به گزارش خبرنگار ایرنا، بیژن نوباوه شامگاه دوشنبه در نشست صمیمی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با هنرمندان و فعالان صنایع دستی و خلاق کشورمان که با هدف شرکت در هفته فرهنگی ایران در روسیه به مسکو سفر کرده اند، افزود: حضور هنرمندان ایرانی در روسیه میتواند موجب افزایش شناخت مردم این کشور نسبت به ایران شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود در این نشست با اشاره به مزایای راهگذر شمال – جنوب برای ایران و بهرهمندی کشورمان از درآمدهای مربوط به حمل و نقل کالا در این مسیر، گفت: غربیها، نفع ایران را نمیخواهند و از این رو، هر اقدام و تبلیغاتی با هدف تخریب مناسبات ایران و روسیه انجام میدهند تا این پروژه به اهداف خود دست نیابد؛ با این وجود، ما باید به سمت اصلاح این تفکر در جامعه حرکت کنیم تا روابط تهران – مسکو در راستای منافع دو ملت شکل گیرد و ارتقا یابد.
نوباوه اظهار داشت: جریانی در کشور قصد دارد که شرق را به عنوان دشمن تلقی کند و حال آن که این پرسش مطرح است که آیا آمریکا و دیگر کشورهای غربی خدمت کرده اند؟
وی ادامه داد: در مدت افزون برچهار دهه از انقلاب اسلامی، به اندازه حدود یکصد سال جهش علمی در کشور صورت گرفته است و امروز جهان به خوبی با قدرت و توانایی ایران آشنا است.
در تاریخ نمی توانیم زندگی کنیم
سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه نیز در سخنانی در این نشست با اشاره به فراز و فرودها در مناسبات دو کشور گفت: باید در تاریخ تأمل کنیم، چرا که گاه نالایقی حاکمان در جنگ افروزی به عنوان عامل وارد شدن خسارات به کشور نقش داشته است؛ با این وجود نمی توانیم در تاریخ زندگی کنیم همچنانکه قبل از جنگ اوکراین، روسیه که در جنگ جهانی دوم شمار زیادی از شهروندان خود را از دست داد، ارتباطات رو به رشدی با آلمان داشت.
کاظم جلالی با اشاره به فرصت های صادرات کالا به روسیه، گرفتن سهم از بازار این کشور را به مثابه حرکت در راستای توسعه، اشتغالزایی و رونق اقتصاد ملی دانست و گفت: تلاشهای صورت گرفته در سال های گذشته برای توسعه مناسبات تهران – مسکو، در زمانی پایدار خواهد ماند که در عرصه فرهنگی، تعاملات و رفت و آمدهای نخبگان و دانشگاهیان دو کشور نیز شاهد گامهای مثبتی باشیم.
وی با بیان اینکه کار خوب دولت سیزدهم در برداشتن گام های جدی در تکمیل کریدور شمال – جنوب را نمیتوان انکار کرد، گفت: رویکرد این دولت در راستای جبران عقب ماندگی در مناسبات با همسایگان را نباید به عنوان حرکت در مسیر بلوک شرق تعبیر و تفسیر کرد.
سفیر ایران در روسیه در ادامه نقش هنرمندان را در توسعه مناسبات دوجانبه تهران – مسکو بسیار مهم توصیف کرد و گفت: در شرایطی که جریان رسانه ای مسموم و تحلیلهای نادرست مدعیان روشنفکری برای تخریب این مناسبات همگام با خواست کشورهای غربی تلاش می کنند،انتظار است که هنرمندان اثرگذاری لازم را در جامعه داشته باشند تا ملت ایران از مزایای توسعه مناسبات با روسیه سود برد.
محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در سخنانی در این نشست با اشاره به برگزاری آیینهای اخیر هفتههای فرهنگی ایران در تاجیکستان، ترکمنستان و رویداد کنونی در روسیه گفت: در کشورهای محور مقاومت همانند لبنان،سوریه و عراق نیز برنامههای مفصلی را برگزار کرده ایم و بزودی شاهد برگزاری رویداد هفته فرهنگی ایران در کشورهای حاشیه خلیج فارس با تلاش سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و رایزنی های فرهنگی نیز خواهیم بود. (خبر سخنرانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در جمع هنرمندان اعزامی به مسکو را اینجا بخوانید)
هفته فرهنگی ایران در مسکو و سن پترزبورگ
برنامه های هفته فرهنگی ایران در روسیه سه شنبه سیزدهم تیرماه با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزیر فرهنگ فدراسیون روسیه با افتتاح نمایشگاه هنرهای ایرانی در مجموعه نمایشگاهی ودنخا مسکو آغاز خواهد شد و با اجرای مشترک موسیقی اصیل ایرانی توسط ارکستر ملی ایران و ارکستر ملی جوانان روسیه نیز همراه خواهد بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سه شنبه همچنین دیدار رسمی با همتای روس خود خواهد داشت و در نشست مطبوعاتی مشترک با وی نیز حضور خواهد یافت.
دیدار با مشاور فرهنگی رئیس جمهوری فدراسیون روسیه، ایران شناسان و اسلام شناسان برجسته این کشور، دیدار با رئیس دانشگاه علوم انسانی روسیه و سخنرانی در جمع شورای علمی این دانشگاه و همچنین سخنرانی در شورای فرهنگی و رسانه ای سفارت جمهوری اسلامی ایران از دیگر برنامه های روزهای سه شنبه و چهارشنبه اسماعیلی در سفر به مسکو خواهد بود.
علاوه بر مسکو، شهر سن پترزبورگ نیز میزبان رویدادهای هفته فرهنگی ایران در روسیه است که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به همین منظور، سفری نیز به این شهر خواهد داشت.
اسماعیلی پنجشنبه ضمن دیدار با استاندار سن پترزبورگ، از گنجینه فاخر نسخ خطی و آثار هنری ایرانی ثبت شده در یونسکو در انستیتو نسخ خطی آکادمی علوم روسیه و نیز بخش ایران موزه آرمیتاژ در این شهر بازدید خواهد کرد.
شرکت در کنسرت موسیقی اصیل ایرانی در سالن کاپلا سن پترزبورگ، پایان بخش برنامه های رسمی سفر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سفر به روسیه خواهد بود.
جزئیات برنامههای هفته فرهنگی
برنامههای هفته فرهنگی ایران در روسیه در پنج بخش شامل نمایشگاه های هنرهای سنتی ایران، فرش ایرانی، برنامه مشترک ارکستر ملی ایران و ارکستر جوانان روسیه و نمایش فیلم و پویانمایی برگزار خواهد شد.
هنرمندان ۲۰ رشته هنری در رشتههایی مانند نگارگری، تذهیب، معرق، خاتمکاری، قلم زنی، فیروزه کوبی، حکاکی چرم، ساخت زیورآلات، قلمکاری، پوشاک اقوام، سفال و سرامیک، عکس، مجسمه سازی، فرشبافی، بافت گلیم و نقاشی خط در نمایشگاه هنرهای سنتی ایران در سالن کارگر و کشاورز در مجموعه ودنخا مسکو برپا خواهد شد و میزبان بازدیدکنندگان خواهد بود.
نمایشگاهی نیز از فرشهای ایرانی با حضور نشانهای برتر و همچنین نمایشگاه دیگری با موضوع صنایع خلاق هنری با ارائه بازیهای رایانهای و پازلهای سهبعدی در همین مکان تا شنبه هفدهم تیرماه برپا است.
هنرمندان منتخب شرکتکننده در این رویداد از برترین هنرمندان کشور هستند که علاوه بر عرضه آثار خود، کارگاههای آموزشی نیز برگزار خواهند کرد.
۱۹ نوازنده ایرانی و ۱۶ نوازنده روس نیز به همت رایزنی فرهنگی ایران دو اجرای مشترک در قالب ارکستر ملی ایران و ارکستر جوانان روسیه با بهرهگیری از سازهای اصیل ایرانی در مسکو و سن پترزبورگ برگزار میکنند.
نمایش فیلم و پویانمایی های منتخب، پنجمین بخش برنامههای هفته فرهنگی ایران در روسیه محسوب میشود. بر این اساس، فیلم ویلاییها، انیمیشن لوپتو، هناس، "رمانتیسم عماد و طوبی" و سارا و آیدا با حضور کارگردان یا تهیه کننده این آثار در سالن ایلوزیون مسکو به نمایش درخواهند آمد.
طرف روس، معتبرترین اماکن فرهنگی و هنری شهرهای مسکو و سنت پترزبورگ را برای اجرای برنامههای هنری ایرانی اختصاص داده است.
آخرین بار و پیش از همه گیری بیماری کووید ۱۹، ایران میزبان هفته فرهنگی روسیه که این رویداد ۱۸ تا ۲۳ آبان ۱۳۹۸ در شهرهای تهران و قزوین برگزار شد.
نظر شما