تلاش‌ها برای مهاجرت صنایع آلاینده‌ شیراز به کجا رسید؟

شیراز-ایرنا-تسریع انتقال کارخانه‌های آلاینده شیراز به خارج از محدوده شهر سالهاست در دستور کار قرار دارد اما همچنان این صنایع آلاینده، مرکز فارس را ترک نکرده‌اند و پیگیری‌ها برای شتاب‌بخشی به جابجایی آنها ادامه دارد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، انتقال سه کارخانه آلاینده سیمان، پشم شیشه و روغن نباتی و همچنین کارخانه‌های تولید نشاسته به خارج شهر از مهمترین مطالبات مردم شیراز محسوب می‌شود؛ مطالبه‌ای که با وجود پیگیری‌های مستمر در این زمینه هنوز محقق نشده و این کارخانه‌ها همچنان در بحبوحه اجرایی شدن این پروژه هستند.

تلاش‌ها برای مهاجرت صنایع آلاینده‌ شیراز به کجا رسید؟

آغاز پروژه انتقال کارخانه سیمان به خرامه از سال ۹۴

آغاز پروژه انتقال کارخانه سیمان از سال ۹۴ به صورت جدی آغاز شد و عملیات ساختمانی و خریداری بخشی از تجهیزات مورد نیاز مانند سیستم پخت از همان زمان در مرحله اجرایی قرار گرفت و شهرستان خرامه که در فاصله ۸۲ کیلومتری از شهر شیراز قرار دارد نیز به عنوان مکان جدید برای انتقال این کارخانه در نظر گرفته شد اما همزمان شدن طرح انتقال کارخانه با تحریم‌های اقتصادی علیه ایران موجبات توقف این طرح را فراهم کرد.

اجرای طرح انتقال کارخانه‌ سیمان شیراز به شهرستان خرامه از سال ۱۳۹۹ مجدد در دستور کار قرار گرفت و در سال ۱۴۰۰ با روی کار آمدن دولت سیزدهم، تحقق مطالبه مردمی در زمینه خروج صنایع آلاینده از شهر شیراز با دستور محمدهادی ایمانیه استاندار فارس شتاب گرفت.

بدین ترتیب طرحی که کلید انتقال آن سال ۹۴ زده شد و به دلیل نبود اعتبارات سال‌ها به تعویق افتاده بود، در حال حاضر در مرحله اجرا قرار دارد.

انتقال پشم شیشه و روغن نباتی به منطقه ویژه اقتصادی

بر اساس تصمیمات اخذ شده برای جابجایی این واحدهای تولیدی، مقرر شد که کارخانه‌های روغن نباتی شیراز و پشم شیشه به منطقه ویژه اقتصادی شیراز منتقل شوند.

منطقه ویژه اقتصادی شیراز در جنوب شرقی این کلانشهر و در زمینی به مساحت یک هزار و ۳۰۰ هکتار قرار دارد و به دلیل نزدیکی به شیراز و قرار داشتن در مجاورت فرودگاه بین‌المللی این شهر جایگاه خاصی برای سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود.

فرآیند انتقال کارخانه روغن نباتی شیراز

بیش از ۳۰ سال است که پروژه انتقال کارخانه روغن نباتی شیراز به این منطقه دستخوش اما و اگرهای بسیار قرار گرفته و هر بار به دلایل مختلف فرآیند انتقال متوقف و تنها درصد اندکی از کار پیش رفته است.

این کارخانه که در سال ۱۳۳۳ خورشیدی در زمینی به مساحت ۹۳ هزار و ۷۵۰ مترمربع تحت عنوان کارخانه «پنبه پاک‌کنی» راه‌اندازی شد و فعالیت‌هایش را در حومه شهر شیراز در مکانی که به گود خزینه شهرت داشت آغاز کرد، با گسترش فضای شهری و رشد پراکنده ساختمان‌ها به مرور زمان در حریم منطقه مسکونی و بافت فرهنگی شهر قرار گرفت و اینک در بلوار چهل مقام و در نزدیکی آرامگاه حافظ که یکی از مهمترین و پُررفت و آمدترین مناطق شهر محسوب می‌شود، واقع شده است.

تلاش‌ها برای مهاجرت صنایع آلاینده‌ شیراز به کجا رسید؟

بحث جابه‌جایی این کارخانه که می‌تواند زمینه اشتغال هزار نفر را به صورت مستقیم و غیرمستقیم فراهم کند در سال ۱۴۰۰ با آغاز عملیات اجرایی احداث کارخانه جدید، مجددا مطرح شد.

در اسفندماه سال ۹۹ عملیات اجرایی احداث کارخانه جدید روغن نباتی شیراز در منطقه ویژه اقتصادی شیراز در زمینی به مساحت افزون بر ۸۰ هزار مترمربع، با سرمایه‌گذاری ۱۷هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال و ایجاد اشتغال مستقیم برای هزار نفر آغاز و بحث انتقال این کارخانه به خارج از شهر با جدیت بیشتری از سوی مسئولان فارس پیگیری شد.‌

محمد هادی ایمانیه استاندار فارس نیز از همان ابتدای فعالیت‌های خود در دولت سیزدهم بر ضرورت انتقال صنایع آلاینده از شیراز تأکید کرد و پیرو تأکیدات وی تدابیر لازم برای برطرف شدن مشکلات این کارخانه‌ها در استان و تسریع روند انتقال واحدهای صنعتی آلاینده شیراز اتخاذ شد و این موضوع در جلسات کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید نیز مورد بررسی قرار گرفت اما هنوز هم اقدام مؤثری از سوی مدیران این کارخانه برای خروج آن به خارج از شهر انجام نشده است.

عملیات جابجایی کارخانه پشم شیشه

کارخانه پشم شیشه هم از دیگر واحدهای صنعتی آلاینده در شیراز به شمار می‌رود که تدابیر لازم برای انتقال این کارخانه به خارج از شهر اتخاذ و زمینی نیز برای اجرای طرح انتقال این واحد صنعتی در منطقه ویژه اقتصادی در نظر گرفته شده است.

در واقع سال ۸۸ یک قطعه زمین در منطقه ویژه اقتصادی شیراز به مساحت هشت هکتار خریداری شد و پروسه انتقال از همان تاریخ کلید خورد اما تا سال ۹۴ به دلیل عدم تأمین مالی هیچ اقدام عملی انجام نشد.

تلاش‌ها برای مهاجرت صنایع آلاینده‌ شیراز به کجا رسید؟

با شروع کار دولت سیزدهم عملیات جابجایی این کارخانه با جدیت بیشتری دنبال شد و در طول این مدت اقدامات قابل توجهی برای این انتقال صورت گرفت.

فرآیند اجرایی این پروژه که تا سال ۱۴۰۰ بیش از ۴۰درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، در حال حاضر هم به خوبی پیش می‌رود و پیش‌بینی می‌شود که در آینده‌ای بسیار نزدیک این کارخانه در منطقه ویژه به بهره‌برداری برسد.

آخرین وضعیت جابجایی این سه کارخانه‌

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان فارس در رابطه با آخرین وضعیت جابجایی این سه کارخانه به خارج از شهر گفت: شرکت کارخانه روغن نباتی نرگس شیراز که ظرفیت تولید روزانه ۴۰۰ تُن روغن را دارد در حال حاضر با مدیریت جدیدی اداره می‌شود؛ در واقع سهامدار قبلی خروج کرد و سهامدار جدیدی کار خود را برای ادامه فعالیت‌های این کارخانه آغاز کرده است.

حمیدرضا ایزدی در گفت‌وگو با ایرنا افزود: سهامدار جدید تاکنون اقدامات قابل توجهی برای تعیین تکلیف عمده مسایل و مشکلات و بدهی‌های کارخانه از جمله بدهی کارگری و تأمین‌اجتماعی انجام داده است و باعث شده این کارخانه رونق خوبی بگیرد و دیگر شاهد تحصن‌ و اعتراضات کارگری نباشیم.

وی اضافه کرد: این سهام‌دار که جوانی توانمند و باتجربه است به خوبی از عهده مسایل این کارخانه برآمده و به همین دلیل مورد حمایت نیز واقع شده است.

ایزدی بیان کرد: برای جابجایی این کارخانه به خارج از شهر در سال‌های گذشته کلنگ‌زنی در منطقه ویژه انجام شد اما در حال حاضر زمینی که در آن کلنگ‌زنی انجام شده بود مسترد شده و این زمین به دلیل اینکه اقدامی در آن صورت نگرفته در حال بازپس‌گیری است.

تلاش‌ها برای مهاجرت صنایع آلاینده‌ شیراز به کجا رسید؟

مهلت یک ساله به کارخانه روغن نباتی

وی عنوان کرد: از آنجا که ساخت و ساز کارخانه جدید سه تا چهار سال طول می‌کشد و نیاز است که این کارخانه تا آن زمان فعالیت‌های خود را با هدف متوقف نشدن تولید ادامه دهد، به دستور استاندار به مدت یکسال به سهام‌دار جدید مهلت داده شده تا در این یک سال مشکلات کارخانه از جمله بدهی‌ها برطرف شود.

ایزدی با بیان اینکه حفظ کارخانه روغن نباتی و رونق گرفتن این کارخانه در شرایط کنونی اهمیت بسیاری دارد، گفت: بر اساس آخرین تصمیمات اخذ شده قرار است در وهله نخست، استرداد زمین انجام نشود و یک سال هم به سهامدار جدید برای رفع مشکلات کارخانه مهلت داده شود و پس از یک سال اقدامات لازم برای جابه‌جایی کارخانه صورت بگیرد.

روند رضایت‌بخش انتقال کارخانه پشم شیشه

وی در رابطه با پروژه انتقال کارخانه پشم شیشه، ضمن ابراز رضایت از روند جابجایی این کارخانه گفت: بر اساس برنامه زمانبندی و پیش‌بینی‌های انجام شده جابجایی این کارخانه در نیمه اول ۱۴۰۳ محقق می‌شود؛ در واقع روند عملیات انتقال این کارخانه به خوبی پیش می‌رود.

ایزدی افزود: این کارخانه مشکلاتی در واردات تجهیزات و دستگاه‌ها داشت که تلاش شد حمایت‌های لازم برای حل این مشکلات صورت بگیرد.

پیشرفت کُند کارخانه سیمان؛ ضرورت اعمال فشار بیشتر به مدیران کارخانه

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت فارس در خصوص آخرین وضعیت انتقال کارخانه سیمان هم گفت: با وجود اینکه زمین برای انتقال این کارخانه تأمین و معدن هم در شهرستان خرامه برای آن در نظر گرفته شده باز هم شاهد پیشرفت کُند این کارخانه برای انتقال هستیم.

وی اضافه کرد: پیشرفت فیزیکی این کارخانه برای انجام پروژه جابجایی قابل قبول نیست و بایستی مسئولان استانی فشارهای بیشتری برای به سرانجام رساندن این پروژه به مدیران کارخانه وارد کنند.

جابجایی کارخانه‌های تولید نشاسته با دستور قضایی در دستور کار

ایزدی به کارخانه‌های تولید نشاسته در سلطان آباد شیراز اشاره کرد و افزود: جابجایی ۲ یا سه کارخانه تولید نشاسته‌ در سلطان آباد نیز با حکم قضایی در دستورکار است؛ زمین برای انتقال این کارخانه ها دریافت شده اما پیشرفت فیزیکی عملیات انتقال این کارخانه‌ها بسیار کند پیش می‌رود و این پیشرفت فیزیکی تاکنون رضایت‌بخش نبوده است.

تلاش‌ها برای مهاجرت صنایع آلاینده‌ شیراز به کجا رسید؟

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت فارس بیان کرد: قرار است هفته آینده با هماهنگی دستگاه‌ قضایی، مدیران این کارخانه‌ها فراخوانده شوند تا در جریان برنامه‌های آنها برای جابجایی قرار بگیریم و اگر برنامه زمانبندی کندی داشته باشند برخوردهای قانونی با آنها صورت بگیرد.

ضرورت انتقال آلاینده‌ها از شیراز

شهر شیراز که زمانی جزو شهرها با هوای پاک به شمار می‌رفت اخیرا با آلودگی هوا دست و پنجه نرم می‌کند، در حال حاضر تنها امید خروج از وضعیت اضطراری آلودگی هوای این کلانشهر رسیدگی به وضعیت صنایع آلاینده شهر و مهیا کردن شرایط برای تسریع در روند خروج این صنایع است.

انتقال این کارخانه‌ها به خارج از شهر با توجه به نقش و تأثیر آنها در آلودگی هوای شیراز و اهمیت سلامتی مردم می‌تواند نفسی تازه بر ریه‌های خسته شهر بدمد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha