به گزارش ایرنا، شاید در این روزها برای شما هم اتفاق افتاده باشد هنگام تردد از خیابان، کارتن و ویترینهایی را ببیند که تعداد زیادی جوجه (مرغ و اردک) در رنگهای زرد، قرمز، آبی و نارنجی در آنها وجود دارد و صدای جیک جیک جوجهها از فاصله دوری هم شنیده میشود.
بیشتر خریداران این جوجههای رنگی بچههای کوچک بویژه دختران هستند که پس از خرید یک تا 2 جوجه آنها را در قفسهای فلزی یا کارتن بزرگ در خانه نگهداری میکنند البته تحمل سر و صدای جوجهها در محیط خانه برای بزرگترها بویژه کسانی که تنها میتوانند در محیط ساکت استراحت کنند کمی مشکل است.
در تاریک بازار مهاباد یکی از غرفههای عرضه جوجه رنگی قرار دارد که در بیشتر ایام سال فعال است و در سایر فصول خرگوش، خوکچه هندی و حیوانات خانگی میفروشد و در این فصل (بهار) جوجههای رنگی را به لیست کالاهایش اضافه کرده است.
برای تهیه گزارشی از این جوجه فروش دوره گرد، در یک روز بهاری پای صحبت او نشستم، تازه فهمیدم چرخ زندگی خانواده چهار نفری اش تنها با فروش جوجه میچرخد.
کاک یوسف گفت: از چند سال قبل در این بازار حیوانات زنده عرضه میکند و با توجه به تغییر فصل، فروش حیوانات را هم تغییر میدهد مثلا در اسفند و ایام نوروز ماهی قرمز نوروزی و در این فصل از سال جوجه مرغ و اردک میفروشد.
وی افزود: این جوجهها در کارگاههای کوچک جوجه کشی پرورش داده میشوند و پس از اینکه سر از تخم بیرون آوردند، آنها را با رنگهای صنعتی که آزاری به جوجه نمیرساند رنگ آمیزی کرده سپس به بازار عرضه میکنند.
وی میگوید: فروش در روزهای مختلف متفاوت است برخی روزها ۲۰ تا ۳۰ جوجه و در برخی روزها بسیار کمتر فروش دارد.
کاک یوسف هر قطعه جوجه را ۴۰ هزار تومان میفروخت که به گفته خودش فقط ۱۰ هزار تومان برایش سود دارد البته تعدادی از جوجهها بر اثر فشار و گرمای هوا تلف میشوند که خسارت آن را هم باید از سود کم کرد.
وی گفت: جوجههای بزرگتری هم داریم که قیمت آنها ۷۰ هزار تومان است، بلدرچین را هر قطعه ۸۰ هزار تومان و هر راس خرگوش را با ۱۲۰ هزار تومان خریده و تا ۲۰۰ هزار تومان هم میفروشد.
سرگرم گوش دادن به حرفهای کاک یوسف بودم که ۲ پسر و دختر بچه ۱۰ و ۱۲ ساله به همراه مادر بزرگشان از راه رسیدند و هر کدام از آنان یک جوجه رنگی به همراه خوراک مخصوص خریدند.
مادربزرگ این بچهها که دایه حلیمه نام داشت، گفت: هر سال برای خرید جوجه به اینجا میآییم و تا موقع تعطیل شدن مدرسه جوجهها را حیاط خانه نگه داشته سپس به روستایمان میرویم و تا فصل پاییز همراه سایر مرغهای خانگی از آنها مراقبت میکنیم.
وی افزود: بچهها بازی با این جوجهها را دوست دارند و تا پاییز مراقب آنها هستند و خودشان را سرگرم میکنند.
دایه حلیمه اضافه کرد: ما این کار را به این خاطر انجام میدهیم تا بچهها کمی از گوشی و لبتاب فاصله بگیرند و به جای بازی کامپیوتری مشغول جوجهها باشند البته باید مراقب باشند که گربه نیز به آنها آسیبی نزند.
بچهها یکی یکی میآمدند و به جوجه رنگیها نگاه میکردند، برخی از آنان والدین خود را برای خرید متقاعد میکردند و برخی دیگر نیز با ابراز ناراحتی و قول گرفتن برای خرید در روزهای آتی میرفتند.
در شهر مهاباد علاوه بر این میدان در چند نقطه دیگر نیز از جمله میدان استقلال، زمینهای شهرداری، باغ شایگان و منطقه شیلان، دکههای خرید و فروش جوجه رنگی و حیوانات خانگی دایر است.
جوجهها میتوانند ناقل بیماری باشند
بحث خرید و فروش جوجههای رنگی را به اداره دامپزشکی مهاباد کشاندم و در این خصوص با رییس شبکه دامپزشکی مهاباد گفت وگو کردم، او بر این باور بود برخی از این جوجههای رنگی مانند سایر حیوانات دیگر میتوانند ناقل بیماری باشند.
عباس آغاز گفت: با توجه به اینکه این جوجههای رنگی در محیطهای باز و بدون محافظ (محیط غیراستریل) نگهداری میشوند، احتمال دارد مبتلا و یا ناقل بیماری باشند.
وی اضافه کرد: افرادی که این گونه جوجهها را خریداری میکنند باید از تماس مستقیم با آنها خودداری کنند و اگر مرغ خانگی دیگری دارند قبل از مایه کوبی و اطمینان از سلامتی آنها را با هم در یک محیط قرار ندهند.
آغاز ادامه داد: طبق قانون خرید و فروش حیوانات و پرندگان بدون مجوز در داخل شهر ممنوع است و ادارات مختلفی از جمله شهرداری متولی مقابله و ممانعت از فروش حیوانات در محدوده شهر است.
به گفته کارشناسان، با گسترش جوامع شهری و مدرن و ماشینی شدن بسیاری از امور روزمره، حیوانات و نگهداری آنها تا حدودی از زندگی بشر امروزی فاصله گرفته است ولی آثار این تمایل به داشتن حیوانات در پیرامون زندگی را میتوان در وجود بچهها به عنوان افرادی که روحیات و طبیعت شان کمتر دستخوش محیط میشود به خوبی مشاهده کرد.
طبق نظر کارشناسان نگهداری از حیوانات خانگی توسط بچهها آنچنان که بسیاری از والدین نگران هستند، اگر در آن افراط نشود کار نادرستی نیست و بچهها در خلال نگهداری از این حیوانات و توجه به تغذیه و تمیز کردن محل نگهداری آنها، علاوه بر سرگرم شدن، احساس مسوولیت میآموزند و این امر میتواند برای آینده آنها مفید باشد.
اما فراموش نکینم یکی از سادهترین عوارضی که حیوانات خانگی ایجاد میکنند صدمات فیزیکی، زخمها و خراشهای ریز و درشت به وسیله دندان و ناخن تیز این حیوانات است که با این روند احتمال بروز بیماریهای مشترک وجود دارد.
نکته مهم دیگر این است اگر آموزشهای لازم در خصوص نگهداری حیوانات خانگی و مخاطرات این کار به جامعه ارایه شود کسانی که حیوانات خانگی نگهداری میکنند با آگاه شدن از مخاطرات این کار، تمایلشان کمتر شده و یا حداقل به صورت اصولی و صحیح با کمترین مخاطره اقدام به ادامه این کار خواهند کرد.
نظر شما