سهراب سپهری؛ گران‌ترین هنرمند هفدهمین حراج تهران
تصویری از نمایشگاه هفدهمین حراج تهران

تهران- ایرنا- هفدهمین حراج تهران ۳۰ تیرماه با ارایه ۱۱۰ اثر از هنرمندان به‌نام برگزار می‌شود که ۲اثر از سهراب سپهری نقاش فقید در مجموع با بیشینه ۳۳ میلیارد تومان گران‌ترین آثار این رویداد هستند.

به گزارش خبرنگار هنرهای تجسمی ایرنا، رویداد «حراج تهران» از سال ۱۳۹۱ هر ساله در دو نوبت؛ تابستان ویژه هنر معاصر و زمستان ویژه هنر مدرن ایران برگزار می‌شود که زمستان سال گذشته این رویداد برگزار نشد و تیرماه امسال هفدهمین حراج تهران ویژه «هنر مدرن و معاصر» با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می‌شود.

این رویداد هنری از ۲۸ تا ۳۰ تیرماه در هتل پارسیان آزادی برگزار می‌شود که ۲۸ تا ۲۹ تیر از ساعت ۱۱ تا ۲۱ به بخش نمایش آثار و ۳۰ تیرماه ساعت ۱۸ به برگزاری حراج اختصاص دارد.

براساس فهرست ارایه شده هفدهمین حراج تهران، ۱۱۰ اثر از یکصد هنرمند؛ ۷۹ مرد و ۲۱ زن در حوزه‌های مختلف هنرهای تجسمی همچون نقاشی، حجم، عکس، نقاشی‌خط در این رویداد ارایه شده است.

در این دوره آثار هنرمندانی همچون آیدین آغداشلو، هوشنگ پزشک‌نیا، فرح ابوالقاسم، منیر (شاهرودی) فرمانفرماییان، فریده لاشایی، سهراب سپهری، محمد احصایی، نصرالله افجه‌ای، حسین زنده‌رودی، سیراک ملکونیان، آنه محمد تاتاری، گیزلا وارگا سینایی، مارکو گریگوریان، توکل اسماعیلی، احمدرضا احمدی، عباس کیارستمی، رضا بانگیز، صادق تبریزی، محمدعلی ترقی‌جاه، کوروش شیشه‌گران، پرویز تناولی، کاظم چلیپا، پرویز کلانتری، سعید صادقی و امیرعلی جوادیان در ۳۰ تیرماه چکش خواهد خورد.

گران‌ترین آثار

در هفدهمین دوره حراج تهران، ۲ اثر از سهراب سپهری نقاش فقید در مجموع با بیشینه ۳۳ میلیارد تومان ارایه شده که گران‌ترین آثار این رویداد هستند، یکی از آثار ارایه شده از سپهری (۱۳۵۹ – ۱۳۰۷)، اثری «بدون عنوان» متعلق به حدود دهه ۱۳۴۰، امضاء: «سهراب سپهری» (پایین راست)، رنگ ‌روغن روی بوم، در اندازه ۱۳۰×۸۰ سانتیمتر با کمینه ۱۷ میلیارد و بیشینه ۱۹ میلیارد تومان است.

درباره پیشینه آن آمده است: «این اثر سال ۱۳۹۷ در نهمین حراج تهران ارایه شده است. اثر حاضر توسط ابراهیم گلستان به صاحب قبلی اهدا شده بود.»

همچنین در بخشی از معرفی این اثر سپهری چنین نوشته شده است: « نقاشی پیش‌رو به مجموعه مناظر نیمه‌انتزاعی سهراب سپهری تعلق دارد. در این نقاشی‌ها، طبیعت در تأویلی کنایه‌گونه با احساس به هم می‌آمیزد و در تجسمی ساده و صمیمی روح جاری در زندگی را نمایان می‌کند. پرده نقاشی، مانند اشعار سپهری، شفاف، عمیق و موزون است و در معصومیتی کودکانه تلاش می‌کند طبیعت را در فرمی تغزلی بازمعنا کند.»

سهراب سپهری؛ گران‌ترین هنرمند هفدهمین حراج تهران
اثر «بدون عنوان» از سهراب سپهری با کمینه ۱۷ میلیارد و بیشینه ۱۹ میلیارد تومان در هفدهمین حراج تهران

همچنین یکی دیگر از آثار ارایه شده از سپهری، اثر «بدون عنوان» متعلق به حدود دهه ۱۳۴۰، امضاء: «سهراب سپهری» (پایین راست)، رنگ‌روغن روی بوم در اندازه ۷۲×۷۲ سانتیمتر با کمینه ۱۲ میلیارد و بیشینه ۱۴ میلیارد تومان است.

درباره پیشینه آن آمده است: «این اثر سال ۱۳۶۵ از گالری کندلوس (تهران) خریداری شده است.»

همچنین در بخشی از معرفی این اثر سپهری چنین نوشته شده است: «در اثر پیش‌رو سهراب تجربه زیسته‌اش را بر سطح بوم گسترانده و در عین به تصویرکشیدن کمینه‌گرایانه یک دورنما از یک آبادی و یک بزرگنمایی از چند تنه‌درخت از جغرافیای دیگری سخن می‌گوید که در خیالی دور و نزدیک جا خوش کرده است. او هنرمندی است که لحن آب و زمین را می‌فهمید و با تمام افق‌های باز نسبت داشت. سهراب در شعر هم برای سفیدی کاغذ حرمت قائل بود و نبض حروف را در آن جست‌وجو می‌کرد.»

سهراب سپهری؛ گران‌ترین هنرمند هفدهمین حراج تهران
اثر «بدون عنوان» از سهراب سپهری با کمینه ۱۲ میلیارد و بیشینه ۱۴ میلیارد تومان در هفدهمین حراج تهران

اثر «بدون‌ عنوان» کوروش شیشه‌گران (متولد ۱۳۲۴)، متعلق به سال ۱۳۶۸، امضاء: «شیشه‌گران ۶۸ SHISHE» (پایین چپ)، رنگ‌ روغن روی بوم، دو لته‌ای، هر لت ۱۶۰×۱۳۰، در مجموع ۳۲۰×۱۳۰ سانتیمتر، با کمینه ۱۵ میلیارد و بیشینه ۱۷ میلیارد تومان نیز از آثار گران قیمت ارایه شده در هفدهمین حراج تهران است.

در توضیح این اثر آمده است: «اثر حاضر در کتاب «کوروش شیشه‌گران» (ص ۱۹۹-۱۹۸) به کوشش حمید کشمیرشکن، انتشارات ساقی، لندن (۱۳۹۶) به چاپ رسیده است.»

همچنین در بخشی از معرفی این اثر نوشته شده است: «اثر حاضر گویی برشی از یک تصویر بزرگتر است که حرکت سیال خطوط منحنی با انرژی و پویایی منحصربه‌فرد خود، بیننده را به فرارفتن از کادر نقاشی می‌خواند. شیشه‌گران از واگویی هرگونه روایت شخصی پرهیز می‌کند و با خلق موقعیتی انتزاعی و معناگریز، فقط سرنخ را به بیننده می‌سپارد تا روایت خود را در حلقه‌های درهم‌تنیده پیدا کند. همین خصوصیت تعاملی بودن در کارهای شیشه‌گران جایگاهی استثنایی را برای او و هنرش در تاریخ هنر مدرن و معاصر ایران و خاورمیانه به ارمغان آورده است.»

سهراب سپهری؛ گران‌ترین هنرمند هفدهمین حراج تهران
اثر «بدون عنوان» از کوروش شیشه‌گران

تابلو نقاشی‌خط «اندام» اثر حسین زنده‌رودی (متولد ۱۳۱۶)، متعلق به سال ۱۳۵۱، امضاء:Zenderoudi ۷۲» » (پایین چپ)، اکریلیک روی بوم، در اندازه ۹۷×۱۳۰ سانتیمتر با کمینه ۱۱ میلیارد و بیشینه ۱۳ میلیارد تومان ارایه شده است.

درباره پیشینه «اندام» آمده است: «این اثر در مارچ ۲۰۱۹ در حراج کریستیز دوبی ارایه شده است.»

در بخشی از معرفی این اثر نوشته شده است: «اثر حاضر یکی از ممتازترین آثار نقاشیخط زنده‌رودی از همین دوران و بعد از آشنایی‌اش با جریان هنر مدرن در اروپاست. در این مرحله وی تغییرات در ساز و کار نقاشی‌هایش را با دخیل‌کردن ادراک حسی و شناخت خطاطی انتزاعی یا انتزاع پسانقاشانه پدید می‌آورد. بنابراین تعیین مرز میان تأثیرپذیری هنرمند از جریان مدرنیسم غرب و در عین حال تأثیرگذاری او بر فضای فرهنگی و بصری نقاشی اروپایی بر اساس مطالعه این اثر، شاید یکی از مهمترین مسائل درباره هنر زنده‌رودی است. از همین رو تابلوی پیش‌رو نقطه عطف این دگردیسی فرمی به‌حساب می‌آید.»

سهراب سپهری؛ گران‌ترین هنرمند هفدهمین حراج تهران
«اندام» اثر حسین زنده‌رودی

ارایه آثار با موضوع دفاع مقدس

در هفدهمین حراج تهران، ۲ عکس از آثار سعید صادقی و امیرعلی جوادیان با موضوع هشت سال دفاع مقدس ارایه شده است.

عکس «هیچکس ما را نشناخت (اعزام نیرو به جبهه- تهران)» اثر سعید صادقی (متولد ۱۳۳۲) متعلق به سال ۱۳۶۴ با امضاء: «سعید صادقی ۱۳۶۴ AP+۱/۱» (پشت اثر)، چاپ فاین‌آرت روی بوم در اندازه ۹۹×۱۴۲ سانتیمتر سال ۱۴۰۲ چاپ شده و با کمینه ۱۵۰ میلیون و بیشینه ۲۰۰ میلیون تومان ارایه شده است.

سهراب سپهری؛ گران‌ترین هنرمند هفدهمین حراج تهران
«هیچکس ما را نشناخت (اعزام نیرو به جبهه- تهران)» اثر سعید صادقی

همچنین عکس «عملیات بیت‌المقدس (روز فتح خرمشهر)» اثر امیرعلی جوادیان (متولد ۱۳۳۶) متعلق به سال ۱۳۶۱، امضاء: «امیرعلی جوادیان و امضای هنرمند» (پشت اثر)، چاپ فاین آرت روی بوم در اندازه ۱۸۰×۱۰۱ سانتیمتر، سال ۱۳۹۹ چاپ شده و با کمینه ۱۲۰ میلیون و بیشینه ۱۶۰ میلیون تومان در هفدهمین حراج تهران ارایه شده است.

سهراب سپهری؛ گران‌ترین هنرمند هفدهمین حراج تهران
«عملیات بیت‌المقدس (روز فتح خرمشهر)» اثر امیرعلی جوادیان

مجموعه حراج تهران در سال ۱۳۹۱ به صورت نهادی مستقل و خصوصی شکل گرفت. این حراج معرفی بهترین نمونه‌های هنر مدرن و معاصر ایران، از هنرمندان پیشگام و نام آشنا گرفته تا جوانان، به مجموعه داران هنری و مخاطبان جهانی را هدف اصلی خود قرار داده است.

مجموعه حراج تهران می‌کوشد پاسخگوی توجه روزافزون علاقه‌مندان به هنر مدرن و معاصر ایران باشد و خرید آثار هنری با کیفیت برتر در گونه‌های مختلف را برای علاقه‌مندان امکانپذیر سازد. تقویت بازار داخلی هنر که زمینه و بستر اصلی بازار جهانی است، از اهداف اصلی حراج تهران است. همکاری گسترده این مجموعه با گالری‌ها و مجموعه‌داران، میتواند مطمئن‌ترین و درست‌ترین راه انتخاب آثار هنری، از جمله نقاشی، مجسمه یا عکس را تضمین کند.

شانزدهمین دوره حراج تهران ویژه هنر معاصر ایران با ارایه ۱۲۰ اثر همچون نقاشی، مجسمه، عکس و نقاشی دیجیتال از هنرمندان پیشکسوت ‌همچون کاظم چلیپا، سعید صادقی، احمد نصراللهی، زنده‌یادان جمشید سماواتیان، منیر شاهرودی فرمانفرمائیان، بیژن نعمتی‌شریف، مرتضی ممیز، کامبیر درمبخش، عباس کیارستمی و هنرمندان جوان همچون حسن روح‌الامین، حسین شاه‌طاهری، نفیسه صدیقی و علی شکری هشتم تا دهم تیرماه سال گذشته برگزار شد.

شانزدهمین دوره حراج تهران با فروش ۷۸ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان به کار خود پایان داد و اثر رضا درخشانی با نام «شکار سیمرغ» با قیمت ۸ میلیارد تومان رکورد این دوره را شکست.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha