۱۷ خرداد ۱۴۰۲، ۱۶:۳۱
کد خبر: 85133601
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

همدستی دانش و تولید برای سلامت "سلیاکی"ها

۱۷ خرداد ۱۴۰۲، ۱۶:۳۱
کد خبر: 85133601
همدستی دانش و تولید برای سلامت "سلیاکی"ها

شیراز - ایرنا – در دانشگاه‌های نسل و سوم و چهارم آموزش و پژوهش با نوآوری و تولید دست به دست هم می‌دهند تا ضمن توسعه اقتصادی، بر محیط پیرامونشان نیز اثرگذار باشند؛ دانشگاه شیراز نیز در همین مسیر حرکت کرده و نمونه‌اش را می‌توان در راه‌اندازی کارخانه‌ای برای تولید محصولات غذایی مورد نیاز بیماران سلیاکی دید.

به گزارش خبرنگار ایرنا، بیماری سلیاک یک اختلال شایع ژنتیکی خودایمنی است که در فرد مستعد با دریافت پروتئین گلوتن برانگیخته می‌شود؛ مبتلایان این بیماری به پروتئین‌ موجود در آرد گندم، آرد جو و جو دوسر (گلوتن) حساسیت دارند و در صورت مصرف مواد غذایی دارای آرد با مقادیر بسیار کم هم آنها را دچار مشکلات بسیاری از جمبه دچار بیماری‌های گوارشی، کم‌خونی، کاهش وزن و بی‌حالی می‌کند.

سلیاک هنوز قابل درمان نیست و بر اساس آمارها یک تا یک و نیم درصد جمعیت جهان به این بیماری مبتلا هستند؛ گفته می‌شود حدود ۸۰۰ هزار نفر از مردم ایران نیز با این بیماری خود ایمنی و مشکلاتی که در پس آن می‌آید دست به گریبان هستند.

یکی از بزرگترین مشکلات این افراد غیر از هزینه‌ بالای مواد غذایی فاقد گلوتن، دسترسی آسان، گسترده و کافی به اینگونه محصولات است؛ در حالی این بیماری درمان خاصی ندارد و مهم‌ترین و اولین قدم برای این بیماران رژیم غذایی بدون این ماده است.

ارتباط صنایع با دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها و استفاده از دانش تولیدی آنها موضوعی مهم است که بویژه برای ایران در دوره تحریم‌های ظالمانه‌ای که غذا و دارو را نیز به نحوی در تیررس خود قرار می‌دهد اهمیت بالایی دارد و علاوه بر کارآفرینی منجر به خوداتکایی نیز می‌شود.

از دل دانشگاه‌های ایران مراکز فناور و دانش بنیانی بیرون آمده‌اند که امروز دانش و فناوری آنها بار تامین نیاز کشور را تا سرمنزل استقلال فناورانه و اقتصادی به دوش می‌کشد.

در سال‌های اخیر شاهد تعامل سازنده دانش، فناوری و تولید بر بستر دانشگاه‌های کشور هستیم که یکی از ثمره‌های موفق آن امروز در دانشگاه شیراز شکوفا شد.

خبر خوشی که امروز دانشگاه شیراز را کانون توجه کرد، افتتاح کارخانه تولید محصولات بدون گلوتن در دانشکده‌ کشاورزی دانشگاه شیراز بود.

همدستی دانش و تولید برای سلامت "سلیاکی"ها

حرکت چرخ دنده‌های دانش و فناوری در دانشکده کشاورزی شیراز

«شرکت زرین‌دانه رویان» مستقر در مرکز رشد دانشگاه شیراز باهدف تولید محصولات بدون گلوتن مناسب بیماران سلیاکی در سال ۱۳۹۹ تاسیس شد و چرخ دنده‌های خط تولید محصولات آن امروز به حرکت درآمد.

آنطور که محبوبه فضایلی، عضو هیات‌علمی بخش علوم و صنایع غذایی دانشگاه شیراز در این باره توضیح داد، قرار است با این فناوری مولد گندم، چاودار و جو از فرمولاسیون محصولات غذایی حذف شود تا تولیدات بدون گلوتن به دست بیماران سلیاکی برسد.

او می‌گوید: می‌توان از غلات بدون گلوتن مانند ذرت، برنج، ارزن و سورگوم و شبه‌ غلات مانند باکویت، کینوا و آمارانت و سایر منابع گیاهی بدون این ماده مانند سیب‌زمینی، سویا و تاپیوکا استفاده ‌شود.

مدیرعامل کارخانه شرکت زرین‌دانه رویان رسالت این شرکت مستقر در دانشگاه شیراز را تولید محصولات بدون گلوتن با کیفیت مطلوب، ارزش غذایی بالا و ماندگاری کافی بدون احتیاج به نگهداری در دمای فریزر عنوان می‌کند.

قرار است این شرکت محصولات بدون گلوتن موگه را در شرایط کنترل‌شده دقیق و تحت نظارت آزمایشگاه مجهز برای اطمینان از آلودگی نشدن مواد اولیه و محصول نهایی به گلوتن تولید کند و با بسته‌بندی مناسب وارد بازار کند.

به گفته فضایلی این شرکت در گام نخست با هدف تنوع‌بخشیدن به محصولات بدون گلوتن خود برای عرضه در فروشگاه‌های سراسر کشور نان تست، کیک و انواع آرد نان، آرد کیک و پنکیک بدون گلوتن تولید می‌کند اما قرار است در ادامه تولید سایر محصولات بدون گلوتن مانند بیسکوئیت، کوکی و پاستا را نیز در خط تولید خود بگنجاند.

راه‌اندازی این خط تولید فناورانه و دانش محور ضمن کارآفرینی برای متخصصان جوان علوم غذایی و کشاورزی، کمک شایانی نیز به دسترسی بیماران سلیاکی به مواد سازگار با سلامتی‌شان می‌کند؛ آثاری که نتیجه همیاری دانش، فناوری و تولید بر بستر دانشگاه جامع استان فارس است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha