به گزارش خبرنگار ایرنا، در عاشورای حسینی آیین سنتی سینهزنی و زنجیرزنی از مهمترین برنامههای عزاداری در چهارمحال و بختیاری بود که برگزار شد و دسته های عزاداری در مساجد، حسینیهها، تکایا، بقعههای متبرکه، خیابانها و مکانهای عمومی با شکوه خاصی سوگواری کردند.
برگزاری آیین "ٰچاقچاقو"ٰ در سامان از سنتها، آیینها و رسمهای دیرینه مردم سامان است که شب عاشورا برگزار شد.
مراسم چاقچاقو با شعرها و آهنگهای ویژه همراه است و در آن هر فرد ۲ تکه سنگ و یا چوب تخت را در دست گرفته و با نواختن نی، سنج، طبل و خواندن نوحه با آهنگی خاص آنها را از نیمه شب تا اذان صبح روز عاشورا بر هم میکوبد و پس از سپری کردن مسافتی در دور تا دور شهر سامان برای اقامه نماز صبح به مسجد جامع این شهر میآیند.
یادآوری جریان شب عاشورا و اقدام امام حسین (ع) در برداشتن بیعت از یاران برای آنان که نمیخواهند در صحنه بمانند از فلسفههای آیین چاقچاقو در سامان بهشمار میرود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری نیز در این باره گفت: اهالی سامان هر ساله بعد از عزاداری روز تاسوعا، حدود سحرگاهان از مساجد و تکیهها به کوچهها و خیابانهای شهر میآیند و مراسم چاقچاقو را تا اذان صبح برگزار میکنند.
علیرضا جیلان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: در این آیین شرکتکنندگان بهصورت ستونی و با فاصله متغیر چند متری در ۲ صف روبهروی یکدیگر میایستند و پس از تشکیل صفها، همزمان با خواندن نوحه ترکی قشقایی، ۲ تکه سنگ یا چوب را همدیگر میکوبند.
به گزارش ایرنا، آیین چاقچاقو سامان ۲۲ آذرماه ۱۳۹۱ بهشماره ۶۲۲ در فهرست آثار میراثمعنوی (ناملموس) ایران ثبت ملی شد.
مراسم مختلف مرتبط با عزاداری امام حسین (ع) از جمله آیینهای سنتی مانند چاقچاقو سامان، فروبردن علم در آب، گلزنی یا گلمالی، آقاسلام بن، علمکشی فرخشهر، خیمهسوزان طاقانک برگزار شد.
نظر شما