساله را بررسی کنند.
اتحادیههای پلیس در نامه خود خطاب به مکرون «خشونت باورنکردنی» که نیروهای امنیتی با آن مواجه میشوند را محکوم کردند.
این نامه پس از آن نوشته شد که تظاهرات گسترده روز جهانی کارگر (اول مه / ۱۱ اردیبهشت) که با فراخوان اتحادیههای کارگری در ادامه اعتراض به اصلاحات قانون بازنشستگی و افزایس این سن همزمان شد و در جریان آن پاریس و چند شهر دیگر به صحنه خشونت میان پلیس و معترضان تبدیل شد و چندین نفر از جمله چند پلیس در جریان آن مجروح شدند.
اتحادیههای پلیس همچنین «پاسخ قضایی با اعلام جرم حداقلی را برای مهاجمان به پلیس در نخستین اقدام ارتکابی» و «جرم تلقی شدن توهین و تحریک به نفرت و ارتکاب جرم علیه مجریان قانون» را خواستار شدند.
وزیر کشور فرانسه پیشتر با تایید شمار ۵۴۰ بازداشت شده در جریان اعتراضات، از مجروح شدن ۴۰۶ پلیس خبر داد.
دارمنن همچنین مجازات سرسختانه علیه کسانی که نیروهای امنیتی را هدف قرار دادند، خواستار شد. وی همچنین چهرههای سیاسی مخالف دولت را که در مورد چنین جرائمی سکوت میکنند «همدست» مجرمان خواند.
https://irna.ir/xjMnGC
**پرده برداری نامزد انتخابات آمریکا از بیصداقتی و دروغگویی دولتمردان این کشور
رابرت کندی نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ در توییتی با انتقاد از دروغگویی دائمی دولتمردان واشنگتن، وعده داد که در صورت پیروزی، برای جلب اعتماد مردم آمریکا به دولت، صداقت و شفافیت را دوباره برقرار خواهد کرد.
کندی در مطلب خود آورده است: شوروی در سال ۱۹۶۰ آمریکا را متهم کرد که بر فراز این کشور دست به جاسوسی هوایی می زند. دولت وقت این موضوع را انکار و تنها زمانی که گری پاورز خلبان هواپیمای (جاسوسی) یو ۲ (U۲) دستگیر شد، به آن اذعان کرد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴، با اشاره به بهت آمریکایی ها از دروغگویی دولتشان نوشت: امروز این دروغگویی آنچنان روال شده که مردم دیگر شوکه نمی شوند.
کندی، توسل دولت به دروغ محض، نشت "ساختگی" اطلاعات، تبلیغات و تحریف برای جهت دهی به افکار عمومی را در تضاد با دموکراسی حقیقی دانست و نوشت: من دوباره صداقت و شفافیت را برقرار خواهم کرد تا اعتماد مردم آمریکا را به دست آورم.
رابرت اف کندی جونیور اواخر فروردین به طور رسمی نامزدی خود را برای انتخاب شدن به عنوان نماینده حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ اعلام کرد.
نظرسنجی روزنامه یو اس ای تودی و دانشگاه سوفولک نشان میدهد که کندی در مرحله اول کارزار انتخاباتیاش، توانسته نظر تعداد زیادی از رای دهندگان به بایدن را به خود جلب کرده و حمایت آنها را بدست آورد.
بر اساس این نظرسنجی، زمانی که کندی نامزدی خود را برای کاخ سفید اعلام کرد، ۱۴ درصد از حامیان بایدن در سال ۲۰۲۰ حمایت خود را از وی اعلام کردند.
https://irna.ir/xjMnGr
**اختصاص بسته تسلیحاتی ۵۰۰ میلیون دلاری آمریکا به تایوان
دولت جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در حال آماده سازی یک بسته تسلیحاتی ۵۰۰ میلیون دلاری برای تایوان است.
دولت بایدن در صدد استفاده از قدرت اجرایی خود جهت در اختیار قرار دادن این تسلیحات به تایوان مانند اوکراین است.
بر اساس این گزارش، این بسته شامل ارسال ذخایر موجودتسلیحات نظامی آمریکا به تایوان یا اختصاص تجهیزات پشتیبانی به این جزیره است.
در این گزارش به تجهیزات موجود در بسته تسلیحاتی اشاره ای نشده است.
کنگره به بایدن اجازه داده است تا بر اساس قانون مجوز دفاع ملی ۲۰۲۳ از یک میلیارد دلار موجودی ایالات متحده برای برقراری دموکراسی جزیره تایوان استفاده کند.
مارتین ماینرز، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا گفت که سال گذشته به منظور ارائه کمک های امنیتی حیاتی برای حمایت از تایوان، به مقام کاهش بودجه ریاست جمهوری اجازه داده شد. ماینرز گفت: "رویکرد دولت" با سیاست های قدیمی ایالات متحده که در قانون روابط تایوان مشخص شده است، سازگار است".
بر اساس این گزارش، دولت بایدن و متحدانش به طور فزاینده ای نگران سرعت مدرن سازی نظامی چین هستند.
این اظهارات در حالی بیان شده است که هو کائی هونگ رئیس شرکت بخش توسعه صنعت هوافضا و قراردادهای دفاعی تایوان به تازگی در جلسه کارگروه صنعت دفاعی آمریکا-تایوان در تایپه گفته است این شرکت خواستار افزایش توانمندی فنی خود برای کمک به توسعه نسل بعدی جنگنده های تایوان است.
تایوان روزانه شاهد پرواز جت های جنگنده چینی بر فراز حریم هوایی این جزیره است. بخش اصلی بدنه نیروی هوایی تایوان را جنگنده های اف-۱۶ شرکت لاکهیید مارتین و جنگنده های میراج ساخت فرانسه در کنار جنگنده های دفاعی داخلی F-CK۱ چینگ اوئو تشکیل می دهد.
هو کائی در ادامه سخنانش افزود وقتی صحبت از توسعه نسل بعدی جنگنده ها می شود ما امیدواریم آمریکا از تایوان حمایت کند و این حمایت شامل کمک در ساختن موتور، سیستم های کنترل، کنترل های محیطی و سایر موارد دیگر است که در ضمن فرصتی برای همکاری تایوان و آمریکاست.
تایوان در سال ۲۰۱۷ برنامه جنگنده های نسل بعدی خود را اعلام کرد که شامل فناوری های مخفی بود اما جزئیات کمی از آن زمان منتشر شده است.
تایوان در جستجوی یافتن راه هایی برای تولید داخلی جنگنده ها و یا سلاح های دیگر از جمله زیردریایی است.
مخالفت شدید چین
مائو نینگ سخنگوی وزارت خارجه چین نیز در اظهاراتی مخالفت خود را با تشدید روابط نظامی آمریکا و مقامات تایوان ابراز کرد و هشدار داد ایالات متحده در حال تبدیل تایوان به بشکه باروت است.
به گزارش خبرگزاری شینهوا، مائو تاکید کرد که فروش تسلیحات آمریکا به حکومت تایوان به طور جدی اصل چین واحد را نقض و و روابط چین وآمریکا را دچار مخاطره میکند.
وی با اشاره به اینکه به تازگی ایالات متحده و مقامات تایوان روابط نظامی خود را افزایش دادهاند، گفت: بازدید دلالان اسلحه و به اصطلاح انجمن دفاعی آمریکا گواه دیگری است بر اینکه ایالات متحده در حال تبدیل تایوان به بشکه باروت است که این موضوع برای هموطنان تایوانی ما دردسر ایجاد میکند.
مائو در ادامه گفت: ما بار دیگر از آمریکا میخواهیم به اصل چین واحد و سه بیانیه مشترک چین و آمریکا پایبند باشد، فروش تسلیحات و تماس نظامی با تایوان را متوقف و از عواملی که میتواند باعث ایجاد تنش در تنگه تایوان شود، دوری کنند.
وی با تاکید براینکه طرف چینی برای دفاع قاطعانه از حاکمیت و منافع امنیتی خود آماده اقدامات قوی و قاطعانه است، افزود: هر نیروی خارجی که در امور داخلی چین مداخله و صلح و ثبات در تنگه تایوان را تضعیف کند، عواقب آن را متحمل خواهد شد و تاوان اعمال اشتباه خود را خواهد پرداخت.
https://irna.ir/xjMnFL
**واشنگتن علیه کاراکاس؛ رفع مسدودی میلیونها دلار به کام مخالفان دولت
در ادامه حمایت کاخ سفید از مخالفان دولت ونزوئلا، تارنمای بلومبرگ به نقل از منابع مطلع گزارش داد که مخالفان ونزوئلا کنترل حسابهای بانکی مسدود شده دولت در ایالات متحده (مبلغ این حسابها حدود ۳۴۷ میلیون دلار است) را دوباره به دست گرفتهاند.
وزارت امور خارجه آمریکا به مسدودی حسابهایی که تا پیش از این به دلیل نبود رهبری در جبهه مخالفان دولت ونزوئلا ایجاد شده بود، پایان میدهد. مبلغ مسدود شده در این حسابها حدود ۳۴۷ میلیون دلار است.
اپوزیسیون ونزوئلا از سال ۲۰۱۹ و برای تامین مالی خود به این حسابها متکی بوده است اما به دنبال حذف خوان گوایدو در اوایل سال جاری میلادی (۲۰۲۳) از سِمت رهبری مخالفان و به رسمیت شناخته شدن به عنوان رئیسجمهوری موقت، مخالفان نتوانستند به این بودجه دسترسی داشته باشند. دولت نیکلاس مادورو رئیسجمهوری ونزوئلا نیز به دلیل تحریمهای آمریکا از دسترسی به این پول منع شده است.
این منابع آگاه به یلومبرگ اعلام کردند که وزارت امور خارجه آمریکا در هفتههای اخیر، به مقامهای اپوزیسیون مجوز داده است تا دوباره به این حسابها دسترسی داشته باشند. هنوز مشخص نیست که آیا مخالفان اجازه ورود به اماکن دیپلماتیک در ایالات متحده که دسترسی به آنها را در ماه فوریه (بهمن- اسفند) از دست دادند، خواهند داشت.
طبق اعلام سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، واشنگتن، مجلس ملی ونزوئلا در سال ۲۰۱۵ را به عنوان دولت قانونی این کشور به رسمیت میشناسد.
شورای مخالفان برای مدیریت و حفاظت از داراییهای ونزوئلا در خارج از این کشور، موسوم به کاپا (CAPA)، تا کنون از اظهار نظر در این مورد خودداری کرده است.
بلومبرگ به نقل از دو منبع که به صورت مستقیم از موضوع مطلع هستند، مینویسد: به رسمیت شناختن مخالفان ونزوئلا از سوی وزارت امور خارجه آمریکا، به خزانهداری آمریکا اجازه داد تا روز دوشنبه گذشته مجوزی را صادر کند که بر اساس آن به طلبکاران دولت اجازه میدهد تا در مورد توافقنامههای تسویه حساب با مجمع تحت رهبری مخالفان بر سر بدهیهای دولتی همچون بدهی شرکت نفت دولتی ونزوئلا (PDVSA) یا شرکتهای تابعه آن مذاکره کنند.
روز دوشنبه، یکم ماه مه (۱۳ اردیبهشت)، وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد هیچ اقدامی برای ممانعت از مزایده یا معامله سهام شرکت سیتگو (Citgo/ زیرمجموعه شرکت نفت ونزوئلا مستقر در واشنگتن) انجام نخواهد داد. شرکت سیتگو متعلق به دولت کاراکاس است اما توسط مخالفان کنترل میشود
لئونارد استارک (Leonard Stark) قاضی منطقه دِلاور (Delaware) در شرق آمریکا در اکتبر ۲۰۲۲ (مهر ماه)، برنامهای را برای حراج سهام شرکت مادر سیتگو پترولیوم (Citgo Petroleum) تصویب کرد.
این فرمان، روند مناقصه، فروش و مشاوره الزامی وزارت خزانهداری آمریکا برای هرگونه تصمیمگیری در مورد تغییر مالکیت داراییهای این شرکت را تعیین میکند.
تصمیم جدید آمریکا در بحبوحه بهبود جزئی روابط واشنگتن و کاراکاس اتخاذ شد. آمریکا در ماههای اخیر، تعامل خود را با دولت مادورو افزایش داده است و گاهی اوقات از گوستاوو پترو رئیسجمهوری چپگرای کلمبیا به عنوان میانجی استفاده میکند.
آمریکا ماه گذشته اعلام کرد که در صورت موافقت دولت ونزوئلا با برگزاری انتخابات آزاد، محدودیتهای خود بر فروش نفت ونزوئلا را کاهش میدهد.
این در حالی است که نیکلاس مادورو رئیسجمهوری ونزوئلا در واکنش به تصمیم آمریکا برای واگذاری شرکت سیتگو به یک بخش مخالفان دولت کاراکاس موسوم به پلتفرم واحد (Plataforma Unitaria)، اعلام کرد: امروز دولت ایالات متحده قطعنامهای را صادر کرد که سیتگو را به برخی از مخالفان پلتفرم واحد واگذار میکند، این قطعنامهای ناشایست است. این تصمیم دولت ایالات متحده، تمسخر و سیلی به کنفرانس بینالمللی بوگوتا است که خواسته آن، لغو تحریمها علیه ونزوئلا بود.
مادورو سرقت این شرکت ونزوئلایی به ارزش بیش از هشت میلیارد دلار را محکوم کرد و گفت: همه مخالفان در غارت و سرقت اموال ونزوئلا شریک هستند.
وی گفت: این سرقت آشکار از یک شرکت به ارزش بیش از هشت میلیارد دلار با بیش از ۱۰ هزار جایگاه سوخت در ایالات متحده و با درآمد سالانه بیش از یک میلیارد دلار است، دولت ایالات متحده این تصمیم را علیه مردم و حاکمیت ونزوئلا گرفته است و همه ما باید آن را رد کنیم.
https://irna.ir/xjMnGq
**تعامل ایران و چین؛ کلید امنیت غرب آسیا و خلیج فارس
پایگاه تحلیلی- خبری «کرادل» که اخبار و رویدادی غرب آسیا را دنبال می کند، در گزارشی به عادی سازی اخیر روابط ایران و عربستان با میانجیگری چین پرداخته و می نویسد این موضوع می تواند موجب بروز تحولات بزرگتر در غرب آسیا و کاهش چشمگیر نفوذ غرب و آمریکا در خاورمیانه را بدنبال داشته باشد.
روسیه ، ایران و چین همگی نقش کلیدی در شکل دادن به این تغییرات بنیادی را دارند که می تواند مداخلات انگلیس و آمریکا را در منطقه با چالش روبرو کند.
اگرچه روسیه، ایران و چین اغلب به زعم غرب با عناوینی مانند رقبای یکدیگر خوانده می شوند، اما این سه کشور معمولا به عنوان کارگزاران اصلی طراحی استراتژی های خروج از بسیاری از بحران هایی به شمار می آیند که توسط کشورهای غرب در منطقه غرب آسیا ظاهر شده اند.
بر اساس این گزارش، روسیه و ایران معمولا در منطقه غرب آسیا نقش های نظامی و امنیتی قابل توجهی ایفا کرده اند. این در حالی است که چین کوشیده است با توسعه رشد اقتصادی خود از نظر اقتصادی در پیشبرد تغییر الگوی منطقه ای نقش ایفا کند.
این تغییرات بیشتر در کشورهای ساحلی حاشیه خلیج فارس نمود پیدا خواهد کرد، منطقه ای که غرب از اوایل قرن گذشته کوشیده است نفوذ انحصاری خود را در آن توسعه و افزایش دهد و از مسیرهای راهبردی آبی و همچنین ذخایر نفت و گاز بهره برداری کند.
نگاهی به تحولات اخیر نشان می دهد در حال حاضر روسیه، ایران و چین از نگرانی های امنیتی مشترکی در خصوص افزایش تنش و درگیری هایی دارند که غرب عمدتا در آنها دست دارد.
از جمله این نگرانی های امنیتی می توان به تحرکات برخی گروه های جدایی طلب، نگرانی های امنیتی و اقتصادی مانند کنترل نقاط حساس مسیرهای دریایی از جمله تنگه مالاکا، هرمز و باب المندب اشاره کرد که می تواند از این آبراه های حیاتی در قطع منابع انرژی و تجارت بین چین و منطقه خلیج فارس استفاده کرد. از این رو، با هدف مقابله با این تهدیدها، روسیه ، ایران و چین تاکنون رزمایش های منظمی توسط نیروی دریایی این سه کشور انجام داده اند.
نگاهی به رویکر چین در منطقه غرب آسیا نشان می دهد این کشور کوشیده است به عنوان یک "کارگزار صادق" در این مبارزه وارد شود.
سیاست چین در غرب آسیا-ریشه در ابتکار کمربند-راه دارد که در نخستین ماه ۲۰۱۶ میلادی شکل گرفت یعنی زمانی که رئیس جمهوری چین به کشورهایی مانند مصر، عربستان و ایران سفر کرد.
در واقع ابتکار «کمربند-راه» که ایران در قلب آن قرار دارد، طرحی در حال اجرا از یک دهه قبل توسط چین و بزرگترین برنامه زیرساختی در تاریخ جهان شناخته میشود که چهار قاره را پیوند میدهد.
سفر شی به ریاض در حالی صورت گرفت روابط ایران و عربستان، در سال های اخیر با تنش هایی همراه بود و حتی به قطع روابط دیپلماتیک انجامید.
با این حال ، روابط اقتصادی و دوستانه چین با هر دو کشور، پکن را قادر ساخت تا بتواند نقش میانجیگرانه را میان آنها ایجاد کند و این مساله در نهایت به انعقاد توافق های استراتژیک جامع انجامید.
رئیس جمهور چین ۲۱ آوریل سال گذشته میلادی (۱ اردیبهشت ۱۴۰۱) «ابتکار امنیت جهانی» را به منظور ساخت یک جامعه امنیت جهانی با یک سرنوشت مشترک برای بشریت را مطرح ساخت. ۱۰ ماه بعد پکن «سند مفهومی ابتکار امنیت جهانی» را به منظور تبیین مفصل این ابتکار منتشر کرد.
موضع جدید چین مبنی بر اینکه "مردم خاورمیانه [غرب آسیا] صاحب اصلی سرنوشت خود هستند" و "آنها کسانی هستند که باید در امور امنیتی منطقه رهبری کنند" برای اولین بار توسط شورای دولتی چین و وانگ یی وزیر خارجه چین در دومین انجمن امنیتی خاورمیانه که توسط موسسه مطالعات بین المللی چین در پکن در سپتامبر ۲۰۲۲ برگزار شد، اعلام شد.
این موضع پکن مجددا در دسامبر توسط رئیس جمهور شی در سخنرانی خود در اجلاس چین و عرب در ریاض تکرار شد .
بر اساس این گزارش، چین برخلاف ایالات متحده و اتحادیه اروپا، سیاست های دیپلماتیک و اقتصادی را برای همه مناطق در غرب آسیا به کار می گیرد و به طور استثنایی در موقعیت خوبی قرار دارد تا به عنوان یک کارگزار منطقه ای صادق عمل کند
برای چین که بیش از دو سوم نیازهای نفت خام خود را از خارج وارد می کند ، دسترسی بدون محدودیت به خلیج فارس غنی از انرژی نشان دهنده یک منافع امنیتی بزرگ است و سفر شی به عربستان دقیقا شاهدی بر این ادعاست.
در پایان این گزارش آمده است با آغاز جنگ اوکراین، منطقه شاهد بروز ابتکارات مختلف دیپلماتیک و امنیتی از سوی روسیه، ایران و چین بود.
بر اساس این گزارش، وقوع جنگ در اوکراین به نوعی سبب بروز تغییرات شگرفی در روابط بین الملل شد و آسیب پذیری قدرت تک قطبی غرب را بیش از پیش آشکار ساخت.
در حال حاضر ایالات متحده اعتماد متحدان قدیمی خود را در منطقه از دست داده است و نفوذ این کشور به ویژه در غرب آسیا به سرعت در حال افول است. از دیگر سو، به سبب آسیب پذیر بودن دلار، این اسکناس سبز بیش از هر زمان دیگر آماج حملات گسترده در جهان قرار گرفته است.
از سوی دیگر نیز ، در حالی که غرب آسیا و بقیه جهان همچنان با طیف وسیعی از چالش های پیچیده از جمله درگیری های مداوم و بی ثباتی اقتصادی روبرو هستند، ظهور بازیگران جدید و ابتکارات صلح آمیز راهی سریع و ضروری برای ثبات منطقه ای ارائه می دهد..
https://irna.ir/xjMmkc
**حزب الله: آماده نزدیک کردن دیدگاه ها برای انتخاب رئیس جمهوری لبنان هستیم
معاون دبیر کل حزب الله لبنان گفت: حمایت خود را از نامزدی «سلیمان فرنجیه» اعلام کرده و آماده هستیم تا برای خروج از بن بست سیاسی، دیدگاه ها را برای انتخاب رئیس جمهور لبنان به یکدیگر نزدیک کنیم.
«شیخ نعیم قاسم» در حساب کاربری خود در توییتر افزود: بارها با ارائه یک نام برای ریاست جمهوری، بر رویکرد مثبت تاکید کردهایم، امروز در سطح محلی و منطقهای همه چیز روشنتر شده است.
وی ادامه داد: ادامه رویکرد منفی با هدف طرد دیگری، بدون ارائه جایگزین بیفایده است.
معاون دبیرکل حزب الله لبنان اضافه کرد که حزب الله گفت وگو با احزاب دیگر را برای رسیدن به انتخاب رئیس جمهوری متوقف نکرده است.
وی گفت: از نامزدی «سلیمان فرنجیه» رئیس جریان المرده به طور علنی حمایت کردهایم، پس اجازه دهید سایر جناحها هم نامزد یا نامزدهای خود را معرفی کنند.
«شیخ نعیم قاسم» اظهار داشت: آماده مذاکره برای نزدیکتر کردن دیدگاهها به یکدیگر جهت خروج از بن بست سیاسی هستیم.
پیشتر نیز شیخ نعیم قاسم در صفحه توییتر خود در خصوص وضعیت این کشور نوشته بود: ۶ ماه است که وضعیت تغییر نکرده است. نامزدی که تعداد قابل توجه آرای نمایندگان را دارد، سلیمان فرنجیه است و فراکسیونهای مخالف نیز به دنبال نامزد دیگری هستند که تا این لحظه در این خصوص به توافق نظر نرسیده اند.
وی نوشت که هیچ یک از نامزدهای طرف مقابل آرای قابل توجهی ندارند.
شیخ نعیم قاسم تاکید کرد که کشور لبنان دو گزینه پیش رو دارد؛ اولی گزینهای جدی (سلیمان فرنجیه) و دیگری تداوم خلاء (در نهاد ریاست جمهوری) است و تمام دادهها داخلی و تحولات منطقهای حاکی از تغییر وضعیت نیست.
معاون دبیرکل حزب الله لبنان نوشت که امروز باید از طریق گفت وگو و برداشتن موانع، گزینهای که به از بخت بیشتری برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری برخوردار است، انتخاب کنیم تا کشور را نجات و زمان را هدر ندهیم و اجازه ندهیم که بعد از مدتها انتظار نتیجه قبلی تکرار شود.
سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان نیز چندی پیش در سخنرانی خود به مناسبت روز جانباز و اعیاد شعبانیه، حمایت حزب الله از سلیمان فرنجیه را اعلام کرد.
این موضع حزب الله چند روز پس از اعلام حمایت جنبش امل از فرنجیه صورت گرفت.
سید حسن نصرالله همچنین خواستار مشارکت همه احزاب لبنانی برای دستیابی به توافق بر سر پرونده ریاست جمهوری شد و تصریح کرد: اگر به رویکرد فعلی در انتخاب رئیس جمهور ادامه دهیم، خلاء ریاست جمهوری ممکن است سالها ادامه یابد.
«سلیمان تونی فرنجیه» نوه سلیمان فرنجیه است که بین سالهای ۱۹۷۰ تا ۱۹۷۶ رئیس جمهور لبنان بود، پدر وی نیز تونی فرنجیه یکی از وزرای دولت لبنان در بین سالهای ۱۹۷۳ تا ۱۹۷۵ بود.
خانواده سلیمان فرنجیه در سال ۱۹۷۸ به دست سمیر جعجع و شورشیان فالانژ به رگبار بسته شدند و او به دلیل مسافرت از این جنایت جان سالم به در برد.
وی در بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۵ به ترتیب وزارتخانههای مسکن (۲ دوره)، امور شهر و روستا، بهداشت (۳ دوره) وکشور در دولتهای مختلف را عهده دار بود.
فرنجیه همچنین یکی از شخصیتهای نزدیک به خط مقاومت در داخل لبنان به شمار میآید که از نظر سیاسی همواره بر ضرورت وجود مقاومت در مقابل اشغالگری رژیم صهیونیستی و تروریسم تکفیری در سوریه تاکید داشته است.
علنی شدن حضور سلیمان فرنجیه در عرصه انتخابات ریاست جمهوری فضای راکد و بیرمق عرصه سیاسی لبنان را وارد دور جدیدی از رقابتهای سیاسی کرده است.
https://irna.ir/xjMnFJ
**جو بایدن اتهامها علیه فرزندش را رد کرد
رییس جمهوری آمریکا در گفتوگویی با دفاع از «هانتر بایدن» و رد اتهامهای مالیاتی علیه وی، گفت که پسرش هیچ تخلفی مرتکب نشده و به او افتخار میکند.
جو بایدن رییس جمهوری آمریکا در مصاحبه با شبکه «ام اس ان بی سی» گفت: در وهله نخست، پسر من هیج تخلفی مرتکب نشده است. من به او اعتماد دارم. من با او ایمان دارم.
بایدن درباره اثر اتهامهای مطرح شده علیه پسرش بر ریاست جمهوری خود، گفت تاثیر این مساله این است که به پسرم افتخار میکنم.
بر اساس این گزارش، دادستانهای فدرال پس از تحقیقات چهار ساله در حال تصمیمگیری هستند که آیا اتهامها علیه هانتر بایدن پسر رییسجمهوری آمریکا را در نقض قوانین و فرار مالیاتی و همچین نقض قوانین اسحله، تایید کنند تا خیر.
هانتر هرگونه اتهام ارتکاب تخلف مالیاتی را رد کرده و میگوید تمام امور مطابق قانون انجام شده است.
این گزارش میافزاید: نتیجه تحقیقات هرچه باشد توجهات زیادی را به سمت بایدن و خانواده او همزمان با آغاز به کار دوباره کارزار انتخاباتی او جلب میکند.
جمهوریخواهان پس از به دست گرفتن کنترل مجلس نمایندگان در سال ۲۰۲۳، یک رویارویی با کاخ سفید را آغاز کرده اند و هدف آنها امور مالی خانواده بایدن رئیس جمهور دموکرات آمریکا است. این تحقیقات می تواند مسیر رقابت انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ را مشخص کند.
رییسجمهوری آمریکا در بخش دیگری از صحبتهای خود با انتقاد از رویکرد کنگره جمهوریخواه آمریکا در برخورد با مساله افزایش سقف بدهیهای دولت که درصورت عدم تصویب ممکن است تا یک ماه آینده ( از ۱ ژوئن /۱۱ خرداد) و برای نخستین بار و به دلیل نکول بدهی به ورشکستی دولت ایالات متحده منجر شود، آن را «یک فاجعه» خواند.
وی با اشاره به اینکه این یک بدهی ۲۰۰ ساله است و رییس مجلس نمایندگان آمریکا برخلاف آنچه در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ اتفاق افتاده، برای افزایش سقف بدهی به دنبال باجخواهی و دریافت تاییدیه بودجه پیشنهادی کنگره از دولت است، یاد آور شد که کنگره در دوره ترامپ چندین بار سقف بدهی را افزایش داد.
قرار است نشستی با حضور بایدن و سران کنگره آمریکا در تاریخ ۹ مِه (۱۹ اردیبهشت) برگزار شود.
بایدن همچنین در پاسخ به انتقادها درمورد حضور دوبارهاش در رقابتهای انتخاباتی با توجه به اینکه در دهه ۸۰ زندگی خود است گفت این شغل [ریاست جمهوری آمریکا] به تجربه و درایت بالایی احتیاج دارد و من از تمام آنهایی که تاکنون برای ریاست جمهوری نامزد شدهاند با تجربه تر هستم.
بایدن با تاکید بر اینکه او در تمام جنبهها با دونالد ترامپ رقیب اصلی خود در انتخابات ۲۰۲۴ تفاوت دارد، خاطر نشان کرد نباید اجازه دهیم که او بار دیگر وارد کاخ سفید شود.
https://irna.ir/xjMnF۴
**ادعای رویترز درمورد حمله پهپادی به کرملین؛ از داخل روسیه انجام شده است
خبرگزاری رویترز به نقل از کارشناسان پهپادی مستقر در آمریکا مدعی شد که حمله به کاخ کرملین بمنظور ترور ولادیمیر پوتین احتمالا از داخل خاک روسیه انجام شده است.
دانا گوارد رئیس «بنیاد زمان بندی و ناوبری پایدار»با بیان اینکه مسکو نسبت به محافظت از کرملین در برابر پهپادها دست کم از سال ۲۰۱۵ بسیار نگران بوده است، گفت: روسیه از همان زمان با جعل موقعیتهای مکانی استفاده از اقدامات الکترونیک را برای دور نگه داشتن این پرندهها از کاخ کرملین آغاز کرده است.
به نوشته رویترز، جعل موقعیت مکانی زمانی اتفاق می افتد که یک سیگنال جیپیاس تقلبی برای جایگزینی با یک سیگنال واقعی ارسال می شود تا سیستمهای هدایت الکترونیکی در پهپادها یا سایر دستگاهها را فریب دهد.
گوارد معتقد است که پهپادهای استفاده شده در حمله به کرملین اندازه متوسطی داشتند و «احتمالاً از جیپیاس استفاده نمیکردند، بلکه یا به صورت دستی کنترل میشدند (که نشان دهنده پرواز از نقطهای نزدیک است) یا به سبک انتحاری (کامیکازه) نشانه رفته و در یک مسیر قرار گرفته اند.
«بلیک رزنیک» یک کارشناس پهپادی که بنیانگذار شرکت تولیدی "برینک" نیز است، از اینکه پهپادها بدون شناسایی شدن بر فراز مسکو پرواز کرده و به کاخ کرملین رسیده اند، ابراز تعجب کرد.
وی با اشاره به اینکه اندازه نسبتا کوچک و ارتفاع پایین میتواند کمک کند، گفت: اگر پهپاد از جیپیاس استفاده نکرده و با یک پایگاه کنترل زمینی ارتباط نداشته، روشهای پارازیتی و جعل برایش سخت شده است.
رزنیک اضافه کرد که کرملین سامانههای دفاع از نزدیک راداری و ردیاب بصری زیادی دارد که میتواند از فشنگ و پرتابههای انفجاری برای حفاظت در برابر پهپادها و حتی موشکها استفاده کند.
دن گتینگر کارشناس پهپادی در «انجمن پرواز عمودی» نیز گفت که در تمام این نوع حملههای پهپادی یک طرفه، هواپیمایی که در آن استفاده میشود به نظر یک هواگرد ثابت بال بوده است.
حدود نیمی از پهپادهای نظامی بزرگتر که در حال حاضر در حال توسعه یا استفاده در سراسر جهان هستند، توانایی پرواز مسافت ۴۰۰ کیلومتری را دارند. دن گتینگر،گفت: چین، هند، تایوان و اوکراین از جمله کشورهایی هستند که پهپادهایی با این اندازه و توانایی تولید می کنند.
به گفته گتینگر اگر این هواپیما از داخل روسیه پرتاب میشد، تعداد قابل توجهی از هواپیماها قادر به انجام این حمله بودند.
دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین چهارشنبه گذشته اعلام کرد که کییف با انجام حمله پهپادی به کاخ کرملین قصد جان پوتین را کرده بود.
طبق بیانیه کاخ کرملین، دو پهپاد به سوی کاخ کرملین در حرکت بودند اما با کمک سامانههای جنگی الکترونیک سرویسهای امنیتی روسیه سرنگون شدند و این حمله هیچ خسارت جانی یا مالی به همراه نداشت.
میخایلو پودولیاک مشاور ارشد ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین روز پنجشنبه مدعی شد که روسیه خود این حمله پهپادی را به راه انداخته است. او به تأخیر رسانه های دولتی روسیه در گزارش آن و «فیلم همزمان از زوایای مختلف» اشاره کرد که به نظر پس از حمله ادعایی ساعت ۲:۳۰ بامداد را نشان میدهد.
زلنسکی نیز دخالت نیروهای اوکراینی در این حمله پهپادی را رد کرد.
https://irna.ir/xjMmS۳
**مقام سابق آمریکا: ریاستجمهوری دوباره ترامپ به هرجومرج منتهی میشود
وزیر دادگستری دولت ترامپ عنوان کرد که محبوبترین داوطلب نامزدی حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴، فاقد انضباط و توانایی تفکر راهبردی است و قادر به اجرای وعدههای خود نخواهد بود.
تارنمای شبکه خبری فاکس نیوز دیروز (۱۵ اردیبهشت) به نقل از ویلیام بار، وزیر پیشین دادگستری آمریکا نوشت که ترامپ قادر به عمل به وعده هایش نخواهد بود.
وی ادامه داد: او انضباط لازم و توانایی تفکر راهبردی، تفکر علت و معلولی، تعیین اولویت ها یا نحوه انجام امور در حکومت را ندارد.
به گفته دادستان کل دولت جورج بوش، ریاست جمهوری ترامپ به هرج و مرج منتهی خواهد شد.
نظرسنجی اخیر فاکس نیوز نشان می دهد که ترامپ نامزد مورد علاقه بیشتر رای دهندگان جمهوریخواه بوده و ران دیسانتیس فرماندار ایالت فلوریدا و رقیب احتمالی هم حزبی وی با فاصله زیادی در رتبه دوم قرار دارد.
https://irna.ir/xjMnHG
**بزرگترین رزمایش نظامی مشترک آمریکا و کره جنوبی برگزار میشود
وزارت دفاع کره جنوبی امروز شنبه اعلام کرد بزرگترین رزمایش مشترک آمریکا و کره جنوبی در ماه جاری به مناسبت هفتادمین سالگرد روابط دو کشور و هفتادو پنجمین سالگرد تاسیس ارتش کره جنوبی برگزار خواهد شد.
براساس اطلاعات وزارت دفاع کره جنوبی قرار است از ۲۵ مه تا ۱۵ ژوئن (۴ خرداد تا ۲۴ تیر) آمریکا و کره جنوبی بزرگ ترین رزمایش خود را برای ۵ بار در میدان تمرینی سئونگجین فابر در پوچئون واقع در ۵۲ کیلومتری شمال شرقی سئول انجام دهند.
رزمایش امسال بزرگ ترین رزمایش مشترک دو کشور خواهد بود و قرار است سیستم های سلاح های پیشرفته از جمله جنگنده های اف-۳۵ ای، بالگردهای جنگنده آپاچی ای اچ-۶۴، تانک های کی-۲ و موشک اندازهای چندمنظوره چونمو در این رزمایش شرکت کنند.
بیش از ۱۰ رزمایش اینچنینی از سال ۱۹۷۷ که به شکل مشترک و یا به تنهایی از سوی کره جنوبی انجام شده است. آخرین رزمایش مشابه در سال ۲۰۱۷ با بسیج کردن ۴۸ واحد نظامی کره جنوبی و آمریکا با شرکت بیش از ۲ هزار سرباز انجام شد.
به عنوان بخشی از برنامه برای برگزاری مراسم کره جنوبی، این کشور همچنین به دنبال برگزاری مراسم روز نیروهای ارتش این کشور با شرکت نیروهای آمریکایی در اواخر ماه سپتامبر سال جاری میلادی است.
کره جنوبی و آمریکا پیمان مشترک دفاعی خود را در اکتبر ۱۹۵۳ پس جنگ کره امضا کردند.
https://irna.ir/xjMnHv
**صربستان همچنان در شوک ۲ حادثه تیراندازی/ بازبینی قوانین اسلحه
صربستان درحالیکه به دنبال دومین فاجعه تیراندازی جمعی در دو روز گذشته در شوک به سر میبرد که الکساندر ووچیچ، رئیسجمهور صربستان وعده خلع سلاح در این کشور را داد.
تارنمای هیل در گزارشی نوشت: الکساندر ووچیچ، رئیسجمهور صربستان، اعلام کرد که برنامه خلع سلاح را تقریبا در کل صربستان پیش خواهیم برد. برای مقابله با این شرارت باید تصمیمی اتخاذ کنیم.
در حادثه تیراندازی روز پنجشنبه در دو روستا در نزدیکی شهر ملادنوواچ در جنوب بلگراد پایتخت صربستان، ۸ نفر کشته و ۱۴ نفر زخمی شدند. پلیس جمعه یک مظنون را پس از جست و جوی شبانه دستگیر کرد.
این تیراندازی یک روز پس از آن صورت گرفت که یک پسر ۱۳ ساله در مدرسهاش در بلگراد اقدام به تیراندازی کرد و بر اثر آن هشت دانش آموز و یک نگهبان مدرسه را به قتل رساند.
ووچیچ ضمن اعلام برنامه های خود را برای ایجاد سریع تغییرات در قوانین اسلحه کشور اظهار کرد: در ۲۴ ساعت دنبال دلیلی میگشتیم که چرا چنین حادثهای باید بیفتد.
ووچیچ خواستار تعلیق دو ساله مجوزهای جدید حمل اسلحه، بازرسی کامل از صاحبان اسلحه قانونی و محاکمه سختتر برای افرادی شد که اسلحههای ثبت نشده دارند. وی همچنین در راستای تلاش برای قرار دادن یک پلیس در هر مدرسه، وعده داد که طی شش ماه آینده نیروی پلیس صربستان را ۱۲۰۰ نفر افزایش دهد.
https://irna.ir/xjMnFV
**کلمبیا: آمریکا میخواهد درگیری ناتو و روسیه را میان بوگوتا و کاراکاس تکرار کند
رئیسجمهوری کلمبیا آمریکا را به تلاش برای بازتولید درگیری سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و روسیه، این بار میان کشورش و ونزوئلا متهم کرد.
گوستاوو پترو (Gustavo Petro) رئیسجمهوری کلمبیا در جریان سخنرانی در مجمع اقتصاد نوین در اسپانیا (Foro Nueva Economía en España)، ایالات متحده را متهم کرد که قصد دارد درگیری ناتو و روسیه را بین کلمبیا و و نزوئلا تکرار کند.
وی اینچنین استدلال کرد که دونالد ترامپ رئیسجمهوری پیشین آمریکا، حمله به خاک ونزوئلا به دلیل اتحاد نظامی این کشور با روسیه را ترویج میکرد، در حالی که به دنبال سوق دادن کشور کلمبیا به سمت ناتو بود.
پترو بر رابطه برادرانه بوگوتا- کاراکاس تاکید و ابراز تاسف کرد: چند سال پیش میتوانستیم وضعیتی مانند شرایط کنونی اروپا داشته باشیم، اما بسته شدن مرزها و وضعیت دوقطبی شدید بین دو دولت باقی ماند.
رئیسجمهوری کلمبیا خاطرنشان کرد از زمانی که او به قدرت رسیده است، این وضعیت دوقطبی برطرف و مرزها باز شدهاند اما ونزوئلا با تحریم مواجه است.
وی در بخشی دیگر از اظهارات خود بار دیگر بر نقشی که اسپانیا میتواند به عنوان رئیس شورای اتحادیه اروپا ایفا کند، تاکید کرد. پترو از اهمیت روابط بین اسپانیا و کلمبیا به منظور ایجاد اتحاد بین اتحادیه اروپا و آمریکای لاتین دفاع کرد و گفت این اتحاد اولویتی است که اقتصاد اروپا و آمریکای لاتین را به حرکت در میآورد.
گوستاوو پترو همچنین هشدار داد که کلمبیا نسلکشی به دست گروههای جنایتکار را شاهد بوده است. وی خاطرنشان کرد که این سازمانهای مافیایی هستند که قدرت سیاسی دارند و با استفاده از ارتش های خصوصی مناطق را کنترل میکنند.
از زمان پایان عصر دوقطبی، آمریکا با معرفی خود به عنوان مالک جهان، از ناتو برای گسترش سلطه خود در سراسر کره زمین از جمله آمریکای لاتین استفاده کرده است. ناتو از طریق سه کشور کلمبیا، آرژانتین و برزیل به عنوان متحدان اصلی خارج از ناتو در منطقه آمریکای لاتین نفوذ دارد. اتحادی که همکاریها و توافقنامههای میان آنها، بیش از همه به سود ایالات متحده است؛ کشوری که وسواس زیادی برای مقابله با نفوذ چین و روسیه در آمریکای لاتین به عنوان حیاط خلوت خود دارد.
حدود یکسال پیش، جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا، به طور رسمی دولت کلمبیا را متحد اصلی غیر ناتو برای واشنگتن معرفی کرد.
آرژانتین و برزیل نیز به ترتیب از سالهای ۱۹۹۸ و ۲۰۱۹ متحدان خارج از ناتو محسوب میشوند.
https://irna.ir/xjMnHT
**حماس: رژیم صهیونیستی بهای جنایت طولکرم را خواهد داد
جنبش حماس تاکید کرد که رژیم صهیونیستی بهای جنایت طولکرم و ترور قهرمانان مقاومت را خواهد داد.
"عبداللطیف القانوع"، سخنگوی جنبش حماس تاکید کرد که جنایت ترور قهرمانان مقاومت در طولکرم تنها منجر به افزایش قدرت ملت فلسطین در تداوم راه مقاومت می شود.
وی خاطرنشان کرد که مقاومت فلسطین در کرانه باختری و تشکیلات نظامی آن از حالت ناتوانی بیرون آمده و دشمن اشغالگر صهیونیستی بهای جنایت های خود علیه ملت فلسطین و قهرمانان مقاومت را خواهد داد.
منابع فلسطینی صبح امروز از درگیری مبارزان فلسطینی با نظامیان صهیونیست در اردوگاه نور شمس در شرق شهر طولکرم در کرانه باختری رود اردن خبر دادند که در جریان آن دو جوان ۲۲ ساله فلسطینی با آتش مستقیم نظامیان رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدند.
وزارت بهداشت تشکیلات خودگردان فلسطین اعلام کرد: «سامر صلاح الشافعی» با شلیک گلوله به ناحیه گردن، سینه و شکم و «حمزه جمیل خریوش» از ناحیه سینه، گردن و پای چپ، در شهر طولکرم هدف گلوله نظامیان اشغالگر قدس قرار گرفتند.
بر اساس این گزارش، دیگر گروه های مقاومت نیز تاکید کردند که جنایت اشغالگران صهیونیست در اردوگاه طولکرم بی پاسخ نخواهد ماند.
گردانهای کتائب «القسام» شاخه نظامی جنبش حماس نیز در بیانیه ای اعلام کرده که اشغالگران صهیونیست بهای سنگینی بابت جنایت امروز پرداخت خواهند کرد و پاسخی در خور ارزش این شهیدان و درد از دست دادنشان به اشغالگران وارد خواهد شد.
https://irna.ir/xjMnJy
**آتش سوزی مهیب در لس آنجلس آمریکا
آتش سوزی مهیب در یک انبار مبلمان در کامرس لس آنجلس آمریکا خسارت زیادی برجای گذاشت.
اداره آتش نشانی لس آنجلس اعلام کرد حدود ساعت ۳:۳۰ دقیقه بامداد جمعه به وقت محلی در مورد بروز حریق گسترده در یک ساختمان واقع در یک مرکز تجاری یک طبقه تماسهای متعددی دریافت کرده است.
به گزارش شاهدان، تودهای از دود سیاه تا کیلومترها از ساختمان دستخوش حریق قابل مشاهده بوده است. ساختمان مزبور یک مرکز توزیع مبلمان بوده است.
سروان شیلا کلیهر از اداره آتش نشانی لس آنجلس، به خبرنگاران گفت: دمای ایجادشده بسیار بالا بود و مدتی طول کشید تا آتش نشانها بتوانند به مرکز حریق نزدیک شوند.
طبق گزارشها، آتش نشانان از رسیدن شعلههای آتش به واحدهای مسکونی جلوگیری کردند.
بنا به اعلام آتش نشانی لس آنجلس، آتش نشانان پس از ۶ ساعت موفق شدند آتش سوزی رخ داده در این انبار مبلمان را اطفا کنند.
https://irna.ir/xjMnBQ
**حزب الله: سفر رئیس جمهور ایران به سوریه به معنای شکست اراده آمریکا است
رئیس هیأت شرعی حزب الله لبنان جمعه شب گفت که سفر آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران به سوریه به معنای شکست اراده و تحریمهای آمریکا است.
شیخ «محمد یزبک» گفت که سفر رئیس جمهور ایران به سوریه سفری تاریخی است و به معنای شکست قانون سزار (قانون تحریمهای آمریکا علیه سوریه) و اراده آمریکا و هشداری درباره سقوط هژمونی امپریالیسم در منطقه و در راستای حمایت از محور مقاومت از داخل دمشق است.
وی افزود: دیدارها، مذاکرات و توافقاتی که صورت گرفته، دشمن اسرائیلی را سردرگم کرد درحالی که باعث شده است محور مقاومت، نفس راحتی بکشد و گشایشی در منطقه ایجاد شود.
رئیس هیأت شرعی حزب الله لبنان در ادامه گفت: از علمای سعودی میشنویم که میگویند توافقهای سازش با دشمن صهیونیستی یک بدعت است و تنها دین نزد خداوند، اسلام است و این از نتایج دیدار طرفهای ایرانی و سعودی در چین است.
یزبک همچنین با بیان اینکه فضای توافق و حل مشکلات بر منطقه حاکم شده است اما مسئولان لبنان از این فضا برای گفت وگو، تفاهم و تلاش برای بهبود شرایط و برداشتن نگرانیها و دغدغهها استفاده نمیکنند، افزود: همه در لبنان خواستار تشکیل دولت قدرتمند و عادلی هستند که بتواند بر همه خاک این کشور تسلط داشته باشد.
وی در ادامه با تاکید براینکه وحشیگری دشمن اسرائیلی در کشتار، یورش، تجاوز به مقدسات و تعرض به اسرا نقض همه قوانین و موازین بین المللی است، تصریح کرد: هر کس اعدام خضر عدنان اسیر فلسطینی را محکوم نکند، لکه ننگی بر پیشانی خود خواهد داشت.
آیتالله سید ابراهیم رئیسی صبح روز چهارشنبه با بدرقه محمد مخبر معاون اول رئیسجمهور و حجتالاسلام والمسلمین محسن قمی معاون ارتباطات بینالملل دفتر رهبر معظم انقلاب و جمعی از اعضای دولت عازم دمشق شد.
حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه، مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی و رئیس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و سوریه، جواد اوجی وزیر نفت، امیرسرتیپ محمدرضا آشتیانی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، عیسی زارعپور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد، غلامحسین اسماعیلی رئیس دفتر و محمد جمشیدی معاون امور سیاسی دفتر رئیس جمهور و نیز جمعی از تجار و فعالان اقتصادی بخش خصوصی در این سفر حضور داشتند.
در این سفر ۱۴ سند همکاری بین دو کشور در حوزههای همکاریهای تجاری، نفت و انرژی، فنی - مهندسی، مسکن، حمل و نقل ریلی و هوایی، مناطق آزاد و بخش خصوصی، ارتباطات و فناوری و زلزله و امدادرسانی و تسهیل امور زیارتی بین مقامات دو کشور به امضاء رسید.
https://irna.ir/xjMnCg
**تحلیلگر صهیونیستی: حماس درسهای زیادی به نتانیاهو داده است
یک تحلیلگر نظامی صهیونیستی جمعه شب گفت که جنبش حماس طی سالهای گذشته درسهای زیادی به بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم داده است.
«آلون بن داوید» تحلیلگر نظامی کانال ۱۳ رژیم صهیونیستی گفت: اگرچه حماس در سالهای گذشته درسهای زیادی به نتانیاهو داده است، اما درس اخیر دردناکتر بود و تصمیم نتانیاهو برای مهار وقایع اخیر و عدم رویارویی جدید و بیهوده با غزه در این مرحله تصمیم مهمی است، زیرا او بیشتر از دیگران به خاطر درسهایی که از غزه گرفته، از شرایط آگاهی دارد.
وی افزود: غزه سرسخت و سرکش، چالش امنیتی برای (رژیم) اسرائیل بوده و هست و نیز محل آزمون سختی در دورههای متوالی برای سیاستمداران مختلفی بوده که وعدهها و شعارهایی داده و سوگند خوردند و عهد کردند که اوضاع را تغییر دهدند و آرامش را به جنوب بازگرداند اما این وعدههای آنها به در بسته خورده است.
تحلیلگر نظامی کانال ۱۳ اضافه کرد: غزه موفق شده است که در مورد ضوابط قدرت به سیاستمداران اسرائیلی (صهیونیستی) درسهایی بیاموزد و تأکید کرده که معضل غزه با موشک و بمب قابل حل نیست، همانطور که ارتش (رژیم) اسرائیل متوجه شده است که هرگونه عملیات نظامی منجر به تغییر واقعیت در مقابل غزه و بازگشت آرامش نخواهد شد.
شیخ خضر عدنان از رهبران اسیر جنبش جهاد اسلامی فلسطین در کرانه باختری روز سهشنبه پس از ۸۶ روز اعتصاب غذا در زندانهای رژیم صهیونیستی به شهادت رسید و در پی این جنایت، مبارزان فلسطینی حملات راکتی خود را عصر سهشنبه به شهرکهای صهیونیستنشین از جمله «سدیروت»، «نیر عام»، «ایرز»، «ایبیم» و «شعار هنیگیف» در سرزمینهای اشغالی آغاز کردند.
ارتش رژیم صهیونیستی نیز مناطق مختلف غزه را هدف حملات هوایی و توپخانهای خود قرار داد که بار دیگر با پاسخ موشکی رزمندگان مقاومت روبرو شد.
ناتوانی رژیم صهیونیستی در مقابله با حملات موشکی سهشنبه شب و بامداد چهارشنبه مقاومت فلسطین و پاسخ به این حملات اعتراض دو حزب تندروی «صهیونیسم دینی» به رهبری «بزالل اسموتریچ» و حزب «عوتسما یهودیت» به رهبری «ایتامار بن گویر» به عنوان دو همپیمان اصلی نتانیاهو نخستوزیر این رژیم را به همراه داشت.
https://irna.ir/xjMnCG
**سازمان ملل: در حال بررسی روشهای مناسب کار در افغانستان هستیم
یک سخنگوی سازمان ملل اعلام کرد با توجه به محدودیتهای اعمال شده بر زنان در افغانستان، نهادهای سازمان ملل متحد در آن کشور به بررسی روشهای کاری مناسب ادامه میدهند.
فرحان حق معاون سخنگوی سازمان ملل روز جمعه به وقت محلی افزود: نمایندگی سازمان ملل در افغانستان (یوناما) بر تعهد خود برای ادامه فعالیت در این کشور از طرف مردان، زنان و کودکان افغانستان تاکید می کند.
وی تصریح کرد: یوناما از حامیان مالی سازمان ملل می خواهد به ارائه کمک مالی به مردم افغانستان ادامه دهند. برای دستیابی به این هدف، سازمان ملل متحد به همه کارمندان خود، اعم از زنان و مردان، نیاز دارد که بدون مانع در جوامع و دفاتر سازمان ملل فعالیت کنند.
معاون سخنگوی سازمان ملل گفت: با توجه به محدودیت های اعمال شده بر زنان در افغانستان، نهادهای سازمان ملل متحد در این کشور به بررسی روش های کاری مناسب ادامه می دهند و عملیات بشردوستانه در افغانستان همچنان ادامه دارد.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در پی محدودیت های طالبان برای فعالیت و تحصیل زنان در افغانستان نشستی درباره این کشور با خضور نمایندگان ویژه کشورهای مختلف در روزهای اول و دوم ماه می (۱۱ و ۱۲ اردیبهشت ماه) در دوحه قطر تشکیل داد.
نشست پشت درهای بسته سازمان ملل با موضوع افغانستان بدون به رسمیت شناختن دولت طالبان پایان یافت. با این حال دبیرکل سازمان ملل متحد گفت که قرار است در آینده نشست دیگری برگزار شود.
گوترش در پایان این اجلاس در جمع خبرنگاران گفت: برای دستیابی به اهدافمان، نمیتوانیم ارتباط را قطع کنیم. بسیاری خواستار تعامل موثرتر و بر اساس تجارب گذشته بودند.
دبیرکل سازمان ملل در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا احتمال دیدار مستقیم دبیرکل با طالبان وجود دارد، گفت: "هرگاه زمان مناسبی برای انجام این کار باشد، بدیهی است من آن را رد نخواهم کرد. اما امروز چنین زمان مناسبی برای انجام این کار نیست."
گوترش افزود: سازمان ملل همچنان از قدرت خود استفاده خواهد کرد تا بتواند رویکردی روبه جلو و درست را پیش ببرد که مردم افغانستان را در اولویت قرار میدهد. اکثر کارمندان ما شهروندان افغانستان هستند و ممنوعیت کار زنان غیر قابل قبول است و زندگی بسیاری را به مخاطره خواهد انداخت. ما هرگز در برابر این حملات سیستماتیک به زنان و دختران سکوت نخواهیم کرد. این یک نقض بزرگ حقوق اساسی بشر است.
گوترش همچنین تاکید کرد که سازمان ملل برای پایبندی به تعهدات خود به مردم افغانستان هرگز عقب نشینی نخواهد کرد و با ارائه آماری گفت: ۹۷ درصد مردم افغانستان در فقر زندگی می کنند. دو سوم از جمعیت این کشور یا ۲۸ میلیون نفر امسال برای بقا به کمک های بشردوستانه نیاز خواهند داشت. شش میلیون کودک، زن و مرد افغان در یک قدمی شرایط قحطی هستند.
وی در عین حال هشدار داد: در همین حال، بودجه رو به پایان است. طرح واکنش بشردوستانه ۴.۶ میلیارد دلاری ما, تنها ۲۹۴ میلیون دلار یا ۶.۴ درصد از کل بودجه تامین شده است.
این در حالی است که سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی طالبان در دوحه به آسوشیتدپرس گفت که حکومت جدید افغانستان این مذاکرات را رد کرده است. او گفت: اگر آنها آمادگی شنیدن سخنان ما را نداشته باشند و نخواهند موضع ما را در قبال مسائل بدانند، چگونه می توانند به یک راه حل قانع کننده و خوب برسند؟ تصمیمات یک طرفه نمی تواند نتیجه داشته باشد. افغانستان یک کشور مستقل است. صدای خودش را دارد. ما می خواهیم که آنها به صدای ما گوش دهند.
اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد ۲۷ آوریل گذشته ( ۷ اردیبهشت ماه )با اجماع به قطعنامه ای رای مثبت دادند که اعمال محدودیت ها و ممنوعیت ها از سوی دولت طالبان بر زنان افغانستان را محکوم کرده است.
قطعنامه پیشنهادی را اگرچه امارات و ژاپن ارائه کردند و مورد حمایت آمریکا و دیگر کشورهای غربی بود اما بیش از ۹۰ عضو سازمان ملل از این قطعنامه حمایت کردند.
قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل اعمال محدودیت بر زنان افغان و ممنوعیت کار آنان برای سازمان ملل متحد در افغانستان را محکوم کرده و از دولت طالبان خواسته است که این اعمال محدودیت ها و ممنوعیت ها را "به سرعت" متوقف کند. در این قطعنامه آمده است که ممنوعیت کار زنان افغان برای سازمان ملل متحد "حقوق بشر و اصول بشردوستانه را تضعیف می کند."
وزارت خارجه دولت طالبان در واکنش به این قطعنامه در محکومیت حکومت افغانستان به دلیل ممنوعیت کار زنان در سازمان های بین المللی، این ممنوعیت را "یک امر داخلی" خواند.
https://irna.ir/xjMnCK
**گروه واگنر روسیه را تهدید کرد / باخموت را ترک میکنیم
یوگنی پریگوژین رئیس گروه خصوصی نظامی واگنر از ژنرالهای روسیه عصبانی است و تهدید کرد اگر به اندازه کافی مهمات جنگی به آنها نرسد، گروه وی باخموت را ترک خواهد کرد.
گروه واگنر در یک کلیپ ویدئویی غیرعادی، با عصبانیت بسیار به سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه و ژنرال والری گراسیموف رئیس نیروهای مسلح این کشور حمله کرد.
وی پس از ضبط ویدئو در میدانی مملو از اجساد و سرزنش فرماندهان ارشد دفاعی روسیه برای تلفاتی که این گروه خصوصی نظامی متحمل آن شده است، گفت: اینها پسران واگنر هستند که امروز کشته شدند. خون آنها هنوز تازه است.
پریگوژین در این کلیپ افزود: آنها به عنوان داوطلب به اینجا آمدند و دارند میمیرند.
وی صبح جمعه نیز در کلیپی جداگانه گفت که نیروهای واگنر هفته آینده شهر باخموت در شرق اوکراین را به دلیل کمبود مهمات ترک خواهند کرد.
پریگوژین در این کلیپ دو دقیقهای نیز در حالی که وزیر دفاع و رئیس نیروهای مسلح روسیه را مورد خطاب قرار میدهد، فریاد میزند: مهمات ما کجاست؟
واگنر نقش کلیدی در حمله چند ماهه مسکو به باخموت به عنوان یک میدان جنگی با ارزش استراتژیک محدود، ایفا کرده است.
پریگوژین قبلاً با مقامات ارشد روسیه بر سر تاکتیکهای نظامی اختلاف داشت و رهبران نظامی این کشور را به دلیل عدم ارائه مهمات به گروه خود به خیانت بزرگ متهم کرد. او به تازگی تهدید کرده بود که باخموت را ترک خواهد کرد اما در نهایت باقی ماند.
یک مقام سابق دفاعی روسیه که از نزدیک با رئیس گروه واگنر کار کرده است، گفت: ما به چیزهای زیادی از پریگوژین عادت کردهایم اما قطعا این بار موضوع خیلی حادتر است.
این مقام سابق که خواست نامش فاش نشود، با اشاره به اینکه تهدید پریگوژین به ترک باخموت آشکارا بخشی از یک کارزار باجخواهی برای دریافت مهمات بیشتر برای واگنر است، افزود: پریگوژین همیشه برای به دست آوردن آنچه میخواهد فشار میآورد اما مشخص نیست که آیا این اقدام اخیر وی نتیجه خواهد داد یا خیر.
پریگوژین در دومین پیام ویدئویی خود خطاب به ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و وزارت دفاع این کشور میگوید که در ۱۰ می (۲۰ اردیبهشت) از باخموت خارج میشود زیرا در نبود مهمات، آنها (گروه واگنر) محکوم به نابودی بیمعنا هستند.
در ویدئوی سومی که پریگوژین اواخر روز جمعه منتشر کرد هم او به اتهامات خود ادامه داد و شویگو و گراسیموف را مسئول کشته و زخمی شدن دهها هزار سرباز روسی معرفی کرد.
فرمانده گروه واگنر گفت: من مطمئن خواهم شد که آنها مسئولیت آن را به عهده خواهند گرفت.
از سوی دیگر وزارت دفاع روسیه مستقیما به اتهامات پریگوژین پاسخ نداد، اما شویگو روز جمعه به یک مقام ارشد دفاعی دستور داد تا از تامین مستمر نیروها با تمام تسلیحات و تجهیزات نظامی لازم اطمینان حاصل کند.
اما اوکراین ادعاهای پریگوژین مبنی بر اینکه واگنر قصد دارد باخموت را کنار بگذارد را رد کرد.
آنا مالیار معاون وزیر دفاع این کشور گفت که روسیه قصد دارد تا ۹ ماه مه (۱۹ اردیبهشت) یعنی روزی که روسیه پیروزی شوروی بر آلمان نازی را جشن میگیرد، باخموت را تصرف کند.
مالیار افزود: واگنر برای دستیابی به این هدف از همه جهات نیروهای خود را به باخموت خواهد کشاند.
https://irna.ir/xjMnCJ
**گلولهباران شدید باخموت توسط روسیه
ارتش روسیه جمعه شب مناطق غربی شهر باخموت را که هنوز تحت کنترل نیروهای اوکراینی قرار دارد با استفاده از مهمات فسفری و آتشزا به شدت گلولهباران کرد.
پترو آندریوشچنکو مشاور شهردار ماریوپل کلیپی از گلولهباران مناطق غربی شهر باخموت در کانال تلگرامی خود منتشر کرد.
وی در تلگرام خود نوشت: باخموت؛ مهمات فسفری. در ماریوپل هم همین وضعیت بود.
همزمان با گلولهباران مناطق غربی باخموت با استفاده از مهمات فسفری، سرویس مطبوعاتی نیروهای مسلح اوکراین با اشاره به اینکه یگانهای آنها به دفاع از شهر باخموت ادامه میدهند، تاکید کردند: ما ایستادهایم.
شهر باخموت در ماههای گذشته به اصلیترین جبهه درگیری نیروهای نظامی روسیه و اوکراین تبدیل شده است.
چندی پیش حنا مالیار معاون وزیر دفاع اوکراین درباره اهمیت دفاع از مواضع این کشور در باخموت گفته بود: سقوط این شهر به معنای اجازه دادن به روسیه برای ورود به عمق خاک اوکراین است.
در همین رابطه، ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین نیز پیشتر عنوان کرده بود که آینده این کشور به نتیجه نبرد در کانونهای اصلی جنگ در شرق اوکراین از جمله باخموت بستگی دارد.
مسکو تلاش میکند باخموت را به تصرف کامل خود درآورد و هر ۲ طرف در یک جنگ فرسایشی متحمل خسارات سنگینی میشوند.
تحلیلگران میگویند باخموت ارزش استراتژیک کمی دارد اما به نقطهای حیثیتی برای فرماندهان روسی تبدیل شده است که برای رساندن اخبار مثبت به کرملین تلاش میکنند. تصرف این شهر، روسیه را به هدفش برای کنترل کل منطقه دونتسک نزدیک میکند.
https://irna.ir/xjMnCN
**تارنمای سنای فرانسه هک شد
گروه هکری موسوم به «نونیم» (NoName) تارنمای سنای فرانسه را هک و از دسترس خارج کرد.
وب سایت سنای فرانسه روز جمعه از دسترس عمومی خارج شد.
یک گروه هکری که مدعی طرفداری از روسیه است و خود را (NoName) مینامد، مسئولیت این حمله سایبری را بر عهده گرفته است.
توئیتر منسوب به سنای فرانسه در پیامی نوشت: دسترسی به وب سایت سنا از صبح امروز (جمعه) مختل شده است و ما به خاطر مشکلات به وجود آمده متاسف هستیم.
گروه (NoName) مسئولیت این حمله را در تلگرام خود بر عهده گرفته و فرانسه را به دلیل حمایت از اوکراین مورد انتقاد قرار داده است.
در این بیانیه آمده است: ما در گزارشهای رسانهها خواندیم که فرانسه با اوکراین بر روی یک طرح کمک جدید که ممکن است شامل تسلیحات نیز باشد، کار میکند. از همین رو ما وبسایت سنای فرانسه را مسدود کردهایم.
این گروه هکری اعلام کرد که در ماه مارس نیز وب سایت مجلس ملی فرانسه را هک کرده بوده است.
https://irna.ir/xjMnCp
**مولداوی واردات محصولات کشاورزی از اوکراین را محدود میکند
مولداوی قصد دارد محدودیتهای موقتی را برای واردات غلات و دانههای روغنی از اوکراین اعمال کند.
ولادیمیر بولا وزیر کشاورزی مولداوی این موضوع را در دیدار با یانیس مارجکس رئیس هیات اتحادیه اروپا مطرح کرد.
بولا اعلام کرد: وزارت کشاورزی مولداوی قصد دارد اقداماتی را که پیش از این توسط برخی کشورهای اتحادیه اروپا در مورد واردات غلات و دانههای روغنی از اوکراین انجام شده است را بهطور موقت اعمال کند.
وی افزود: مقامات مولداوی در نظر دارند سیاستهای حمایتی را به اجرا بگذارند که مالیات بر سوخت دیزل پرداختی از سوی کشاورزان این کشور را جبران کند و نیز به هزینه محصولات حفاظت از گیاهان و کودها نیز یارانه پرداخت کنند.
کمیسیون اروپا در تاریخ ۲ ماه مه (۱۲ اردیبهشت) اعلام کرد که اقدامات حفاظتی استثنایی و موقتی را در برابر واردات از اوکراین اعمال میکند که عرضه کالاهای کشاورزی تولید شده در این کشور را به بلغارستان، مجارستان، لهستان، رومانی و اسلواکی محدود میکند.
این محدودیتها برای چهار محصول کشاورزی شامل گندم، ذرت، کلزا و تخمه آفتابگردان با منشأ اوکراین اعمال خواهد شد و تا ۵ ژوئن ۲۰۲۳ (۱۵ خرداد) به قوت خود باقی خواهد ماند.
به گزارش ایرنا، با آغاز جنگ در فوریه ۲۰۲۲ بنادر صادراتی اوکراین (کشوری که اغلب بهدلیل مقادیر زیاد غلات تولیدیاش، «سبد نان اروپا» نامیده میشود) در دریای سیاه توسط کشتیهای جنگی روسیه محاصره شد و امکان صادرات محصولات کشاورزی کییف از این بنادر به شدت کاهش یافت.
در پی این اتفاق، کمیسیون اروپا از ترس این که این وضعیت امنیت غذایی جهانی را تهدید کند، در ماه مه ۲۰۲۲ سازوکاری را با نام «خطوط همبستگی» در اروپا برای تسهیل صادرات غلات اوکراین (از راه زمینی) ایجاد کرد.
کمیسیون اروپا همچنین به طور موقت همه عوارض و سهمیه بندیهای صادراتی اوکراین را حذف کرد و به غلات ارزان اوکراینی اجازه داد تا بدون هیچ محدودیتی به اروپا سرازیر شود.
به گفته انجمن کشاورزان اروپایی «کوپا-کوگِکا»، این امر اختلال بزرگی در بازار غلات کشورهای همسایه اوکراین ایجاد کرد و موجبات ناراحتی و خشم کشاورزان این کشورها را فراهم آورده است.
https://irna.ir/xjMnCW
نظر شما