آمریکا: دیپلماسی را در قبال ایران ترجیح می‌دهیم/ با متحدان و شرکا هماهنگ هستیم

نیویورک- ایرنا- ودانت پاتل معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بار دیگر شایعات درباره توافق هسته‌ای با ایران را اشتباه و گمراه کننده خواند و گفت که واشنگتن دیپلماسی را در قبال ایران ترجیح می‌دهد و با متحدان و شرکای خود کاملا هماهنگ است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، ودانت پاتل معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران گفت: ما در مورد زمینه های مختلف نگرانی ها با ایران، ارتباط خود را با متحدان منطقه حفظ کرده ایم.

معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تصریح کرد: شایعات در مورد یک توافق هسته ای با ایران اشتباه و گمراه کننده هستند. ما همچنان بر مقابله با رفتار بی ثبات کننده ایران از طریق فشار دیپلماتیک وهمکاری با متحدان و شرکا و اقدامات کاهش تنش در منطقه متمرکز هستیم.

وی با بیان اینکه اطلاع رسانی جدیدی درباره زندانیان ندارد، در این باره اضافه کرد: ما همچنان بر آزادی آمریکایی هایی که به صورت غیرقانونی در ایران بازداشت شده اند، متمرکز هستیم. اقدام ایران در بازداشت غیرقانونی آمریکایی ها و استفاده آنها به عنوان اهرم سیاسی کاملا ظالمانه است و ما متعهد به آزادی همه آمریکایی ها هستیم.

پاتل در پاسخ به سوال دیگری درباره ازسرگیری مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا گفت: ما به صورت مستقیم در خصوص مساله ایران درگیر هستیم و به همین دلیل یک اداره خاص مربوط به ایران دارد.

وی در عین حال تصریح کرد: اما من بازهم تاکید می کنم که شایعات در خصوص توافق با ایران اشتباه و گمراه کننده است. سیاست ما تغییر نکرده است و بر رفتار بی ثبات کننده ایران از طریق هماهنگی نزدیک با شرکا و متحدان متمرکز هستیم و متعهد به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای هستیم.

این مقام وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: ما اقدامات ایران را از نزدیک دنبال می کنیم. ما دیپلماسی را ترجیح می دهیم اما برای تمام احتمالات نیز درحال آمادگی هستیم و در این زمینه با متحدان و شرکای خود کاملا هماهنگ هستیم.

پاتل اضافه کرد: در مقابله با همه تهدیدات ایران ما با متحدان خود هماهنگ هستیم.

وی با بیان اینکه واشنگتن نگرانی ها پیرامون برنامه هسته‌ای ایران را به اشتراک می گذارد، تصریح کرد: ما متعهد به دفاع از اسرائیل و توانایی آن برای دفاع از خود هستیم. این موضعی است که ما در پیام های خود به ایران به صورت صریح اعلام کرده ایم.

معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: دولت بایدن به صراحت گفته است ما آماده ایم برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای اقدام کنیم.

به گزارش خبرنگار ایرنا، پیش از این، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه به وقت محلی در شورای روابط خارجی آمریکا، درباره ایران گفت: هیچ توافقی در حال مذاکره نیست اگرچه ما همچنان علاقه مند به کشف و یافتن مسیرهای دیپلماتیک هستیم.

وزیر خارجه دولت بایدن در عین حال افزود: در همین حال، ما مشغول تقویت بازدارندگی خود بوده ایم و برای این کار با همکاران خود در منطقه از نزدیک همکاری کرده ایم.

بلینکن همچنین اضافه کرد: من فکر می کنم اگر ایران تصمیم به اقدام بکند یا بهتر بگویم اقدامی انجام ندهد، این امر موجب افزایش تنش ها نه تنها میان ایران و آمریکا بلکه با سایر کشورها خواهد شد. ما باید ببینیم اقدامات ایران چه خواهد بود.

وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی درباره گزارش ها در خصوص محدود کردن برنامه هسته ای ایران در مقابل کاهش تحریم ها گفت: ما از روز اول به دو اصل اعتقاد داشتیم. اول، تعهدی است که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا متعهد شده است اجازه ندهد ایران هیچگاه به سلاح هسته ای دست یابد ما همچنین معتقدیم دیپلماسی موثرترین راه برای دستیابی به این نتیجه است.

بلینکن با تکرار ادعاهای قبلی واشنگتن ادامه داد: بنابراین ما این مسیر را دنبال کردیم تا ببینیم می توانیم به پایبندی مشترک به برجام بازگردیم یا خیر. ما تلاش های بسیار خوبی با شرکای خود و همچنین چین و روسیه انجام دادیم. در نقطه ای که دستیابی به یک توافق ممکن بود،ایران نتوانست یا نخواست اقدامات لازم را انجام دهد. این امر مربوط به چندین ماه گذشته است.

به گزارش ایرنا، جمهوری اسلامی ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم‌های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریم‌های ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.

اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورای‌عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.

ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت گرفت.

دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد اما همچنان سیاست‌های فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ را در پیش گرفته و به بهانه حقوق بشری در حمایت از ناآرامی‌ها در ایران و نیز قدرت پهپادی ایران و ادعای بکارگیری این پهپادها از سوی روسیه در جنگ علیه اوکراین تحریم‌هایی را وضع کرده است.

دولت بایدن که همواره شعار رویکرد دیپلماسی را سر داده است، همگام با متحدان غربی خود از هیچ اقدامی فروگذار نکرده اما مدعی است در پی تغییر رژیم در ایران نیست. آمریکا این روزها همچنین در پی تعمیق روابط تهران - مسکو، ایران را به ارسال سلاح به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین متهم می‌کند که مقامات جمهوری اسلامی ایران بشدت این ادعا را رد کرده‌اند.

جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که اگر طرف آمریکایی واقع‌بینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق وجود دارد. توافق مد نظر ایران، سندی است که تحریم‌ها به صورت حداکثری رفع و منطقه هم از اجرای آن بهره‌مند شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha