بنا بر اعلام نهاد کتابخانههای عمومی کشور بالغ بر ۳۷۰۰ کتابخانه در سراسر کشور زیر نظر این نهاد فعالیت میکنند که از این تعداد تنها حدود ۸۰۰ کتابخانه، روستایی است. بر اساس تازهترین آمار، در حال حاضر ۳۷۳۰ باب کتابخانه عمومی شامل ۲۷۴۶ باب کتابخانه نهادی، ۸۴۱ باب کتابخانه مشارکتی، ۲۷ باب کتابخانه مستقل و ۱۱۶ باب سالن مطالعه در سطح کشور به ارائه خدمات کتابخانهای میپردازند.
ازآنجاییکه با حذف نگرانکننده کتاب از سبد معیشتی جامعه در پی افزایش قیمت سایر اقلام ضروری و همچنین بالارفتن قیمت کتاب، تسهیل دسترسی مردم کتاب، یکی از مسئولیتهای فردی و اجتماعی مهم تکتک افراد دغدغهمند در حوزه فرهنگ است، فراهمآوردن زمینه حمایت هوشمند و هدفمند از کتابخانهها بهویژه در مناطق کمبرخوردار، میتواند گامی در راستای اعتلای فرهنگ عمومی در کشور باشد.
از سوی دیگر از آنجاییکه امروزه کتابخانهها در دنیا بهعنوان پایگاهی اجتماعی و پاتوقی فرهنگی شناخته میشوند، امانت کتاب، قدیمیترین و اولین خدمت این نهاد به مراجعهکننده است. بر همین اساس نیز در حال حاضر کتابخانههای زیر نظر نهاد کتابخانههای عمومی قریب به ۶۰ خدمت کتاب محور و فرهنگی به مردم ارائه میدهند؛ بنابراین کمک به تجهیز کتابخانهها در واقع اقدامی در راستی تقویت زیرساختهای فرهنگی کشور نیز بهحساب میآید.
امروزهروز و با گسترش دانش اجتماعی و با تجربیات فراوان جوامع در مقوله مسئولیت اجتماعی، شکی نیست که باید میان دو مقوله احساس مسئولیت و مسیر عمل به مسئولیت تفکیکی هوشمندانه قائل شد؛ هر قدر که احساس مسئولیت در حوزه مسائل اجتماعی مقولهای فردی است، افزایش اثربخشی و جلوگیری از هدررفت منابع اقتضا میکند تا عمل به مسئولیتهای اجتماعی با تمرکز و از مجاری صحیح انجام شود.
عمل به مسئولیت اجتماعی در حوزه تجهیز و تکثیر کتابخانههای عمومی هم از این قاعده مستثنی نیست و لازم است برای توزیع متوازن و دقیق انرژی و توانی که صرف عمل به این مسئولیت اجتماعی ارزشمند میشود بهصورت متمرکز و بر اساس اطلاعات فراگیر عمل کرد.
نگاهی به آمار کتابخانههای عمومی در استانهای کشور نشان میدهد فراوانی این نهادها در استانها از همان الگویی تبعیت میکند که توزیع سایر امکانات و زیرساختها نیز بر همان رویه است؛ فراوانی بیشتر در استانهای بیشتر برخوردار و برعکس؛ این مدل از توزیع و دسترسی به کتابخانههای عمومی، تلاش برای کمک به تکثیر و تجهیز کتابخانههای عمومی در مناطق کمبرخوردار را بیشازپیش آشکار میکند.
نظر شما