۲۱ خرداد ۱۴۰۲، ۱۱:۲۲
کد خبرنگار: 5353
کد خبر: 85136559
T T
۹ نفر

برچسب‌ها

قره باغ کوهستانی در آستانه خاموشی

۲۱ خرداد ۱۴۰۲، ۱۱:۲۲
کد خبر: 85136559
قره باغ کوهستانی در آستانه خاموشی

تهران- ایرنا- خط انتقال برق از ارمنستان به منطقه قره باغ کوهستانی چند ماهی است که قطع شده است و حال مقام‌های محلی در مورد احتمال توقف فعالیت نیروگاه برق آبی سارسنگ به دلیل خشک شدن سد و کاهش شدید سطح آب مخازن هشدار می‌دهند.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا از روزنامه پولیتیکو، ماه‌ها از قطع خط تامین برق منطقه قره باغ کوهستانی می‌گذرد اما در پی استفاده شبانه‌ روزی از سد برق آبی این منطقه برای تامین انرژی مورد نیاز ساکنان، اکنون این مخزن آبی در حال خشک شدن است.

سطح آب در نیروگاه برق آبی سارسنگ (Sarsang) با کاهش ۳۳ متری به ۱۵ درصد ظرفیت بیشینه خود رسیده و به گفته اپراتورهای آن، ممکن است همین مقدار نیز به سرعت تمام شود. چنین رخدادی آغاز کننده یک فاجعه برای ده‌ها هزار نفر از ساکنان منطقه محاصره شده قره باغ کوهستانی و محیط زیست پیرامون آن خواهد بود.

بر اساس این گزارش از ماه ژانویه (دی/بهمن)، یک خط برق فشار قوی که به طور معمول برق منطقه قره باغ را از طریق ارمنستان تامین می‌کرد، قطع شده است و مردم محلی، جمهوری آذربایجان را عامل جلوگیری از تعمیرات این خط می‌دانند.

حجم آب مصرفی از مخزن سد برای تولید برق نسبت به سال‌های ‌گذشته حدودا سه برابر شده است و بنابر اعلام مقام‌های محلی، ساکنان این منطقه، در حال حاضر به دلیل حجم بار مصرفی روزانه با خاموشی‌های چرخشی و قطعی‌های اضطراری مواجه هستند.

قره باغ کوهستانی در آستانه خاموشی

در این میان،‌ از ماه دسامبر ۲۰۲۲ (آذر ماه ۱۴۰۱) همزمان با مسدود شدن گذرگاه لاچین به عنوان تنها مسیر ارتباطی جاده‌ای منطقه قره باغ کوهستانی -ارمنی‌ها آن را آرتساخ می‌نامند- و کنترل و محدود شدن رفت‌ و آمدها از آن توسط جمهوری آذربایجان، کمبود مواد غذایی نیز از مشکلات ساکنین این منطقه بوده است.

به طوریکه با محدود شدن تردد غیرنظامیان، تقاضا از کشاورزان محلی منطقه افزایش یافته است. این کشاورزان برای آبیاری محصولات خود از همان مخزن سد سارسنگ استفاده می‌کنند که گرما و خشکی شرایط جوی در کنار مساله تامین برق، خطر مواجهه با بحران آب در این منطقه را تشدید می‌کند.

یک مقام ارشد محلی در این رابطه هشدار داد: در چند روز یا چند هفته آینده با افزایش دما و کاهش بارندگی‌ها، استفاده از آب ذخیره سارسنگ به شدت افزایش یافته که کاهش شدید سطح مخزن را به دنبال خواهد داشت. با تداوم این روند در نهایت سطح آب به جایی می‌رسد که فعالیت نیروگاه برق آبیرا متوقف کند.

به گزارش این روزنامه آمریکایی،‌ از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی منطقه قره باغ کوهستانی موضوع مورد مناقشه میان باکو و ایروان بوده است. ۲ سال پیش جمهوری آذربایجان با حمله به این منطقه، بخش‌هایی از آن را گرفت و در حال حاضر نیز با کنترل گذرگاه لاچین دسترسی به قره باغ کوهستانی را کنترل می‌کند.

باکو چند روز پیش در ابتدای گذرگاه لاچین تنها جاده ارتباطی این منطقه با خارج یک ایست بازرسی ایجاد و اعلام کرده است که چیزی جز کنترل کامل بر منطقه قره باغ کوهستانی را نمی‌پذیرد.

بر اساس این گزارش، تقریبا هر روز وقوع درگیری میان طرفین گزارش می‌شود و به گفته تحلیلگران احتمال بروز یک مناقشه جدید بسیار بالا است.

قره باغ کوهستانی در آستانه خاموشی
کاهش سطح آب مخزن سد سارسنگ در طول چهار ماه / منبع eurasianet.org

این گزارش می‌افزاید: جمهوری آذربایجان برای اتحادیه اروپا یک شریک رو به توسعه در بخش انرژی است و برنامه دارد که از یک منبع واردات نفت و گاز به یک تامین‌کننده انرژی از طریق منابع تجدیدپذیر برای بلوک تبدیل شود؛ قره باغ کوهستانی به دلیل کوه‌های مرتفع آن، در محور این برنامه قرار دارد.

امین حسینوف اقتصاددانی که دولت باکو برای نظارت بر توسعه منطقه قره باغ منصوب کرده است می‌گوید: [الهام علی‌اف] رییس جمهوری آذربایجان کل قلمرو قره باغ که تاکنون «آزادسازی» شده را «حوزه سبز» نامیده است.

وی ادامه داد: این منطقه علاوه بر دارا بودن منابع آبی از جمله رودها و دریاچه‌ها برای تولید برق، در بخش انرژی‌ خورشیدی نیز ظرفیت قابل توجهی دارد.

اما پولیتیکو عنوان می‌کند: با نزدیک شدن اتمام ذخیره مخزن آبی سرسنگ، این احتمال وجود دارد که منطقه قره باغ کوهستانی به زودی به مرکز یک درگیری جدید تبدیل شود، این بار به دلیل بحران «آب».

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha