به گزارش روز پنجشنبه ایرنا از روابط عمومی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان، اتابک صفری در جلسه شورای تعیین حریم وزارت میراث فرهنگی اظهار داشت: عرصه و حریم بناهای تاریخی عمارت نظری و بنای کنسولگری انگلیس به صورت مشترک، دستکند ارزانفود، بازنگری کاروانسرای تاج آباد مصوب شد.
معاون اداره کل میراث فرهنگی استان همدان افزود: این مصوبه با هدف پیشگیری از تهدیدات احتمالی و جلوگیری از هرگونه دخل و تصرف در محدوده آثار تاریخی و توان بازدارندگی حقوقی مدنظر قرار گرفت.
صفری اظهار داشت: محدوده و حریم آثار تاریخی تحت حفاظت و نظارت این اداره کل خواهد بود و هرگونه دخل و تصرف در حریم و تخلف از ضوابط حفاظتی تعیین شده، برابر مواد ۵۵۸ تا ۵۶۹ قانون مجازات اسلامی جرم محسوب شده و متخلف مشمول مجازاتهای قانونی میشود.
باغ عمارت نظری در اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی ساخته شدهاست، این باغ عمارت در ابتدا محل کنسولگری انگلیسیها بوده که از سال ۱۳۱۵ تا سال ۱۳۲۹ خورشیدی در آن ساکن بودند.
سپس یک شاهزاده قاجاری در آن ساکن میشود، بعد از اینها این باغ عمارت به مزایده گذاشته شد و فتحعلی خان نظری آن را خریداری کرد و خاندان نظری تا مدتها در این باغ عمارت ساکن بودهاند.
سپس این خانه در سال ۱۳۷۷ با موافقت خانواده نظری ثبت ملی شد، مدتی کاربری آموزشی داشته و دانشکده معماری وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی در آن مشغول به کار بودهاست.
در سال ۱۳۸۸ این بنا مرمت شد تا کاربری آن تغییر کند و عمر مفید بنا افزایش یابد و به همت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان، در این باغ عمارت یک موزه مردم شناسی با نام نظری افتتاح شد و اداره کل میراث فرهنگی همدان در این باغ مستقر است.
بنای ساختمان قدیمی کنسولگری انگلیس به دوره قاجار می رسد و در طی جنگ جهانی دوم به عنوان محل کنسولگری دولت انگلیس مورد بهره برداری قرار گرفت.
بعد از جنگ مدنی منزل مسکونی بوده و از سال ۱۳۵۰ به اداره کل آموزش و پرورش همدان واگذار شد.
دستکند ارزانفود نیز سال ۸۹ کشف و بعد از چند فصل کاوش، ۸۰ اتاق در آن نمایان شد، هرچند برعکس دستکند سامن که اشیای تاریخی مربوط به دوره اشکانی و معاصر در آن کشف شده، در این دستکند هیچ ابزار و اشیایی که متعلق به دوره تاریخی خاصی باشد، پیدا نشده است.
در ۲۵ کیلومتری شهر همدان و در دامنه الوند شرقی، گنج زیرزمینی دستکند ارزانفود به انتظار گردشگرانش نشسته تا دنیایی از تاریخ و تمدن را به آنها نشان دهد و بار دیگر تاریخ کهن همدان را به رخ جهانیان بکشد.
کاروانسرای تاج آباد نیز یکی از کاروانسراهای زیبای عصر صفوی در روستای تاج آباد است که از جاهای دیدنی همدان به شمار میرود.
این کاروانسرا از معدود کاروانسراهای مدور ایران است که در سال ۱۳۷۶ با شماره ۱۸۷۲ بهعنوان اثری ملی به ثبت رسید و در فهرست کاروانسراهای ایرانی نامزد ثبت جهانی در یونسکو قرار دارد.
نظر شما