رضا غیاثی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: طی این روزها مشاهده شده که عدهای سودجو با عرضه سموم مختلف که هیچ نسبتی با آفات و بیماریهای گیاهی استان ندارد، کشاورزان و باغداران بویژه شالیکاران را به استفاده از آنها تشویق کرده و از این راه سودهای کلانی به دست میآورند.
وی خاطر نشان کرد: در مواردی توصیه به کلرزنی (که برای ضدعفونی آب آشامیدنی استفاده میشود) نیز مشاهده شده که نه تنها تاثیری در کنترل آفت ندارد بلکه موجب آلودگی و مسمویت آب، خاک شالیزار و اثرات نامطلوب بر محیط زیست میشود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان تصریح کرد: توصیه ما به کشاورزان آن است در صورت لزوم استفاده از سموم برای کنترل آفات و بیماریهای گیاهی، این سم ها را فقط از فروشگاههای مجاز (داروخانه گیاهپزشکی) تهیه کنند ضمن اینکه در انتخاب سم مورد نیاز حتما به توصیه کارشناسان جهاد کشاورزی توجه نمایند.
وی خاطر نشان کرد: مصرف سمی که برای محصول خاصی توصیه شده، میتواند برای محصولی دیگر ناسالم و برای انسان و گیاه مضرر باشد و در عین حال موجب خسارات جبران ناپذیر به محیط زیست و عوامل زنده مفید در طبیعت و نیز سلامت انسان بزند.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی گیلان بیان داشت: از اینرو به عرضهکنندگان و توصیهکنندگان سموم نامناسب هشدار داده میشود تا سلامت غذای جامعه را مد نظر قرار داده و با فعالیتهای سودجویانه ناسالم امنیت غذایی را به مخاطره نیندازند.
وی به عرضهکنندگان سموم خارج از شبکه مجاز و فروشندگان سموم نامناسب و غیرمجاز هشدار داد که در صورت متوقف نکردن فعالیت خود از طریق قضایی و قانونی با آنها برخورد می شود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی گیلان بیان کرد: برای کنترل مناسب و اصولی آفات و بیماریهای گیاهی نیاز است تا از انواع روشهای کنترلی از جمله زراعی، مکانیکی و کنترل بیولوژیک استفاده شود ضمن اینکه تنها در موارد خاص "که جمعیت یا میزان بروز آفات و بیماریهای گیاهی بالا باشد" استفاده از سموم شیمیایی توصیه میشود.
وی با بیان اینکه در سال جاری کنترل بیولوژیک آفت ساقه خوار برنج در سطح هشت هزار هکتار از مزارع برنج گیلان با استفاده از تریکوکارت و رهاسازی زنبور تریکوگراما انجام می شود، اضافه کرد: کاهش مصرف سموم شیمیایی، حفاظت از محیط زیست و کاهش هزینه های تولید از مهمترین مزایای اجرای طرح مبارزه بیولوژیک با کرم ساقه خوار برنج است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی گیلان اظهار کرد: در سطوحی از باغات چای استان با استفاده از رهاسازی کفشدوزک کریپتولموس علیه شپشک آردآلود و بخشی از باغات کیوی نیز با رهاسازی زنبور پروسپالتلا علیه شپشک سفید توت، کنترل بیولوژیک انجام میشود.
زنبور تریکوگراما، از کوچکترین زنبورهای پارازیت است که با قراردادن تخم خود در داخل بدن میزبان یا تخم آفت در طول مراحل تکاملی زندگی با استفاده از محتویات بدن میزبان سبب مرگ آن میشود.
زنبور تریکوگراما حشره ریز و ظریفی است که حدود یک میلیمتر طول دارد و متعلق به خانوادهای از زنبورها تحت نام علمی Trichogrammatidae است. یکی از ۸۰ جنس خانواده Trichogrammatidae که دارای بیش از ۲۰۰ گونه در سراسر جهان است، این خانواده از زنبورها به طور کلی پارازیتوئید (انگل) تخم بویژه پروانهها هستند که تعدادی از این پروانهها جز آفات مهم و اصلی محصولات کشاورزی بشمار میروند.
برای کنترل بیولوژیک جمعیت آفات، امروزه گونههای مختلف زنبور تریکو گراما از اهمیت زیادی بویژه در امر مبارزه با گونههای مختلف پروانههایی از خانوادههای pyralidae و Noctuidae برخوردار هستند. این امر برای پرورش، تکثیر انبوه و رهاسازی این عوامل کنترل کننده زمینه مساعدی را در سطح جهان و ایران فراهم کرده و طبق آمارهای اعلام شده بین المللی سطح زیر پوشش جهانی زنبور تریکوگراما سالانه با نوسان بین ۷۰-۲۰ میلیون هکتار مزرعه، باغ، جنگل و مرتع است و کشورهای روسیه و چین با بیش از ۱۰ میلیون هکتار کاربرد تریکوگراما در جهان، مقام اول را دارند.
زنبور تریکوگراما با ایجاد سوراخ در پوسته تخم آفت در داخل آن ۲-۱ عدد تخم قرار میدهد، بعد از ۱۲-۸ روز (در دمای ۲۸-۲۵ درجه سانتیگراد) زنبور از داخل تخم، خارج میشود و هر زنبور ماده در حدود ۷۰-۴۰ عدد تخم میزبان (آفت) را پارازیت (آلوده) میکند.
گیلان دارای ۳۱۴هزار هکتار اراضی کشاورزی است و ۳۱۷هزار نفر از مردم استان در بخش کشاورزی مشغول به فعالیت هستند. برنج، چای، زیتون، پیله ابریشم، بادام زمینی، زیتون، فندق و مرکبات عمدهترین محصولات کشاورزی گیلان هستند. گیلان همچنین یکی از تولیدکنندگان مهم طیور در کشور است.
این خطه بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و با کیفیت برنج در کشور به شمار می آید که با ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری، رتبه اول کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و رتبه دوم تولید برنج را به خود اختصاص داده است.
شهرستانهای رشت و صومعهسرا بیشترین سهم را از مساحت اراضی شالیکاری گیلان در اختیار دارند.
نظر شما