به گزارش ایرنا لرستان در قلب زاگرس واقع شده و نقش مهمی در اکوسیستم این منطقه دارد به نحوی که از مجموع ۶ میلیون هکتار جنگلهای زاگرس، ۱.۲ میلیون هکتار آن در این استان قرار دارد و از طرفی این ظرفیت بزرگ باعث غنای تنوع زیستی در این منطقه شده است.
با توجه به ظرفیت عرصه های طبیعی استان، برخورداری از اقلیم چهار فصل و تنوع زیستی در حوزه های گیاهی و جانوری و وجود ذخایر ژنتیکی ارزشمند گیاهی نظیر جنگلهای بلوط، بنه، ارس و گونه های جانوری نظیر پرندگان شکاری، کبک دری، خرس قهوه ای، پلنگ، کل و بز کوهی، قوچ و میش، ماهیان کور غار و سمندر لرستانی، ضرورت برنامه ریزی و اقدامات لازم به منظور احیای زیستگاه ها و زیست بوم های استان ضرورت دارد.
در حالیکه ۳۰ درصد تنوع زیستی کشور در لرستان است ۳۲۲ هزار هکتار مناطق تحت مدیریت از جمله اثر طبیعی ملی غار ماهی کور، مناطق حفاظت شده شادابکوه، اشترانکوه، سفیدکوه خرم آباد و قالی کوه الیگودرز و ۲ پناهگاه حیاتوحش سفیدکوه ازنا و وژناب در این استان وجود دارد.
اکنون یکهزار و ۷۵۰ گونه گیاهی و ۳۷۵ گونه جانوری در لرستان وجود دارد که پنج گونه دوزیست از جمله گونه نادر و اندمیک سمندر لرستانی از مهمترین آنها به شمار می رود.
بر این اساس احیای گردشگری زیست محیطی گام مهمی در معرفی این ظرفیت عظیم خدادادی و حفظ و حراست از این گونه های جانوری و گیاهی و تنوع زیستی به شمارمی رود.
احیای گردشگری زیست محیطی در لرستان
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: برنامهریزی های لازم جهت احیای گردشگری زیست محیطی با ایجاد موزههای تاریخ طبیعی و تنوع زیستی در این استان انجام شده است.
"علی سالاروند" اظهار کرد: همچنین مرکز تکثیر گوزن زرد، ایجاد اولین پاسگاه موزهها در تالابهای استان، توانمندسازی جوامع محلی در راستای حفاظت مشارکتی، برنامه ریزی برای ایجاد سایتهای پرنده نگری و معرفی زون های تفرج متمرکز و گسترده به اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان از برنامه های دیگر در این راستا بوده است.
وی افزود: ظرفیتهای طبیعی، اقلیمی، تاریخی و گردشگری زیادی در لرستان وجود دارد به طوری که طبیعت چشم نواز و بکر، جنگلها و مراتع، رودخانههای خروشان، تالابها و چشمههای جوشان، این استان را به یکی از مقاصد سفر گردشگران و طبیعت دوستان تبدیل کرده است.
سالاروند بیان کرد: این فرصتها و ظرفیتهای زیست محیطی حوزه گردشگری لرستان، اگر چه در سالهای گذشته آنچنان کمکی به رونق اقتصادی این استان نکرده، اما با ورود اداره کل محیط زیست و اجرای برنامه و پروژههای کارشناسی، زمینه شکوفا شدن حوزه «گردشگری زیست محیطی» فراهم شده است.
نخستین گوزن زرد ایرانی در دامنههای یافته کوه خرمآباد متولد شد
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: با گذشت سالها دوری از زیستگاه و خاستگاه اصلی گوزن زرد ایرانی، اولین گوساله این گونه در دامنههای یافته کوه خرم آباد متولد شد که این تولد بعد از گذشت سالها دوری از زیستگاه و پشت سر گذاشتن خطر انقراض نسل رخ داد.
سالاروند اظهار داشت: سال ١۴٠١ در راستای حفظ و احیای این گونه ارزشمند و در خطر انقراض، تعداد ١٠ راس گوزن زرد ایرانی از ۲ سایت تکثیر و پرورش دشت ناز ساری و مرکز ایثار کرج به لرستان و دامنه های زاگرس به عنوان زیستگاه و خاستگاه اصلی این گونه انتقال داده شد.
وی ادامه داد: گوزن زرد ایرانی در سایت تکثیر و پرورش فجر صفای کشت و صنعت لرستان واقع در دامنههای یافته کوه خرمآباد حفاظت و نگهداری میشود که این سایت نخستین و بزرگترین سایت خصوصی تکثیر و پرورش گوزن زرد کشور در راستای حفاظت مشارکتی از گونههای ارزشمند حیات وحش و ذخایر ژنتیکی به شمار می رود.
وی افزود: یک راس همزمان با فصل زادآوری در تاریخ ٢٣ اردیبهشت ماه ١۴٠٢ در سایت تکثیر متولد شد همچنین امید است امکان زادآوری یکی دیگر از گوزنها وجود داشته باشد.
سالاروند گفت: گوزن تازه متولد شده در شرایط مناسب و پایداری قرار دارد که توسط مسوولان سایت و دامپزشک مربوطه به همراه مادر تحت مراقبت می باشد و شرایط زیستی و بستر مناسب برای زادآوری و رشد آن فراهم شده است.
گفتنی است گوزن زرد ایرانی زیرگونهای از گوزن زرد است که با توجه به اینکه در آستانه انقراض قرار داشت، با تمهیدات انجام شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست در دولت سیزدهم، حفاظت مشارکتی آن در دستور کار قرار گرفت و لرستان در این راستا به عنوان اولین استان در کشور، با مشارکت بخش خصوصی دارای صلاحیت، توانست اجرای موفق این پروژه را به نام خود ثبت کند.
مجمع خیرین زیست محیطی در لرستان تشکیل شد
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان همچنین اظهار داشت: محیط زیست به عنوان یک امانت از نسلهای گذشته به ما رسیده که باید بر اساس اصل ۵۰ قانون اساسی که محیطزیست را وظیفه عموم دانسته است آن را به نسلهای بعد تحویل دهیم.
سالاروند تصریح کرد: مناطق تحت مدیریت استان ۳۲۲ هکتار است که با تعداد محدودی محیطبان آن هم در شرایطی که اکثر این محیط بانان نیز به دلیل شرایط کاری آسیب دیده هستند در حال حفاظت می باشد.
به گفته وی حفظ محیط زیست به کمک همگان نیاز دارد زیرا بعد از بحرانهایی مانند گرد و غبار، آلودگیهای کلان شهرها و آبها توجهات به محیط زیست را چند برابر کرده است از طرفی بخشی از امنیت غذایی، جلوگیری از تهدید علیه بهداشت عمومی و تحقق حقوق عامه از طریق حوزه محیط زیست تامین میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان ادامه داد: محیط زیست تاکنون در بسیاری موارد از جمله هوشمندسازی حفاظت از مناطق، ایجاد خانههای محیطزیست، ایجاد خانههای فناور محیط زیست و توسعه موزههای تنوع زیستی در کشور پیشگام بوده است.
سالاروند با تاکید بر اینکه محیط زیست در شکنندهترین حالت قرار دارد و این حوزه دیگر جای هیچ گونه آزمون و خطایی ندارد، افزود: اگر خیرین در این حوزه فعال شوند شاهد توفیقات زیادی در حوزه حفاظت و گردشگری خواهیم بود.
موزه تاریخ طبیعی لرستان، برتر کشور شد
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: موزه تاریخ طبیعی این اداره کل جزو چهار موزه برتر کشور در همایش روز جهانی تنوع زیستی و هفته موزهها شد.
سالاروند بیان کرد: در همایشی که به مناسبت روز جهانی تنوع زیستی و هفته موزهها در ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ برگزار شد، موزه تاریخ طبیعی لرستان به همراه موزه استانهای گلستان، خراسان رضوی و چهارمحال و بختیاری جزو چهار موزه برتر تاریخ طبیعی کشور انتخاب شد.
وی اظهار کرد: در این همایش از مجموعه حفاظت محیطزیست استان به دلیل توسعه، غنی سازی کمی و کیفی موزهها، افزایش ۱۶۵ نمونه بیولوژیک، تاکسیدرمی، فسیل سنگ و کانی، ایجاد موزه در مجموعه تاریخی و فرهنگی قلعه فلک الافلاک با بیش از ۷۰ هزار بازدید کننده، آموزش ۴۰ هزار دانش آموز در سال گذشته و جذب بی سابقه مخاطب در بحث موزه داری استان تجلیل شد.
وی ادامه داد: موزههای تاریخ طبیعی از جمله مکانهای علمی، فرهنگی، اجتماعی، آموزشی و نمایشگاهی هستند که میتوانند در معرفی هر چه بیشتر زیست بوم ها، تنوع زیستی و معرفی گونههای گیاهی و جانوری بومی هر منطقه نقش مهمی ایفا کنند و تاثیر بسزایی در آموزش و ارتقای فرهنگ حفظ و حراست از مواهب زیستی خدادادی در هر سرزمین دارند و افراد را به سمت گردشگری زیست محیطی سوق می دهند.
نظر شما