مهرداد کیایی هماهنگ کننده ملی جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص اهمیت عضویت رسمی ایران در سازمان شانگهای اظهار داشت: شاکله سازمان همکاری شانگهای بر مبنای همکاریهای سیاسی و امنیتی بنا نهاده شده چرا که برای مقابله با تهدیدات و چالشهای امنیتی حادث پس از فروپاشی شوروی ، ایجاد شد.
وی گفت: این سازمان ارگانهایی را ایجاد و موافقتنامههایی را هم منعقد کرد تا در مقابل تهدیدات منطقهای به صورت جمعی اقداماتی را سازماندهی نماید.
کیایی افزود: سازمان در اولین گام ساختاری را در شهر تاشکند تحت عنوان ساختار منطقهای مقابله با تروریسم، افراطگرایی و جداییطلبی ایجاد کرد.
هماهنگ کننده ملی ایران در سازمان همکاری شانگهای تصریح کرد: بنابراین مهمترین بُعد فعالیت این سازمان «بُعد امنیتی و مقابله با تهدیدات امنیتی» است.
وی بیان داشت: در این زمینه باتوجه به اینکه تهدیدات امنیتی برای جمهوری اسلامی ایران نیز یک چالش جدی به حساب میآید، اضافه شدن ایران به این مجموعه و هماهنگی فعالیتها در راستای مقابله با گروههای افراطگرا و تروریستی منطقه میتواند برای ایران هم منافعی را به دنبال داشته باشد.
کیایی ادامه داد: همچنین یکی از برنامههایی که در چهارچوب سازمان دنبال میشود همکاری و هماهنگی میان اعضا و تبادل اطلاعات میان آنها در خصوص گروههای تروریستی و تهدیدات امنیتی در منطقه است که با توجه به «تجربههای ارزشمندی که جمهوری اسلامی ایران» در مقابله با گروههای افراط گرا و تروریستی در منطقه دارد، میتواند عضویت ایران در این سازمان منافع متقابلی را برای دو طرف به همراه داشته باشد.
هماهنگ کننده ملی جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای گفت: از همین حالا شاهد «اشتیاق اعضای سازمان جهت استفاده از تجربیات و نظرات طرف ایرانی» در راستای مقابله با تهدیدات امنیتی در منطقه هستیم.
وی اظهار داشت: اعضای سازمان همکاری شانگهای از ابتدای شکلگیری آن تا به حال همکاریهای مختلفی را در حوزههای علمی، فناوری، گردشگری، رسانهای، ورزشی، اقتصادی تجاری و حقوقی قضایی با یکدیگر در قالب موافقتنامههایی داشتند که این میتواند به پویایی و گسترش تعاملات میان اعضای این سازمان کمک کند.
کیایی گفت: طبیعی است که در حوزههای اشاره شده جمهوری اسلامی ایران هم میتواند با توجه به ظرفیتهای مختلفی که وجود دارد با اعضای این سازمان سطح همکاریهای خود را ارتقا دهد.
هماهنگ کننده ملی جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای عنوان کرد: سازمان همکاری شانگهای در نشست سران سال ۲۰۲۱ خود در تاجیکستان به اتفاق آرا نسبت به آغاز روند عضویت جمهوری اسلامی ایران در آن سازمان موافقت کردند که این موضوع با آغاز به کار دولت سیزدهم همزمان شد.
وی ادامه داد: در گام نخست سازمان موافقتنامههایی را که ایران باید با آنها ملحق شود را در اختیار قرار داد که این موافقتنامهها به دو زبان روسی و چینی که زبانهای رسمی سازمان همکاری شانگهای هستند تهیه شده بود.
کیایی افزود: از همان زمان «وزارت امور خارجه» با جدیت کارگروههای مختلفی را از جمله کارگروه سیاسی امنیتی، علم و فناوری، اقتصادی و حقوقی قضایی جهت بررسی اسناد و موافقت نامههای سازمان همکاری شانگهای تشکیل داد.
هماهنگ کننده ملی جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای بیان کرد: این کارگروهها با بررسی اسناد و جنبههای مختلف آن نقطه نظرات خود را اعلام کردند. سپس لوایح مربوطه برای ارائه به مجلس شورای اسلامی تهیه و تدوین شد و مراحل تصویب آن در مجلس و شورای نگهبان نیز طی شد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در مدت زمانی دو ساله ای که سازمان شانگهای جهت بررسی موافقتنامهها و اسناد الحاق تعیین کرده بود، «دولت سیزدهم توانست با موفقیت این مراحل را به انجام برساند» و امروز در مرحله ای قرار گرفتهایم که با تایید نهایی کشورهای عضو در نشست سران، ایران به عنوان عضو نهم سازمان وارد شانگهای شد. این دستاورد بزرگ و تاریخی است که در دولت سیزدهم محقق شده و امیدواریم پس از ورود به سازمان نیز بعنوان یک عضو فعال ایفای نقش کنیم.
نظر شما