انتقال کارخانه‌های آلاینده شیراز ؛روند پرشتاب پشم‌شیشه و تعلل روغن نباتی

شیراز-ایرنا-پروژه انتقال کارخانه‌های آلاینده شیراز به خارج از شهر سالهاست در دستور کار قرارگرفته اما این کارخانه‌ها همچنان در گیرودار اجرایی شدن این پروژه هستند؛ مسئولان فارس معتقدند کارخانه پشم‌شیشه اقدامات قابل توجهی برای انتقال انجام داده اما فرآیند جابه‌جایی کارخانه روغن نباتی به خوبی پیش نرفته و مدیران این کارخانه باید سعی و تلاش بیشتری کنند.

به گزارش خبرنگار ایرنا؛‌ یکی از مطالبات مردم شیراز انتقال سه کارخانه آلاینده سیمان، پشم شیشه و روغن نباتی به خارج شهر است؛ اما تلاش متولیان امر با وجود پیگیری‌های مستمر در این زمینه تاکنون ناکام مانده و این کارخانه‌ها همچنان در گیرودار تأمین اعتبارات و اجرایی شدن این پروژه هستند.

انتقال کارخانه‌های آلاینده به خارج از شهر، مطالبه مردم شیراز

بر اساس تصمیمات اخذ شده برای جابه‌جایی این واحدهای تولیدی، کارخانه‌های روغن نباتی شیراز و پشم شیشه قرار است به منطقه ویژه اقتصادی شیراز منتقل شوند. این در حالیست که منطقه ویژه اقتصادی شیراز در جنوب شرقی این کلانشهر و در زمینی به مساحت یک هزار و ۳۰۰ هکتار قرار دارد و به دلیل نزدیکی به شیراز و قرار داشتن در مجاورت فرودگاه بین‌المللی این شهر جایگاه خاصی برای سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود.

انتقال کارخانه‌های آلاینده شیراز ؛روند پرشتاب پشم‌شیشه و تعلل روغن نباتی

اما بیش از سی سال است که پروژه انتقال کارخانه روغن نباتی شیراز به این منطقه دستخوش اما و اگرهای بسیار قرار گرفته و هر بار به دلایل مختلف فرآیند انتقال متوقف و تنها درصد اندکی از کار پیش رفته است.

این کارخانه که در سال ۱۳۳۳ خورشیدی در زمینی به مساحت ۹۳ هزار و ۷۵۰ مترمربع تحت عنوان کارخانه «پنبه پاک‌کنی» راه‌اندازی شد و فعالیت‌هایش را در حومه شهر شیراز در مکانی که به گود خزینه شهرت داشت آغاز کرد، با گسترش فضای شهری و رشد پراکنده ساختمان‌ها به مرور زمان در حریم منطقه مسکونی و بافت فرهنگی شهر قرار گرفت و اینک در بلوار چهل مقام و در نزدیکی آرامگاه حافظ که یکی از مهمترین و پُررفت و آمدترین مناطق شهر محسوب می‌شود واقع شده است.

بحث جابه‌جایی این کارخانه که ظرفیت تولید ۱۸۰ هزار تن روغن خوراکی دارد و می‌تواند زمینه اشتغال هزار نفر را به صورت مستقیم و غیرمستقیم فراهم کند در سال ۱۴۰۰ با آغاز عملیات اجرایی احداث کارخانه جدید، مجددا مطرح شد.
در اسفندماه سال ۹۹ عملیات اجرایی احداث کارخانه جدید روغن نباتی شیراز در منطقه ویژه اقتصادی شیراز در زمینی به مساحت افزون بر ۸۰ هزار مترمربع، با سرمایه‌گذاری ۱۷هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال و ایجاد اشتغال مستقیم برای هزار نفر آغاز و بحث انتقال این کارخانه به خارج از شهر با جدیت بیشتری از سوی مسئولین استان فارس پیگیری شد.‌

محمد هادی ایمانیه استاندار فارس نیز از همان ابتدای فعالیت‌های خود در دولت سیزدهم بر ضرورت انتقال صنایع آلاینده از شیراز تأکید کرد و پیرو تأکیدات استاندار فارس تدابیر لازم برای برطرف شدن مشکلات این کارخانه‌ها در استان فارس و تسریع روند انتقال واحدهای صنعتی آلاینده شیراز اتخاذ شد و این موضوع در جلسات کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید نیز مورد بررسی قرار گرفت اما هنوز هم اقدام مؤثری از سوی مدیران این کارخانه برای خروج آن به خارج از شهر انجام نشده است.

فرآیند جابه‌جایی کارخانه پشم شیشه

کارخانه پشم شیشه هم از دیگر واحدهای صنعتی آلاینده در شیراز به شمار می‌رود که تدابیر لازم برای انتقال این کارخانه به خارج از شهر اتخاذ و زمینی نیز برای اجرای طرح انتقال این واحد صنعتی در منطقه ویژه اقتصادی در نظر گرفته شده است.

در واقع سال ۸۸ یک قطعه زمین در منطقه ویژه اقتصادی شیراز به مساحت ۸ هکتار خریداری شد و پروسه انتقال از همان تاریخ کلید خورد اما تا سال ۹۴ به دلیل عدم تأمین مالی هیچ اقدام عملی انجام نشد.

با شروع کار دولت سیزدهم عملیات جابه‌جایی این کارخانه با جدیت بیشتری دنبال شد و در طول این مدت اقدامات قابل توجهی برای این انتقال صورت گرفت.

فرآیند اجرایی این پروژه که تا سال ۱۴۰۰ بیش از ۴۰درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، در حال حاضر هم به خوبی پیش می‌رود و پیش‌بینی می‌شود که در آینده‌ای بسیار نزدیک این کارخانه در منطقه ویژه به بهره‌برداری برسد.

انتقال کارخانه‌های آلاینده شیراز ؛روند پرشتاب پشم‌شیشه و تعلل روغن نباتی

ارزیابی مسئولان قضایی فارس از روند انتقال این کارخانه‌ها

مسئولان قضایی استان فارس روز سه‌شنبه ۹خردادماه ۱۴۰۲ برای بررسی آخرین وضعیت فرآیند انتقال این کارخانه‌ها و همچنین بررسی شرایط سایر شرکتهای مستقر در منطقه ویژه اقتصادی از این منطقه بازدید کردند.

رئیس کل دادگستری فارس که معتقد است در دوره جدید مدیریت منطقه ویژه اقتصادی شیراز اقدامات بسیار خوبی برای ساماندهی شرکت‌های مستقر در این منطقه صورت گرفته است؛ در رابطه با آخرین وضعیت فرآیند انتقال کارخانه‌های آلاینده شیراز به این منطقه گفت: برخی کارخانه‌ها از جمله روغن نباتی و پشم شیشه باید از داخل شهر به منطقه ویژه اقتصادی شیراز منتقل شوند. یکی از مهمترین اهداف ما از این بازدید بررسی زمین‌های واگذار شده از این منطقه به این کارخانه‌ها است.

ضرورت بازخواست مدیران کارخانه روغن نباتی

وی ادامه داد: خوشبختانه کارخانه پشم‌شیشه اقدامات قابل توجهی برای انتقال به منطقه ویژه اقتصادی انجام داده است و امکان‌ جابه‌جایی این کارخانه در آینده‌ای نه چندان دور وجود دارد. اما تلاش چندانی از سوی کارخانه روغن نباتی برای جابه‌جایی صورت نگرفته و قرار است هر چه سریعتر مدیران این کارخانه مورد بازخواست قرار بگیرند.

حجت الاسلام موسوی افزود: هدف دیگر ما از این بازدید مشاهده فعالیت‌های شرکت‌های مستقر و ارزیابی ظرفیت واحدهای تولیدی فعال در این منطقه بود تا پس از بررسی بتوانیم حمایت‌های لازم را از این شرکت‌ها داشته باشیم.

وی اضافه کرد: در سال‌های گذشته برخی از اراضی جهت فعال شدن شرکت‌ها به این منطقه واگذار شده است که هیچ اقدامی در این زمین‌ها صورت نگرفته است و سالهاست که این زمین‌ها بلاتکلیف و معطل مانده‌اند. لذا یک کارگروه برای بازپسگیری این اراضی تشکیل شده است.

به حداقل رسیده بدهی‌های بانکی شرکت‌های مستقر در منطقه ویژه اقتصادی شیراز

حجت‌الاسلام موسوی با بیان اینکه برخی از شرکت‌های فعال در این منطقه اقدامات قابل توجهی به منظور رونق تولید انجام داده‌اند، گفت: به عنوان مثال یکی از این واحدهای تولیدی ظرف یک یا دو ماه آینده قرار است ۲۰۰ کارگر به این مجموعه اضافه کنند.

انتقال کارخانه‌های آلاینده شیراز ؛روند پرشتاب پشم‌شیشه و تعلل روغن نباتی

وی با اشاره به اینکه شرکت‌های مستقر در منطقه ویژه اقتصادی شیراز با جدیت و پشتکار برای تحقق شعار سال در تلاش هستند، افزود: در بسیاری از شرکت‌ها بدهی‌های بانکی به حداقل رسیده است. هرچند ممکن است برخی از شرکت‌ها به دلیل بدهی بانکی تعطیل شده‌ باشند اما ۷۶ شرکت سال گذشته احیا شد و تمام تلاش خود را برای احیای باقی شرکت‌ها نیز به کار گرفته‌ایم.

او با بیان اینکه در حال حاضر تسهیلات بسیار خوبی برای راه‌اندازی و سرپا نگه داشتن شرکت‌ها اعطا شده است، افزود: ساماندهی کارخانه‌های بازیافتی در شهر شیراز به ویژه در حاشیه کمربندی در دستور کار است. درصدد هستیم این کارخانه‌ها را تا پنج یا ۶ ماه آینده ساماندهی کنیم.

رئیس کل دادگستری فارس اظهار کرد: دشمن درصدد است تا در فضای مجازی ناامیدی را به جامعه و جوانان کشور القا کند اما خوشبختانه شاهد نشاط، امید و کار در حوزه صنعت استان فارس هستیم.

در دولت سیزدهم هم تلاش‌های بسیار خوبی شکل گرفته و اقدامات قابل توجهی انجام شده است که نیاز است رسانه‌ها در زمینه‌ انعکاس این محاسن و اتفاقات خوب تلاش کنند تا امید به جامعه تزریق شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha