محمد حسن گلبن حقیقی روز دوشنبه در گفتوگو با ایرنا افزود: ضروری است که زمینه مساعدی برای شناسایی، رشد و بالندگی این ظرفیتها در استان فارس فراهم شود؛ بدون شک برگزاری نمایشگاه خارج از کشور کمک شایانی به معرفی هنرمندان در این عرصه و بهبود وضعیت معیشتی آنها میکند.
این هنرمند با اعتقاد به اینکه جایگاه هنرهای تجسمی فارس در کشور تثبیت شده است، گفت: استان فارس به عنوان یکی از مراکز تمدنی ایران بزرگ نقش مهمی در عرصه هنرهای تجسمی داشته و دارد؛ این استان نه تنها جایگاه قابل توجهی در هنر نقاشی و معماری داشته، بلکه به عنوان یکی از مراکز عمده خوشنویسی ایران و تولید کتابهای خطی شناخته شده است.
تضعیف جایگاه فارس در هنرهای تجسمی
گلبن حقیقی با اعتقاد به اینکه فارس یکی از مراکز عمده هنرهای تجسمی در کشور در گذشته بوده است، افزود: متأسفانه استان فارس در حال حاضر یکی از ضعیفترین مراکز هنرهای تجسمی محسوب میشود. در گذشته افراد صاحب نفوذ تلاش بسیاری برای تثبیت و رشد و نمو و صاحب مکتب شدن این هنر داشتهاند؛ اما در حال حاضر حمایت قابل توجهی برای پیشبرد اهداف مورد نظر در این عرصه صورت نمیگیرد. میتوان گفت هنرهای تجسمی در فارس به شدت ضعیف شده است.
مقایسه هنرهای تجسمی در فارس با سایر استانها
وی با بیان اینکه حرم امام رضا (ع) در مشهد یکی از بزرگترین مراکز خرید نقاشیهای مینیاتور، گل و مرغ و خوشنویسی است، گفت: حرم مطهر امام رضا (ع) روی این کار سرمایهگذاری میکند و از آثار هنرمندان مشهد بهره میبرد. هنرهای تجسمی در اصفهان هم به عنوان یک شهر تجاری رشد و نمو خوبی داشته و اصفهان از لحاظ حجم تولیدات آثار هنری در کشور سرآمد است. این در حالیست که استان فارس از نظر کیفیت آثار در جایگاه بهتری قرار دارد اما متأسفانه در تولید و فروش آثار هنری در وضعیت خوبی قرار ندارد.
او افزود: تهران هم به دلیل پایتخت بودن ویژگی خاصی دارد و مجموعهداران بزرگی در هنرهای تجسمی در حال فعالیت هستند. در واقع تهران در فروش آثار هنری حرف اول را میزند و از حراجیها و گالریهای بزرگی بهره میبرد.
گلبن حقیقی شیراز را پایتخت جنوب کشور دانست و گفت: در جنوب کشور و حتی در کشورهای پیرامون منطقه خلیج فارس میتوان سرمایهداران خوب و جدی برای خرید آثار هنری یافت؛ استان فارس به دلیل ارتباطاتی که با جنوب کشور دارد میتواند در این مسیر گام محکمی بردارد. این در حالیست که از این ظرفیت به نحو احسن استفاده نمیشود.
وی پیشنهاد داد: به منظور دستیابی به اهدافمان در این زمینه نیاز به حمایت دستگاههای اجرایی و حضور پررنگ افراد فعال در عرصه تجارت داریم. ادارات در فارس اصلا دغدغهای برای این کار ندارند.
طرحی که مصوب اما اجرا نشد
گلبن حقیقی اضافه کرد: در اردیبهشتماه ۲سال قبل به دلیل اینکه در اوج کرونا بودیم طرحی را آماده و به شورای شهر ارائه کردیم تا از هنرمندان شیراز که به دلیل تعطیلی گالریها و رکود اقتصاد هنر با مشکلات بسیاری رو به رو شده بودند حمایت شود. قرار شد شهرداری از هنرمندان آثاری را خریداری کند. این طرح مورد موافقت قرار گرفت و شورای شهر هم در آن زمان مبلغی در حدود ۳میلیارد تومان برای اجرای این طرح در نظر گرفت.
وی بیان کرد: در پی این تصمیم آثار ۸۰ هنرمند درجه یک توسط سه تن از گالریداران کارشناسی و قیمتگذاری شد و مقرر شد شهرداری این آثار را خریداری کند. حدود ۲ سال از این تصمیمگیری میگذرد اما تاکنون هیچ اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است. هنرمندان بخش اعظمی از این آثار را پس گرفتند و فقط تعدادی از این آثار با یک دهم یا یک پنجم قیمت خریداری شد.
شهرداری حمایت کند
گلبن حقیقی عنوان کرد: شهرداری اخیرأ اعلام کرده که قصد دارد ساختمان قدیمی شهرداری را به موزه تبدیل کند. موزه نیاز به آثار هنری هنرمندان درجه یک شهر دارد. در صورتی که هنرمندان شیراز در این زمینه هم نادیده گرفته شدهاند. شهرداری باید توجه ویژهتری به هنرمندان شهر شیراز داشته باشد.
عدم همکاری دستگاههای مختلف در اجرای قانون نیم درصد بودجه برای خرید آثار هنری
وی بیان داشت: در سالهای گذشته تدابیر خوبی برای فروش آثار هنری به دستگاههای اجرایی اعمال شد که بر اساس آن مقرر شد نیم درصد از بودجه عمرانی سازمانها و ادارات به خرید آثار هنری اختصاص یابد. هرچند همه دستگاههای اجرایی در این زمینه همکاری نکردند اما خرید قابل توجه برخی دستگاهها کمکشایانی به هنرمندان در این عرصه کرد اما متأسفانه این کار متوقف شد و ادامه نیافت.
گلبن حقیقی گفت: عدم همکاری دستگاههای اجرایی برای خرید آثار هنری در حالیست که بسیاری از مدیران در این سازمانها بودجههای بسیاری را صرف خرید مبلمان یا دکوراسیون داخلی مجموعه میکنند.
وی با بیان اینکه آثار هنری هنرمندان موجبات تقویت و تثبیت جایگاه شهر در دورههای مختلف تاریخی را فراهم کردهاند، گفت: هنرمندی که با مشکلات مالی مواجه است دغدغهای برای هنر و فعالیتهای هنری ندارد؛ اگر میخواهیم هنرمندان در شیراز ماندگار شوند و مهاجرت نکنند باید از آنها حمایت شود.
این هنرمند با بیان اینکه بیش از یک هزار نفر در بخش هنرهای تجسمی و صنایع دستی فارس فعالیت دارند، اظهار کرد: چندین دانشگاه در شیراز در زمینه هنری فعال هستند که فارغالتحصیلان بسیاری را در این رشته پرورش میدهند. لذا ضروری است شرایطی برای فعالیت هر چه بیشتر و بهتر این هنرمندان در شیراز و استان فارس مهیا شود.
نظر شما