به گزارش ایرنا، مجتبی ذوالجودی روز چهارشنبه در سخنرانی ویدیو کنفرانسی خود در مجمع عالی حفاظت از جنگلهای حرا (مانگرو) که در کشور چین برگزار شد، به نیابت از دولت جمهوری اسلامی از جمهوری خلق چین بابت میزبانی این رویداد و پیگیری ایجاد مرکز بینالمللی حفاظت از مانگروها، قدردانی کرد.
وی اظهار داشت: حضور نمایندگان کشورها در این جلسه مهم به منظور بحث و بررسی در موضوع حفاظت از جنگل های مانگرو، بسیار ارزشمند است و نشان میدهد که حفاظت از اکوسیستمهای مانگرو به عنوان یک مسئله برجسته بینالمللی شناخته شده است و افکار جهانی به این موضوع توجه ویژهای دارد.
وی ادامه داد: همه ما میدانیم که اکوسیستمهای مانگرو به عنوان یکی از زیست بومهای مهم ساحلی در جهان، از نظر اکولوژیکی و حفاظتی بسیار ارزشمند هستند. آنها به عنوان پشتیبان اصلی برای حفظ تنوع زیستی، محافظت از سواحل در برابر سیلاب و حفاظ ساحلی عمل میکنند. همچنین، این اکوسیستمها در کاهش اثرات تغییر اقلیم و جذب و ترسیب کربن بسیار موثر هستند.
مجموع پوشش جنگلی حرا در ایران حداقل ۱۹۲ کیلومتر مربع است
ذوالجودی گفت: مجموع پوشش جنگلی حرا در ایران حداقل ۱۹۲ کیلومتر مربع است. ایران یکی از کشورهایی است که در آن جنگلهای حرا به دلیل دمای سرد زمستان، به شمالیترین حد پراکنش خود می رسند. بزرگترین تودههای حرا در ایران در بخش جنوبی در آبهای ساحلی حفاظتشده جزیره قشم در خلیج فارس به وجود میآیند.
وی اضافه کرد: جنگلهای حرا در منطقه قشم و سواحل هرمزگان از مهمترین اکوسیستمهای طبیعی جنوب غربی آسیا هستند و بهعنوان ذخیرهگاه زیست کره در یونسکو به ثبت رسیدهاند. گونه حرا به افتخار طبیب و دانشمند بزرگ ایرانی، ابوعلی سینا نامگذاری شده و این نامگذاری نشان از تلاشهای ایرانیان در حفظ و مراقبت از جنگلهای مانگرو و اهمیت و جایگاه ویژه آن نزد ایرانیان دارد.
وی اظهارداشت: جمهوری اسلامی ایران برای حفظ جنگلهای حرا اهمیت زیادی قائل است. در چند دهه گذشته، مطالعات مهمی در این زمینه در کشور صورت گرفته که در این خصوص میتوان برآورد جذب و ترسیب کربن جنگلهای مانگروی ایران، ارزشگذاری اکولوژیکی جنگلها و شناسایی تنوع زیستی و تعیین مکانهای مناسب برای کاشت نهالها را مثال زد.
ذوالجودی افزود: توسعه این جنگلها از طریق کاشت نهال با مشارکت بخشهای دولتی، صنایع و سازمانهای مردم نهاد صورت گرفته است و در مدت سه دهه گذشته، بیش از هشت میلیون اصله نهال از گونه حرا در سواحل جنوبی ایران کاشته شده است. همچنین بیش از سه هزار هکتار به وسعت جنگلهای مانگرو ایران به صورت طبیعی در ذخیره گاه زیستکره حرا در نتیجه حفاظت افزوده شد.
باید سیاستهای محلی و ملی را برای تضمین مدیریت پایدار جنگلهای حرا تقویت کنیم
وی گفت: از دولت جمهوری خلق چین، کامبوج و ماداگاسکار که پیشنهاد ایجاد مرکز بینالمللی مانگرو را ارائه کردند تشکر میکنم. ما باید سیاستهای محلی و ملی را برای تضمین مدیریت پایدار جنگلهای حرا تقویت کنیم و دولتها باید شیوههای پایداری مانند طرحهای حفاظتی مبتنی بر جامعه را ترویج کنند و معیشتهای جایگزینی را فراهم کنند که متکی به اقدامات مخرب نباشد. همکاری بینالمللی در این تلاش بسیار مهم است. ما باید یک اتحاد جهانی برای حفاظت از حرا ایجاد کنیم و دولتها، سازمانهای غیردولتی، دانشمندان و جوامع محلی را گرد هم بیاوریم. این اتحاد، اشتراکگذاری دانش، ظرفیتسازی و حمایت مالی از پروژههای احیای حرا را تسهیل میکند.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران با توجه به تجربیات گسترده خود در زمینه جنگلهای حرا و در راستای قطعنامه ۱۹ چهاردهمین اجلاس کنفرانس طرفهای متعاهد کنوانسیون تالابهای رامسر، آمادگی دارد تا با همکاری نزدیک و به اشتراکگذاری آخرین تجربیات، در تلاشهای بین المللی برای حفظ، احیاء و استفاده خردمندانه از این سرمایههای طبیعی ارزشمند سهیم باشد.
بر اساس اعلام سازمان حفاظت محیط زیست، اداره ملی جنگلداری و مرتع چین با همکاری شهرداری شهر شنجن به صورت مشترک میزبان مجمع عالیرتبه حفاظت از جنگلهای حرا در تاریخ ۴ تا ۶ مردادماه در شهر شنجن است. این مجمع درباره نقشه راه برای بهبود همکاری جهانی در خصوص جنگلهای حرا و بهویژه ایجاد مرکز بینالمللی حرا در شنجن، که توسط رئیس جمهور چین در COP۱۴ کنوانسیون رامسر در سال گذشته اعلام شده بود، بحث و بررسی خواهد کرد.
نظر شما