محمد مهدی رفیعی اظهار داشت: در حال حاضر آثار و اندیشههای شهید بهشتی به صورت پراکنده است که با اجرای طرح فوق، اندیشه های آن شهید گرانقدر در موضوعات مختلف به صورت طبقهبندی شده در اختیار پژوهشگران حوزه و دانشگاه قرار میگیرد.
وی افزود: مجموعه آثار موضوعی شهید بهشتی که درحال تدوین است یک تفاوت عمده با آثار موجود از ایشان دارد، اکنون اگر علاقهمندان به دنبال اندیشههای سیاسی ایشان باشند، باید ۴۰ یا ۵۰ منبع را بررسی کرده تا اجمالا به شناختی از اندیشههای سیاسی شهید برسند اما دراین مجموعه که منتشر خواهد کرد در دو یا سه جلد اندیشه شهید بهشتی را یکجا خواهند داشت.
وی گفت: تمامی آثار به جا مانده از شهید بهشتی از کتاب، مقالات و سخنرانیها به صورت موضوعی گردآوری و طبقه بندی میشود، و سعی خواهیم کرد براساس ساختار و مدخلهایی که در فضای علمی و دانشگاهی شناخته شده، طبقه بندی شود.
رفیعی اظهار داشت: خروجی این کار اینگونه خواهد بود که مخاطبان هم راحتتر به اندیشههای شهید بهشتی در موضوعات مختلف دسترسی پیدا میکنند وهم اقبال به آثار ایشان بیشتر میشود.
وی گفت: امروزه یکی از دلایل کاهش روند مطالعه کتابهای شهید بهشتی عدم دسترسی آسان نسبت به آثار بوده و آثار موجود هم دارای حجم فراوان بوده و یا اینکه طبقه بندی موضوعی ندارد.
وی گفت: اولین جلد ازاین مجموعه با عنوان "انسان از منظر قرآن" مربوط به انسان شناسی شهید بهشتی است که گردآوری و طبقه بندی و به چاپ رسیده و دومین جلد نیز با عنوان "علوم قرآنی" به زودی آماده و دراختیار علاقه مندان قرار میگیرد.
رفیعی، دومین فعالیت کلان موسسه اندیشه بهشتی را تهیه مجموعه آثار تحلیلی اندیشههای شهید بهشتی عنوان کرد و گفت: تفاوت آن با مجموعه آثارموضوعی این است که درمجموعه آثار موضوعی فقط عبارات شهید بهشتی گردآوری و طبقه بندی شده یعنی هیچ قلمی در میان عبارات شهید بهشتی به کار گرفته نشده اما در مجموعه آثار تحلیلی اساسا پژوهشگران به دنبال گردآوری بحث شهید نبودند بلکه به دنبال تحلیل دادهها بودند که تمام نویسندگان ما هستند که اندیشههای شهید را تحلیل میکنند.
سیاست بهشتی رونمایی می شود
وی اظهارداشت: درحال حاضر به مناسبت هفتم تیرماه یک جلد از آثار تحلیلی با عنوان سیاست بهشتی رونمایی خواهد شد و دراختیارعلاقه مندان قرار میگیرد. این کتاب کلیاتی از اندیشه های بهشتی است که درعین مرور بحثهای سیاسی شهید بهشتی به تحلیل آن میپردازد.
مدیرمسئول موسسه مطالعات اسلامی وعلوم انسانی اندیشه بهشتی گفت: موسسه تلاش دارد درحوزه های مختلفی از جمله بحثهای اقتصادی، تربیتی و فقهی و دیگر موضوعاتی که شهید بهشتی به آن پرداخته ورود کرده و مجموعه آثاری را تدوین و دراختیار علاقهمندان قراردهد.
رفیعی اظهار داشت: درخصوص این دو پروژه مهم آثاری هم در دست انتشار است که درسالجاری به دست علاقهمندان خواهد رسید.
وی گفت: ارائه یادداشتها و مقالات به صورت تحلیلی درخصوص اندیشههای شهید بهشتی از دیگر اقدامات این موسسه است که به صورت پروندهای یا در رسانه موسسه و یا به صورت مناسبتی منتشر خواهد شد، ما تلاش داریم تا با مخاطبانمان به صورت مستمر ارتباط داشته باشیم لذا پروژههای کوچکتر هم پیگیری میکنیم. که مخاطب دائما با اندیشههای شهید بهشتی ارتباط داشته باشند.
وی گفت: از دانشجویان و طلاب نیز درخواست داریم که مقالات و یادداشت های خود را در این خصوص در اختیار ما قرار دهند تا توسط این موسسه منتشر شود.
رفیعی گفت: یادداشت و مقالات دررسانه "بهشتی نگار" منتشر خواهد شد که مربوط به مکتوبات مربوط به شهید بهشتی است البته لزوما اندیشههای شهید بهشتی نیست بلکه کار تطبیق آثار ایشان با اندیشههای شخصیتهای انقلاب از جمله امام راحل، شهید مطهری و شهید صدر و...صورت می گیرد.
وی انتشار " درس گفتارهای" آیت الله بهشتی را از برنامههای موسسه ذکر کرد و گفت: درس گفتارهای بخشی مربوط به جلسات حزب حمهوری اسلامی و پیش از آن و جلسات تفسیری که داشتند شامل میشود که صوت آنها موجود است که دراین رابطه رسانه مکتب بهشتی ایجاد شده که درآن درس گفتارهای شهید بهشتی منتشر میشود.
وی برگزاری نشستهایی با حضور اندیشمندان، پژوهشگران و کارشناسان فرهنگی درخصوص بررسی اندیشههای شهید بهشتی را از دیگر اقدامات موسسه ذکر کرد گفت: در نظر داریم برنامههای آموزش و کارگاههایی دراین خصوص در فصل تابستان با حضور طلاب و دانشجویان برگزار کنیم.
رفیعی با استقبال از همکاری مراکز علمی، فرهنگی وپژوهشی با این موسسه اظهار داشت: انتظار داریم این مراکز درخصوص اجرای برنامههای آموزشی و پروژههایی درخصوص تبیین اندیشههای شهید بهشتی با ما همکاری داشته باشد.
وی گفت: در حال حاضر اندیشه های شهید مطهری در حوزه و دانشگاه کار میشود اما اندیشه های شهید بهشتی با چنین اقبالی همراه نیست که باید با همکاری مراکز علمی و پژوهشی زمینه نشر اندیشههای آن شهید گرانقدر در جامعه فراهم شود.
وی همچنین ازحوزویان و دانشگاهیان درخواست کرد که درراستای گسترش اندیشههای شهید بهشتی مقالات و پایان نامههای دانشجویی را به این امر مهم اختصاص دهند و موسسه اندیشه بهشتی نیزحمایت لازم را از آنان خواهد کرد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه مسئول موسسه مطالعات اسلامی وعلوم انسانی اندیشه بهشتی درسال ۱۳۹۹ به طور رسمی شکل گرفت، گفت: موسسه ازهمان ابتدا شکل طلبگی و دانشجویی داشته و این طورنبوده که توسط اساتید حوزه و دانشگاه چنین ایدهای شکل بگیرد. بیشتر دغدغه طلبگی و دانشجویی بودهاست.
رفیعی گفت: با توجه به اینکه این کار دغدغه جوانان بوده سعی شده حدالامکان استقلال سیاسی و اقتصادی حفظ شود لذا این مجموعه به هیچ مرکزی وابسته نیست و کاملا از هم از نظر اقصادی توسط تیم جوان ما تامین می شود و هم به لحاظ سیاسی هیچ مشی مشخصی که ذیل جناح خاصی باشد ندارد، سعی ما این بوده که آن چیزی را به عنوان سیاست خود مد نظر قرار دهیم که مطابق با اهداف و آرمان های انقلاب اسلامی و درچارچوب مکتب اسلام و قانون اساسی قابل طرح باشد. البته این مرکز پیرامون اندیشههای شهید بهشتی کار می کند لذا از شهید بهشتی الهام میگیرد.
وی گفت: اما اینکه چرا شهید بهشتی واندیشههای ایشان را انتخاب کردیم، طبیعتا برای اینکه وارد جریان شویم و حرکتی را آغاز کنیم نیاز بود اولا انقلاب را خوب بشناسیم واندیشهها ومعارف انقلاب را شناسایی وعمیق درک کنیم و براساس آن درکی که پیدا کردیم به نقاط مثبت و منفی برسیم و نقاط مثبت را رشد دهیم و نقاط منفی را که یک نوع آسیب شناسی است در جهت حل آن باشیم.
وی گفت: برای شناخت نیاز بود به سراغ افرادی که نظام را پایه گذاری کردند برویم که طبیعتا در راس آنان امام راحل بودند و شاگردان وی امثال شهید مطهری نقش زیادی داشتند اما یکی از شخصیتهایی که تاثیرات زیادی در سیاست کلی نظام و قانون اساسی داشتند و از این بعد شخصیت وی مغفول مانده شهید بهشتی است.
رفیعی افزود: وی ازسال های قبل از انقلاب فعالیتهای گستردهای برای برای به ثمررسیدن انقلاب شروع کردند که این فعالیتها درقالب تاسیس مدرسه حقانی که فارغ التحصیلان آن در ارکان نظام از جمله قوه قضاییه کمک کردند و تاسیس دبیرستان دین و دانش بود که کادر سازی برای انقلاب اسلامی بود. شهید بهشتی از دو دهه قبل از انقلاب به کادر سازی پرداختند و یکسری فعالیتهای علمی و تحقیقاتی نیز داشتند.
وی گفت: شهید بهشتی بعد از انقلاب اسلامی نیز با تشکیل حزب جمهوری اسلامی که حزبی فراگیر و مورد اقبال مردم بود، نقش پررنگی را در جمهوری اسلامی ایفا کردند و بعد از شهادت آیت الله مطهری نیز ریاست شورای انقلاب را درسال ۵۸ به عهده گرفتند. همچنین وی نائب رئیس مجلس خبرگان قانون اساسی بودند و در آنجا نقش مهمی را ایفا نمودند و آخرین سمت قبل از شهادتشان، ریاست دیوان عالی کشور بود که توسط امام راحل به این مقام منصوب شدند.
*** محتوای این مطلب تبلیغاتی است و ایرنا مسئولیتی درباره آن ندارد.
نظر شما