نماینده یزد در مجلس از رویکرد نامناسب در زمینه بهره‌برداری از معادن استان انتقاد کرد

یزد - ایرنا - نماینده مردم یزد، اشکذر و ندوشن در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از رویکرد نامناسب در زمینه بهره‌برداری از معادن گفت: معادن حلقه مفقوده بهره وری در اقتصاد کشور هستند و روش بهره برداری از این ثروت های خدادی نیازمند اصلاح است.

به گزارش ایرنا، محمد صالح جوکار روز پنجشنبه در همایش روز نکوداشت روز معدن در استان افزود: اقدام اساسی و تاثیرگذار در حوزه معدن با راهبردهای علمی محقق می‌شود، بدون مطالعات کارشناسی در حوزه اکتشاف هرگونه بهره‌برداری از معدن ممکن است که با تحمیل هزینه‌ و حتی آسیب به ذخایر معدنی همراه شود.

وی اظهار کرد: ضعف در روش های اکتشاف و بهره‌برداری با حجم بالا از معادن نه تنها موجب نابرابری در عرضه و تقاضا شد بلکه صنایع تبدیلی مرتبط نیز در استان با رشد مطلوبی همراه نبوده است و تدام این روند واحدهای فولادی داخل استان را با مشکل جدی تامین خوراک مواجه خواهد کرد.

جوکار با استناد به ماده ۴۳ برنامه هفتم توسعه کشور گفت: بر اساس این برنامه یک درصد درآمدهای معادن و صنایع معدنی فارغ از مسوولیت اجتماعی باید در زمینه اکتشاف هزینه شود، اصلی که پیش‌ زمینه معدن‌کاری و اولین قدم برای هرگونه استخراج و بهره‌برداری است، در این بخش عملکرد ضعیفی مشاهده می شود و امید آن می‌رود در برنامه هفتم احکام و پشتوانه‌ای برای اکتشافات در نظر گرفته شود.

جوکار ضعفِ و فرسودگی تجهیزات بهره‌برداری از معادن را از دیگر چالش‌های پیش‌روی این صنعت برشمرد و افزود: در سال‌های گذشته تمامی پیگیری‌ها برای واردات و یا تولید تکنولوژی نوین در داخل کشور با توفیق همراه نبوده است و این درحالی است که بهره گیری درست و اصولی نیازمند فناوری جدید است و چنانچه معادن با تجهیزات کامل فعالیت نکنند با چالش‌های زیادی مواجه خواهند شد.
نماینده مردم یزد در مجلس شورای اسلامی در ادامه یادآور شد: استفاده از ظرفیت مردم از رمزهای موفقیت بخش معدن است و چنانچه معدن‌کارها از ابتدا با مردم توافق کنند دچار چالش با جامعه محلی نخواهند شد، اگر منافع دو طرف لحاظ شود بحث‌های اجتماعی با مردم قابل حل است.

تنوع و فراوانی مواد معدنی در یزد، ظرفیتی ارزشمند برای توسعه اقتصادی

رییس خانه معدن استان یزد نیز با بیان اینکه این استان دومین استان معدنی کشور است، توسعه معدن را از بخش‌های راهبردی اقتصاد دانست و گفت: ایران به لحاظ استعدادهای معدنی در زمره مناطق مستعد جهان به شمار می‌رود و حدود ۱.۸ درصد ذخایر معدنی و منابع شناخته شده جهان را در خود جای داده است.

به گفته حمید شرافت، اکنون ذخایر قابل توجهی از ۸۰ نوع ماده معدنی در ایران شناسایی شده که استان یزد به عنوان دومین استان معدنی کشور بیشترین ذخایر معدنی را در خود جای داده است.

وی تنوع و فراوانی مواد معدنی در ایران و یزد را نشان‌دهنده توانمندی منطقه برای توسعه اقتصادی در این بخش عنوان کرد و افزود: حجم بالای سرمایه‌گذاری سالانه، گستردگی فعالیت‌های معدنی و حضور بخش خصوصی اثرگذار و فعال در بخش‌های مختلف و زنجیره ارزش مواد معدنی گواه این ادعا است که می بایست با همگرایی از این ظرفیت ها بهره برداری بیشتری صورت گیرد.

وی تصریح کرد: خانه معدن استان یزد به همراه سازمان صمت، سازمان نظام مهندسی یزد و اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی استان ایجاد بستر مناسب برای حل مسایل معدن‌کاری و بهبود فضای کسب و کار در بخش معدن را در دستور کار خود قرار داده است.

محدوده‌های اکتشافی معادن استان رو به پایان است

رئیس نظام مهندسی معدن استان یزد نیز گفت: معادن، ظرفیت‌های بزرگ طبیعی و اقتصادی به شمار می‌روند که نحوه بهره برداری از آنها می‌تواند این موهبت الهی را به یک فرصت شیرین یا یک تهدید تلخ برای هر استان تبدیل کند.

امیرحسین کوهساری با تاکید بر این موضوع که بخش اکتشاف معادن استان یزد باید به سمت محدوده‌های بیشتری برود، از مسئولان کشوری و استانی خواست که مسیر اکتشاف معادن را تسهیل کنند تا در محدوده‌های بیشتر اکتشاف صورت گیرد.
رئیس نظام مهندسی معدن استان یزد در ادامه با بیان که بزودی معادن بزرگ استان غیرفعال می‌شوند، گفت: بین ۲ تا سه سال آینده بخش عمده ذخایر معادن بزرگی چون سنگ آهن چغارت و چادرملو به پایان عملیات می‌رسند و اگر محدوده‌های اکتشافی بیشتری مورد بهره‌برداری قرار نگیرند، افراد زیادی بیکار می‌شوند و این اتفاق تبعات اجتماعی و اقتصادی زیادی به همرا دارد.
این مقام مسئول با بیان این موضوع که باید بخش اکتشاف معادن استان را فعال کرد تا استان بتواند پاسخگوی نیاز کشور باشد، ادامه داد: با توجه به اینکه برنامه هفتم توسعه کشور در زمینه افزایش درآمد بر روی معادن متمرکز شده است، مساعدت مسئولان در وزارتخانه صنعت می‌تواند گره‌گشای بسیاری از مسائلی باشد.

کوهساری با تاکید بر پرهیز از خام‌فروشی ذخایر معدنی استان از فعالان حوزه معدن خواست تا از خام فروشی دست بردارند و این عناصر را تبدیل به فرآورده‌های معدنی با ارزش افزوده بالا کنند.

وی وضعیت صنایع پایین دستی معدن را در استان نامناسب ارزیابی کرد و گفت: پایتخت معدن کشور باید بتواند با حمایت مسئولان کشوری در بخش صنایع پایین‌دستی، فضا را برای فعالیت‌های شرکت‌های نوبنیاد و دانش‌بنیاد فراهم کند.

در این همایش مسوولان کشوری بخش معدن وزارت صمت و فعالان معدن استان یزد حضور داشتند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha