جمهوری اسلامی آماده انتقال تجربیات مبارزه با مواد مخدر به کشورهای منطقه است

تهران - ایرنا - دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به اینکه ۹۲ درصد مواد مخدر تریاک دنیا توسط جمهوری اسلامی کشف می شود، گفت: ما آماده انتقال تجربیات خود در حوزه مبارزه با مواد مخدر به کشورهای منطقه هستیم.

به گزارش ایرنا از ستاد مبارزه با موادمخدر؛ اسکندر مؤمنی ظهر امروز (سه شنبه ۱۹ اردیبهشت) در نشست ۲ روزه منطقه ای مبارزه با موادمخدر که در بغداد پایتخت کشور عراق تشکیل شد، افزود: براساس گزارش دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد (UNODC)، کشت تریاک در افغانستان در سال ۲۰۲۲ به میزان ۳۲ درصد نسبت به سال قبل افزایش داشته است.
وی افزود: افغانستان ۸۰ درصد تقاضای تریاک جهان را تأمین می‌کند و کماکان بزرگترین تولید کننده تریاک در جهان است و علاوه بر تولید تریاک و متامفتامین، دومین کشور جهان در زمینه تولید کانابیس هم محسوب می شود.
دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر بیان کرد: گزارش‌های جهانی حاکی از آن است که قاچاق و مصرف متامفتامین از نظر جغرافیایی همچنان در جهان در حال گسترش است و شواهد نیز نشان دهنده افزایش استفاده از اینترنت در تجارت، قاچاق و خرید و فروش مواد مخدر و روان‌گردان در جهان می باشد.
مومنی ادامه داد: یکهزار و ۱۲۷ نوع ماده روانگردان جدید تا امروز در جهان شناسایی و گسترش بازار این مواد به ویژه در اروپای شرقی و آسیای مرکزی گزارش شده است.
وی گفت: میزان مصرف مواد مخدر در میان جوانان در بسیاری از کشورها بیشتر از نسل قبلی گزارش شده و خسارات مالی و انسانی فراوانی را بر کشورهای منطقه تحمیل می کند. در این رابطه، میلیاردها دلار که می‌توانست برای برنامه‌های توسعه کشورها هزینه شود، در مبارزه با معضل جهانی مواد مخدر مصرف می‌شود.
دبیرکل ستاد افزود: جمهوری اسلامی ایران با کشف ۷۱۶ تن از انواع موادمخدر و روانگردان، شامل ۵۴۰ تن تریاک، ۷۶ تن حشیش، ۳۰ تن هروئین و مرفین و ۳۰ تن متامفتامین، بالاترین آمار کشفیات را داشته و این دستاورد با شهادت تعدادی از نیروهای فداکار پلیس مبارزه با مواد مخدر همراه بوده است.

مومنی افزود: برای تبیین نقش جمهوری اسلامی ایران در مقابله با مساله جهانی مواد مخدر، ‌ توجه جلسه را به این مهم جلب می نمایم که با استناد به گزارش جهانی مواد مخدر، منتشره از سوی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، ۹۲ درصد کشفیات جهانی تریاک، ۲۷ درصد کشفیات جهانی هروئین و ۵۹ درصد کشفیات جهانی مرفین توسط جمهوری اسلامی ایران صورت می گیرد؛ ضمن آنکه ۸۰ درصد متامفتامین مکشوفه در خاورمیانه و جنوب غرب آسیا در سال ۲۰۲۰ توسط جمهوری اسلامی ایران بوده است.

به گفته او، جمهوری اسلامی ایران نه تنها راهبردهای مقابله ای شامل مبارزه فراگیر و قاطع علیه کلیه فعالیتها و اقدامات غیرقانونی مرتبط با مواد مخدر و روانگردان و پیش سازهای آن‌ها، تعقیب و انهدام شبکه ها و مقابله با عوامل اصلی داخلی و بین المللی مرتبط، کنترل مرزهای ورودی و خروجی کشور را در پیش گرفته است بلکه به طور متوازن در اجرای راهبردهای پیشگیری، درمان و بازتوانی مصرف کنندگان، کاهش آسیب و حمایت های اجتماعی پس از درمان تلاش می ‌کند. مشارکت مردم و NGO ها در زمینه‌های پیشگیری، کاهش آسیب و درمان در کشور بسیار جدی و قابل توجه می‌باشد.
دبیرکل ستاد اظهار داشت: ما مبارزه با مواد مخدر را بر پایه مطالعات و پژوهش و باتکیه بر دانش روز دنیا و استفاده از ظرفیت‌های علمی و تخصصی کشور و استفاده از شتابدهنده هایی چون نوآوری، فناوری های دانش بنیان و مشارکت مردمی، بنا نهاده ایم.
مومنی افزود: با توجه به اهمیت و نقش ابتکارات منطقه ای، جمهوری اسلامی ایران یکی از اعضای فعال و تاثیرگذار تشکل‌های منطقه¬ای در زمینه مبارزه با مواد مخدر، از قبیل پیمان پاریس، برنامه منطقه ای افغانستان و کشورهای همسایه و ابتکار سه جانبه می باشد و به دنبال تاسیس ابتکار سه جانبه، واحد برنامه ریزی مشترک (JPC) از سال ۲۰۰۸ در تهران آغاز بکار کرد و توانست اقدامات مشترکی را از قبیل تبادل اطلاعات و اجرای گشت زنی و عملیات مشترک میان جمهوری اسلامی ایران، پاکستان و افغانستان را هماهنگ و برنامه ریزی کند.
وی بیان کرد: در عرصه کاهش تقاضا و درمان اعتیاد نیز، اقدامات و دستآوردهای گسترده و چشمگیر جمهوری اسلامی ایران موجب شد تا سازمان ملل متحد در سال ۲۰۲۰، مرکز ملی مطالعات اعتیاد (اینکاس) را به عنوان مرکز منطقه ای تحقیقات و درمان اختلالات ناشی از مصرف مواد مخدر انتخاب کند.
دبیرکل ستاد در بخش دیگری از سخنان خود گفت: با روی کار آمدن طالبان در افغانستان، اغلب ساختارهای منطقه¬ای موجود در زمینه مبارزه با موادمخدر، تحت تاثیر جدی قرار گرفته و فعالیت و اقدامات آنها با کاستی روبرو شده است.
مومنی با توجه به اینکه وضعیت منطقه و چالش های جدی که منطقه را در عرصه های مختلف مرتبط با مواد مخدر با آن روبرو کرده است، آمادگی جمهوری اسلامی ایران را در برگزاری دوره های آموزشی برای نیروهای پلیس و مبارزه با مواد مخدر کشورهای منطقه، تبادل تجربیات در زمینه تولید داروهای نوین درمان اعتیاد و برگزاری دوره های آموزش در حوزه های پیشگیری، درمان، کاهش آسیب، مقابله با عرضه مواد مخدر اعلام کرد.

وی در خصوص ایجاد ائتلاف کشورهای اسلامی در غرب آسیا در زمینه مبارزه با موادمخدر با اهداف کمک به امر مبارزه در افغانستان، و پیشبرد برنامه¬های توسعه و معیشت جایگزین در این کشور، راه اندازی مرکز تبادل اطلاعات و طراحی عملیات کشورهای اسلامی غرب آسیا، معرفی نقاط تماس کشوری به منظور انجام تبادل اطلاعات میان کشورهای اسلامی، برگزاری نشست سالانه رؤسای نهادهای ملی و نیز پلیس مبارزه با مواد مخدر کشورهای اسلامی و اتخاذ مواضع مشترک از سوی کشورهای اسلامی غرب آسیا در نشست های سازمان ملل متحد (مانند اجلاس CND) تاکید کرد.
مومنی در پایان با بیان اینکه علی‌رغم کسب جایگاه اول کشف مواد افیونی در جهان توسط جمهوری اسلامی ایران که با رشادت های نیروهای مقابله ای و شهادت نیروهای پلیس همراه بوده است، کشور ما بدلیل تحریم های ظالمانه و یکجانبه از طرف برخی کشورها، با موانع و چالش های متعددی در مسیر مبارزه با مواد مخدر روبرو است، گفت: با اینحال بر عزم و اراده راسخ جمهوری اسلامی ایران در ادامه رسالت و ماموریت بشردوستانه خود در این مسیر تاکید می‌کنم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha