همکاری تهران و دمشق در صنعت نفت و گاز، کمبود انرژی در سوریه را مرتفع می کند

دمشق - ایرنا - تفاهم و نقشه‌راه همکاری‌های جمهوری اسلامی ایران و سوریه در صنعت نفت ، گاز، پالایش و پتروشیمی در کنار اجرای آن نقطه تحولی در حوزه انرژی دو کشور محسوب شده و مشکلات سوریه را در بخش تولید و مصرف انرژی در بخش های صنعتی و شهری رفع می کند.

به گزارش ایرنا ، کشور سوریه پس از پایان جنگ نابرابر ۸ ساله میان آنها و تروریستهای تا دندان مسلح با حامیان غربی به سرکردگی آمریکای جنایتکار و همدستی رژیم صهیونیستی و همچنین برخی کشورهای مرتجع منطقه با مقاومت مردم سوریه و تلاش جبهه مقاومت امروز با پیروزی بر تروریسم و بازگشت امنیت به بخش اعظم سرزمین های خود گام در راه رفع مشکلات اقتصادی و سیاسی در عرصه های بین المللی و منطقه ای برداشته است .

بطوریکه این مقاومت ۸ ساله و کسب پیروزی هایی در میادین جنگ و سیاست ، بازگشت به اتحادیه عرب را بدون قید و شرط به همراه داشت و راه را برای همکاری های بیشتر با کشورهای عربی باز کرد و قطعا این راهبرد می تواند نقش جدی در رفع مشکلات این کشور در عرصه های اقتصادی داشته باشد.

در یکی از موفق ترین رفت و آمدهای دیپلماتیک در سطح سران دو کشور سفر آیت الله دکتر رئیسی رئیس جمهور کشورمان و هیات معظم همراه ایشان به دمشق بود که بر اساس آن روسای جمهور دو کشور اسناد تاریخی و متعددی برای همکاری های بیشتر و بالا بردن سطح مراودات اقتصادی و همچنین عرصه های دیگر به امضا رساندند از سوی دیگر سوریه با شرکت در اجلاس ها یمتعدد بویژه نشست آستانه در قزاقستان و همراه شدن با نمایندگان کشورهای جمهوری اسلامی ایران روسیه و ترکیه به موفقیت هایی از جمله همکاری در بخش های امنیتی و صدور بیانیه خروج متجاوزان از خاک سوریه بویژه آمریکا و اشغالگران همپیمان ایالات متحده دست یافت و حتی نماینده سوریه راهبرد قطعی خود را برای همکاری باترکیه بیرون رفت نیروهای وابسته به این همسایه شمالی خود از مرزها و مناطقی در شمال سوریه اعلام کرد.

کشور سوریه بعد از پیروزی مقابل تروریستها و شکست نیروهای تکفیری با مشکلات اقتصادی بویژه در زمینه انرژی دست و پنجه نرم می کند و این در حالی است که این کشور دارای منابع نفت و گاز در مناطق شرقی خود در کنار رود فرات می باشد که اشغالگران آمریکایی این منابع را در اختیار گرفته اند واقدام به سرقت از آن می کنند.

با شکست گروه تروریستی داعش به عنوان بازوی نظامی آمریکا در سوریه در آذر ماه سال ۱۳۹۶، نیروهای آمریکایی مستقیما جایگزین این گروهک شدند و دقیقا از همان زمان نیز به جای داعش شروع به استخراج و سرقت نفت سوریه کردند.

سوریه در این مقطع زمانی با رفت و آمدهای دیپلماتیک با سایر کشورهای بویژه کشورهایی که زمان جنگ به آن کمک کردند و کشورهای عربی و منطقه ای راه دیگری برای برون رفت از مشکلات و افزایش همکاری های اقتصادی سیاس و امنیتی گشود.

همکاری تهران و دمشق در صنعت نفت و گاز، کمبود انرژی در سوریه را مرتفع می کند

در یکی از موفق ترین رفت و آمدهای دیپلماتیک در سطح سران دو کشور سفر آیت الله دکتر رئیسی رئیس جمهور کشورمان و هیات معظم همراه ایشان به دمشق بود که بر اساس آن روسای جمهور دو کشور اسناد تاریخی و متعددی برای همکاری های بیشتر و بالا بردن سطح مراودات اقتصادی و همچنین عرصه های دیگر به امضا رساندند و یکی از مهمترین نتایج این سفر برای سوریه تفاهم در بخش تولید نفت و انرژی میان دو کشور بود که می تواند اجرای این همکاری مهمترین نقیصه کشور سوریه که همان کمبود سوخت وانرژی برای استفاده صنعتی و شهری است را بر طرف نماید.

کشور سوریه بعد از پیروزی مقابل تروریستها و شکست نیروهای تکفیری با مشکلات اقتصادی بویژه در زمینه انرژی دست و پنجه نرم می کند و این در حالی است که این کشور دارای منابع نفت و گاز در مناطق شرقی خود در کنار رود فرات می باشد که اشغالگران آمریکایی این منابع را در اختیار گرفته اند واقدام به سرقت از آن می کنند.

یادداشت‌تفاهم و نقشه‌راه همکاری‌های ایران و سوریه در بخش نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی

در این میان یادداشت‌تفاهم و نقشه‌راه همکاری‌های ایران و سوریه در بخش نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در سفر محمد جواد اوجی وزیر نفت کشورمان به سوریه امضا شد که به گفته کارشناسان این موضوع می‌تواند پلی برای ارتباط‌ ایران با اروپا باشد.

در گفت‌وگوهای دوجانبه وزیران نفت ایران و سوریه، زمینه‌های مختلف همکاری دو کشور در بخش‌های بالادستی و پایین‌دستی نفت بررسی و بر سر نقشه‌راه همکاری‌های دو طرف مذاکره و توافق و به همین منظور کارگروهی مشترک برای پیگیری موارد توافق شده از سوی وزارتخانه‌های نفت دو کشور تشکیل شد. افزایش همکاری ایران و سوریه می‌تواند نقطه تحولی برای انرژی دو کشور به حساب‌ آید.

از طرفی سوریه می‌تواند پل ارتباطی بین ایران و اروپا باشد و در مجموع افزایش همکاری ایران با هر کشوری در حوزه انرژی مهم و قابل توجه است.

از سوی دیگر ، سوریه نیز کشوری است که دارای میزانی ذخایر نفتی بوده و برای بازسازی تجهیزات خود نیازمند کمک است. اگر ایران برنامه‌ای برای افزایش تولید و صادرات گاز به اروپا داشته باشد ، یکی از مسیرهای بالقوه‌ای که می‌تواند از طریق آن گاز خود را صادر کند از مسیر عراق و سوریه است.

در حال حاضر حضور کارشناسان فنی و مهندسان جمهوری اسلامی در صنعت نفت و گاز در سوریه و بررسی و نشست های متعدد با همتایان سوری نشان از جدیت دو طرف در اجرای تفاهم نامه های میان دو رئیس جمهور دارد که این اقدام به نوعی فوریت کمک به رفع مشکلات انرژی در سوریه را توسط جمهوری اسلامی نشان می هد.

همکاری تهران و دمشق در صنعت نفت و گاز، کمبود انرژی در سوریه را مرتفع می کند

امضای تفاهم‌نامه‌ ها با جمهوری اسلامی ایران در حوزه صنعت نفت و گاز و مشتقات آن

وزیر نفت و منابع معدنی سوریه تاکید کرد: تبادل تجربیات و امضای تفاهم‌نامه‌ ها با جمهوری اسلامی ایران در حوزه صنعت نفت و گاز و مشتقات آن به ارتقای روابط اقتصادی دوجانبه به سطح روابط سیاسی و به نفع طرفین کمک می‌ کند.

فراس قدور، وزیر نفت و منابع معدنی سوریه در حاشیه نمایشگاه بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در کشورمان با جواد اوجی وزیر نفت ایران دیدار و با وی راهکارهای تقویت همکاری‌ بین دو کشور در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی را بحث و بررسی کرد.

قدور در این دیدار بر اهمیت اجرای توافقنامه های منعقده بین دو کشور به گونه ای که حمایت از اقتصاد و به مقابله با چالش ها و غلبه بر موانع پیش روی مسیر پیشرفت و شکوفایی کمک می کند، تاکید کرد.

ذخایر استراتژیک و ثروت های طبیعی سوریه

از نظر ذخایر استراتژیک سوریه در رتبه ۲۷ کشورهای تولید کننده نفت قرار دارد که بیشترین چاه های نفت آن در استان های الحسکه و دیر الزور واقع شده است و تولیدات آن توسط دو پالایشگاه حمص و بانیاس تصفیه و به مشتقات نفتی تبدیل می شود.سوریه پیش از جنگ روزانه ۴۰۰ هزار بشکه نفت تولید می کرد و اخیرا نیز سفره های نفتی جدید در مناطق ساحلی این کشور کشف شده است.

دومین بخش ذخایر ملی سوریه را گاز تشکیل می دهد که از استان های الحسکه، ادلب، حمص و دیرالزور استخراج می شد و پیش از جنگ سوریه به صورت روزانه ۲۸ ملیون متر مکعب گاز استخراج می شد.

فسفات مقام سوم را در لیست ذخایر ملی سوریه از آن خود کرده است که در سال ۲۰۱۰ تولید این ماده به ۳.۶ میلیون تن در سال می رسید و بیشتر آن به خارج از کشور صادر می شد.

ولی جنگ در سوریه نقشه انرژی در این کشور را تغییر داد به طوری که نیروهای کرد دموکراتیک با حمایت اشغالگران آمریکایی در سال ۲۰۱۶ و با عقب راندن داعش از مناطق نفتی سوریه، بر چاه های نفت این کشور سیطره یافتند و اقدام به سرقت نفت از سوریه نموده که بارها مقامات سوری در مجامع بین الملی خواستار توقف این سرقت عظیم و اقادامات منعی بین المللی شده اند .

در سال ۲۰۲۱ برنامه ریزی وسیعی برای جایگزینی انرژی های تجدید پذیر از جمله انرژی خورشیدی و انرژی بادی در سوریه انجام شده است که در حال حاضر شرکت هایی با سرمایه های متوسط در این زمینه فعالیت دارند و می توانند پروژه های خوبی را ارائه دهند.

حضور شرکت‌های روسیه در صنعت انرژی سوریه

شرکت‌های روسیه در سال ۲۰۱۶ فعالیت خود در بخش انرژی را افزایش داده و اکنون یکی از فعال‌ترین شرکت‌ها در بازسازی سوریه است.

علاوه بر اکتشاف و استخراج نفت و گاز، روسیه در بحث تعمیر و نگهداری پالایشگاه‌های سوریه نیز ورود کرده و پالایشگاه‌های مختلفی را به مدار تولید بازگردانده است. ازجمله این پالایشگاه‌ها می‌توان به پالایشگاه‌های حمص در شرق سوریه و بانیاس در طرطوس اشاره کرد. پالایشگاه حمص با ظرفیت پالایش ۱۱۰ هزار بشکه و بانیاس با ظرفیت ۱۳۰ هزار بشکه در دوران قبل از جنگ نقش اصلی را در تأمین سوخت سوریه ایفا می‌کردند.

مشکلات صنعت برق

از سوی دیگر، صنعت برق نیز ازجمله صنایعی است که در جنگ سوریه آسیب‌های زیادی دیده است. این آسیب‌ها علاوه بر ایجاد مشکل در تأمین برق خانگی برای صنایع سوریه نیز مشکلات عدیده‌ای به وجود آورده است.

امروز سوریه با جنگ اقتصادی بزرگتری روبرو است زیرا محور آمریکایی-رژیم صهیونیستی از طریق اجرای تحریم های متعدد علیه سوریه به خصوص درباره زیرساخت های اساسی، صنایع وابسته به بخش نظامی سوریه و تحریم هر کشوری که با سوریه تعامل تجاری یا اقتصادی داشته باشد؛ عملا روند بازسازی و رشد اقتصادی سوریه را بسیار کند کرده است.

اقتصاد سوریه بر چند پایه مستقر است که بر اثر جنگ بسیاری از آنها از بین رفته و در طرف مقابل برخی از آنها به دلیل بازگشت روابط میان سوریه و کشورهای عربی و بازگشایی برخی از مرزهای زمینی تقویت شده است.

البته سوریه با رویکرد تعامل و تفاهم با کشورهای دوست و قدرتمندی همچون ایران ،روسیه ،چین و اعراب قطعا در آینده نزدیک می تواند مشکلات کشور خود را به ترتیب اولویت رفع نماید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha