به گزارش ایرنا، ایجاد میز صنعت در دانشگاه و یا ارتباط صنایع با دانشگاه ها یکی از مسیرهای هدایت دانشجویان به سوی اشتغال است چرا که صنایع نیز به دنبال به دست آوردن نیروی کارآمد و متخصص مورد نیاز خود هستند و یکی از تبعات این رویکرد، ایجاد فرصت کارآموزی برای دانشجویان است تا آنها هم فرصتی پیدا کنند و اطلاعات آکادمیک خود را با تجربه حضور در عرصه صنعت، درآمیزند.
رییس دولت سیزدهم ۲ روز پیشتر در جریان سفر استانی به آذربایجان شرقی در شورای برنامهریزی و توسعه این استان گفت: باید برای رونق هر چه بیشتر اشتغال تلاش مضاعفی کرد تا آمار بیکاری به صفر برسد و به جوانان تحصیلکرده و نیروهای جویای کار نیز توصیه می شود به جای آنکه به شغل اداری و پشت میزنشینی بیندیشند، در حوزههای دانشبنیان، صنایع، معادن و عرصه کشاورزی وارد میدان کار شوند.
سیدابراهیم رئیسی با اشاره به اینکه دانشگاه ها به عنوان اتاق فکر دولت در بخش های مختلف و از جمله اشتغال دارای نقش هستند، بر لزوم پیوند دانایی و توانایی و دانشگاه و صنعت تاکید کرد.
دانشگاه فردوسی مشهد در چهارچوب تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه، رویداد "کاوش" را برنامه ریزی کرده و به اجرا گذارده است
بر همین اساس و در راستای ارتباط بین صنعت و دانشگاه طرح های مختلفی برای حضور دانشجویان در عرصه صنایع به منظور تبدیل تجارب دانشگاهی به عملی در نظر گرفته شده است که کارآموزی یکی از این راهها است.
این رویکرد چند سالی است که در میان دانشگاه های مختلف کشور برای به نتیجه رسیدن و پیدا کردن حلقه مفقوده ارتباط صحیح دانشگاه با صنایع پیگیری می شود و دانشگاه فردوسی مشهد نیز بر این اساس و همین چهارچوب رویداد "کاوش" را برنامه ریزی کرده و به اجرا گذارده است تا علاوه بر معرفی دورۀ کارآموزی بلندمدت، تعدادی از صنایع استان با استفاده از این فرصت و برای معرفی ظرفیت های موجود و برقراری ارتباط با دانشجویان در دانشگاه حضور پیدا کنند.
مدیرکل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم در این خصوص گفت: اصلی ترین دغدغۀ ما این است که چرا دانشگاه برای رفع مشکلات جامعه تلاش نمی کند و برای برخی رشته ها همچنان به خارج از کشور وابسته هستیم، در حالی که دانشگاه باید علم را به تولید و فناوری تبدیل کند.
حلقه مفقوده عدم ارتباط صحیح دانشگاه با صنایع در رویداد کاوش دانشگاه فردوسی مشهد پیگیری میشود دکتر محمدسعید سیف افزود: باید زنجیرۀ ارتباط بین دانشگاه و صنعت کامل شود و بپذیریم که ساختارهایی در خارج از وزارت علوم وجود دارد که باید با آنها همکاری داشته باشیم و برقراری این پیوند به انعطاف پذیری، تلاش و ممارست نیاز دارد.
وی ادامه داد: گاهی حتی یک بازدید معمولی از صنعت بر زندگی یک دانشجوی کارشناسی تأثیرگذار است و در ذهنش می ماند و امیدواریم این کمبودها با برنامه ریزی دقیق و کارهای کیفی جبران شود.
کارآموزی؛ چالش بین صنعت و دانشگاه
اگر چه کارآموزی یکی از راههای ارتباط دانشجو با صنایع و در نهایت فراهم شدن زمینه اشتغال برای این قشر است ولی وجود برخی از موانع همچون دوری راه، حضور در صنایع و تداخل برنامه های آموزشی، از موانع پیش روی دانشجویان برای عدم استقبال از دوره های کارآموزی است.
رییس دانشگاه فردوسی مشهد، در این خصوص گفت: موضوع کارآموزی همواره چالشی بین صنعت و دانشگاه بوده است. صنعت در پذیرش دانشجویان و دانشگاه در فرستادن دانشجویان به سمت صنعت کم لطفی کرده اند.
دکتر احد ضابط افزود: در طرح کارآموزی، دانشجو از دانشگاه خارج شده و وارد صنعت می شود تا ببیند چگونه می تواند از آموخته هایش استفاده کند و از سوی دیگر اگر صنایع بتوانند از هر ۱۰ کارآموز، حتی یک یا ۲ نفر را جذب کنند، به موفقیت مطلوبی در تامین نیروی متخصص خود دست پیدا کرده اند.
وی گفت: منظور از کارآموزی بازدید از صنایع نیست، بلکه دانشجو باید درگیر کار شود و برای انگیزه گرفتن، حقوقی هم داشته باشد و هدف ما از ارائۀ این طرح، خدمت به دانشجویان و در نهایت صنایع کشور است.
مهارتافزایی در دستیابی به اشتغال موثر است
همانطور که گفته شد، آموزش در دانشگاه ها بر پایه موضوعات علمی است و گاهی تبدیل آن در محیط کارگاهی با دشواری ها و سختی های بسیاری رو به رو است و از سوی دیگر، ناآگاهی از شرایط محیطی و فیزیکی ابزار کار، منجر به طرح راهکارهای علمی بدون کاربرد در حوزه صنعت میشود.
رییس ادارۀ مهارت افزایی و توسعۀ کارآموزی دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص مأموریت های اداره متبوع خود گفت: یکی از برنامه های طراحی شده برای این اداره، ایجاد دورۀ کارآموزی بلندمدت است.
علیرضا دلیری افزود: موضوع مهارت افزایی در ایجاد توان اشتغال پذیری و اشتغال زایی دانشجویان نقش بسزایی دارد و سعی ما بر این است تا بتوانیم این موضوع را با برپایی نمایشگاه های سالانۀ کار با هدف شرایط مناسب کاریابی برای دانش آموختگان پیگیری کنیم.
وی در خصوص برنامۀ کارآموزی یک ساله با نام کاوش گفت: برنامۀ کارآموزی که در دانشگاه فردوسی مشهد طراحی شد، دورۀ یک سالهای است که در اختیار گروه های آموزشی دانشکده ها قرار گرفته است و شامل ۲ نیمسال تحصیلی است؛ که طی آن دانشجو از دانشگاه خارج شده و در بخش صنعت مشغول به کار میشود.
تمام دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه فردوسی مشهد میتوانند ۲ ترم تحصیلی خود را در صنعت بگذرانند و به جای چهار سال، در پنج سال فارغالتحصیل شوند. دلیری با اشاره به اینکه در این طرح برخی حمایتهای مالی نیز برای دانشجویان در نظر گرفته شده است، افزود: با این برنامه دانشجویان در زمان تحصیل خود، مهارت های مورد نیاز را کسب کرده و مشغول به کار میشوند.
رئیس ادارۀ مهارت افزایی و توسعۀ کارآموزی دانشگاه فردوسی بیان کرد: آشنایی دانشجو با توانایی های بالقوۀ خود و به فعل رساندن آن، گذراندن دوره های تخصصی، افزایش بهره وری فردی، ارتقای صلاحیت حرفه ای دانش آموختگان، افزایش توان عملیاتی و تخصصی و افزایش شرایط اشتغال پس از فارغ التحصیلی از اهداف و مزایای این طرح است.
دوره کارشناسی پنج ساله میشود
افزایش ۲ نیمسال تحصیلی در مقطع کارشناسی باعث افزایش یک سال تحصیلی به این مقطع در دانشگاه فردوسی میشود و این در حالی است که تجربه این موضوع در رشته کامپیوتر باعث شده است تا دانشجویان این رشته زودتر وارد رشته تخصصی خود، برای ایجاد اشتغال شوند.
مدیر ارتباط با صنعت و جامعۀ دانشگاه فردوسی مشهد، دربارۀ طرح کارآموزی بلندمدت گفت: تا قبل از این، دانشجویان برخی از رشتههای کارشناسی به خصوص رشتههای مهندسی، باید یک دوره ۳۰۰ ساعته کارآموزی را در قالب یک ترم تابستانی میگذراندند اما به دلیل اینکه این دوره نمیتواند تمام اهداف مد نظر را برآورده کند، تصمیم گرفتیم مانند بسیاری از دانشگاههای جهان دورههای تکمیلی برای این موضوع در نظر بگیریم.
مهدی پناهی با بیان اینکه طرح کارآموزی بلندمدت باعث کمک به اشتغال دانشجویان پس از فارغالتحصیلی میشود، افزود: اکنون پنج سال است که گروه مهندسی کامپیوتر دانشگاه فردوسی در حال اجرای طرحی به نام "کوآپ" است که بر اساس آن دانشجویان ۲ نیمسال تحصیلی را در صنعت شاغل میشوند.
وی گفت: این طرح نتایج بسیار فوقالعادهای را در پی داشته است به طوری که دانشجویان، بسیار راحت توانستند وارد بازار کار شوند و به درآمدهای بالایی نیز دست پیدا کنند.
وی با اشاره به اینکه تصمیم گرفته شد تا این طرح به تمام گروههای آموزشی دانشگاه تسری پیدا کند، بیان کرد: در «طرح کارآموزی بلندمدت یک ساله برای دانشجویان مقطع کارشناسی»، تمام دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه فردوسی مشهد میتوانند ۲ ترم تحصیلی خود را در حوزه صنعت بگذرانند و به جای چهار سال، طی پنج سال فارغالتحصیل شوند.
مدیر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: در این طرح، قراردادی بین دانشگاه و صنایع متقاضی منعقد میشود که بر اساس آن دانشجویان متقاضی ۲ نیمسال تحصیلی را در یکی از صنایع مربوط به رشته تحصیلیشان شاغل میشوند و پیشبینی ما آن است که دانشگاه در نیمسال اول و صنعت در نیمسال دوم به این دانشجویان دستمزد بپردازد.
او با بیان اینکه طرف قرارداد دانشگاه فردوسی مشهد الزاماً یک مجموعه صنعتی نیست، عنوان کرد: مثلاً دانشجویان رشتههای روانشناسی و حقوق میتوانند در مجموعهای که در حوزه رشته تحصیلی آنان خدمات میدهد، مشغول به کار شوند و در واقع هر مجموعه صنعتی یا خدماتی مورد قبول می تواند طرف قرارداد دانشگاه باشد.
پناهی با بیان اینکه دانشگاه فردوسی، اولین دانشگاه در کشور است که چنین دورهای را برای دانشجویان کارشناسی تمام رشتهها برگزار میکند، اضافه کرد: هم اکنون آییننامه اجرایی این طرح برای تمام دانشکده ها تدوین شده و تا ۲۵ درصد دانشجویان ورودی هر رشته میتوانند در آن شرکت کنند.
او با اشاره به اینکه با این روش میتوان از مهاجرت دانشجویان به دیگر نقاط کشور و جهان نیز جلوگیری کرد، گفت: اگر بتوانیم دانشجویان را از مقطع کارشناسی جذب بازار کار کنیم، احتمال ماندگاری آنان در مشهد و تاثیر آن بر حفظ اکوسیستم فناوری خراسان رضوی افزایش مییابد.
مدیر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: یکی از اهدافی که در برنامۀ کارآموزی بلندمدت داریم، این است که هم دانشجویان با صنایع استان آشنا شوند و هم صنایع زودتر دانشجویان را بشناسند و وقتی که برنامۀ درسی با طرح کارآموزی بلندمدت مصوب شود، سه کارآموزی در فهرست برنامۀ درسی دانشجویان قرار خواهد گرفت.
نظر شما