به گزارش ایرنا، روستای صخره ای و دستکند میمند با قدمت چند هزار ساله از نخستین سکونتگاه های بشری و از مواریث باستانی ایران است که در ۳۸ کیلومتری شمال شرقی شهربابک در استان کرمان واقع شده و از مهم ترین جاذبه های توریستی این استان محسوب می شود.
میمند یکی از مهمترین و بزرگترین روستاهای دستکند ایران و جهان محسوب میشود که همچنان زندگی در آن جریان دارد و مردمانش بسیاری از سنتهای پیشینیان خود را حفظ کردهاند.
این روستا در سال ۱۳۹۴ بهعنوان نوزدهمین اثر جهانی ایران در میراث جهانی سازمان یونسکو به ثبت رسیده و همچنین بهعنوان هفتمین منظر فرهنگی- طبیعی و تاریخی در جهان در سال ۱۳۸۴ نخستین جایزه جهانی ملینا مرکوری را به دست آورد.
با حلول ماه محرم و فرا رسیدن ایام شهادت سرورو و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله حسین(ع)، مردمان هر منطقه به انجام آیین ها و مراسم ها عزاداری خاص خود برای عرض ارادت به ساحت امام حسین(ع) می پردازند که ارزش و جاذبه ویژه خود را دارد.
جوش زنی؛ نوعی سینه زنی به شیوه خاص است که در آن عزاداران با حرکات هماهنگ پا و دست بر سینه می کوبند و جوش میمندی یکی از سنت های عزاداری در شهربابک و میمند است که به نقل بزرگان از دوره آل مظفر در این منطقه رواج یافته است.
مدیر پایگاه میراث جهانی منظر فرهنگی روستای میمند با بیان اینکه میمند دارای بافتی پویا و زنده است و طبق روال هر سال مراسم جوش زنی در روز تاسوعا و عاشورا در این روستا برگزار میشود اظهار داشت: مراسم جوشزنی از آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی است.
رضا ریاحیان با اشاره به اینکه جوش زنی نوعی سینه زنی است که در محرم توسط مردم محلی به شیوه خاص برگزار میشود افزود: این شیوه عزاداری در شهربابک هم نیز انجام میشود که با نوع میمندی اندکی تفاوت دارد، اما اساس عزاداری در هر دو نوع یکسان است.
وی ادامه داد: مردم عزادار با دست چپ، کمر فرد کناری خود را محکم گرفته و یک حلقه دایرهای ایجاد می کنند که ریشه در اعتقادات مذهبی آنان دارد.
مدیر پایگاه میراث جهانی منظر فرهنگی میمند بیان کرد: مردم منسجم عزادار ضمن حرکت دایرهوار، دو قدم به عقب رفته و سپس یک قدم به جلو میگذارند و همزمان با این حرکت زنجیرهای اشعار مذهبی نوحه خوان را پاسخ داده و با دست راست به سینه خود میکوبند.
مدیر پایگاه میراث جهانی منظر فرهنگی میمند خاطرنشان کرد: پایگاه میراث جهانی منظر فرهنگی میمند برای بهتر برگزار شدن ویژه برنامههای ایام محرم و صفر تمامی تلاش خود را با مشارکت اهالی و مسئولان به کار میگیرد تا بتواند بیش از گذشته در حفظ و حراست از آداب و رسوم مردم این منطقه نقش مهمی را ایفا کند.
نظر شما