به گزارش ایرنا، حفظ تداوم تولید و حرکت چرخ صنعت و واحدهای تولیدی مستلزم عوامل متعددی است. تامین سرمایه در گردش، نیروی انسانی ماهر و توانمند، مواد اولیه و بازار فروش، از ارکان اصلی تداوم هر فعالی اقتصادی تولیدی است.
علاوه بر این با توجه به تغییر و تحولات جامعه بشری به روزرسانی ماشینآلات واحدهای تولیدی و محصولات این واحدها هم باید مدنظر سرمایهگذاران باشد.در این بین برخی عوامل بیرونی هم ممکن است فعالیت واحدهای تولیدی و صنعتی را تحت تاثیر قرار دهد که در سالهای گذشته میتوان به تاثیر ۲ عامل تحریم و کرونا بر نحوه فعالیتهای تولیدی و صنعتی اشاره کرد.
در سالهای اخیر بروز و تشدید مشکلاتی همچون کمبود نقدینگی، موانع ایجاد شده در زمینه صادرات، مشکل انتقال ارز، افزایش قیمت مواد اولیه و دیگر موانعی که بخش خصوصی و حتی دولتی را مجبور به توقف مسیر تولید و یا کاهش فعالیتها کرد. با این حال سرمایهگذاری هنگفت در این واحدها و نقش آنها در رونق بخشی به اقتصاد و رفع معضل بیکاری لزوم چارهاندیشی برای خارج کردن این واحدها از رکود را بیش از پیش ضروری کرد و از همین رو در دولت سیزدهم با درک این موضوع احیای واحدهای راکد در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفت.
اجرای برنامههای حمایتی از تولید در ۲ سال گذشته و عزم جدی دولت برای رونق تولید داخلی بارقههای امیدی در بین صاحبان صنایع در این استان ایجاد کرد، این برنامهها و حمایتهای مالی و قضایی موجب شد تا تعداد قابل توجهی از واحدهای تولیدی در استان اردبیل دوباره فعال شده و تولید در استان جان بگیرند.
بر این اساس از اوایل فعالیت دولت بهویژه سال گذشته بحث احیای واحدهای راکد به صوت جدی و ضربتی آغاز و نزدیک ۴۰ واحد تولیدی استان با اشتغالزایی بیش از یکهزار نفر به چرخه فعالیت برگشتند و این روند امسال سرعت بیشتری به خود گرفته است.
شناسایی ۱۰۱ طرح تولیدی راکد و غیرفعال در استان اردبیل
احیای واحدهای راکد با ارائه تسهیلات کمبهره و اعمال مشوقهای تولید در سالهای اخیر جزو خواستههای اصلی صاحبان تولید است که انتظار دارند فعالیت مجدد این واحدهای راکد با پرداخت تسهیلات و اعمال مشوقهای لازم تسریع شود.
رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان اردبیل در خصوص اقدامات انجام شده برای احیای واحدهای تولیدی راکد در استان به ایرنا گفت: یک هزار و ۵۶ واحد تولیدی و صنعتی در استان اردبیل وجود دارد که ۹۱ درصد آنها فعال و کمتر از ۱۰ درصد راکد است.
رامین صادقی با اشاره به برنامه سازمان صمت استان اردبیل برای فعال سازی واحدهای راکد استان گفت: ۱۰۱ طرح تولیدی راکد و غیرفعال در این استان شناسایی شده که ۶۸ مورد آن قابل احیا است.
رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان اردبیل افزود: پارسال احیای واحدهای صنعتی جزو برنامههای اصلی بوده و امسال نیز مقرر است ۴۰ واحد راکد صنعتی دیگر به چرخه تولید بازگردند و این امر، با پرداخت تسهیلات و منابع مورد نیاز به واحدهای تولیدی راکد انجام و مواد اولیه آنها تامین خواهد شد.
وی اضافه کرد: تنها ۶۸ واحد راکد صنعتی قابل احیا در استان اردبیل وجود دارد که تلاش خواهیم کرد همه آنها را وارد مدار تولید کنیم.
صادقی اظهار کرد: پرداخت تسهیلات حمایتی کمبهره از واحدهای صنعتی و تولیدی از محل تبصره ۱۸ با همکاری بانکهای عامل مورد توجه قرار گرفته و میزان جذب تسهیلات از این محل به ۱۳۶ درصد رسیده است.
رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان اردبیل در عین حال گفت: با توجه به شناور بودن این تسهیلات ۳۶ درصد بیشتر از سهم استان جذب شده است و امیدواریم در سالجاری نیز تخصیص این منابع یاریگر واحدهای تولیدی و صنعتی باشد.
رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان اردبیل اظهار کرد: یکی از اهداف جلسات ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان، راهاندازی طرحهای جدید و در کنار آن احیا و راهاندازی واحدهای تولیدی راکد و رفع مشکلات و موانع موجود بر سر راه آنهاست و محقق شدن این هدف مستلزم همکاری بیشتر دستگاههای اجرایی استان است.
وی در ادامه رفع موانع تولید، حفظ و ایجاد اشتغال جدید و پایدار را تضمینکننده توسعه اقتصادی دانست و افزود: با توجه به اولویتگذاری دولت درباره رونق تولید و ایجاد اشتغال، سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان با تعامل و همکاری دستگاههای اجرایی مشکلات و موانع قانونی موجود را بررسی و درصدد مرتفع کردن این مشکلات است.
صادقی با اشاره به ارائه تسهیلات به واحدهای تولیدی و صنعتی استان اظهار کرد: از محل تبصره ۱۸ سه هزار میلیارد ریال تسهیلات به واحدهای تولیدی و صنعتی با هدف رونق تولید و اشتغال پرداخت شده است.
این مقام مسئول ادامه داد: میزان تسهیلات مصوب برای واحدهای تولیدی و صنعتی استان از سوی بانکهای عامل سه هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال بوده که ۸۰ درصد آن پرداخت شده و ۲۰ درصد دیگر هم به زودی پرداخت خواهد شد.
وی اظهار کرد: ۲۰۲ پروانه بهرهبرداری واحدهای تولیدی و صنعتی با ۵۶ هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری و اشتغالزایی سه هزار و ۴۰۰ نفر در استان طی سال جاری صادر شد.
فعالیت مجدد ۴۳ واحد تولیدی راکد در استان اردبیل
سال گذشته با برنامههای حمایتی دولت ۴۳ واحد تولیدی با ظرفیت اشتغال ۷۵۰ نفر در این استان از رکود خارج شده و به چرخه فعالیت بازگشت و برنامه دولت هم علاوه بر فعالیت مجدد واحدهای تولیدی راکد، توسعه صادرات و رقابت واحد های تولیدی در بازار است.
یاسر عبداللهی ، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اردبیل در این باره گفت: امسال احیای واحدهای تولیدی راکد جزو برنامههای اصلی مسئولان این استان خواهد بود و در کنار این موضوع بحث اقاله و تعیین تکلیف واحدهای تملک شده توسط بانکها نیز جزو دغدغهها و برنامههای مسئولان استان اردبیل است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اردبیل همچنین گفت: افزایش ۲۰ تا ۵۰ درصدی ظرفیت تولیدی ۵۰ واحد در استان جزو برنامههای سازمان صمت در سال گذشته بود که امسال نیز مصمم هستیم ظرفیت واحدهای تولیدی بیش از گذشته افزایش یابد.
افزایش ۲۰ تا ۵۰ درصدی ظرفیت تولیدی ۵۰ واحد در استان جزو برنامههای سازمان صمت در سال گذشته بود که امسال نیز مصمم هستیم ظرفیت واحدهای تولیدی بیش از گذشته افزایش یابد.
وی ادامه داد: از اول دولت تا کنون ۹۵ واحد تولیدی راکد با تلاش و همت مسؤولان استانی و مدیران بانکی به چرخه تولید بازگشت که اشتغال ایجاد شده در این واحدها بیش از ۶۰۰ نفر بوده است.
عبداللهی گفت: با همکاری بانکها ۱۴ واحد صنعتی تملکشده از سوی بانکها تعیین تکلیف و تلاش شده با رفع مشکلات اداری، این واحدهای صنعتی احیا شوند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اردبیل اظهار کرد: بیش از ۲ هزار مصوبه در ستاد رفع موانع تولید مورد پیگیری قرار گرفته است که عمده مصوبات در مسیر حل مشکلات واحدهای تولیدی و خروج آنها از رکود بوده و در کنار آن بازدیدهای مستمری از روند تولید و توسعه این واحدها انجام شده است.
وی اظهار کرد: با توجه به تقاضای زمین از سوی سرمایهگذاران در شهرکهای صنعتی و کمبود زمین، زمینهای راکد و غیرفعال به سرمایهگذاران واقعی واگذار میشود.
عبداللهی عابد ادامه داد: تسهیل امور و رفع موانع حوزه تولید مورد تاکید بوده و همکاری دستگاههای مرتبط برای تأمین زیرساختها و تسهیلات ویژه تولید و اشتغال دارای اهمیت است.
توسعه صنعت برای استان اردبیل یک اصل اساسی است
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع معادن و کشاورزی استان اردبیل نیز گفت: با هدف تحقق شعار سال و نیز بازگشت سرمایههای بلوکه شده واحدهای تولیدی و صنعتی اردبیل باید احیا شود.
حسین پیرموذن با بیان این که ایجاد اشتغال در استان با هدف توسعه اقتصادی و نیز کمک به چرخه محرک اقتصادی در اولویت است، افزود: بررسی و برطرفکردن مشکلات واحدهای تولیدی راکد را بر مبنای تحقق شعار سال و نیز بازگشت سرمایههای بلوکه شده مبنای کار قرار دادهایم که در این زمینه احیای واحدهای راکد و نیمهراکد تولیدی و صنعتی پاسخگوی مناسبی برای رفع نیازها است.
وی گفت: توسعه صنعت و تولید برای استان اردبیل یک اصل اساسی است و بررسی این واحدها با هدف ایجاد سهولت در روند کاری آنان باید مبنای کار قرار گیرد تا خروجی مورد انتظار را در این زمینه به دست آوریم.
توسعه صنعت و تولید برای استان اردبیل یک اصل اساسی است و بررسی این واحدها با هدف ایجاد سهولت در روند کاری آنان باید مبنای کار قرار گیرد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع معادن و کشاورزی استان اردبیل با اشاره به پرداخت تسهیلات به واحدهای راکد افزود: ۴۵ هزار میلیارد ریال تسهیلات به واحدهای صنعتی این استان اختصاص یافته که از سوی بانکهای عامل در حال پرداخت است
وی با تاکید بر لزوم حمایت جدی بانکهای عامل در زمینه پرداخت تسهیلات به طرحهای تولیدی اظهار کرد: استفاده از ظرفیتهای موجود برای جذب منابع به استان و همکاری اتاق بازرگانی با بانکها برای تسهیل روند اخذ این تسهیلات بسیار مهم و ضروری است و انتظار میرود این تسهیلات سرمایهگذاران و واحدهای تولیدی را یاری کند.
پیرموذن با بیان اینکه فعالیتهای قابل توجهی از سوی سرمایهگذاران بخش خصوصی در حال انجام است گفت: میزان سرمایهگذاری در این حوزه با اجرای طرح توسعه صنعتی استان در حال افزایش بوده و انتظار میرود همین روند ادامه داشته باشد.
وی با بیان اینکه رتبه استان اردبیل در زمینه فضای کسب و کار در استان مطلوب نیست، افزود: برای تسهیل و بهبود فضای کسب و کار باید محیط کسب و کار در استان ساماندهی شود و در این صورت میتوان امیدوار بود رتبه فضای کسب و کار استان ارتقا یابد.
پیرموذن ادامه داد: مشکلاتی مانند کسب نتیجه از بابت استعلامها ، جوابگو نبودن به موقع سازمانها ، مشکلات مربوط به تامین اجتماعی ، صادرات غیرنفتی و مسائل مرتبط با سازمان امور مالیاتی منجر به پایین آمدن رتبه این استان در زمینه فضای کسب و کار شده است.
احیای ۲۵ واحد راکد و غیرفعال در شهرکهای صنعتی استان
علاوه بر بازگشت ۴۰ واحد تولیدی استان به چرخه تولید ۲۵ واحد تولیدی دیگر هم در داخل شهرکهای صنعتی استان برای احیا هدفگذاری شده است.
هاشم علایی ، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان اردبیل از احیای ۲۵ واحد راکد و غیرفعال در شهرکها و نواحی صنعتی استان اردبیل خبر داد و گفت: احیای این واحدهای راکد با استفاده از ظرفیتهای این شرکت و هماهنگی با کارگروه رفع موانع تولید ممکن شده است که خوشبختانه زمینه اشتغال مجدد برای بیش از ۹۰۰ نفر را فراهم کرده است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان اردبیل کاهش بروکراسیهای اداری را یکی از لازمههای جذب سرمایهگذاری در استان برشمرده و میگوید: کلینیک کسب و کار شرکت شهرکهای صنعتی یکی از ظرفیتهای این شرکت برای حمایت از تولید و کمک به احیای واحدهای راکد است که در این کلینیک، مشکلات واحدهای تولیدی به صورت میدانی مورد احصاء و رصد قرار گرفته و راهکارهای مناسب برای رفع موانع و مشکلات آنان پیشنهاد میشود.
واحدهای تولیدی راکد شهرکهای صنعتی پنج درصد کاهش یافت
از ابتدای دولت تاکنون سه هزار و ۳۲ واحد صنعتی راکد در کشور احیا شده است که از این تعداد هزار و ۳۲۰ واحد در سال ۱۴۰۰ و هزار و ۷۱۲ واحد هم در سال ۱۴۰۱ به چرحه تولید بازگشتند.
علی رسولیان ، مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در سفر اخیر خود به اردبیل گفت: میزان واحد های راکد در شهرکهای صنعتی کشور ۱۸ درصد بود که با حمایت دولت هماکنون این میزان به ۱۳ درصد رسیده است.
وی اضافه کرد: سال گدشته ۲ هزار و ۴۳۰ واحد صنعتی نیز موفق به افزایش ظرفیت تولید خود شدند و مطابق این رویه، امسال هم رویکرد وزارتخانه شناسایی شرکتها یا واحدهای تولیدی پیشران و توانمند بوده تا این شرکتها به احیای واحدهای صنعتی غیرفعال، مسئولیت احیای آنها را برعهده بگیرند.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه امسال ۶ هزار میلیارد ریال تسهیلات برای کمک مالی به واحدهای صنعتی کوچک مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی اختصاص مییابد افزود: این میزان تسهیلات از محل منابع تبصره ۱۸ برای کمک به صنایع کوچک در نظر گرفته شده است.
وی با اشاره به رویکرد وزارت صمت در پرداخت تسهیلات به صنایع راکد و غیرفعال افزود: شهرکها و نواحی صنعتی کشور نیازمند توسعه هستند و طی سال گذشته ۶ هزار هکتار زمین صنعتی به این شهرکها افزوده شد.
رسولیان از فعال بودن بیش از ۵۱ هزار واحد صنعتی و تولیدی در شهرکها و نواحی صنعتی خبر داد و افزود: این واحدها در ابعاد مختلف تولید محصول کرده و صادرات محصولات را نیز به شکل مطلوب شاهد هستیم.
وی ادامه داد: این واحدهای تولیدی و صنعتی در بیش از ۸۶۰ شهرک و ناحیه صنعتی فعالیت خود را انجام داده و تلاش بر این است تا در داخل شهرکها و نواحی صنعتی با تدارک زیرساختها حمایت همهجانبه از این مجموعهها به انجام برسد.
رسولیان اضافه کرد: بیش از ۸۰ درصد واحدهای تولیدی مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی به امکانات آب، برق، گاز، فاضلاب و همچنین سایر زیرساختهای اولیه مجهز شدند و همچنان تلاش بر این است تا در حوزههای زیرساختی به ویژه زیباسازی، توسعه فضای سبز، جاده و معابر داخل شهرکها نیز آسفالتریزی به شکل مناسب انجام شود.
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای ایران به افزوده شدن اراضی توسعهای برای شهرکها و نواحی صنعتی اشاره کرد و گفت: هیچ محدودیتی در واگذاری زمین به سرمایهگذاران واحدهای تولیدی و صنعتی وجود ندارد و در کنار آن بازپسگیری زمینهای بلاتکلیف شهرکها و نواحی صنعتی نیز در دستور کار قرار گرفته است.
به گزارش ایرنا بخش صنعت در سالهای اخیر روند رو به رشدی در استان اردبیل داشته است به طوری که در رفع مشکلات و موانع واحدهای تولیدی بزرگ استان و توسعه بخش معدن با اکتشاف مس در مشگینشهر، سهم این بخش از اشتغال استان به حدود ۳۰ درصد رسیده است و انتظار می رود با توسعه زنجیره تولید بخش معدن سهم بخش صنعت و معدن از اشتغال استان افزایش یابد.
گزارش : یعقوب شاددل
نظر شما