وعده‌ای که پیش از موعد محقق شد؛ بازگشت آب سد آزاد به منازل سنندجی ها

سنندج- ایرنا- ۱۶ اردیبهشت بود که شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران در قالب نشستی خبری اعلام کرد قصد دارد با هدف تامین آب پایدار شهر سنندج، ایستگاه پمپاژ سامانه انتقال آب سد آزاد را طی ۱۶ روز ارتقا دهد وعده ای که پیش از موعود انجام شد و طرح روز گذشته پایان یافت.

به گزارش ایرنا، ۱۰ آذرماه سال گذشته سامانه انتقال آب سد آزاد به تصفیه‌خانه سنندج با حضور رییس جمهور به بهره‌برداری رسید و مشکل طعم و بوی نامطلوب آب شرب سنندج برای همیشه برطرف شد. ۱۶ اردیبهشت امسال بعد از حدود ۶ ماه، شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران اعلام کرد قصد دارد برای پایداری آب شرب سنندج و جلوگیری از ایجاد اختلال در آینده، ظرفیت الکتروپمپ‌ها را طی ۱۶ روز افزایش دهد. قرار شد در این مدت، آبی که از سد آزاد به تصفیه‌خانه سنندج انتقال می‌یافت، قطع و از آب مخزن سد قشلاق استفاده شود.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان همان روز حین بازدید از ایستگاه پمپاژ سد آزاد، از پیمانکار پروژه خواست هرچه سریعتر این طرح انجام شود و حتی اگر شده کمتر از ۱۶ روز هم کار به اتمام برسد که معاون اجرایی سد و نیروگاه آزاد سنندج قول داد در صورت امکان، ارتقا زودتر از موعد مقرر صورت گیرد.

بهرحال کار آغاز شد و سه روز زودتر از موعد مقرر یعنی در مدت ۱۳ روز، عملیات ارتقا ایستگاه پمپاژ سامانه سد آزاد و تعویض الکتروپمپ‌ها انجام شد تا مردم بیشتر از ۱۳ روز طعم و بوی نامطلوب آب سد قشلاق را تحمل نکنند.

حسین راهنورد معاون اجرایی سد و نیروگاه آزاد سنندج گفت که از خرداد سال گذشته تاکنون ۵۳ میلیون مترمکعب آب از سد آزاد به سد قشلاق و تصفیه‌خانه سنندج انتقال یافته است و برای اینکه دچار مشکل نشویم، تصمیم گرفتیم در بازه زمانی مشخص، چهار الکتروپمپ‌ جایگزین الکتروپمپ‌های فعلی شود.

او ادامه داد: در حال حاضر در اوج مصرف، ۲.۳ مترمکعب آب در ثانیه از خط لوله سامانه، انتقال می‌یابد که به واسطه نیاز هزار و ۵۰۰ هکتار از باغات پایاب، باید به ۲.۸ مترمکعب در ثانیه برسد.

معاون اجرایی سد و نیروگاه آزاد سنندج با اشاره به اینکه برای تامین آب شرب سنندج و باغات پایاب، هشت مترمکعب در ثانیه آب باید انتقال یابد، افزود: برنامه ریزی کردیم چهار الکتروپمپ جدید با ظرفیت ۲ هزار لیتر در ثانیه جایگزین چهار الکتروپمپ با ظرفیت ۸۰۰ لیتر در ثانیه شود.

وعده‌ای که پیش از موعد محقق شد؛ بازگشت آب سد آزاد به منازل سنندجی ها


آب سد آزاد امروز در دسترس مردم است

استاندار کردستان هم عصر شنبه در بازدید از ایستگاه پمپاژ آب سد آزاد گفت: کار ارتقا این ایستگاه با ۹۰ میلیارد تومان هزینه انجام شد و آب این سد تا ۲۴ ساعت آینده وارد تصفیه‌خانه سنندج می‌شود.

اسماعیل زارعی‌کوشا با بیان اینکه ارتقا این ایستگاه پمپاژ در مدت زمان ۱۳ روز به بهره‌برداری رسید، اظهار کرد: بعد از افتتاح کلان پروژه‌ آبرسانی به تصفیه خانه سنندج از محل سد آزاد، با توجه به افزایش مصرف و نیاز مردم، ارتقا ایستگاه پمپاژ سد آزاد در دستور کار قرار گرفت.

وی افزود: به دلیل افزایش مصرف و ضرورت تامین آب برای باغات مسیر و اراضی پایاب نیاز به افزایش حجم آب به ۳ متر مکعب در ثانیه داشتیم که این امر با کار جهادی و با صرف اعتبار ۹۰ میلیارد تومانی اجرایی شد و به سرانجام رسید.

استاندار کردستان یادآور شد: شرکت توسعه آب و نیرو برای اجرای این پروژه، ابتدا یک بازه زمانی یک ماهه را پیش بینی کرده بود ولی در ۱۳ روز پمپ‌های جدید نصب و آب سد آزاد مجددا در مدار مصرف قرار گرفت.

وعده‌ای که پیش از موعد محقق شد؛ بازگشت آب سد آزاد به منازل سنندجی ها

طرحی برای استفاده ۷۰۰ هزار نفر جمعیت

طرح سامانه انتقال آب سد آزاد به تصفیه خانه سنندج از جمله پروژه‌های بزرگ در حوزه آبرسانی شهری است طرحی که برای ۲ سال تعریف شده بود در ۲۰ ماه تمام شد.

عملیات آغاز این پروژه ۱۵ بهمن سال ۱۳۹۹ کلید خورد، چراکه به خاطر تغذیه‌گرایی سد قشلاق و تغییر طعم و بوی آب، دیگر امیدی به برداشت آب خوش طعم از این سد در شرایط فعلی نبود.

با این حال تامین آب شرب سنندج از طریق انتقال آب سد آزاد در دولت دوازدهم محقق نشد و این طرح سنگین به دولت سیزدهم رسید و به یکی از اولویت های مهم و اصلی این دولت و نماینده ان در استان تبدیل شد.

سد آزاد در ۶۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان کردستان قرار دارد. این سد سال ۱۳۹۰ آبگیری شد و حجم مخزن آن ۳۰۰ میلیون مترمکعب است.

این سد ابتدا برای آبی کردن چهار هزار و ۳۰۰ هکتار باغات پایاب و مسیر پیش بینی شده بود اما خشکسالی و ضرورت تامین آب شرب مناطق شرقی استان و پایین بودن کیفیت آب شرب سنندج، باعث شد وزرات نیرو به فکر تامین آب این نقاط از سد آزاد بیفتد.

سامانه انتقال آب سد آزاد به سنندج هم یکی از همین طرح ها بود که در دستور کار گرفت. قطعه اول سامانه (خط لوله ای به طول ۲۴ کیلومتر با قطر ۲ متر) برای طرح‌های توسعه باغات و انتقال آب به شهرهای شرقی استان صورت گرفت. برای اینکه آب این سد وارد حوضه آبریز قشلاق شود، تونلی ۴.۲ کیلومتری تعبیه شد.

در ادامه و بعد از این تونل و قبل از ایستگاه میانی، خط لوله فلزی ۲۸ کیلومتری تا تصفیه خانه سنندج اجرا شد. از این ۲۸ کیلومتر، ۱۳ کیلومتر آن لوله با قطر ۱۴۰۰ و باقی آن هم با لوله ۱۲۰۰ کار شده است.

عبور مسیر خط انتقال از مناطق سخت گذر و در مسیرهای با وضعیت جغرافیایی سخت و ترانشه‌هایی به ارتفاع ۲۰ متر موجب تعریض جاده‌های روستایی و بهره‌مندی این روستاها از خدمات زیربنایی نیز شده است.

در این طرح سیستم کنترل یکپارچه سامانه انتقال آب و همچنین ایستگاه تقلیل فشار از ۲۷ به ۲ برای اولین بار در دیسپاچینگ انتقال آب کشور طراحی و راه اندازی شده که در نوع خود کم نظیر است و طراحی، ساخت، نصب و راه‌اندازی آن به طور کامل توسط متخصصان، کارشناسان ایرانی و زنجیره‌های تولیدکنندگان داخلی شامل قطعه سازان استان کردستان انجام شده است.

سالانه ۵۷ میلیون مترمکعب آب از سد آزاد وارد تصفیه خانه آب سنندج خواهد شد، ضمن اینکه این سامانه برای جمعیت ۷۰۰ هزار نفری سنندج و افق ۱۴۲۰ پیش بینی شده است و برای اجرای آن ۸۵۰ میلیارد تومان هزینه شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha