پروفسور عیسی ابراهیم زاده روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: قرارداد هیرمند که در سال ۵۱ هجری ،شمسی بین دولتهای سابق ایران و افغانستان به امضا رسید که بر اساس آن دولت سابق افغانستان در این قرارداد متعهد شده بود تا سالانه ۸۲۰ میلیون مترمکعب یعنی در هر ثانیه ۲۶ مترمکعب آب به سیستان از طریق رودخانه هیرمند وارد شود.
وی ادامه داد: پیگیر نبودن حقابه ایران در طول سالهای گذشته و کاهش نزولات آسمانی باعث بروز پدیده خشکسالی که همچنان ادامه دارد در سیستان شد.
رئیس پژوهشگاه علوم زمین و جغرافیای دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: بر اساس این توافق، افغانستان نباید در مسیر این رودخانه بویژه پایین دست هیچ گونه تاسیسات جدیدی احداث میکرد اما دولت این کشور طی این سالها طرحهای متعددی را در مسیر رودخانه هیرمند ساخت و هیچگاه حقابه ایران را به طور منظم نداد.
وی تصریح کرد: اقدامات دولت افغانستان نشان از اقدام عمدی بودن آن در ندادن حقابه دارد و اخطار رئیس جمهور به حاکمان این کشور بسیار به موقع و مقتدرانه بود.
ابراهیم زاده افزود: اقدامات اخیر دولت و وزارت امورخارجه ارزشمند بود و ضروری است این مسیر توسط دولت و استاندار سیستان و بلوچستان تداوم داشته باشد تا حق مردم این منطقه محقق شود.
وی با اشاره به طرح انتقال آب از دریای عمان گفت: این طرح نیز چند سال مصوب شده اما کند پیش رفته که امیدواریم با تاکید اخیر رئیس جمهور این مهم شتاب گیرد.
رئیس پژوهشگاه علوم زمین و جغرافیای بر برنامه ریزی صحیح بر اتمام طرح انتقال آب دریای عمان تاکید کرد و اظهارداشت: ضرورت دارد در کنار پیگیری مسوولان کشوری و استانی شرکتهای همیار نیز به کمک آمده و بر تسریع هر چه سریعتر این طرح کمک کنند.
وی بیان کرد: طرحهای بسیار خوبی از جمله طرح جهاد آبرسانی از سوی دولت در سیستان و بلوچستان در حال انجام است که در سفر اخیر رئیس جمهور طرح آبرسانی به ۱۵۵ روستا در بلوچستان افتتاح شد.
ابراهیم زاده تاکید کرد: اقدامات و طرحهای زیرساختی بسیار خوبی از جمله راه آهن چابهار - زاهدان - سرخس، گازرسانی به شهرهای مختلف سیستان و بلوچستان و ایجاد بزرگراه در این استان از سوی دولت سیزدهم در حال اجراست که امید روزهای خوب را نوید میدهد.
نظر شما