راهبردهای جدید برای درمان موثر سرطان خون

تهران- ایرنا- پزشکان محقق در کشور سوئیس با ابداع یک شیوه جدید امیدهای تازه‌ای برای درمان شخصی‌شده و موثر نوع خاصی از سرطان خون ابداع کردند.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از «سای تک دیلی»، بیماری موسوم به «میلوم متعدد» یا «مولتیپل میلوما» (Multiple myeloma) یک نوع نادر از سرطان خون است که به علت تکثیر بیش از حد سلول‌های پلاسمای غیرعادی ایجاد می‌شود. سلول‌های پلاسما که نوعی خاص از سلول‌های گلبول سفید خون هستند، نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن از طریق تولید آنتی‌بادی‌های مهم در مغز استخوان و غدد لنفاوی ایفا می‌کنند.

هر چند تعداد فزاینده‌ای از داروها و درمان‌های تایید شده از جمله ایمنی‌درمانی وجود دارد اما بیماری «میلوم متعدد» همچنان غیرقابل درمان بوده و طول عمر مورد انتظار برای این بیماران پس از تشخیص در حد پنج سال است.

راهبردهای جدید برای درمان موثر سرطان خون

یکی از چالش های اصلی در درمان این بیماری، گرایش سرطان به بازگشت حتی پس از درمان است. علت این مساله نیز آن است که درمان موجب مقاوم‌تر شدن سلول های سرطانی در برابر داروهای مورد استفاده می‌شود تا اینکه پس از چند دور درمان هیچ راهکار موثری باقی نمی‌ماند.

برای پرداختن به این مساله، محققان موسسه «ای تی اچ زوریخ» پلتفرم نظارت و غربالگری خود را تطبیق داده‌اند تا بتوانند راهی برای خروج از این مشکل پیدا کنند و از این طریق امیدهای تازه‌ای برای درمان‌های موفق‌تر ارائه کنند.

راهبردهای جدید برای درمان موثر سرطان خون

بیوپسی زیر میکروسکوپ

این محققان از یک شیوه نظارتی با ورودی بالا موسوم به فارماکوسکوپی (pharmacoscopy) استفاده می‌کنند که توسط پروفسور «بِرند اسنایدر» (Berend Snijder) ابداع شده و هدف از آن آزمایش کردن درمان‌های مختلف روی سلول‌های سرطانی فرد بیمار است.

این شیوه پیشرفته این امکان را فراهم می‌آورد که چند صد ترکیب درمانی مختلف به طور همزمان در خارج از بدن آزمایش شوند. از طریق تحلیل و آنالیز واکنش سلول‌ها به هر کدام از درمان‌ها، این محققان می‌توانند مشخص کنند کدام شیوه بهترین امیدواری را برای هر بیمار دربردارد.

برای انجام این کار، سلول‌های گرفته شده از طریق بیوپسی روی سطوح خاصی با ۳۸۴ حفره مخصوص قرار داده می‌شوند که هر کدام از آنها حاوی ترکیب درمانی متفاوتی است. پس از ۲۴ ساعت، سلول ها با استفاده از آنتی‌بیوتیک‌های مختلف لکه دار می‌شوند و واکنش آنها با استفاده‌ از تصویربرداری خودکار میکروسکوپی ارزیابی می‌شود. یک الگوریتم یادگیری عمیق نیز سپس برای شناسایی و طبقه‌بندی انواع سلول ها استفاده می‌شود. این فرایند تا حد زیادی خودکار است و این کار امکان تحلیل موثر و دقیق نتایج را فراهم می‌کند.

نتایج این تحقیق، امیدهایی برای درمان‌های موثرتر بیماری میلوم متعدد ایجاد کرده است. این رویکرد درمانی جدید شخصی‌شده قابل انتقال به درمانگاه است و از این رو می‌تواند به پزشکان کمک کند تا بهترین راهکار درمانی را برای بیماران خود در مراحل اولیه پیدا کنند. این محققان اکنون خواستار توسعه بیشتر کار برای تعمیم دادن آن به تومورهای سخت و جامد هستند.

ومورهای جامد بر خلاف سرطان خون ابتدا باید تا حد مشخصی جدا شوند تا بتوان آنها را روی صفحات مخصوص ۳۸۴ حفره‌ای مورد آزمایش قرار داد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha