ثبت تالاب میل مغان در کنوانسیون رامسر مراحل نهایی را طی می‌کند

اردبیل-ایرنا- رئیس اداره حفاظت و احیای تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست استان اردبیل گفت: برای ثبت نهایی تالاب میل مغان در کنوانسیون بین المللی رامسر منتظر موافقت نهایی وزارت نیرو هستیم.

حاتم فرضی زاده روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا در خصوص اقدامات انجام شده برای ثبت تالاب میل مغان در کنوانسیون بین المللی رامسر اظهار کرد: موافقت اولیه درباره ثبت تالاب میل مغان با شرکت آب منطقه‌ای انجام شده است و این موافقتنامه برای اعلام رای به وزارت نیرو ارسال شده است و منتظر رای و نظر این وزارتخانه هستیم.

وی همچنین در خصوص حقابه تالاب میل مغان هم گفت: در سال ۱۴۰۰ با امور آب استان برای اختصاص ۶۰۰ لیتر بر ثانیه به توافق رسیدیم که از طریق کانال‌های احداث شده حقابه تالاب تامین شود که این حقابه با توجه به شرایط بارشها بویژه کاهش بارندگی های سال جاری با وجود نوساناتی تامین می‌شود.

در همین زمینه حمید فضایلی معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای اردبیل هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به ظرفیت‌های بی بدیل محیط زیستی و گردشگری تالاب میل مغان اظهار کرد: پس از ثبت جهانی تالاب میل مغان، سطح حفاظتی این تالاب افزایش می‌یابد و می‌توان از اعتبارات جهانی برای حفاظت از این تالاب و تنوع زیستی منطقه استفاده کرد.

وی ادامه داد: اقدامات فنی برای ثبت این تالاب ارزشمند به اتمام رسیده و تنها برخی مشکلات حقوقی باقی مانده که در صورت رفع این مشکلات، آب منطقه‌ای استان آمادگی ثبت این تالاب را در کنوانسیون‌های جهانی و بین‌المللی دارد.

فضایلی گفت: در این ارتباط تفاهم نامه‌ای با اداره کل سازمان حفاظت محیط زیست استان اردبیل به امضا رسیده است و به محض ثبت تالاب میل مغان، شرایط مطلوبی در این حوزه فراهم خواهد شد.

به گزارش ایرنا سد میل مغان در ۲۶۰ کیلومتری پایین دست سد مخزنی ارس در منطقه اصلاندوز برروی رودخانه ارس قرار گرفته است. این سد و تالاب در ۵۰ کیلومتری شهرستان پارس آباد و سه کیومتری شهر اصلاندوز واقع شده است.

تالاب‌های شمال استان اردبیل از جمله تالاب میل مغان به لحاظ قرار گرفتن منطقه در مسیر مهاجرت و کوچ پرندگان، مساعد بودن شرایط آب و هوا و امکان تغذیه ،مکان مناسبی برای زمستان گذرانی پرندگان است. حدود بیست هزار پرنده آبزی و کنار آبزی در این تالاب وجود دارد که بر اهمیت این مکان از نظر محیط زیست می افزاید. درناهای خاکستری، قوی گنگ، قوی فریاد کش، پلیکان، غاز خاکستری، عروس غاز، انواع اردک، فاخته، زنگوله بال، خروس کولی این تالاب را برای زیستن انتخاب کرده ‌اند.

حفاظت از محیط زیست منطقه در این سد که موقعیت ژئوپولتیکی و اکوپولتیکی بسیار حساسی دارد، برای ایران بسیار مهم است. علاوه بر این تالاب میل مغان محل مناسبی برای تخم ‌ریزی و پرورش گونه ‌های ماهیان بومی نظیر سوف، زرده پر، سیم، سیاه ماهی، سس ماهی، سیاه کولی، اسبله و شاه کولی و گونه های جانوری مثل لاک پشت مهمیزدار است.

دریاچه سد میل مغان با مساحت ۹۹۶ هکتار در مسیر کریدور مهاجرت پرندگان قرار گرفته و هر سال با شروع بارش‌ های پاییزی و حاکمیت سرما در روسیه و شمال اروپا، تالاب ‌های مغان به مدت ۶ ماه، میزبان هزاران قطعه پرنده در ۷۲ گونه مختلف است تا زمستان گذرانی خود را در این منطقه انجام دهند.

تالاب سد میل مغان از منحصربفردترین تالاب‌های ایران به شمار می‌ رود. عقاب تالابی، عقاب شاهی، دلیچه کوچک، پلیکان پاخاکستری، اردک مرمری، اردک سرسبز، سرحنایی، ارده‌ ای، کفچه نوک، کشیم کوچک، خوتکا، چنگر، باکلان کوچک و بزرگ، سهره و حواصیل و بوتیمار از پرندگان مهاجر ساکن تالاب میل مغان هستند.

پرنده زنگوله بال و غاز پیشانی سفید کوچک از ارزشمندترین پرندگان مهاجر به منطقه هستند، این پرندگان از گونه های در معرض خطر انقراض بوده و مورد حمایت بین المللی قرار دارند. این دو گونه حمایت شده هر سال در اواسط فصل پاییز بصورت مهاجر در زیستگاه های شمال استان و به ویژه تالاب سد میل مغان دیده می شوند و ماموران یگان حفاظت از محیط زیست به صورت ویژه از این پرندگان حفاظت می‌کنند و هرگونه شکار و صید این گونه‌ها ممنوع است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha