۱ خرداد ۱۴۰۲، ۱۰:۲۵
کد خبرنگار: 1228
کد خبر: 85117572
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

آیا پاکستان بخاطر روابطش با ایران و چین، تحت فشار آمریکاست؟

اسلام‌آباد- ایرنا- تحکیم روابط دوجانبه پاکستان باهمسایه‌های مهم خود ایران وچین همواره زیرذره بین آمریکایی‌ها قرارداشته و واشنگتن همواره مزاحمت هایی برای پاکستان ایجاد کرده و از همین رو، ناظران در پاکستان نسبت به فشارهای آمریکا برپاکستان به دلیل تقویت روابط دوجانبه با همسایگان قدرتمندش ابراز نگرانی می‌کنند.

آیا پاکستان بخاطر روابطش با ایران و چین، تحت فشار آمریکاست؟

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، خانم «آفرین میرزا» کارشناس حوزه اقتصادی و تحولات سیاسی پاکستان طی یادداشتی برای سایت شبکه خبری «جیو» به بن بست در مذاکرات این کشور با صندوق بین المللی پول جهت احیای برنامه وام ۶.۵ میلیارد دلاری پرداخت و این پرسش را مطرح کرد که آیا آمریکایی‌ها برای فشار بر پاکستان از اهم صندوق بین المللی پول استفاده می‌کنند؟

وی در ادامه نوشت: پاکستان با کمبود نقدینگی، سابقه نقض تعهدات و شرایط ارائه شده از سوی صندوق بین المللی پول در آخرین راه را دارد اما این کشور برای نجات از امواج پر تلاطم ناشی از بحران اقتصادی به احیای کمک مالی از این نهاد بین المللی دارد ولی به نظر می‌رسد این راهکار نیز برای دولتمردان پاکستانی غیرممکن شده است.

این کارشناس پاکستانی اظهار داشت که به احتمال زیاد نگرانی ایالات متحده نسبت به تمایل اسلام‌آباد به تقویت روابط دوجانبه با تهران و پکن به عنوان قدرت‌های کلیدی در منطقه دلیل بن بست در مذاکرات پاکستان با صندوق بین المللی پول است.

دولت ائتلافی در پاکستان با یک سری مشکلات مواجه است که در صدر آن عدم نرمش وام دهندگان مستقر در واشنگتن در قبال اسلام‌آباد است. در عین حال برخی در پاکستان معتقدند که شکست مذاکرات با صندوق بین المللی پول ناشی از دیدگاه سیاسی است که محور اصلی آن گرایش پاکستان به سمت ایران و چین مشاهده می‌شود.

در این گزارش به نقل از اظهارات «بلاول بوتو زرداری» وزیر امور خارجه پاکستان آمده است که وی هرگونه ادعا درباره فشار بر این کشور را رد کرد و گفت که روابط پاکستان و ایران ربطی به صندوق بین المللی پول ندارد اما کارشناسان امور اقتصادی همچنان معتقدند که این امر روابط با صندوق بین المللی پول را پیچیده‌تر خواهد کرد.

«حفیظ پاشا» وزیر اسبق امور دارایی پاکستان نیز در این خصوص گفت: نقش چین بسیار مثبت بوده و در هفته‌های اخیر با پرداخت مقادیر زیادی از بدهی‌های اسلام‌آباد کمک زیادی کرده و این بدیهی است که وضعیت مالی پاکستان بهتر شده است، که بخشی از خواسته صندوق بین المللی پول است. وی در عین حال مدعی شد که روابط اسلام‌آباد با تهران یک مشکل (برای واشنگتن) است.

حفیظ پاشا افزود: اکنون این یک رابطه جدید است. با عادی‌سازی روابط ایران و عربستان سعودی، وضعیت در این زمینه تغییر کرده است. بنابراین، تحولات اخیر، وضعیت خاورمیانه را بهبود بخشیده است و پاکستان، در این مرحله، باید به برخی از تعهدات گذشته خود عمل کند - مانند خط لوله‌ای که ایران آن را احداث کرد و اما (به دلیل عدم تعهد اسلام‌آباد) معلق مانده است. بنابراین، این احتمال وجود دارد که آمریکا که یکی از اعضای برجسته (صندوق بین‌المللی پول) است، نسبت به آن اعتراض کند.

براساس این گزارش، نخستین بازارچه مرزی ایران در پیشین سیستان و بلوچستان با پاکستان و خط انتقال برق پولان-گبد روز پنجشنبه ۲۸ اردیبهشت توسط آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جهموری اسلامی ایران و شهباز شریف نخست وزیر پاکستان به بهره‌برداری رسید.

رئیس جمهور با بیان اینکه ایران و پاکستان روابط بسیار عمیقی دارند که ریشه این ارتباط به باورها و اعتقادات دو کشور بر می‌گردد، گفت: امروز اراده بین ایران و پاکستان آن است که سطح این روابط از میزانی که وجود دارد، بالاتر برود.

وی تاکید کرد: امنیت پاکستان به مثابه امنیت ایران است و حتی برعکس و این مساله برای ما در منطقه به شدت اهمیت دارد؛ دخالت بیگانگان به هیچ عنوان گره گشا در منطقه نخواهد بود و حضور آنان تهدید ‏تلقی می‌شود.

این درحالی است که سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با خودداری از اظهار نظر درباره دیدار اخیر سران ایران و پاکستان مدعی شد که ایالات متحده همواره برای سرمایه‌گذاری در پاکستان پیشقدم است.

ناظران سیاسی در پاکستان همواره آمریکا را برای کارشکنی در بحث همکاری‌های منطقه‌ای به ویژه سنگ‌اندازی در مسیر تعاملات پاکستان با ایران و چین مقصر می‌دانند، موضوعی که دولتمردان اسلام‌آباد نیز بارها به آن اذعان می‌کنند.

ادعای وزارت خارجه آمریکا برای همکاری با پاکستان در حوزه انرژی درحالی است که ایالات متحده همواره تعاملات راهبردی اسلام‌آباد با پکن را نشانه رفته و آن را به ضرر پاکستان می‌داند. در عین حال وزیر امور خارجه چین اواسط اردیبهشت امسال طی سفر به اسلام‌آباد در پاسخ به پرسشی درباره کارشکنی آمریکا گفت که مردم پاکستان بهتر می‌دانند که کدام کشور گام عملی برای همکاری و کمک برمی‌دارد. وی تاکید کرد که آمریکا به جای لفاظی و صدور بیانیه‌ بایستی اقدام عملی برای رفع نیازهای انرژی در پاکستان بردارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha