کیومرث یزدانپناه در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص اهداف و اهمیت سفر آیت الله ابراهیم رئیسی رئیس جمهور کشورمان به اندونزی، اظهارکرد: کشور اندونزی یکی از بزرگترین کشورهای اسلامی است که با ۲۸۰ میلیون نفر جمعیت مسلمان، نقش بسزایی در حوزه ژئوپلیتیک اسلامی دارد و با توجه به برنامههای جدی این کشور برای دست یابی به توسعه پایدار، میتواند در حوزههای مختلف، مورد اهداف راهبردی و بلند مدت جمهوری اسلامی ایران باشد.
وی گفت: اگر چه همیشه یک روال ثابت و نسبتا پایداری میان دو کشور برقرار بوده، اما شان و منزلت دو کشور بزرگ اسلامی در دو محیط متفاوت ژئوپلیتیکی در قاره آسیا، فراتر از آن چیزی است که فعلا وجود دارد.
این کارشناس مسائل بینالملل ادامه داد: بسترهای زیادی می تواند فراهم شود تا سطح روابط دو کشور را در حد ایدهآلی ارتقاء دهند، کشور مسلمان اندونزی به واسطه سیاستهای مجدانه در حوزه اقتصاد ملی و عزم راسخ برای تحول آفرینی، رشد بسیار قابل ملاحظهای را در سه دهه اخیر داشته است، به گونهای که توانسته تا رتبه هفدهم اقتصادهای برتر جهان صعود کند و استمرار این روند، اندونزی را در سال ۲۰۳۵ در رتبههای بهتر جهانی قرار خواهد داد.
یزدانپناه عنوان کرد: این کشور در حال حاضر از فعالترین کشورها در حوزه آ. سه. آن بوده و شاخص رشد اقتصادی آن در میان کشورهای آسیایی بالا بوده است.
وی بیان داشت: از طرف دیگر قرار گرفتن این کشور در حوزه پُر اهمیت اقیانوس آرام و تنگه مالاکا، نقش بسیار موثری در توازن سازی ژئواستراتژیک منطقهای و جهانی ایفاء میکند.
این کارشناس مسائل بینالملل افزود: آن طرف قضیه کشور ایران است که یکی از حساسترین موقعیتهای سوقالجیشی جهان به حساب می آید و سرآمد قدرتهای انرژی محور در منطقه خلیج فارس است و همواره به دلیل تامین نیازهای انرژی کشورهای واقع در شرق آسیا مورد توجه آنها از جمله کشور اندونزی بوده است.
یزدانپناه با تاکید بر اینکه این دلایل مهم، میتواند بستر ساز همکاریهای نو و متفاوت میان تهران و جاکارتا باشد، بیان کرد: اما یک نکته مشترکی که همواره روابط کشورهای حوزه شرق و جنوب شرق آسیا را به دنیای پیرامون از جمله غرب آسیا گره میزند، وابستگی پیچیده اقتصادهای این منطقه به بازارهای خاص جهانی از جمله آمریکا و اتحادیه اروپا است.
وی گفت: دو نقطه خاصی که دنباله رو ژئوپلیتیک سلطه بود و به عنوان مداخلهگرانی فرا دست، در شکل گیری روابط سازنده ایران با دنیای پیرامون به دلیل اختلافاتی که با جمهوری اسلامی ایران دارند، اختلال ایجاد می کنند.
این کارشناس مسائل بینالملل مطرح کرد: این مساله حتما روابط ایران و اندونزی را هم علیرغم میل باطنی جاکارتا، بشدت تحت تاثیر خود قرار داده است.
یزدانپناه همچنین تاکید کرد: تمرکز دولت سیزدهم بر سیاست همسایگان مسلمان و دیگر کشورهای بزرگ اسلامی همچون مالزی و اندونزی میتواند برگ برندهای برای کشور ما در این مقطع تاریخی و خروج از بخشی از فشارهای غربیها باشد. البته تحقق این مساله مهم مستلزم همکاری و عزم جدی طرف های مقابل است.
وی بیان کرد: کشور اندونزی سرشار از فرصت های غیر قابل جایگزین برای ایران در وضع موجود است، ایران هم مکمل ژئواستراتژیک بسیار کارسازی برای برای حوزه شرق آسیا است و میتواند توازن استراتژیک را برای آینده آسیا برقرار کند.
این کارشناس مسائل بینالملل عنوان کرد: قاره آسیا تنها در وابستگیهای درون سیستمی و استفاده از همه ظرفیتهای داخلی خود میتواند در نظم نوین جهانی نقش واقعی خود را احیا و ایفاء کند.
یزدانپناه در پایان خاطر نشان کرد: کشورهای آسیایی، به ویژه کشورهای اسلامی این قاره با مطلوب خود و درک واقعیتهای پیش رو فاصله دارند و تا زمانی که به یک فهم مشترک و سازنده نسبت به سرنوشت مشترک خود نرسند، در هر فرمولی از روابط اعم از دو ساختی یا چند ساختی، نمی توانند به آرمان های مطلوب و مورد نظر ملتهایشان برسند.
نظر شما