محمد الوندی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: هفت آتش سوزی از نیمه اردیبهشت ماه امسال تا امروز در محدوده پارک ملی کرخه رخ داده که چهار مورد از این آتش سوزیها ناشی از سرایت آتش از زمینهای کشاورزی همجوار این پارک حفاظت شده بوده است.
وی با اشاره به ضرورت اقدامهای آموزشی و ترویجی برای جلوگیری از آتش زدن بقایای محصولات کشاورزی ادامه داد: پایان فصل برداشت و اقدام کشاورزی برای آتش زدن بقایای کاه و کلش مزارع خود موجب شده تا با سرایت این آتش، خسارتهایی به جنگل و عرصههای طبیعی پارک ملی کرخه وارد شود.
رئیس پارک ملی کرخه بیان کرد: ۳۰ آتش سوزی تاکنون در زمینهای کشاورزی همجوار محدوده پارک ملی کرخه ثبت شده است که برای جلوگیری از سرایت این آتش به جنگلهای متراکم کرخه تمام توان مجموعه یگان حفاظت پارک ملی کرخه به کار گرفته شد ولی تعداد زیاد این آتش سوزیها در مواردی موجب سرایت و آسیب به عرصههای طبیعی پارک ملی کرخه شد.
چهار آتش سوزی پارک کرخه ناشی از سرایت آتش زمینهای کشاورزی مجاور بود
الوندی اظهارکرد: تاکنون هفت آتش سوزی در پارک ملی کرخه ثبت شده که چهار مورد به طور مستقیم ناشی از سرایت آتش سوزی مزارع همجوار و مابقی در عمق جنگلهای این پارک به دلیل بیاحتیاطی برخی دامداران هنگام چرای دامهای خود در این منطقه رخ دادهاند.
وی افزود: فصل زادآوری پرندگان و حیات وحش کرخه آغاز شده و درختان این پارک مملو از لانه گونههای مختلف پرنده است که وقوع این آتش سوزیها به طور قطع خسارتهای سنگینی به حیات وحش موجود در این پارک وارد کرده است.
رئیس پارک ملی کرخه گفت: آتش سوزی در جنگل همه چیز را خاکستر میکند به همین دلیل امکان برآورد دقیق از میزان تلفات پرندگان در این پارک ناشی از این آتش سوزی وجود ندارد.
به گزارش ایرنا، آتش سوزی یکی از تهدیدهای این جنگلها است که در فصل برداشت مزارع تشدید میشود؛ مهمترین عامل آتش سوزی، آتش زدن کاه و کلش مزارع و سرایت آن به جنگل است. سال ۹۶ به عنوان پرحادثهترین سال پارک ملی کرخه به حساب میآید به طوری که در فصل برداشت بیش از ۲۰۰ هکتار از این جنگلها طعمه آتش شد.
هرسال پس از برداشت محصول گندم و کلزا، ۱۰۰ هکتار از جنگلهای کرخه و دز که شامل هزاران درخت پده و گز است، به دلیل سوزاندن مزارع کشاورزی به خاکستر تبدیل میشود و هزاران پستاندار، پرنده و خزنده به همراه تخمهایشان نابود میشوند.
آتش سوزی در جنگلهای کرخه از نیمه اردیبهشت امسال آغاز شده و با توجه به نبود مرز بین مزارع و جنگل، آتش به جنگل سرایت میکند؛ عملکرد ستاد بحران و جهاد کشاورزی در اطفای حریق جنگلهای کرخه کارآیی لازم را ندارد و تکرار اتفاق به صورت سالانه سبب از بین رفتن بخش زیادی از مراتع میشود.
پارک ملی کرخه شامل پارک ملی کرخه شمالی و جنوبی و منطقه حفاظت شده کرخه است که در پنج کیلومتری از جاده ترانزیتی اهواز – شوش در شمال خوزستان قرار گرفته است.
این پارک ملی از یک قسمت تپه ماهوری در شمال و یک بخش دشتی در جنوب تشکیل شده و رودخانه کرخه از میان آن عبور میکند؛ در ۲ طرف منطقه، جنگلهای گرمسیری رشد یافته و رودخانه را محاصره کرده اند.
پارک ملی کرخه پس از یافتن آخرین بازماندههای گوزن زرد در دهه ۱۳۳۰ ابتدا به عنوان پارک وحش و سپس در سال ۱۳۴۹ به عنوان پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده تبدیل شد، سپس در سال ۱۳۸۹ به پارک ملی ارتقا یافت.
جنگلهای کرخه و دز آخرین بازمانده جنگلهای نیمه گرمسیری دنیا هستند که در گذشته از سوریه تا ایران وسعت داشتهاند.
نظر شما