به گزارش ایرنا، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا روز پنجشنبه به وقت محلی گفت: باید ببینیم که زمان انتخاب انگلیس به عنوان دبیرکل ناتو فرا رسیده است و افزود که اعضای ناتو باید در مورد نامزدهای نقش رهبری گفتگو کنند.
خبرنگاران در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با ریشی سوناک، نخست وزیر انگلیس در کاخ سفید، از بایدن پرسیدند که آیا وقت آن رسیده است که یک نفر از انگلیس به عنوان دبیرکل ناتو انتخاب شود؟ بایدن پاسخ داد: شاید.
گفته می شود که سوناک در تلاش است تا حمایت بایدن برای پیشنهاد بن والاس، وزیر دفاع انگلیس به عنوان دبیرکل بعدی ناتو را جلب کند.
وزیر دفاع انگلیس برای تصاحب کرسی ریاست سازمان پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) در پائیز امسال، که دوره ینس استولتنبرگ به پایان میرسد اعلام آمادگی کرده است. والاس که از سال ۲۰۱۹ طی سه دوره تغییر نخست وزیر در انگلیس، سکان وزارت دفاع این کشور را برعهده داشته است، در گفتوگو با خبرگزاری آلمانی دی پی آ (DPA) از تمایلش برای تصاحب کرسی ریاست ناتو پرده برداشت. وی این سمت را جایگاهی "فوق العاده" توصیف کرد و گفت: من همواره گفتهام که این شغل مناسبی است و دوست دارم.
به نوشته گاردین کسانی که برای تصاحب کرسی ناتو رقابت میکنند عموما سیاستمداران ارشد کشورهای عضو مانند نخست وزیر یا رئیس جمهوری پیشین هستند اما والاس به دلیل نقشی که او در حمایت نظامی از اوکراین ایفا میکند، خود را یکی از گزینههای مطرح برای تصاحب این سمت میبیند.
از سویی «ریشی سوناک» نخست وزیر انگلیس که برای شرکت در اجلاس گروه هفت به ژاپن سفر کرده بود، در تلاش است تا نظر سران کشورهای شرکت کننده را نسبت به والاس جلب کند. او در گفتوگو با شبکه تلویزیونی آیتیوی انگلیس رسما از نامزدی والاس حمایت نکرد اما گفت که او «بهدلیل نقشی که در حمایت از اوکراین ایفا کرده، مورد احترام سایر کشورها است».
«ینس استولتنبرگ» نروژی طی یک دهه گذشته ریاست ناتو را برعهده داشت و دیگر مایل نیست که در انتخابات دور بعد شرکت کند. گفتنی است که انتخاب رئیس جدید، معمولاً پشت پرده تصمیم گیری می شود.
ایالات متحده هنوز نامزد مورد نظر خود را مشخص نکرده است، اما گزارش ها حاکیست که فرانسه، ترجیح میدهد که دبیرکل ناتو از اتحادیه اروپا باشد. برخی از رقبای احتمالی دیگر والاس عبارتند از مارک روته، نخست وزیر هلند، کریستیا فریلند، معاون نخست وزیر کانادا، و کاجا کالاس، نخست وزیر استونی.
برخی کارشناسان معتقدند که حمایتهای نظامی انگلیس از اوکراین و کمکهای مالی دولت لندن به ناتو، شانس والاس را برای تصاحب کرسی ریاست ناتو افزایش است. انگلیس بعد از ایالات متحده آمریکا دومین کشوری است که با ارسال تجهیزات نظامی به اوکراین، از جبهه کییف حمایت میکند.
اگر والاس سکان ناتو را به دست بگیرد ناگزیر از وزارت دفاع و نمایندگی مجلس انگلیس استعفا خواهد داد و به این ترتیب انتخابات میان دورهای در حوزه انتخابیه وایر و پرستون نورث برگزار میشود؛ رویدادی که میتواند برای حزب حاکم (محافظهکار) که با افول محبوبیت در افکار عمومی مواجه است، دردسرساز شود.
نظر شما