به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، کشورها در منابع آبی یا در بالادست این منابع قرار دارند و یا پاییندست آبها به سر میبرند که همین موضع همواره اختلافهای آبی بین کشورها را رقم زده و چالشهایی را ایجاد کرده است.
اختلافهای موجود به خصوص در منطقه ما سبب شد ایران برای ایجاد همگرایی بین کشورها دست به ابتکاری زده و مرکزی برای مدیریت بهتر آب ایجاد کند.
ابتکار ایران ایجاد مرکز منطقهای مدیریت آب شهری (تحت پوشش یونسکو) با حوزه فعالیت در مناطق غرب و جنوب آسیا و نیز آسیای میانه و شمال آفریقا در بهمنماه سال ۱۳۸۰ (فوریه ۲۰۰۲) با پیگیری وزارت نیرو و با همکاری وزارت امور خارجه و یونسکو تأسیس و راهاندازی شد.
این مرکز تنها نهاد بینالمللی متولی مسائل آبی در منطقه است که جلسات شورای حکام آن در سطح وزرا و به ریاست وزیر نیرو جمهوری اسلامی ایران تشکیل شده و میتواند نقش بسزایی در پیگیری منافع ملی در حوزه دیپلماسی آب، رودخانههای مرزی و منابع آب مشترک و توسعه و صدور خدمات فنی و مهندسی و انتقال فناوریهای موردنیاز کشور داشته باشد.
همچنین این مرکز میتواند نقش مؤثری در توسعه مراودات با کشورهای عضو شورای حکام بهمنظور انجام رایزنیهای مختلف و ایجاد زمینه تعریف و انجام پروژههای مشترک و آموزش و ظرفیتسازی نیروی انسانی داشته باشد.
فعالیتهای مرکز، توسط شورای حکام آن بهعنوان بالاترین مرجع تصمیمگیری، راهبری و نظارت میشود و اعضای آن برای دوره ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴، متشکل از وزرای حوزه آب ۱۸ کشور شامل ایران، آذربایجان، آلمان، ارمنستان، ازبکستان، افغانستان، بنگلادش، پاکستان، تاجیکستان، ترکیه، سریلانکا، سوریه، عراق، عمان، قطر، لبنان، مصر و هند و همچنین نمایندگان ۱۰ سازمان بینالمللی مرتبط شامل یونسکو، برخی نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد، بانکهای توسعهای و نهادهای تخصصی هستند.
اسفندماه سال گذشته سیزدهمین اجلاسیه شورای حکام آب در تهران برگزار شد و کشورهای حاضر بر توسعه روابط و همکاریها در باره آب تأکید کردند.
پس از برگزاری این اجلاسیه موفق بغداد کنفرانس بینالمللی آب را در برنامه قرارداد تا مسائل مطرح شده در اجلاس شورای حکام آب و نیز مسائل جدید را در این کنفرانس بینالمللی دنبال کنند.
«علیاکبر محرابیان» بهعنوان وزیر نیرو جمهوری اسلامی ایران به دعوت مقامهای عراقی در این کنفرانس شرکت کرد.
وی این کنفرانس با اشاره به نقش و تأثیر منابع آبی مشترک در برقراری دوستی بین کشورها و پیشبرد همکاریهای مشترک، گفت: برگزاری سومین همایش بینالمللی آب بغداد میتواند متضمن فرصتهای خاصی برای ارتقای هرچه بیشتر تعاملات آبی در سطح منطقه باشد.
وزیر نیرو افزود: کنفرانس بینالمللی آب بغداد، چشمانداز خود را بر بهکارگیری دیپلماسی، دانش و نوآوری در مدیریت آب و حفاظت از محیطزیست در راستای سعادتمندی انسانها قرار داده است.
محرابیان ابراز امیدواری کرد این گردهمایی بتواند با استفاده از فرصت حضور نمایندگان اندیشمند کشورهای منطقه و نهادهای بینالمللی، به تصویر روشنتری از وضعیت منابع آب در منطقه دست یابد.
وزیر نیروی کشورمان ادامه داد: برگزاری این کنفرانس در منطقهای که از سویی دارای برخی از کهنترین تمدنهای آبی است و از سویی دیگر اکنون دستبهگریبان مشکلات متعددی به لحاظ منابع آب و محیطزیست است، میتواند متضمن فرصتهای خاصی برای ارتقای هرچه بیشتر تعاملات آبی در سطح منطقه در راستای استفاده از روشها و فناوریهای نوین جهت سازگاری با کمآبی و شرایط اقلیمی این منطقه باشد.
وی با اشاره به نقش و تأثیر منابع آبی مشترک در برقراری دوستی بین کشورها و پیشبرد همکاریهای مشترک، خاطرنشان کرد: سابقه همکاریهای فنی، علمی و حقوقی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای همسایه در حوزه رودخانههای مرزی و منابع آب مشترک، در قالب کمیسیونهای دوجانبه و پروژههای مشترک به بیش از نیمقرن میرسد.
به گزارش ایرنا، بروز پدیده تغییر اقلیم و اثرهای منفی آن بر منابع آبی بهخصوص در کشورهای منطقه میتواند به چالشهای منطقهای اضافه کند که همکاری و تعامل هرچه بیشتر کشورها میتواند از بروز این چالشها جلوگیری کرده و آسایش و آرامش برای مردم منطقه به دنبال داشته باشد.
نظر شما