به گزارش ایرنا، روستای قوپیباباعلی مهاباد تنها با سبب وجود تالاب بینالمللی قوپیباباعلی نیست که مورد توجه قرار گرفته است، بلکه زندگی و وحدت اهالی این روستا که بخشی از اهالی آن اهل تشیع و بخش دیگر از اهالی آن اهل تسنن هستند، بر زیبایی های این روستا افزوده است.
در مورد برگزاری آیینهای سوگواری ماه محرم در این روستا زیاد شنیده بودم، آیین عاشورای امسال را بهانهای برای تهیه گزارشی برگزاری آیین های مذهبی در این روستا قرار دادم و در روز عاشوراعازم روستای قوپیباباعلی شدم.
روستای قوپیباباعلی در جاده مهاباد - میاندوآب قرار دارد و پس از حدود ۲۰ کیلومتر از سمت مهاباد و ۲۵ کیلومتر از سمت میاندوآب مسیری فرعی از جاده اصلی جدا میشود که پس از حدود ۵ کیلومتر دیگر روستا نمایان میشود.
روستای ۱۷۰ خانواری قوپیباباعلی در حدود ۵۵۰ نفر جمعیت دارد و شغل بیشتر اهالی کشاورزی و دامداری است و وجود انبارهای بزرگ کاه و یونجه و محلهای نگهداری گلههای گوسفند در همان ابتدای ورود به روستا گویای این مطلب است.
نکته جالب در روستای قوپیباباعلی این است که روستا ۲ مسجد دارد که یکی به نام امام حسین (ع) مزین شده و دیگری نیز مسجد جامع روستا است و در ایام محرم اهالی ۲ هیات عزاداری را تشکیل می دهند و هر کدام از اهالی روستا به اختیار خود در یکی از هیاتها عضو میشوند.
برای اینکه فاصله ۲ مسجد از هم کمی زیاد بود و امکان پوشش آیین ۲ مسجد با هم نیز مقدور نبود، برای تهیه این گزارش هیات مسجد جامع را انتخاب کردم.
اهالی روستا هر سال عزاداری خود را از آرامستان روستا شروع می کنند و هر کدام از هیاتها مسیر جداگانه ضمن عزاداری و سینه زنی، کجاوه (کژاوه) امام حسین (ع) را تا مقابل مسجد خود حمل میکنند.
بر بام و سردرب برخی خانهها، نیز پرچمهای سیاه عزاداری نصب شده بود و کاروان سیاهپوش عزاداران امام حسین(ع) مسیر خود را ادامه می دادند تا جایی که در آن عَلَم حضرت عباس (ع) بر افراشته شده بود.
صدای ضربات تبلبزرگ در کنار تبل های کوچک، نوحه سرایی مداحان و ذکر یا حسین(ع) حاضران در کنار ریتم هماهنگ زنجیر دسته عزاداران حال و هوای روستا را عرفانی کرده بود و کجاوه که از راه رسیده هر کدام از نظرکردهها از زیر آن عبور میکردند.
کجاوه بر روی ۲ ستون چوبی قرار داشت و بر روی شانههای چهار نفر از جوانان روستا حمل می شد و به تصاویری از شهدای روستا مزین شده بود.
سهراب نعمتپور یکی از مداحان و معتمدان روستا در خصوص برپایی مراسم روز عاشورا در روستای قوپیباباعلی گفت: روستای ما دارای ۲ مسجد است اهالی روستا از اول صبح عاشورا تا ظهر مشغول عزاداری برای امام حسین (ع) هستند.
وی اضافه کرد: براداران اهل سنت روستا نیز مانند اهل تشیع در عزاداری شرکت میکنند و حتی برخی از اهالی روستاهای اطراف نیز که به اهل بیت امام حسین وفادار هستند در این مراسم حضور دارند و حتی از شهر مهاباد نیز مهمانهای زیادی برای مراسم حضور ارند.
یکی دیگر از اهالی روستای قوپیباباعلی مهاباد گفت: حضور مسلمانان اهل تسنن در عزادارای روز عاشورا به نمادی از وحدت مسلمانان و مایه شرمندگی دشمنان شده است و برگزاری این آیین وحدت بخش باعث زندهنگهداشتن یاد شهیدان می شود.
پس از برگزاری مراسم، هیات عزادارای به همراه مهمانان وارد مسجد شدند و خود را برای اقامه نماز وحدت بخش جمعه آماده می کردند، با یکی از اهالی اهل تسنن روستای قوپیباباعلی که به همراه پسرش به مراسم عزاداری آمده بود، هم صحبت شدم.
وی نیز گفت: محرم در روستای ما به یکی از عامل های وحدت تبدیل شده است و ما نیز مانند برادران اهل تشیع در مراسم این روز مشارکت می کنیم.
سرانجام اهالی روستا برای برپایی نماز جمعه صفوف منظم تشکیل دادند و امام جماعت که نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مهاباد بود، در خطبه نماز جمعه روستا قوپیباباعلی بر عامل وحدت تاکید کرد.
حجت الاسلام سیدعلی سیدنظری افزود: سالهای متمادی است در این روستا برادران اهل تسنن و اهل تشیع در بحث عزاداری امام حسین (ع) با وحدت و یکدلی و با صفا و صمیمیت شرکت می کنند و در کشورمان روستای قوپیباباعلی نماد وحدت است.
در این مراسم پس از اقامه نماز جمعه، بخش زیادی از اهالی روستا و تعدادی از میهمانان از روستاهای اطراف در مسجد جمع شده بودند و سفرههایی که هزینه آن توسط اهالی روستا تامین شده بود، برای پذیرایی از حاضران برپا شد.
به واقعیت نه هیچ تصویر و دوربینی و نه هیچ قلمی به خوبی نمی توانست این وحدت و همبستگی اهالی روستایی قوپیباباعلی مهاباد را به تصویر بکشد و این حس فقط برای حاضران در این مراسم تداعی میشد.
نکته قابل تامل دیگر در این مراسم غیبت مشهود مسوولان دستگاههای اجرایی شهرستان و استانی بود تا از نزدیک نظارهگر جلوههای زیبای وحدت و تامل اهل تشیع و تسنن در این روستا باشند و در راستای رفع مشکلات اهالی روستا که یکی از آنان عدم حضور روحانی بود، گام بردارند.
امروز همزمان با سراسر کشور در تمامی شهرها و روستاها جنوب آذربایجانغربی عزاداری عاشورای حسینی برگزار شد.
امام حسین (ع) و یاران باوفای آن حضرت در روز عاشورای سال ۶۱ هجری قمری توسط سپاهیان یزید به سرکردگی عمر بن سعد در کربلا به شهادت رسیدند که این واقعه، بزرگترین فاجعه انسانی لقب گرفت.
نظر شما