سرهنگ رضا اکبری روز دوشنبه در حاشیه سفر به استان سمنان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ابراز کرد: ۴۵۰ نفر در زمینه قاچاق چوب زمین خواری و تصرفهای اراضی ملی دستگیر و با تشکیل پرونده به مراجع قضایی معرفی شدند.
وی ادامه داد: طبق گزارشها آتشسوزی در عرصههای جنگلی و مرتعی کشور سال گذشته ۸۹ درصد کاهش داشته که نشان از تلاش شبانهروزی و انجام اقدامهای پیشگیرانه است.
فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری با اشاره به کمبود نیروی انسانی در این یگان تصریح کرد: تقویت مشارکت اجتماعی نقش مهمی در حفاظت و کاهش آتشسوزی در عرصههای منابع طبیعی دارد و انتظار میرود آحاد جامعه در این بخش همراهی کنند.
وی یادآور شد: سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری راهبرد هوشمندسازی یگان حفاظت را به منظور جبران کمبود نیروی انسانی در دستور کار دارد و در مرحله نخست نصب دوربینهای پایش در عرصههای ملی و ایجاد مرکز مانیتورینگ در استانها دنبال میکند.
سرهنگ اکبری اضافه کرد: برای هوشمندسازی یگان حفاظت این سازمان در مرحله نخست اجرای طرح ۲۴۰ میلیارد تومان نیاز است و انتظار میرود در بخش تامین اعتبارات به این حوزه نگاه ویژه شود.
۲۰ هکتار عرصههای ملی استان سمنان طعمه آتش شد
فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان نیز گفت: ۲۰ هکتار از اراضی مرتعی و جنگلی استان سمنان سال ۱۴۰۱ در سه فقره آتشسوزی سوخت.
سرهنگ علیرضا ابوطالبی یادآور شد: آتشسوزی در عرصههای ملی استان سمنان سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۰ کاهش ۶۷ درصدی داشت.
وی تصریح کرد: علت وقوع آتشسوزی در عرصههای منابع طبیعی استان سمنان سهلانگاری گردشگران طبیعت، چوپانان و بهره برداران در خاموش کردن ذغال های به جای مانده از آتش است.
فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان اظهار کرد: امسال به دلیل خشکسالیهای متوالی با هجوم دام های غیر مجاز و دام مازاد و خارج از موعد مقرر فصل چرا به مراتع استان سمنان مواجه بودیم.
وی ادامه داد: طبق برآوردها ۱۵۴ هزار راس دام با تلاش شبانه روزی و افزایش گشت و مراقبت و صدور اخطار برای مرتعداران و دامداران از مراتع استان سمنان خارج شدند و برای متخلفان واصرار بر ادامه تخلف پرونده تشیکل و به مراجع قضایی معرفی شدند.
سرهنگ ابوطالبی بیان کرد: پیشگیری و مقابله با تخریب و تصرف و ساخت و ساز های غیر مجاز در عرصههای ملی و پیشگیری از قطع و قاچاق چوب و سایر محصولات جنگلی و مرتعی و کنترل چرای غیر مجاز و مازاد و خارج از فصل و اجاره دادن غیر مجاز مراتع از جمله ماموریت های اولویت دار یگان حفاطت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان است.
فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان با تأکید بر لزوم مشارکت جوامع محلی در حفاظت و حمایت از عرصه های ملی، یادآور شد: مردم طبیعت دوست میتوانند در تماس با شمارههای ۱۳۹ و ۱۵۰۴ گزارشها و اخبار خود را در زمینه آتشسوزی عرصههای منابع طبیعی، تخریب و تصرف اراضی ملی، قاچاق گیاهان دارویی و محصولات فرعی و حفر چاه غیر مجاز در اراضی ملی اطلاعرسانی کنند تا از ورود خسارتهای جبرانناپذیر به عرصههای مرتعی و جنگلی جلوگیری شود.
سمنان که به دارالمرحمه معروف است با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع یکی از پهناورترین استانهای کشور ایران است که با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب میشود.
این خطه از جانب شمال به استانهای خراسان شمالی، گلستان و مازندران، از جنوب به استانهای خراسان جنوبی و اصفهان، از شرق به استان خراسان رضوی و از غرب به استانهای تهران و قم محدود است؛ بر این پایه و به دلیل موقعیت جغرافیایی همجواری با پایتخت و هفت استان مهم کشور، این استان از اهمیت زیادی برخوردار است.
اکنون ۸۳ درصد عرصه های کشور به منابع طبیعی اختصاص دارد که از این میزان ۱۴ میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار جنگل در پنج رویشگاه مختلف، ۸۴ میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار مرتع و ۳۲ میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار بیابان است.
از ۹ و هفت دهم میلیون هکتار وسعت استان سمنان، ۵۵ درصد نواحی بیابان و خشک، ۳۸ و نیم درصد مراتع، ۲ درصد اراضی کشاورزی و سه و ۶ دهم درصد جنگل است.
نظر شما