به گزارش ایرنا، دستگاه تصویربرداری تشخیصی با تشدید مغناطیس (ام. آر. آی) یکی از این تجهیزات مهم است که از سالهای دور تاکنون مطالبه مردم برخی شهرستانهای استان از جمله فردوس و طبس بوده که تخصیص همزمان ۲ دستگاه MRI به این شهرستانها در سال جاری ضمن کاهش مدت انتظار بیماران، دسترسی عادلانه به خدمات درمانی را در استان فراهم کرده است.
علاوه بر این با پیگیری مسوولان استان، همراهی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و هیات امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران از سال ۱۴۰۰ تاکنون چند دستگاه تخصصی درمانی در اختیار بیمارستانهای استان قرار گرفته است.
ارتقای سطح سلامت و ایجاد شرایط لازم برای دسترسی عادلانه و فراگیر آحاد مردم به خدمات بهداشتی و درمانی با توجه به محرومیتهای تاریخی که در خراسان جنوبی وجود داشته، از رویکردهای دولت سیزدهم است و نشانههای تحقق آن در جای جای این دیار دیده میشود هرچند هنوز نیازها و مطالبات فراوان است.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که بتازگی در سفر به خراسان جنوبی از طرحهای بهداشتی درمانی این استان بازدید کرد، با اشاره به رویکرد محرومیتزدایی دولت گفت: برای اجرای طرح سلامت خانواده زیرساختهای خوبی در خراسان جنوبی ایجاد میشود و از استانهای هدف در حوزه سلامت است.
با وجود خدمات و دستاوردهایی که در عرصه سلامت برای مناطق مختلف خراسان جنوبی ارائه شده اما دستگاههای تصویربرداری تشخیصی به ویژه سی تی اسکن و ام آر آی از نیازهای این استان بوده و با توجه به فواید این دستگاهها برای تشخیص بیماریها، مردم برخی شهرستانها ناچار بودند برای معاینه از طریق تصویربرداری به مرکز استان و حتی استانهای همجوار عزیمت کنند.
ورود جدی دولت سیزدهم به مطالبه چندین ساله مردم
مطالبهگری برای استقرار دستگاه MRI از چند سال پیش در صدر خواستههای مردم شهرستانهای فردوس و طبس قرار داشت و همواره از مجامع مختلف این مطالبه مطرح میشد. نبود این دستگاه در منطقه مشکلاتی در برداشت و میتوان به معطلی چند ماه برای نوبت دهی در مرکز استان و استانهای همجوار اشاره کرد که تشخیص بیماری را به تاخیر میاندازد از طرفی خطرات سفر و هزینههای مضاعف نیز بار مشکلات مردم را سنگینتر میکرد.
پیگیریها برای رفع این دغدغه مردم در دولت سیزدهم جدیتر شد به گونهای که استاندار خراسان جنوبی آذر سال گذشته در دیدار با وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در تهران تاکید کرد: وجود امکاناتی همچون دستگاه سی تی اسکن و ام. آر. آی از نیازهای ضروری همه بیمارستانهای استان است.
جواد قناعت وسعت استان و پراکندگی جمعیت آن را یادآور شد و بعد مسافت را از مشکلات ویژه مردم منطقه در دسترسی به خدمات درمانی عنوان کرد.
وی چند روز بعد در نشستی با امام جمعه، فرماندار و معتمدان شهرستان فردوس این اطمینان را داد که استان را یکپارچه میبینیم و تلاشها بر این است نیازهای همه مناطق خراسان جنوبی به صورت جامع و کامل پیگیری شود.
استاندار خراسان جنوبی در همین نشست از تجهیز بیمارستانهای فردوس و طبس به دستگاه ام. آر. آی به عنوان یکی دیگر از مطالبات مردم در حوزه بهداشت و درمان نام برد و گفت: بنا به قولی که از معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گرفتهایم، موضوع اختصاص ام. آر. آی به شهرستانهای فردوس و طبس از اولویتهای این وزارتخانه است.
وی اضافه کرد: بنا به قول معاون وزیر، دستگاههای ام. آر. آی برای شهرستانهای فردوس و طبس تامین میشود و این موضوع برای نهبندان هم پیگیری شده است.
صدق وعده
این وعده دولت و استاندار اوایل امسال رنگ تحقق به خود گرفت و رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند از ورود ۲ دستگاه MRI به شهرستانهای فردوس و طبس به طور همزمان خبر داد.
سید محمد موسوی میرزایی در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: ۲ دستگاه MRI برای نصب و راهاندازی در بیمارستانهای شهید سید مصطفی خمینی طبس و حضرت رسول (ص) فردوس تحویل شبکههای بهداشت و درمان این شهرستانها شد.
وی افزود: مشکل کمبود دستگاه MRI در استان وجود داشت و در برخی شهرستانها از جمله طبس و فردوس به خاطر مسافت و فاصله زیاد تا مرکز استان، به تامین این دستگاه نیاز مبرم بود که با پیگیریهای فراوان مسوولان استان در یک سال گذشته و مساعدت وزارت بهداشت این ۲ دستگاه تامین شد.
این دستگاهها پس از ورود به استان تحویل بیمارستان شهید سید مصطفی خمینی طبس و حضرت رسول (ص) فردوس شد. گروه متخصصان نیز در حال نصب و راهاندازی این دستگاه هستند تا بهزودی بهرهبرداری شوند.
کاهش انتظار بیماران برای نوبت MRI در خراسان جنوبی
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، کاهش انتظار بیماران برای نوبت MRI و توزیع عادلانه خدمات پزشکی را از مهمترین اثرات اضافه شدن این زیرساختهای درمانی در استان برشمرد و گفت: با افزایش تعداد دستگاه MRI در استان از سه به پنج دستگاه مدت انتظار بیماران برای نوبت این روش تصویربرداری کاهش یافت.
علی اکبر اسماعیلی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: با تخصیص ۲ دستگاه MRI به شهرستانهای فردوس و طبس آمار این زیرساخت تشخیصی در استان به پنج مورد رسید که حاصل پیگیریها و مطالبهگری درست از سوی مردم و مسوولان بوده است.
وی افزود: با پیگیری، مساعدت و هماهنگی خوبی که در سطح وزارت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، استانداری و مجموعههای شهری، فرمانداریها، خیران سلامت، امامان جمعه در راه رفع نیازها و مطالبات به حق مردمی به عمل آمد، اوایل خرداد امسال شاهد ورود ۲ دستگاه MRI برای شهرهای فردوس و طبس به طور همزمان بودیم.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند عنوان کرد: دستگاههای موجود در استان شامل یک دستگاه در بیمارستان ولیعصر (عج) بیرجند، یک دستگاه در بیمارستان امام رضا (ع) بیرجند و یک دستگاه در بیمارستان شهدای قاین است که با ۲ دستگاه جدید بیمارستان حضرت رسول (ص) فردوس و بیمارستان شهید مصطفی خمینی طبس این تعداد به پنج دستگاه رسید.
وی گفت: یکی از اهداف نظام جمهوری اسلامی ایران در حوزه بهداشت و درمان دسترسی آسان و عادلانه آحاد مردم به خدمات بوده لذا با توجه به ویژگیهای جغرافیایی، اقلیمی و جمعیتی خراسان جنوبی علاوه بر شاخص جمعیت، مساله پراکندگی جغرافیایی هم در دسترسی به خدمات مهم است.
اسماعیلی ادامه داد: از همین رو دستگاه MRI به شهرستان طبس تخصیص یافت که ارائه خدمات به منطقهای پهناور و پرتردد را به عهده دارد لذا علاوه بر اینکه به مردم استان ارائه خدمات میدهد، جمعیتی از استانهای اصفهان و یزد هم از این امکان میتوانند استفاده کنند.
وی با اشاره به وسعت غرب خراسان جنوبی گفت: همچنین با استقرار دستگاه دیگر در فردوس، حوزه جمعیتی شهرستانهای بشرویه و سرایان هم پوشش داده خواهد شد.
افزایش ماندگاری متخصصان با تامین تجهیزات پزشکی
افزون بر پاسخ به نیاز و مطالبه مردم و با توجه به کمبود پزشک متخصص در خراسان جنوبی، هرچه تجهیزات پزشکی تقویت و توسعه داده شود، به ماندگاری پزشکان نیز کمک میکند و به گفته معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند علاوه بر تسهیل ارائه خدمات، زمینه حضور رشتههای تخصصی از جمله جراحی مغز و اعصاب، متخصص مغز و اعصاب و متخصصان رادیولوژی هم فراهم میشود زیرا MRI یکی از ابزارهای فعالیت این متخصصان است.
وی افزود: ۲ دستگاه اختصاص یافته به فردوس و طبس به لحاظ وزن افراد محدودیت ندارند و این دستگاهها همه تصویربرداریهای مختص MRI را انجام میدهد لذا محدودیت نوع برش اسکن ندارد و در هر سه بعد تصویربرداری انجام میشود.
اسماعیلی گفت: MRI برای مغز، قفسه سینه و اندامها کاربرد دارد به خصوص برای ستون فقرات، تشخیص دیسکوپاتی کمر و ستون فقرات و سایر ناهنجاریها بسیار کاربردی است و یکی از ابزارهای تصویربرداری تشخیصی بیماریها محسوب میشود.
وی با تاکید بر اینکه MRI یک روش تشخیصی است و کاربرد درمانی ندارد اظهار داشت: با توجه به توزیع دستگاه MRI در سطح کشور، حساسیت پراکندگی جغرافیایی و دسترسی مردم به خدمات فراتر از شاخص جمعیتی توسط استاندار خراسان جنوبی به وزارتخانه انعکاس یافت و به طور مستمر پیگیری شد لذا با همکاری وزارت بهداشت هر ۲ شهرستان فردوس و طبس به طور همزمان و یکسان از این زیرساخت بهرهمند شدند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند عنوان کرد: جلسات متعددی توسط حوزههای مطالبهگری اجتماعی از جمله فرمانداران، نمایندگان مجلس، امامان جماعت و جمعه، استانداری و دانشگاه علوم پزشکی برگزار و پیگیریهای زیادی انجام شد، همچنین استاندار خراسان جنوبی و رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند چند نوبت برای این موضوع به تهران سفر کردند.
پرهیز از درخواستهای القایی
وی با این وجود گفت: برخی از درخواستها برای انجام ام آر آی غیر ضروری یا القایی است که باید حوزه متخصصان برای مواردی که نیاز است درخواست داشته باشند تا از بار اضافه و درخواست القایی خودداری شود و بیماری که نیاز واقعی دارد پشت ترافیک غیر ضروری معطل نماند.
اسماعیلی گفت: در راستای توسعه فراگیر و دسترسی عادلانه به خدمات درمانی در استان تخصیص یک دستگاه ام آر آی برای نهبندان و بیمارستان رازی بیرجند هم در برنامه دانشگاه علوم پزشکی است.
وی افزود: همچنین موافقت اصولی یک دستگاه برای شهر بیرجند اخذ شده که اگر در روند کار مشکلی ایجاد نشود و تامین اعتبار لازم صورت گیرد در ۶ ماه آینده راهاندازی خواهد شد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بیان کرد: برای شهرهای سرایان، درمیان، سربیشه و زیرکوه نیز تخصیص دستگاه سی تی اسکن در برنامه است تا خدمات تخصصی تصویربرداری در این شهرستانها گستردهتر شود.
مجهزترین دستگاه سی تی اسکن در بیرجند
وی گفت: تخصیص یک دستگاه سی تی اسکن ۱۲۸ اسلایس به عنوان مجهزترین دستگاه به بیمارستان رازی بیرجند موجب شده که در منطقه جغرافیایی علاوه بر خراسان جنوبی شهرهای زابل، گناباد و تربت حیدریه را پوشش دهد و این دستگاه تا ماه آینده نصب خواهد شد.
اسماعیلی افزود: این دستگاه در حوزه تصویربرداری از عروق مغز و اندامها بسیار کاربردی است و خدمات سی تی آنژیوگرافی که از خدمات فوق تخصصی و پیشرفته است، انجام خواهد شد.
وی بیان کرد: هزینه هر کدام از دستگاههای MRI و سی تی اسکن ۱۲۸ اسلایس معادل یک میلیون دلار است که توسط سازمان بهداشت جهانی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تامین شده و تخصیص یافته است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: خیران شهرستانهای فردوس و طبس هم در ساخت محل نصب MRI و دستگاههای جانبی نقش مؤثری داشتهاند.
وی اظهار داشت: بدون اغراق از نظر تجهیزات پزشکی و حوزههای تخصصی و فوق تخصصی در استان شرایط مطلوبی داریم هرچند با توجه به دوری خراسان جنوبی از مرکز قابل مقایسه با برخی مناطق جغرافیای کشور نیست.
اسماعیلی گفت: این فاصله طولانی، دسترسی مردم را کمتر میکند و برای متخصصان و فوق تخصصها نیز شرایط سختی رقم میزند اما وزارت بهداشت زیرساختهای تشخیصی خوبی را در استان فراهم کرده که برای بیماران اطمینانبخش است.
وی افزود: لذا براساس نظام سطحبندی خدمات شاخص جمعیتی، شرایط نامساعدی نداریم، مردم شهرها و حوزههای تخصصی دسترسی خوبی دارند زیرا براساس نظام سطحبندی، برخی خدمات در شهرهای کوچک توجیه ندارد و افراد باید بر مبنای نظام ارجاع مراجعه کنند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: برخی خدمات مخصوص مرکز استان است از همین رو رشتههای فوق تخصصی فقط در مراکز دانشگاهی و مرکز استان توجیه دارد و از لحاظ ضریب جمعیتی شهرهای دیگر نیاز ندارند.
وی گفت: سه شهر طبس، فردوس و قاین مراکز ارجاعی هستند که سطح بالاتری از حوزههای تخصصی را برآورده میکنند و مرکز استان هم برای کل شهرستانها مرجع تخصصی و فوق تخصصی ارائه خدمات است.
خراسان جنوبی به مرکزیت بیرجند ۱۱ شهرستان دارد که زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی بیرجند قرار دارند.
نظر شما