محمد محسنی روز سهشنبه در این خصوص به خبرنگار ایرنا افزود: این سکه در کاوشهای شهر حریره کیش در سال ۱۳۹۰ بدست آمده است و شماره ثبت ملی آن در ماههای آینده اعلام میشود.
وی ادامه داد: سکه نقره (درهم) ضربی آل جلایر به قطر ۲۳ میلیمتر است که طبق مقایسه انجامشده با نمونههای مشابه، باتوجه به شکل ظاهری سکه و عبارات نقر شده بر پشت و روی این سکه نقره و نیز ذکر نام خلیفه، میتوان قدمت آن را مربوط به دوران جلایریان (آل جلایر) قرن هشتم ه. ق (۷۴۰-۸۳۵) و به احتمال فراوان زمان خلافت شیخ اویس بهادر خان (۷۵۷-۷۷۶) دانست.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هرمزگان اضافه کرد: روی سکه، عبارت «السلطان الاعظم (شیخ اویس؟) بهادر خان خلد ملکه» و پشت سکه، درون کادر چهارگوش (مربعی) عبارت «لا اله الا الله محمد رسول الله» نگاشته شده است.
محسنی بیان کرد: عبارت حاشیهای پشت سکه ناخواناست و به احتمال فراوان نام خلفای راشدین در چهار جهت نوشته شده و سمت راست سکه سوراخی وجود دارد که احتمالا جهت آویختن حلقهی آویز بوده است.
وی ابراز کرد: سکه دارای آلودگی و رسوبات سیاه رنگ است و نیز در قسمتهایی از لبه، فلز دچار چینخوردگی، تاب برداشتن شده است، نبودن نام ضرابخانه و سال ضرب بر روی سکه شاید به دلیل ناخوانا بودن برخی کلمات توسط نگارنده بوده باشد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هرمزگان افزود: سکهها تنها منابع دست اولی بوده که حاوی اطلاعات ارزشمندی از وضعیت اجتماعی، فرهنگی، دینی و سیاسی یک دوره هستند و از آنجاییکه سکهها یکی از ابزارهای مهم در تاریخگذاری هستند، علم سکه شناسی، باستان شناسان را قادر خواهد ساخت که سالیابی لایههای فرهنگی کشف شده را مشخصتر و دقیقتر تعیین کنند.
وی گفت: بنابراین جهت تکمیل سیر تاریخی، بخش سکه موزه خلیجفارس این شی میتواند کمک شایانی به این امر داشته باشد و سکه آل جلایر هماکنون در موزه مردمشناسی خلیجفارس بندرعباس نگهداری میشود.
۷۱ اثر نامملوس مانند بازیها، غذاها، پوشاک و موسیقی، ۱۷ اثر منقول مانند سکه و کوزه، ۲۵ اثر طبیعی مانند کوهها، گنبدهای نمکی و همچنین ۲۹۵ اثر غیرمنقول مانند بنا و محوطه و گورستان هرمزگان در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
نظر شما