۱۹ خرداد ۱۴۰۲، ۷:۵۷
کد خبرنگار: 1226
کد خبر: 85134045
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

بارندگی بهاره در خراسان شمالی ۲۴ درصد کاهش یافت

۱۹ خرداد ۱۴۰۲، ۷:۵۷
کد خبر: 85134045
بارندگی بهاره در خراسان شمالی ۲۴ درصد کاهش یافت

بجنورد- ایرنا- مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی گفت: میزان بارندگی بهاره در سال جاری نسبت به دراز مدت ۲۴ درصد کاهش یافت.

مجید بیجندی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: از ابتدای امسال تا ۱۷ خردادماه جاری ۶۱.۶ میلیمتر باران در استان ثبت شد که این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۶۸.۵ میلیمتر و در بلند مدت ۸۰.۸ میلیمتر گزارش شده است.

وی افزود: در سال جاری میانگین دمای هوای استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته و بلند مدت یک درجه سانتیگراد افزایش دارد.

بیجندی خاطرنشان کرد: میزان بارش در سال آبی جاری یعنی از ابتدای مهرماه پارسال تا ۱۷ خردادماه جاری نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته چهار درصد و نسبت به بلند مدت ۲۹ درصد کاهش یافته است.

وی گفت: بر این اساس ۶۵ درصد از میزان بارش یک ساله استان محقق شده است که میزان دریافت بارندگی در کشور ۷۴ درصد است.

مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی خاطرنشان با بیان اینکه این استان در زمینه دریافت میزان بارندگی در رتبه ۱۹ استان های کشور قرار دارد افزود: میزان بارندگی در تابستان امسال نرمال و کمتر از نرمال و دمای هوا هم سه درجه سانتیگراد بیش از نرمال پیش بینی شده است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ضرورت تامین تجهیزات برای پیش بینی ها گفت: تاثیر داده های رادار در پیش بینی های کوتاه مدت ضروری است و راه اندازی رادار در مناطق مختلف استان از دغدغه های ما است.

مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی افزود: راه اندازی رادار هواشناسی ۶۸ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که باید برای آن چاره اندیشی شود.

تازیانه خشکسالی بر خراسان شمالی

بر اساس گزارش رسمی اداره کل هواشناسی خراسان شمالی حدود ۹۴ درصد از پهنه این استان ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتاری واقع در شمال شرق کشور درگیر خشکسالی و تحت تاثیر این پدیده است به طوری که بر اساس شاخص اس. پی. آی (ﺷﺎﺧﺺ ﺑﺎرش اﺳﺘﺎﻧﺪارد شده) در بازه زمانی ۱۰ ساله ۷۰ درصد از مساحت استان درگیر خشکسالی شده است.

بر اساس تحلیل شاخص «استاندارد بارش، تبخیر و تعرق» (SPEI) دوره یکساله تا پایان اسفندماه ۱۴۰۱ حدود ۹۴ درصد از مساحت استان درگیر خشکسالی است.

در این مدت ۶.۶ درصد از مساحت استان با میزان بارندگی نرمال، ۳۰ درصد از مساحت خشکسالی خفیف، ۴۸.۲ درصد خشکسالی متوسط، ۱۴.۳ درصد با خشکسالی شدید و ۰.۷۴ درصد از وسعت استان با خشکسالی بسیار شدید مواجه است.

۱۰۰ درصد از پهنه شهرستان مانه و سملقان به عنوان قطب کشاورزی و شهرستان گرمه دچار خشکسالی است و این رقم در بجنورد ۹۹.۶ درصد است.

از ابتدای مهر پارسال تا نیمه فروردین ماه امسال ۱۱۸.۲ میلیمتر باران در استان ثبت شد که این رقم در بلند مدت ۱۵۸.۹ میلیمتر و در مدت مشابه پارسال ۱۰۲ میلیمتر گزارش شده است.

میانگین بارش استان در این مدت در مقایسه با بلند مدت ۲۵.۷ درصد کاهش و در مقایسه با سال گذشته حدود ۱۶ درصد افزایش دارد و بارش یک ساله کامل در استان بیش از ۲۵۰ میلیمتر است که بر این اساس در سال آبی جاری ۴۷.۱ درصد از بارش های استان تامین شده است.

علاوه بر کاهش بارندگی با افزایش درجه حرارت نیز مواجه هستیم که دمای هوا در این مدت به طور میانگین ۸.۱ درجه سانتیگراد ثبت شد که این رقم در سال قبل ۷.۴ درجه و در بلند مدت ۶.۹ درجه سانتیگراد گزارش شده است.

تغییر اقلیم و برداشت آب از سفره‌ها و آبخوان‌های زیرزمینی باعث شده است که هشت دشت از مجموع ۱۱ دشت استان در وضعیت نامناسبی از نظر ذخائر آبی قرار گیرد و به همین دلیل هرگونه توسعه بهره‌برداری و برداشت جدید در آنها به منظور تعادل بخشی به منابع آبی ممنوع شده است.

خشکسالی خراسان شمالی نه تنها باعث ایجاد تنش آبی در حدود ۳۰۰ روستا و چند شهر ایجاد کرد که حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد از حجم آبدهی قنات ها را نیز کاهش داد به طوری که نیمی از مزارع کشاورزی این خطه شمال کشور را نیز خشکاند و هشت دشت از ۱۱ دشت این استان نیز در زمره دشت های بحرانی قرار گرفتند.

خراسان شمالی در شمال شرق کشور واقع است و ۴۴ درصد از جمعیت این استان در روستاها سکونت دارند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha