سال ۱۴۰۱ مصرف برق کشور نسبت به سال پیش از آن ۹ درصد افزایش یافت (بخشی از آن نمادی از توسعه تولید در کشور است) و برق ۹۲% واحدهای صنعتی کشور بدون محدودیت تأمین شده است.
همچنین در این سال رشد ۳۴ درصد تولید صنایع (فولاد و سیمان) در تیرماه، نسبت به مدت مشابه قبل، حاکی از افزایش تأمین برق آنها است.
این سه گزاره، دقیقاً اشاره به رشد مصرف برق و به دنبال آن رشد تولید در کشور میکند که درعینحال با عدم بروز خاموشی نامنظم صنایع و نبود هیچگونه خاموشی خانگی همراه بوده و نمادی از تأمین برق مطمئن و پایدار در تابستان سالهای اخیر است.
از تابستان ۱۴۰۰ تا بهار ۱۴۰۱، به میزان ۴۲۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاهی جدید و یا با افزایش ظریفیت نیروگاههای موجود برای تأمین برق کشور اضافه شد و تا تابستان ۱۴۰۱ نیز ۱۸۰۰ مگاوات نیروگاه دیگر در مدار تولید قرار گرفت.
همین موضوع و مدیریت مصرف و صرفهجویی خوب مردم باعث شده تا خاموشی و قطعی برق در بخش خانگی وجود نداشته باشد و به نحو مطلوب برقرسانی به صنایع کشور نیز انجام شود.
ایران کشوری درحالتوسعه است و به دلیل رشد مصرفی که دارد، نیازمند است تا ظرفیتهای تولید را توسعه و افزایش دهد.
صنعت برق در تابستان ۱۴۰۱ در زمینه تأمین برق بخش صنعت کشور رشد ۱۱.۴۴ درصدی داشته، ۳.۶۵ درصد در پیک مصرف و ۵ درصد در مصرف انرژی رشد وجود داشته و با توسعه ظرفیتها و سرمایهگذاری، تأمین انرژی اولیه انجام شده است.
سالانه تلاش میشود که ظرفیت نیروگاهها افزایش یابد بهطوریکه در سال ۱۴۰۱ حدود ۶ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی در دستور کار قرار گرفت و اجرایی شد.
توافق با وزارت صمت از جمله اقدامهای مهم در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ بود که در سال جاری (۱۴۰۲) نیز با همان کیفیت ادامه دارد.
سال ۱۴۰۱ از ۶۳۰ هزار واحد صنعتی کشور ۵۸۰ هزار واحد مشمول هیچ محدودیت و مدیریت مصرف برق قرار نگرفتند و حدود ۹۲ درصد که عمدتاً واحدهای صنعتی کوچک بودند توانستند به اشتغال پایدار خود ادامه دهند و محدودیتی از لحاظ مصرف برق نداشته باشند و تنها ۸ درصد از واحدهای صنعتی در برنامه مدیریت منظم بار شرکت داشتند. سال ۱۴۰۰(قبل از مدیریت بار منسجم) به دلیل کمبود برق در شهرکهای صنعتی، ۲ روز بهصورت برنامهریزیشده، بهناچار برق قطع میشد که در سال ۱۴۰۱ به تنها ۱۲ ساعت در هفته محدود شد که میتوانستند با استفاده از شیفت شب یا فعالیت در روز جمعه آن را هم جبران کنند.
۴۴۰ واحد انرژیبر در کشور وجود دارد که عمدتاً از واحدهای بزرگ در بخش فولاد، سیمان، آلومینیوم و مس هستند که بهگونهای برنامهریزی شد تا این واحدها تعمیرات و یا تعطیلات خود را در طول سال به تابستان موکول کنند.
۱۱.۴۴درصد در بخش صنعت رشد برق مصرفی وجود داشت که میزان رشد مصرف برق در بخش پتروشیمی ۳۰درصد، آلومینیوم کشور ۱۸ درصد، بخش فولاد کشور ۱۰ درصد و سیمان ۵.۴ درصد نسبت به سال ۱۴۰۰ بود.
سال گذشته تمام برنامهریزیها بهگونهای بود که نیاز بازار حفظ شود و تقاضای بازار تحتتأثیر و کمبود قرار نگیرد. بهعنوانمثال: ۵ میلیون تن سیمان در هر ماه تابستان تولید شد و محدودیت جدی در این بخشها وجود نداشت.
میتوان گفت که مدیریت بار و انرژی نهتنها محدودیت نیست؛ بلکه عاملی برای استفاده صحیح و بهینه از منابع انرژی در کشور بوده و خود عاملی برای سرافرازی مستمر وزارت نیرو در انجاموظیفه مهم خدمترسانی به مردم شریف ایران است.
رئیس گروه فنی مهندسی و توسعه شبکه سنجش انرژی شرکت مدیریت شبکه برق ایران
نظر شما