به گزارش ایرنا، مردم سنندج سالها بود که از طعم و بوی نامطلوب آب سد قشلاق گلایه داشتند به طوریکه عده قابل توجهی از شهروندان به ناچار به چشمههای اطراف شهر پناه می بردند تا آبی گوارا استفاده کنند ولی پاییز سال گذشته با بهره برداری از سامانه انتقال سد آزاد، این مشکل برطرف شد.
تغذیه گرایی سد قشلاق دلیل اصلی طعم نامطلوب آب شهر سنندج بود، صفهای طولانی دبه آب در چشمههای اطراف سنندج و دامنه کوه آبیدر و نارضایتی مردم، مسئولان را به فکر چاره انداخت تا اینکه تصمیم بر این شد آب سد آزاد به صورت مستقیم وارد تصفیه خانه سنندج شود.
این طرح بهمن ۱۳۹۹ در دولت دوازدهم شروع شد اما روند کار به کندی پیش می رفت به گونه ای که تا پایان آن دولت، فقط ۲۰ درصد پیشرفت داشت اما با عزم دولت سیزدهم و پیگیری مسوولان استان، با سرعت قابل توجهی ادامه پیدا کرد و ۱۰ آذر سال ۱۴۰۱ با حضور رئیس جمهور به بهره برداری رسید. حالا شاید این سوال برای شهروندان مطرح شود که چه ضمانتی وجود دارد، سد آزاد هم مثل قشلاق دچار تغذیه گرایی و طعم وبوی نامطلوب نشود؟
۱۶ اردیبهشت بود که شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران خبرنگاران را به ایستگاه پمپاژ سامانه انتقال سد آزاد دعوت کرد تا خبر عملیات تقویت چهار الکتروپمپ سامانه و جایگزینی چند روزه تامین آب شرب سنندج از محل سد قشلاق به اطلاع مردم برسد. در جلسه ای که در همین رابطه در محل ایستگاه پمپاژ سامانه انتقال سد آزاد برگزار شد، نگرانی از احتمال تغذیه گرایی سد آزاد مطرح شد.
ورود فاضلاب ۱۶۲ روستا به مخازن سدهای کردستان
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کردستان در این رابطه اظهار کرد: در حال حاضر فاضلاب ۱۶۲ روستا به صورت مستقیم وارد مخازن سدهای استان می شود که باید برای ساماندهی آن اقدام کرد.
محمد فرهاد ادامه داد: از هزار و ۶۷۷ روستای دارای سکنه کردستان، ۴۳۰ روستا در حوزه آبریز سدها قرار دارد که ساماندهی فاضلاب ۱۶۲ روستا به لحاظ جمعیتی و نزدیکی به مخازن، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
وی اضافه کرد: در سطح ملی و استانی اعتباراتی برای ساماندهی فاضلاب روستاها وجود ندارد؛ مگر اینکه اعتبار خاصی برای پروژه ای خاص اختصاص یابد.
تصویب مطالعات ساماندهی فاضلاب روستاهای حوزه سدهای استان
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کردستان یادآور شد: با این وجود، سال قبل مطالعات در این زمینه انجام و طرحهای اولویت دار احصا و به شرکت مهندسی ارسال شد.
فرهاد با اشاره به اینکه ساماندهی فاضلاب این ۱۶۲ روستا، ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، اظهار کرد: مطالعات ارسال شده در شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور تصویب شده و ماده ۲۳ نیز همزمان در حال اجرا است که در صورت تدوین با دستور وزیر نیرو، برای سازمان برنامه و بودجه جهت اخذ ردیف اعتباری ارسال خواهد شد.
معاون اجرایی سد و نیروگاه آزاد سنندج هم گفت: مراقبت از سد آزاد و ممانعت از تغذیه گرایی آن، نیازمند همکاری همه دستگاه های مرتبط از جمله شرکت های آب و فاضلاب، آب منطقهای، جهاد کشاورزی و محیط زیست است.
حسین راهنورد اضافه کرد: روستاهای حوزه آبریز سدها بررسی و آمار آن تهیه شده و برای دستگاه های مرتبط ارسال شده تا برنامه مدونی برای آن تنظیم و اجرا شود.
سد آزاد در ۴۰ کیلومتری جاده سنندج - مریوان روی رودخانه آزاد واقع شده است. این سد از نوع سنگریزهای با هسته رسی با طول تاج ۵۹۵ متر و ارتفاع ۱۲۵ متر از پی، امکان ذخیرهسازی ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب را دارد.
طول کلی مسیر پروژه آبرسانی به شهر سنندج حدود ۶۰ کیلومتر و ارتفاع پمپاژ اولیه ۴۸۰ متر است که در این میان ۲۷ کیلومتر از این مسیر با لولههای فولادی به قطرهای ۱۴۰۰ و ۱۲۰۰ میلیمتر منشعب شده و با بهره برداری از آن سالانه امکان انتقال ۵۷ میلیون مترمکعب آب به تصفیهخانه آب شهر سنندج برای جمعیتی معادل ۷۰۰ هزار نفر، در افق سال ۱۴۲۵ ایجاد شده است تا مردم از آب شرب با کیفیت و پایدار بهرهمند شوند.
۱۸ سد در کردستان وجود دارد که از این تعداد مدیریت ۱۲ سد در اختیار استان و بهرهبرداری مابقی سدها در اختیار استانهای همجوار از جمله آذربایجانغربی و کرمانشاه قرار دارد.
نظر شما