۱۸ تیر ۱۴۰۲، ۱۷:۱۶
کد خبرنگار: 5478
کد خبر: 85164434
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

ساماندهی۷۵ هوتک در چابهار و دشتیاری

۱۸ تیر ۱۴۰۲، ۱۷:۱۶
کد خبر: 85164434
ساماندهی۷۵ هوتک در چابهار و دشتیاری

زاهدان- ایرنا-  ساماندهی و ایمن سازی ۷۵ هوتک در ۴۴ روستا برای تامین آب آشامیدنی و مصرفی روستاییان و احشام در شهرستانهای چابهار و دشتیاری سبب نگهداری آب بیشتر و افزایش دام‌های سبک و سنگین، توسعه کشاورزی و ماندگاری روستاییان می‌شود و گامی در جهش تولید است.

به گزارش ایرنا، ساحل نشینان چابهار و ‏دشتیاری سالهاست که به علت مشکلاتی کم آبی ناگزیرند آب آشامیدنی و مصرفی خود را از هوتک‌ها و رودخانه‌هایی تامین کنند که به لحاظ بهداشتی شرایط مناسبی نداشته و از سوی دیگر به دلیل زندگی برخی‌ حیوانات وحشی نظیر گاندوها این نقاط بسیار خطرناک هستند و هر از چند گاهی حوادث تلخی را برای اهالی رقم می‌زند.

هوتِگ یا هوتَک نام گودال مصنوعی و یا طبیعی نسبتا بزرگی است که آب حاصل از بارندگی‌ها در آن هدایت و جمع‌آوری شده و در طول سال به مصارف کشاورزی و آشامیدنی انسان و حیوانات اهلی و وحشی می‌رسد.

این گودال در زبان بلوچی به هوتِگ یا هوتک مشهور است و این سامانه سنتی برای مهار، کنترل و بهره برداری از سیلاب و به عنوان یکی از راه‌های متداول تامین آب محسوب می‌شود.

هوتِگ ها و گودال‌های حفر شده با اشکال هندسی دایره، مستطیل، مربع و به عمق بیش از پنج، ۱۰، ۲۰ و حتی بیشتر است که در زمینی با بافت ریزدانه (رسی و سیلتی) توسط بومیان منطقه چابهار ساخته شده و اطراف آن دیواره خاکی با ارتفاع حدود یک تا ۲ متر ایجاد می‌شود

هوتگ‌ها عمر مفید بسیار بالایی دارند و با هزینه پایین ساخته می‌شوند و حمایت دستگاه‌های اجرایی به لحاظ تهیه ماشین آلات، طراحی و مطالعه، مکان سنجی، تخصیص اعتبار مورد نیاز تاثیر ارزنده‌ای بر حفظ، احیاء و ترویج این روش سنتی و بهره برداری از سیلاب خواهد داشت.

بیان این مطلب بدان جهت است که هوتگ‌ها جزو الزامات زندگی روستایی است و نمی‌توان آن را حذف‌کرد از این حیث متاسفانه هر ساله با حوادث ناشی از غرق شدگی در هوتگ‌ها مواجه هستیم که قربانیان آن نیز عمدتا کودکان و نوجوانان هستند.

بر اساس آمارهای اهالی و شهروندان طی دوازده سال اخیر۴۶ نفر از کودکان و نوجوانان زن و مرد روستاهای مختلف چابهار و دشتیاری حین بازی، تهیه آب و یا گذراندن اوقات فراغت در هوتگ‌ها غرق شده و جان باخته‌اند.

یکی از فواید هوتگ ها رویش درختانی نظیر چش در اطراف این گودال است، این درخت محلی چش که از گونه های بسیار مهم و اقتصادی در منطقه خشک دشتیاری وچابهار است می تواند باعث اشتغالزایی مردم روستایی، توسعه و رونق لنج سازی، تامین علوفه، خوراک دام و تولید زغال شود.

تحقق شعار جهش تولید با عنایت به ظرفیت ها و توانمندی‌های هر منطقه امکان پذیر است بطوریکه در شهرستانهای چابهار و دشتیاری با توسعه کشاورزی، افزایش کشت گلخانه ای، رونق دامداری و به ویژه پرورش طیور نژاد دشتیاری، گوسفند بلوچی و نژاد گاو دشتیاری گام مهمی در جهش تولید و فراهم کردن زمینه اشتغال هزاران نفر خواهد بود

ساماندهی۷۵ هوتک در چابهار و دشتیاری

ایمن سازی هوتگ‌های ۴۴ روستا در چابهار و دشتیاری

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی سیستان و بلوچستان گفت: هوتگ‌های ۴۴ روستا در چابهار و دشتیاری با اعتبار ۲۶.۵ میلیارد تومان در حال ایمن سازی است.

بیک مداح در این خصوص افزود: این ایمن سازی که با مشارکت و امضای تفاهم نامه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و شرکت ملی نفت انجام می‌شود شامل بهسازی، فنس کشی، ایجاد پلکان دسترسی و آبشخور است.

وی افزود: در این طرح ایمن سازی ۷۵ هوتک در چند فاز با اولویت « محدوده طرح هادی روستایی، روستاهایی که آب لوله کشی داشته و هوتک به مدرسه نزدیک تر است » انجام می‌شود.

مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی سیستان و بلوچستان اظهارکرد: تاکنون پیشرفت این پروژه در روستاهای هدف به صورت میانگین ۴۵ درصد بوده است که انتظار می رود تا زمستان سال جاری خاتمه یابد.

وی بیان کرد: در چابهار و دشتیاری ۱۰۰۰ هوتک وجود دارد که در صورت تامین اعتبار و ادامه دار بودن این پروژه، در گام بعدی هوتک‌های بالغ بر ۲۰۰ روستا ایمن سازی می‌شوند.

بیک مداح گفت: در این طرح عوامل خطر ریشه‌یابی و برطرف می‌شود، به گونه‌ای که برخی از هوتک‌ها که روزی خبرهای ناگوار از آن شنیده بودیم اکنون به پارک کودکان تبدیل شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha