به گزارش ایرنا جمعی از مسوولان اصناف کشاورزی به همراه فرمانداران پنج شهرستان حوضه آبریز کرخه از سد کرخه و وضعیت تنش آبی این سد بازدید کردند؛ در این بازدید نشست هم اندیشی نیز برای بررسی آخرین وضعیت سد کرخه و عبور با حداقل تنش از تابستان پیش رو در حوضه آبریز کرخه در سالن نشستهای سد و نیروگاه کرخه برگزار شد.
ضرورت حمایت از معیشت کشاورزان، بیمه محصولات کشاورزی، اصلاح الگوی کشت، فرهنگسازی کشت محصولات کم آب بر و نیز اطلاع رسانی و اقناع افکار عمومی به ویژه کشاورزان نسبت به وضعیت نامناسب ذخیره آبی سد کرخه از جمله مباحث مطرح شده در این نشست بود.
خشکسالی کرخه اصلاح الگوی کشت را ضروری کرده است
سرپرست فرمانداری شهرستان حمیدیه در حاشیه این دیدار در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه بازدید از سد کرخه وضعیت نامناسب این سد را نشان داد گفت: خشکسالی چند ساله حوضه آبریز کرخه و استمرار این شرایط در امسال، اصلاح الگوی کشت به ویژه در حوضه آبریز این سد را بیش از پیش ضروری کرده است.
عدنان الوان پور شریف، اقناع کشاورزان، مدیریت صحیح آب و الگوهای کشت را از جمله اقدام های موثر برای عبور از تنش آبی کنونی دانست و افزود: حرکت به سمت اصلاح الگوی کشت، پرهیز از کشت های پرآب بر و همچنین استفاده از حداکثر بهرهوری از آب و جلوگیری از هدررفت آب در بخش کشاورزی به عنوان اولویت باید پیگیری شود.
سدکرخه توان تامین آب کشت تابستانه را ندارد
فرماندار شهرستان هویزه نیز در حاشیه این بازدید در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، گفت: بازدید میدانی از وضعیت سد کرخه نقش مهمی در اصلاح نگرش از وضعیت این سد دارد.
ایاد مطوری با بیان اینکه بسترسازی برای بازدید کشاورزان از وضعیت نامناسب آب پشت سد کرخه می تواند در مدیریت تنش آبی پیش رو کمک کننده باشد، افزود: آب ذخیره در پشت سد کرخه در وضعیت مناسبی قرار ندارد.
وی با بیان اینکه سد کرخه توان تامین آب کشت تابستانه را ندارد ادامه داد: با توجه به شرایط کنونی سد کرخه تامین آب کشت پاییزه و مصارف دیگر از جمله حقابه هورالعظیم و آب مورد نیاز دام های سنگین در پایین دست سد کرخه اولویت بیشتری نسبت به کشت تابستانه دارد.
فرماندار شهرستان هویزه افزود: تنها تعداد کمی از کشاورزان حوضه آبریز کرخه کشت تابستانه انجام می دهند ولی کشت پاییز توسط همه کشاورزان انجام می شود که به همین دلیل عدالت این است که آب برای کشت پاییزه ذخیره شود تا این کشت بدون محدودیت و به طور گسترده صورت گیرد.
شورای کشاورزی خوزستان کشت تابستانه حوضه کرخه را تعیین تکلیف کند
فرماندار شهرستان شوش نیز در حاشیه این بازدید در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: بازدید از سد کرخه این واقعیت را نشان داد که آب ذخیره شده در این سد توان تامین آب مورد نیاز کشاورزان برای کشت تابستانه را ندارد.
محمود عیدانی ادامه داد: اولویت تامین با آب شرب، حقابه تالاب ها، دام های سنگین و در نهایت آب مورد نیاز کشت تابستانه است.
وی گفت: شورای کشاورزی خوزستان باید بر اساس پیش بینی های هواشناسی و مطالعه های دستگاه های مسوول و با توجه به ابعاد مختلف، وضعیت کشت تابستانه را تعیین تکلیف کنند.
فرماندار شهرستان شوش ادامه داد: وضعیت سد کرخه و شرایط نامناسب تامین آب کشاورزی باید به طور شفاف و دقیق برای کشاورزان تشریح شود و نظر آنها در تصمیم نهایی پیرامون کشت تابستانه گرفته شود تا با همراهی و همکاری مناسب از تنش آبی عبور کنیم.
وضعت نامناسب آب ذخیره سازی شده در سد کرخه به طور شفاف اطلاع رسانی شود
فرماندار شهرستان دشت آزادگان نیز در حاشیه این بازدید در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به ضرورت تصمیم گیری برای کشت تابستانه در حوضه آبریز کرخه گفت: در بازدید میدانی واقعیت وضعیت نامناسب سد کرخه مشاهده شد که باید این شرایط به کشاورزان گفته شود.
حمید سیلاوی افزود: برای تصمیم گیری پیرامون کشت تابستانه باید تمام جوانب امر سنجیده شود و با برگزاری نشست های مشترک میان کارشناسان و کشاورزان تصمیم نهایی برای تعیین تکلیف کشت تابستانه به دقت انجام شود.
وی ادامه داد: ۲ کشت مهم تابستان و پاییز وجود دارد که به دلیل اینکه در کشت پاییزه اکثر مزارع خوزستان به کاشت گندم اختصاص می یابد به دلیل اهمیت کشت این محصول راهبردی اولویت اول تامین آب برای کشت پاییزه است.
سیلاوی گفت: با توجه به وضعیت نامناسب آب ذخیره شده سد کرخه تدوین احتمال بروز شرایط مختلف بر اساس پیش بینی های ۶ ماهه و آمار دقیق، ضروری است تا تصمیم نهایی با کمترین خطا مواجه باشد.
وی اطلاع رسانی شفاف و فراهم کردن بستر برای بازدید میدانی کشاورزان از وضعیت نامناسب آب ذخیره شده پشت سد کرخه را ضروری دانست و گفت: با توجه به اهمیت کشت پاییزه برای کشاورزان در صورت اطلاع رسانی درست از وضعیت آب این سد و اهمیت ذخیره سازی آب برای فصل پاییز به طور قطع شاهد همراهی کشاورزان خواهیم بود.
به گزارش ایرنا، بر اساس اعلام معاون مطالعات پایه و طرحهای جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان سد کرخه همچنان در شرایط خشکسالی هیدرولوژیکی است و تنها ۱۷ درصد از ظرفیت آب قابل استفاده این سد در بارشهای اخیر آبگیری شده است.
با وجود درگیری سد کرخه با تنش آبی، در بارشهای خوب ماههای اخیر سدهای دز و مارون را ۱۰۰ درصد و سد کارون را ۹۸ درصد آبگیری شده است.
سد کرخه با گنجایش بیش از پنج میلیارد مترمکعب آب، بزرگترین سد خاکی غرب آسیا است. این سد از نوع خاکی با هسته رسی است و در محدوده شهرستان اندیمشک قرار دارد.
در ۲ سال اخیر تامین حقابه زیست محیطی تالاب ۴۵۰ هزار هکتاری هورالعظیم که ۱۵۰ هزار هکتار آن در محدوده خاک جمهوری اسلامی ایران است به علت خشکسالی شدید و بیسابقه با چالشهای اساسی رو به رو بوده است. سال گذشته نیز به دلیل تنش جدی آبی سد کرخه در حوضه آبریز این سد ممنوعیت کشت تابستانه اعلام و اعمال شد.
نظر شما