قزاقستان ریاست دوره آتی سازمان همکاری شانگهای را بر عهده می‌گیرد

تهران - ایرنا - قزاقستان ریاست سازمان همکاری شانگهای(SCO) را از جولای ۲۰۲۳ تا جولای ۲۰۲۴، پس از نشست آنلاین سران کشورهای سازمان همکاری شانگهای امروز سه شنبه در هند بر عهده خواهد گرفت.

به گزارش ایرنا به نقل از آستانه تایمز، مورات موکوشف هماهنگ کننده دولتی قزاقستان برای سازمان همکاری شانگهای اعلام کرد که آستانه در دوران ریاست خود بر توسعه متوازن در همه زمینه های همکاری از جمله امنیت، تجارت، اقتصاد، فرهنگ و تلاش های بشردوستانه تمرکز خواهد کرد.

موکوشف در یک جلسه توجیهی در آستانه گفت: "قزاقستان قصد دارد فعالیت های سازمان همکاری شانگهای را تقویت کند و سازمان را به عنوان یک پلت فرم قابل اعتماد برای همکاری های مثمر ثمر قرار دهد که شامل حدود ۸۰ رویداد در دوران ریاست این کشور است. "

نشست سران سازمان همکاری شانگهای سال آینده در آستانه برگزار می شود.

وی گفت: «نتایج اجلاس نقش مهمی در حفظ صلح و ثبات در منطقه، ترویج توسعه پایدار و تقویت همکاری‌های بشردوستانه در سازمان همکاری شانگهای ایفا خواهد کرد».

آلماتی به عنوان پایتخت فرهنگی و گردشگری سازمان همکاری شانگهای برای سال های ۲۰۲۳-۲۰۲۴میلادی تعیین شده است.

سازمان همکاری شانگهای یک سازمان بین المللی دائمی بین دولتی است که در ژوئن ۲۰۰۱ توسط چین، قزاقستان، جمهوری قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان در شانگهای تأسیس شد.

در سال ۲۰۱۷، هند و پاکستان به عضویت کامل درآمدند. در سال ۲۰۲۱، رهبران سازمان همکاری شانگهای با پیشنهاد ایران برای پیوستن به سازمان همکاری شانگهای موافقت کردند. در جریان اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در سمرقند، ازبکستان، سال گذشته، کشورهای عضو با آغاز الحاق بلاروس به سازمان همکاری شانگهای موافقت کردند.

در ماه مارس سال جاری، سازمان همکاری شانگهای از عربستان سعودی به عنوان شریک گفتگو با قطر و مصر که یادداشت های مربوطه را در سمرقند امضا کردند، استقبال کرد.

به گزارش ایرنا، آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از اعضای اصلی سازمان همکاری شانگهای و به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران امروز در بیست و سومین اجلاس سران این سازمان که به شکل ویدئوکنفرانس در دهلی‌نو برگزار می‌شود، سخنرانی می‌کند.

آیت الله سید ابراهیم رئیسی، به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران، برای اولین بار به عنوان عضو اصلی سازمان همکاری شانگهای، در بیست و سومین نشست سران این سازمان که امروز سه‌شنبه (۱۳ تیرماه) به شکل ویدئوکنفرانس در دهلی‌نو هند برگزار می شود، به تشریح دیدگاه‌ها و مواضع کشورمان می‌پردازد.

جمهوری اسلامی ایران از سال ۲۰۰۵ عضو ناظر سازمان همکاری شانگهای بود و درخواست کشورمان برای عضویت رسمی و کامل در این سازمان نیز پس از ۱۶ سال، در اولین حضور آیت الله رئیسی به عنوان رئیس جمهور اسلامی ایران، در بیست و یکمین نشست سران شانگهای در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان، در شهریور ۱۴۰۰ به تایید هشت عضو دیگر سازمان رسید و ایران نهمین عضو این سازمان مهم منطقه‌ای شد.

فرآیند فنی و انجام تعهدات رویه‌ای تبدیل عضویت جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از اعضای اصلی نیز در بیست و دومین نشست سران سازمان همکاری شانگهای در سمرقند به تصویب اعضا رسید.

با پایان یافتن فرآیند عضویت قطعی کشورمان در سازمان شانگهای، یکی از دستورات اصلی بیست و سومین نشست سران سازمان که به شکل مجازی و به میزبانی هند برگزار می‌شود، اعلام عضویت رسمی جمهوری اسلامی ایران در سازمان شانگهای خواهد بود.

با توجه به سیاست اعلامی دولت سیزدهم در عرصه روابط خارجی و اولویت دادن به گسترش روابط با کشورهای همسایه و منطقه، عضویت در سازمان منطقه‌ای شانگهای ظرفیت‌های زیادی را در زمینه توسعه مناسبات با کشورهای عضو در اختیار کشورمان قرار می‌دهد.

سازمان همکاری شانگهای در حوزه‌های بسیاری نظیر حوزه اقتصادی فعالیت می‌کند و جمهوری اسلامی ایران، از این پس می‌تواند منافع منطقه‌ای خود را در این حوزه‌ها موثرتر دنبال و تامین کند.

همچنین کشورمان به لحاظ برخورداری از زیرساخت‌های مناسب و شبکه‌های حمل و نقل ریلی و جاده‌ای، فرودگاه‌ها و بنادر، به ویژه بندر چابهار در دهانه اقیانوس هند، می‌تواند نقش مناسبی از نظر اقتصادی در این سازمان ایفا کند.

از سوی دیگر دو کشور بزرگ واردکننده انرژی در جهان یعنی چین و هند در این سازمان عضویت دارند و ایران نیز به عنوان یکی از بزرگ‌ترین صادرکنندگان انرژی، فرصت‌های خوبی را برای تقویت همکاری با این کشورها در چارچوب سازمان شانگهای خواهد داشت.

طرح کمربند- راه، اتحادیه اقتصادی اوراسیا و همکاری‌های منطقه‌ای در دیگر حوزه‌ها از دیگر مسائلی هستند که بیش از پیش بر اهمیت عضویت جمهوری اسلامی ایران در سازمان شانگهای به عنوان عضو اصلی می‌افزاید. سیستم تصمیم‌گیری در سازمان شانگهای که بر اساس اجماع است نیز به کشورهای عضو فرصت دفاع برابر از منافع و اهداف خود را می‌دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha